Şimdi Ara

Apple M1 Mac [ANA KONU] (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
8.920
Cevap
235
Favori
394.666
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
27 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bir Çin gazetesinde yayınlanan habere göre 2021'in ilk yarısında A14T işlemcili iMac'ler göreceğiz.



    Apple M1 Mac [ANA KONU]


    Kaynak




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LazerBülbül -- 27 Ekim 2020; 14:27:20 >
  • Silinsin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-31DFF1957 -- 5 Kasım 2020; 10:39:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • losthell kullanıcısına yanıt
    Rez

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-31DFF1957

    Silinsin

    1- Bence buna kesin bir şey diyemeyiz. Macbook Pro 16 kullanan adamın desteğini iki sürüm sonra kesse dava eden bile olabilir.

    2- ARM çıkınca tabiki zaten beklenti de bu.

    3- Bu size bağlı.

    4- Redditteki yorumlara göre bir yıl falan deniyor ancak bazı platformlarda ne olacağı belli olmaz.(Emülasyon gibi)

  • Silinsin




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-31DFF1957 -- 5 Kasım 2020; 10:40:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1- Hocam bu senenin ürünlerini baz alarak diyorum ki en az beş sene daha götürür.


    2- Kademeli olarak atılacak.


    3- Fiyat seviyesine göre değişir bu olay, ARM'lar daha uzun vadeli götüreceği için beklemek de mantıklı olabilir.


    4- Tahminen çok sürmez, ben bir seneyi bulmayacağını düşünüyorum. iPadOS'dan dolayı tecrübeliler.

  • Silinsin




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-31DFF1957 -- 5 Kasım 2020; 10:40:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ısınmasını engelleyemeyecegi icin bosa arm islemciler

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-31DFF1957

    Silinsin

    Zam büyük ihtimalle gelecek, o konuda karar size bağlı. Keşke şu noktada çıkış fiyatlarını bilmek mümkün olsa.


    Bazı programlar Intel tabanlı Mac'lerdeki kadar kusursuz çalışmayacaktır tabii ki başlarda, bir süre Rosetta 2 ile idare etmek gerekecek. Ama dediğim gibi çoğu programın bir seneyi bulmadan stabilize edileceğini düşünüyorum. Sonuçta geliştiriciler için de bir ekmek kapısı bu, örneğin geçen hafta iPad'e Adobe Illustrator da eklendi. Artık çoğu programı iPad'e bile entegre ediyor yayıncılar.


    Kısacası gelecek ARM ve kimse trene geç binmek istemez.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LazerBülbül -- 28 Ekim 2020; 14:39:50 >
  • Silinsin




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-31DFF1957 -- 5 Kasım 2020; 10:40:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-31DFF1957

    Silinsin

    Çok büyük ihtimalle görmez hocam. iPad her ne kadar güçlü bir cihaz olsa da bazı konularda Mac'lerin verebileceği desteği sunamaz size.

  • Ek olarak size şöyle bir tavsiye verebilirim hocam. Apple kampanyası yarın bitiyor, eğer aklınızda bir Macbook almak varsa alın derim. Zaten size kargoyla ulaşması yaklaşık bir ay sürecek ondan sonra da iki haftalık bir iade süreniz var. Bu vakitte ARM tabanlı cihazlar tanıtılmış olur. Eğer fikrinizi değiştirirseniz, fiyatı makul bulursanız vs. iade etme imkanınız var. Apple bu konuda sıkıntı yapmıyor.

  • Apple 4-5 Kasım tarihinde geliştiricilere ARM'a geçiş sürecinde rehberlik etmek için bir etkinlik yapacak.




    Apple M1 Mac [ANA KONU]


    Kaynak




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LazerBülbül -- 29 Ekim 2020; 14:16:14 >
  • Silinsin




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-31DFF1957 -- 5 Kasım 2020; 10:41:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben kampanyadan Macbook pro 13.3" sipariş geçtim fakat teslimat 1 ay kadar sonra olacak stokta olmamasından dolayı. Airpods hediyesi ile birlikte kampanya uygun gibiydi, sonuçta şu an mağazadaki ürünler

    halen doların 6-7tl olduğu zamandan hesaplamalarla kalmış. Dolar fiyatından çevirince belli ediyor kendini. Fiyatlar 8.5tl kuruna güncellendiğinde bu fiyatlara bulunamayabilir. İade şansım var tabi ki halen, çünkü ürün elime geçmedi.

    Macbook satın alma sebebim IOS için imzalı build yapabilmek, IOS için uygulama geliştirmek. Dışarıda tatilde vs. dizüstü olarak kullanmak. Onun dışında oldukça güçlü bir windows masaüstüye sahibim,

    işlem gücü bu sebeple çok önemli değil gibi.


    Açıkcası iki türlü de artılar eksiler var gibi.

    Arm modelde x86 uygulamalar Rosetta ve Rosetta 2 ile Arm komut setlerine çevrilerek çalışacak, yani arada bir dönüştürme/emu katmanı olacak.

    Intel işlemcili model alırsanız boot camp ile MacOS yanında Windows 10'u native olarak çalıştırma şansınız var. Windows uygulamalarını performanslı kullanırım, tatilde 1-2 oyun falan oynarım derseniz intel avantajlı.

    Arm işlemci üzerinde x86 Windows sadece virtual machine(VMWare vs.) ile çalışabilecek.

    Rosetta 2'nin bile henüz tüm uygulamalarda ve oyunlarda uyumluluk sağlayamadığı belirtilmiş. Varolan bazı x86 yazılımlar hiç çalışmayabilir veya Intel işlemci üzerinde native çalışmasına göre düşük performanslı çalışabilir.


    Buna karşılık ARM işlemci geleceğe dönük daha fazla yazılımsal destek alacaktır, fakat ARM native uygulama/oyun kataloğunun genişlemesi için 2-3 sene gibi epey süreye ihtiyaç var.

    Yaygın kullanılan profesyonel uygulamalar ise çok daha çabuk güncellenecek, Adobe şimdiden ARM desteği vermeye başlamış bile.

    Arm versiyonda IOS uygulamaları native olarak çalışabilecek.

    Batarya ömrünün uzaması bekleniyor, ve yeni geliştirilen native ARM uygulamalarda eskisine oranla oldukça performanslı çalışacak.

    İlk nesil ürün olması muhtemel problemler açısından düşündürücü?


    Bu noktada benim de merak ettiğim konu Intel modellere ne kadar süre MacOS güncelleme desteği gelecek, ve gelecekte çıkacak native ARM uygulamaları ters yoldan emu ile x86 işlemcide "uğraşmadan" çalıştırabilecekmiyiz?

    Şu da var; Mac PRO x86 işlemci kullanmaya ve konfigüre edilebilir olmaya devam edecek. Bu durumda gelecek MacOS sürümlerinin x86 kabiliyetlerini uzunca süre yok etmezler gibi?

    Şu an açıkcası %100 mantıklı bir seçim olmadığı için illa ki arada kalınıyor, geçiş dönemine denk gelerek böyle bir ihtiyacımın ortaya çıkması kötü oldu. Yoksa 2-3 sene sonra almak ideal olabilirdi.

    Tabi o zaman da dolar iyice fırlayacağından bu ürünler çok daha yüksek ücretlere alınabilecek gibi.





  • Sonunda beklediğimiz haber geldi! ARM tabanlı Mac'leri görmeyi beklediğimiz Apple etkinliğinin tarihi kesinleşti.


    10 Kasım Salı günü Türkiye Saati ile 21.00



    Apple M1 Mac [ANA KONU]
  • Ne 2-3 senesi aynı sene sürüyle uygulama geçiş yapacak çoğu 1-2 seneye sadece ARM cihazlarda çalışacak. Power PC>Intel geçişi ortada en kral G5 makine geçişten 3 yıl sonra Leopard aldı Snow Leopard sadece Intel makinelere çıktı. Olay sadece Rosetta 2'de değil geliştiricilere geçişi aşırı kolaylaştırmak için yardım yapılıyor, millet zaten A12X Mac Mini'yi çoktan aldı geçiş için. Rosetta 2 daha çok eski uygulamalar için kullanılacak. Apple'da hep böyle olmuştur eski donanım hiç bir zaman destek almamıştır. Motorola>PowerPC geçişi Mac OS 7'de başladı o dönemde bile sadece PowerPC'de çalışan uygulamalar vardı, Mac OS 8'de ise en güçlü Motorola makineler hariç destek tamamen kesilmilti. 8.5'te ise Motorola'nın fişi çekildi. PowerPC>In,tel'de benzeri bir şey yaşandı. G3 makineler 1 G4 ve G5 makineler 2 versiyon alıp tarihe karıştı çoğu uygulama çoktan Intel'e geçiş yaptı. ARM geçişi de benzer olacaktor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ultratopkek U kullanıcısına yanıt

    Motorola powerpc dönemlerinde mac’lerin pazar payı neydi ne kadar müşteriye hitap ediyordu günümüzde şartlar nasıl ?

    ben de çok araştırdım almadan önce geçiş konuları çok sancılı olacağını sanmıyorum fakat o bahsi geçen dönemdeki şartlarla da günümüzdeki şartlar apple için aynı değil desteğin daha uzun olacağı kanısındayım geçmiş yıllardaki örneklere nazaran




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Worm Holes -- 4 Kasım 2020; 11:34:21 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ultratopkek

    Ne 2-3 senesi aynı sene sürüyle uygulama geçiş yapacak çoğu 1-2 seneye sadece ARM cihazlarda çalışacak. Power PC>Intel geçişi ortada en kral G5 makine geçişten 3 yıl sonra Leopard aldı Snow Leopard sadece Intel makinelere çıktı. Olay sadece Rosetta 2'de değil geliştiricilere geçişi aşırı kolaylaştırmak için yardım yapılıyor, millet zaten A12X Mac Mini'yi çoktan aldı geçiş için. Rosetta 2 daha çok eski uygulamalar için kullanılacak. Apple'da hep böyle olmuştur eski donanım hiç bir zaman destek almamıştır. Motorola>PowerPC geçişi Mac OS 7'de başladı o dönemde bile sadece PowerPC'de çalışan uygulamalar vardı, Mac OS 8'de ise en güçlü Motorola makineler hariç destek tamamen kesilmilti. 8.5'te ise Motorola'nın fişi çekildi. PowerPC>In,tel'de benzeri bir şey yaşandı. G3 makineler 1 G4 ve G5 makineler 2 versiyon alıp tarihe karıştı çoğu uygulama çoktan Intel'e geçiş yaptı. ARM geçişi de benzer olacaktor

    Hmm siparişi iptal edebilirim ama yeni makine bu sefer güncel kur yüzünden çok yüksek fiyattan çıkar diye korkuyorum açıkcası.





  • Ultratopkek U kullanıcısına yanıt

    Şuan Apple Xeon işlemcili "Pro" model Mac'leri halen satıyor ve muhtemelen bir kaç yıl daha satacaktır eğer ARM tabanlı Mac'ler bu Xeon Mac'lerin performansını yakalayamazsa. Aksi takdirde bu pazarı kaybedecektir. Onun dışında zaten satılan her cihaz biliyorsunuz iki yıl garantili olmak zorunda. Bu garanti yazılım garantisini de kapsıyor yada en azından böyle olması lazım. Hem garanti verip hem de güvenlik güncellemelerini vermemek aşırı saçma olacaktır.


    Diğer bir husus ise Apple'ın PowerPC'lerden Intel'e geçişi ile Intel'den ARM'ye geçişi aynı değil. Çünkü o zaman ana akımdı x86 mimarisi, halen de öyle. Böyle yaygın ve kullanımda olan mimariye desteği kesmek ve bu mimariyi kullanan milyonlarca Mac'i bir kaç yılda çöp etmek sanıyorum ki Apple'ın yapacağı en büyük yanlışlardan biri olacaktır. Hatta bunun hukuki durumları da olabilir çünkü Apple, Mac'ler için uzun ömür vaadi veriyor, dolayısıyla bu Apple'ın aleyhine olacaktır olası davalarda. Ki bir Mac alan her kullanıcı uzun ve stabil bir kullanım için alıyor.


    Farz-ı misal, eğer Apple bu büyük hatayı yaptı ve yakın zamanda bu x86 mimarisi kullanan cihazlardan desteğini çekti. Bu durumlarda Mac'lere bi güzel Windows kurulur. Mac cihazlarda Windows bi güzel kullanılır.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.