Şimdi Ara

X570 Anakart ile 8PİN ve 8+4PİN Güç ve PSU Değişimi Konusunda Deneyimlerim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
1
Favori
2.749
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba ,

    3900X ile sistem toplama konusu hazırlamıştım biliyorsunuz. O zaman mevcut sistemdeki bronze sertifikalı FPS Hydro 700W güç kaynağını kullanmaya devam ettim.

    Sistemde 1.218V de 4.0Ghz de çalışan 3900X ve Titan X Maxwell bulunuyor. Detaylar şu konuda ;


    https://forum.donanimhaber.com/3900x-ile-ust-seviye-sistem-toplama-montaj-rehberi-full-argb-kasa-topluyoruz--140720128



    Sonrasında anakarttaki 8 + 4 PİN 2 tane güç girişini farkedip, bendeki Psu da olmadığını farkedip panik oldum. Zira reddit vb. yabancı kaynaklarda X570 sistemlerde 2 girişinde takılması gerektiği , üst seviye cpu'larda problem olabileceği , stabilite vs. sorunlar olabileceği yazıyordu. Daha önce çift cpu güç girişli başka anakartta kullanmama ve onu da uzun süre tek 8 pin ile kullanmama rağmen işkillendim doğal olarak. Sonrasında daha önce sıkıntı yaşamadığımı da düşünerek hafızamdan silmesem de biraz gerilere attım çünkü anakart kitapçığında da 8 pinin yeterli olduğu yazılmış.

    Herneyse , Psu yu değiştirdim. Elektrik faturasına da zaten canım sıkılıyordu 3 kişilik çekirdek aileyiz bıktım 150 160TL ödemekten. Kabaca hesap yapınca 50TL ye yakını benim bilgisayar çıkınca moralim iyice bozuldu. Bu arada yeni Psu geldi, Platinum sertifikalı bir ürün çift cpu güç girişi de bulunuyor. Artık kafamdaki soruların gitme zamanı Yaşadığım değişiklikleri yazıyorum.

    Not : Tchibo dan 10 sene önce aldığım elektronik wattmetreyi kullanıyorum, dijital ekranlı güzel bir cihaz ama doğru ölçüp ölçmediğinden %100 emin değilim ama mantıken doğru gibi sanıyorum.

    1- Psu montajından sonra ele almışken kasa üstteki3 fanı dışarı üfleyecek hale getirdim , sıcaklıklar boşta 2-3 derece düştü , yükte 8-10 derece yükseldi. Alttaki 3 fan içeriye yeterince hava alamıyor diye eski haline çevirdim bütün testleri aldığım haline.
    2- Fanlar eski haline çevirdim herşey psu değişiminden öncekiyle aynı. Sıcaklıklar boşta 2-3 derece düşük eski psu ya göre , yükte 4 derece yüksek.
    3- Daha düşük voltajda Prime 95 te dayanamayan ve çekirdekleri kapatan cpu artık sorunsuz prime95 alıyor, 3-4dk sorunsuz devam etti kapattım bence yeterli süre, eski psu da prime da sonuç almadığı değer.
    4- İlginç gelebilir ama Fsp Hyrdo 700W ile boştaki tüketim değerim ( prizden çektiğim ) 140-142W idi. Psu değişince bunda 135-137W olarak gösteriyor. 5-7W düşüş var.
    5- İlginç gelebilir ama Fsp Hyrdo 700W ile CS:G0 da tüketim değerim ( prizden çektiğim ) 400/410W idi. Psu değişince bunda 360/370W olarak gösteriyor. Ortalama 30W düşüş var.

    Yaşadıklarım bu şekilde, Üst seviye psu ile tekrar kavuşmak güzel oldu unutmuşuz 1-2 senedir.



    ÖNEMLİ EKLEME



    Biliyorsunuz, benim yaşadığım stabilite noktasındaki olumlu gelişmenin sebebi çift cpu soketini 8Pini ve 4 Pini aynı anda takmamam olabilirdi. Keza bende psu yapı kalitesi arttığı için daha kaliteli bir kullanım sunduğuna kanaat getirmiştim ama tabi bunu denemek oldukça basitti. 8 Pin ve 8+4pin şeklinde kullanım ile test yapmak gerekiyordu. Bazı sıkıntılarımdan dolayı biraz gecikmeli oldu ama dün de bir arkadaşın ricası ile test yaptım. Sonuç ilginizi çekecektir

    Tek 8 pin ile kullanımda , 1.20V sabit voltaj 4.0Ghz (40 Çarpan) , 3900X Prime95 Smallfts testinde 1dk sonra çekirdek kapatıyor. Bu test sırasında HWmonitörde min. voltaj 1.162V , Max. voltaj 1.175V görünüyor.

    8+4Pin ile kullanımda ise , 1.20V sabit voltaj 4.0Ghz (40 Çarpan) , 3900X Prime95 Smallfts testinde hata vermiyor :). Bu test sırasında HWmonitörde min. voltaj 1.169V , Max. voltaj 1.175V görünüyor.


    Prime95 Smallfts testi dışında ve hwmonitör min.max. voltajlar dışında , başka herhangi bir testte sorun sıkıntı vs. fark yok. Smallfts testi' render gibi en ağır uygulamalar dahil sisteme onlardan daha fazla yüklenen, esasında algoritması hiç bir kullanıcının sistemi yoramayacağı seviyede yoran bir yazılım. Yani kalkıpta sisteminize uzun süre bu testi yapmanızı önermiyorum, kesinlikle gereksiz. Gayet stabil çalışan sisteminiz bu testten geçemeyedebilir , ama algoritması ciddi bir sıkıştırma uyguladığı için, yeterli stabilite yerine eğer tam stabilite peşinde isek eğer, kesin sonuç veriyor diyebilirim. Sistem performansı hiç değişmiyor, ama +4pin bağlantısını kullanınca, tam stabilite sağlanmış oluyor. Voltaj değişkenliğinin önündeki stabilite sorununu anlamış oluyorsunuz kısacası. Bunların hepsini toplarsak bir sonuca bağlamak için , zaten imkan var ise kaliteli ve üst seviye bir güç kaynağı mutlaka alın. Uzun zamanda kendi parasını çıkaracaktır enerji sarfiyatı olarak. Bu zaman aralığında da sistemi kaliteli bir kaynağa emanet etmiş olacaksınız. Çift güç girişi olan bir anakart alıyorsanız yada varsa psu alıyorsanız, özellikle çift cpu girişi olmasına özen göstermekte yarar var. Mevcut elinizde kaliteli bir psu varsa ve tek 8 pin çıkışı varsa, sorun etmeyin kullanın ama zaten eski değiştirecem diyorsanız, yada yeni üst seviye sistem topluyorsanız, sistemin can damarı güç kaynağınızı üst seviye seçin ve anakarta 8+4pin çift güç girişini de takın.

    Bu dedikleirmin tamamı sistemde eksta voltaj vs. oynaması yapacaksanız (overclock) geçerli. Ben tak çalıştır kullanırım diyen için ekstra bir çabaya gerek yok, verimli ve kaliteli bir psu her zaman tavsiye ama ille 2.cpu çıkışına gerek yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muten Baba -- 7 Ocak 2020; 11:34:6 >







  • Elektriğe uçuk zamların geldiği şu dönemlerde "aslında sıkıntı zam değil, kullandığınız dandik psu" diyerek gizli gizli zamlara destek çıkıyon dimi . Benzer güç tasarrufunu 80+ psudan gold psuya geçtiğimde bende görmüştüm. Gerçi o zaman wattmetrem yoktu ama ups in programından yük yüzdesine bakarak görebiliyordum. Şimdi wattmetre var ama eski psu yok, gerçi olsa üşenir denemezdim ama olsun. İnanıyorum bir tasarruf var ama adını koyamıyorum .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • detaya takılan ve araştıran insanları seviyorum .teşekkürler

    şu sitelerde işe yarar belki
    http://www.realhardtechx.com/index_archivos/Page364.htm
    https://outervision.com/power-supply-calculator



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hakanhan68 -- 29 Aralık 2019; 16:54:4 >




  • Üzerinde yazan o verimlilik değerleri doğru, eğer günde 8 10 saat bilgisayar kullanıyorsanız ama yüke gitmiyorsa çok fark yok takılmaya da gerek yok ama günde 3 4 saat oyun oynayan yada render vs. Sistemi yükte kullananlar için fark, 2 psu arasındaki fiyat farkını 2-3 senede absorbe edecek kadar oluyor.

    Canım ülkemde artık elektrik faturası kol gibi geldiği için özellikle bu saatten sonra önemli bir durum haline geliyor verimlilik :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @Wilson Fisk
  • Muten Baba kullanıcısına yanıt
    bi asfalt gönder de yiyelim.konya adetidir biri bir şey aldığında pötibör bisküvi ve gayseli lokum alınır lokum çok yumuşaktır ezilir ve iki bisküvi arasına konur.konyalılar neden böyle güzel adetlere abuk subuk isimler koyuyorlar anlamıyorum bir de denizaltı var o da düğünlerde pilav üstü et yerine et pilav üzerine tekrar et şeklinde yapılır düğün yakınlarına verilir.

    konya adetlerini bir tarafa bırakırsak dedim ben sana psu değiştir farkedecek diye.700w x verimli aletin kendini yırtması var platin 1200w aletin tek koluyla işi halletmesi var ve çok hesaplı aldın.güç tüketiminin düşmesi normal yani ama bu tecrübenden şunu çıkarıyoruz ikinci 4 pin kablosu takılmalıymış.işemciye etki ediyormuş prime artık alıyorum diyorsun demek ki önceki psu iş görmüyormuş bu konuda.en azından senin kullandığın 3900x modeli için iki kablo da kesin takılacak diyebiliriz ki 3700x için bile olsa varsa takın zararı olmaz.




  • Zararı olmadığı kesin de faydası konusunda da emin değilim şimdi direk psu dan mı yoksa 4pinin etkisi varmı ama şöyle ki bende bu ekstra 4pinin yakılmasını mantıklı buluyorum, sıcaklıklar epey değişti voltaj değişti stabilite değişti. Velhasıl iyi psu alıp uzun süre kullanmak en güzeli. Özlemişim rmx axi lerden sonra iyi psu yu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Anakartta bulunan extra 4 pin diğer 8 pinle aynı hatta sahip herhangi bir multimetre ile kontrol edebilirsiniz. Dolayısıyla psunun 8 pin beslemesi şu andaki günümüz işlemcilerinin hepsine yeterli geliyor. Anakart üreticileri her kullanıcının orta ve üst seviye psu kullanmadığını bildiği için 8+4 pin besleme koyuyorlar stabilite sağlamak için.

    Eğer kaliteli bir güç kaynaı kullanılıyorsa fazladan 4 pin bağlamanın bir artısı yok. Kaldı ki plasebo etkisi olacaksa iki adet farklı molexten çevirici ile bağlayabilirsiniz. İçiniz rahat olsun.
  • şahsi fikrim sistemin güç tüketiminin değişiminin 8+4 eps ile zerre alakası olmadığı yönünde ben bizzat 9900k da denedim 8 pin tek başına 9900k nın tam yükte istediği gücün 2 katını bile verebilir.

    Sizin 30 watt düşen güç tüketimi tamamen yeni psunun platinum olması ile alakalı 8+4 ün en ufak bir etkisi yoktur. Sıvı nitrojenle cpuyu 6 ghz e çıkarmak gibi niyetiniz yoksa tabi
  • Tek 8pin watt olarak rahat yeter zaten hocam buradaki olay yetme yetmeme değil stabilite ye etkisi var mı yok mu, şu durumda onu da ben 4 pini sökeyim öyle anlarız

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


  • ÖNEMLİ EKLEME



    Biliyorsunuz, benim yaşadığım stabilite noktasındaki olumlu gelişmenin sebebi çift cpu soketini 8Pini ve 4 Pini aynı anda takmamam olabilirdi. Keza bende psu yapı kalitesi arttığı için daha kaliteli bir kullanım sunduğuna kanaat getirmiştim ama tabi bunu denemek oldukça basitti. 8 Pin ve 8+4pin şeklinde kullanım ile test yapmak gerekiyordu. Bazı sıkıntılarımdan dolayı biraz gecikmeli oldu ama dün de bir arkadaşın ricası ile test yaptım. Sonuç ilginizi çekecektir

    Tek 8 pin ile kullanımda , 1.20V sabit voltaj 4.0Ghz (40 Çarpan) , 3900X Prime95 Smallfts testinde 1dk sonra çekirdek kapatıyor. Bu test sırasında HWmonitörde min. voltaj 1.162V , Max. voltaj 1.175V görünüyor.

    8+4Pin ile kullanımda ise , 1.20V sabit voltaj 4.0Ghz (40 Çarpan) , 3900X Prime95 Smallfts testinde hata vermiyor :). Bu test sırasında HWmonitörde min. voltaj 1.169V , Max. voltaj 1.175V görünüyor.


    Prime95 Smallfts testi dışında ve hwmonitör min.max. voltajlar dışında , başka herhangi bir testte sorun sıkıntı vs. fark yok. Smallfts testi' render gibi en ağır uygulamalar dahil sisteme onlardan daha fazla yüklenen, esasında algoritması hiç bir kullanıcının sistemi yoramayacağı seviyede yoran bir yazılım. Yani kalkıpta sisteminize uzun süre bu testi yapmanızı önermiyorum, kesinlikle gereksiz. Gayet stabil çalışan sisteminiz bu testten geçemeyedebilir , ama algoritması ciddi bir sıkıştırma uyguladığı için, yeterli stabilite yerine eğer tam stabilite peşinde isek eğer, kesin sonuç veriyor diyebilirim. Sistem performansı hiç değişmiyor, ama +4pin bağlantısını kullanınca, tam stabilite sağlanmış oluyor. Voltaj değişkenliğinin önündeki stabilite sorununu anlamış oluyorsunuz kısacası. Bunların hepsini toplarsak bir sonuca bağlamak için , zaten imkan var ise kaliteli ve üst seviye bir güç kaynağı mutlaka alın. Uzun zamanda kendi parasını çıkaracaktır enerji sarfiyatı olarak. Bu zaman aralığında da sistemi kaliteli bir kaynağa emanet etmiş olacaksınız. Çift güç girişi olan bir anakart alıyorsanız yada varsa psu alıyorsanız, özellikle çift cpu girişi olmasına özen göstermekte yarar var. Mevcut elinizde kaliteli bir psu varsa ve tek 8 pin çıkışı varsa, sorun etmeyin kullanın ama zaten eski değiştirecem diyorsanız, yada yeni üst seviye sistem topluyorsanız, sistemin can damarı güç kaynağınızı üst seviye seçin ve anakarta 8+4pin çift güç girişini de takın.

    Bu dedikleirmin tamamı sistemde eksta voltaj vs. oynaması yapacaksanız (overclock) geçerli. Ben tak çalıştır kullanırım diyen için ekstra bir çabaya gerek yok, verimli ve kaliteli bir psu her zaman tavsiye ama ille 2.cpu çıkışına gerek yok.




  • @afkazankayaa
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Muten Baba



    ÖNEMLİ EKLEME



    Biliyorsunuz, benim yaşadığım stabilite noktasındaki olumlu gelişmenin sebebi çift cpu soketini 8Pini ve 4 Pini aynı anda takmamam olabilirdi. Keza bende psu yapı kalitesi arttığı için daha kaliteli bir kullanım sunduğuna kanaat getirmiştim ama tabi bunu denemek oldukça basitti. 8 Pin ve 8+4pin şeklinde kullanım ile test yapmak gerekiyordu. Bazı sıkıntılarımdan dolayı biraz gecikmeli oldu ama dün de bir arkadaşın ricası ile test yaptım. Sonuç ilginizi çekecektir

    Tek 8 pin ile kullanımda , 1.20V sabit voltaj 4.0Ghz (40 Çarpan) , 3900X Prime95 Smallfts testinde 1dk sonra çekirdek kapatıyor. Bu test sırasında HWmonitörde min. voltaj 1.162V , Max. voltaj 1.175V görünüyor.

    8+4Pin ile kullanımda ise , 1.20V sabit voltaj 4.0Ghz (40 Çarpan) , 3900X Prime95 Smallfts testinde hata vermiyor :). Bu test sırasında HWmonitörde min. voltaj 1.169V , Max. voltaj 1.175V görünüyor.


    Prime95 Smallfts testi dışında ve hwmonitör min.max. voltajlar dışında , başka herhangi bir testte sorun sıkıntı vs. fark yok. Smallfts testi' render gibi en ağır uygulamalar dahil sisteme onlardan daha fazla yüklenen, esasında algoritması hiç bir kullanıcının sistemi yoramayacağı seviyede yoran bir yazılım. Yani kalkıpta sisteminize uzun süre bu testi yapmanızı önermiyorum, kesinlikle gereksiz. Gayet stabil çalışan sisteminiz bu testten geçemeyedebilir , ama algoritması ciddi bir sıkıştırma uyguladığı için, yeterli stabilite yerine eğer tam stabilite peşinde isek eğer, kesin sonuç veriyor diyebilirim. Sistem performansı hiç değişmiyor, ama +4pin bağlantısını kullanınca, tam stabilite sağlanmış oluyor. Voltaj değişkenliğinin önündeki stabilite sorununu anlamış oluyorsunuz kısacası. Bunların hepsini toplarsak bir sonuca bağlamak için , zaten imkan var ise kaliteli ve üst seviye bir güç kaynağı mutlaka alın. Uzun zamanda kendi parasını çıkaracaktır enerji sarfiyatı olarak. Bu zaman aralığında da sistemi kaliteli bir kaynağa emanet etmiş olacaksınız. Çift güç girişi olan bir anakart alıyorsanız yada varsa psu alıyorsanız, özellikle çift cpu girişi olmasına özen göstermekte yarar var. Mevcut elinizde kaliteli bir psu varsa ve tek 8 pin çıkışı varsa, sorun etmeyin kullanın ama zaten eski değiştirecem diyorsanız, yada yeni üst seviye sistem topluyorsanız, sistemin can damarı güç kaynağınızı üst seviye seçin ve anakarta 8+4pin çift güç girişini de takın.

    Bu dedikleirmin tamamı sistemde eksta voltaj vs. oynaması yapacaksanız (overclock) geçerli. Ben tak çalıştır kullanırım diyen için ekstra bir çabaya gerek yok, verimli ve kaliteli bir psu her zaman tavsiye ama ille 2.cpu çıkışına gerek yok.
    Hocam teşekkür ederim, ben dahil bir çok kişinin sorularına cevap olacaktır faydalı bilgilendirmeleriniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yeni psu alınmış stabilite sağlanmış birde asustan geri ödeme geldiyse tadından yenmez güzel inceleme olmuş :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yeni aldiginiz psu nedir? Birde x570 pro nun eski psuda ve yeni psu da vrm leri load da kaç derece oluyor 8 pin ile 8+4 pin Yada bronze ile plat arasinda vrm lerin sicaklik farki varmi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eski psu yu sattım , yeni psu aurum pt 1200w, vramlere hiç bakmadım 1.2v verdiğim için gerek duymadım açıkçası.
  • Önemli konu soruluyor yukarıya
  • Muten Baba kullanıcısına yanıt
    iyi konular tutmuyor. Hocam full load da anakart vrm ler sicaklik nasil bir bakabilirseniz sevinirim. Chipset isiniyor mu bu arada? X570 deki o fan gereksizmi sizce yoksa gerek li mi? Birde elektrik faturasi azaldi mi? z390 A da vrm isi sorunu vardi bundada varmi acaba?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vrmler ısınmıyor buz gibiler resmen, fatura azalmadı ama tüketimim azaldı bunun benle ilgisi yok kimle ilgisi var bilmiyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam anlık tüketim watt değerlerinde güç kaynağının önemi var bu biraz verimlilik ile alakalı, Ben de cooler Master silent pro m2 1000 watt vardı, g4560 ile kullandıgım sistem boşta 65 68 watt tam yükte 180 190 watt cekiyordu, gecenlerde high power 1600 watt aldım bir yerden, onu taktıktan sonra aynı donanım hiçbir değişiklik yapmadan sistem beklemede 45-50 wattlara düştü, aynı şekilde tam yükle kullanımda 160-165 watt tüketmeye başladı sonrasında biraz araştırdım bu normal mi diye evet böyle bir şey var zaten güç kaynağının sitesinde, örnek veriyorum 100 watt çeken bir sistemin Orta seviye güç kaynakları 150watt olarak tükettiğini gördüm high power bunu zaten resimlemiş kendi güc kaynaklarının 100 watt çeken bir ürünü 110 watt kullanarak besleyebildiğini yazmış, yani uzun lafın kısası güç tüketimini de güç kaynağında önemi büyük Ben bunu canlı olarak iki gün önce gördüm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdo205 -- 8 Şubat 2020; 14:2:15 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.