Şimdi Ara

Bağlama Öneri

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.088
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bağlama çalmaya başlamak istiyorum. Kendim öğreneceğim daha doğrusu yurtta daha önce 2 yıl bağlama çalmış sonrasında gitar çalmaya başlamış bir arkadaşın yardımıyla çalacağım. Ama merak ettiğim bir şey var. Alacağım bağlama ne tür olmalı. Uzun sap mı, kısa sap mı. aslına bakarsanız ilk defa başlıcak birinin nasıl bir aletle başlaması lazım. yardımcı olursanız sevinirim.



  • selamlar.
    bağlama çalma tekniği temel olarak ikiye ayrılır,
    * birincisi bağlama düzenidir. bağlama düzeni genelde kısa saplı bir bağlama ile çalınır. el çoğunlukla sabittir ve üç grup tel üzerindeki notalara basılarak icra edilir. özellikle deyiş tarzındaki eserler bu teknikle çalınır. örnek musa eroğlu, erdal erzincan.
    * ikincisi ise bozuk(kara) düzen adı ile anılan tekniktir. burada uzun saplı bağlamalar kullanılmakta olup el sap üzerinde her yere gidebilir. trt programlarında gördüğümüz çalma şekli budur. örnek; ismail tunçbilek, orhan gencebay, neşet ertaş, ben :)
    * bağlamayı bilmeyen biri için videoları izleyince bozuk düzen ve uzun saplı bir bağlama çok havalı gelebilir. bu doğaldır ancak eğitime kesinlikle bağlama düzeninde başlamalı ve daha sonra tercihen bozuk düzene geçmelidir. bağlama düzeni çalabilen birinin bozuk düzene geçmesi çok kolay olur ama tersi, yani işi kendi kendine uzun saplı bağlamada ögrenen benim gibi birinin bağlama düzeni çalması ilk etapta zor olur. kendi adıma zorlanmıyorum ancak genelde böyledir.
    * size tavsiyem, 200 tl gibi bir fiyata bilen biriyle birlikte ikinci el kısa saplı bir bağlama alıp en yakın ismek kursuna yazılmaktır. acele ederseniz hala boş yerler var.. ismek akademik eğitim verdiği için nota bilgisi de beraber alınmış olur.
    * bozuk düzen kursu bulmak zordur. ismekte bozuk düzen yazan kurslar bile ögrenci olmadığı için bağlama düzenine geçiyor. şahsen ben bozuk dizen diye gittim, bağlama düzeni çıktı. olsun dedim devam ettim ama hoca ikinci hafta kovdu beni. çünkü öğrettiği türküyü biliyor ve sınıfın düzenini bozuyordum.
    * umarım faydalı olabilmişimdir. saygılarımla..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdarekici -- 22 Kasım 2016; 12:46:0 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.