Şimdi Ara

Yeni TV lerdeDOLBY ATMOS ,DTS X,IMAX Enhanced özellikler, testler,sonuçlar...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
2
Favori
1.143
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar yeni jenerasyon tv lerde son HDMI versiyonlarla beraber bazı yenilikler de gelmekte.Bunları bu başlık altında tartışabiliriz.

    Mesela yeni HDMI ARC ses dönüş kanalları artık ARC yerine eARC oldu buda sadece optik ve eski ARC ye göre 5+1 den fazlasını yani çoklu kanallı yeni dts hd ve dolby digital plus üzerindeki formatları destekler hale geldi.( dolbyatmos ,dts hd ,ımax vs.)
    Tabibu yeni obje bazlı ses formatlarını duyabilmek için birazda sese yatırım yapmak gerekiyor.

    Yine yeni nesil AVR lerinizi de yenilemek gerekiyor(DENON x3500 ve üstü,pioneer lx503 ve üstü,onkyo rz740 ve üstügibi) ve yeni avr hdmı girişleriniz de sadece arc değil onların da eARC olması gerekiyor.tabi hoparlör sayısı da 5 ten fazla olması gerekiyor ki tam atmosferi yaşatabilsin.dolby atmoslu ses çubukları var ama onlarda prfesyonel değil malesef.

    Şimdi gelelim tüm ekipmanı kurduktan sonraki testlerimize.Ben blueray palyer üzerinden dts hd ye kadar sonuçlar alabildim.dolby atmos ve dts x için de trailer ler mevcut onlar ile sonualabildim ve önceki formatlara göre gerçekten bir tık daha berrak ve zengin efektler alabildim. ancak TV lerle kombinasyona gelince boyut biraz farklılaşıyor.

    - Mesela SAMSUNG tv lerde mu9000 den sonra 2018 yılından sonra DTS desteği komple çekildi 2020de arc e arc olarak geri dönmüş ancak sadece dolby atmos var.

    - sony 2019 dan itibaren xg serisi ile eARC desteğinisunmaya başladı hem atmos hem dts desteği artık sunuluyor üstelik 2020 de ise yerleşik farklı yapıda hoparlör kullanarak ses olayında biradım daha öne çıkmış fakat all ve yeni ps5 hdmı2.1 4k120 desteği yok.
    - lg ise herşey var ama nano cell ıps iyisiyah vermiyor deniyor.

    son olarak da birkaç ses formatı için YOUTUBE denedim ancak tv üzerinden sadece her ne kadar videolarda atmos dts yazsa da stereo nun üzerine çıkamadı. sizdeki yeninesil tv lerinizde bu formatları youtube üzerinden çoklu kanalı tam olarak alabilen var mı ?







  • eARC bence çok kullanışlı bir özellik, ancak insanların iyimser bir tahminle sadece %1'i sıkıştırılmamış surround ses (truehd / dts hd-ma) ile sıkıştırılmış (ac3/dts) arasındaki farkı hissettirecek ses sistemlerine sahip. o sistemleri alabilen insanların da çoğunun da kulağının aradaki farkı hissedebildiğinden şüpheliyim. ben şahsen aradaki farkı hissedemeyen biriyim. (orjinal blueray ile iki ses akışını da seçerek test ettiğimde kendi ucuz sistemimde farkı duyamadım)

    samsung tvde dts desteği olmamasını aşmak için, elde güncel bir avr varsa tv box kullanılabilir. tv box görüntü ve sesi avrye iletir, avr sesi kendi işleyip tvye sadece görüntüyü iletir. ya da tv box kodi üzerinden tüm sesleri ac3 transcode edecek şekilde ayarlanır, medya kaynağından gelen sesler tv'ye ac3 5.1 dolby olarak gider tv sesi verebilir ya da ses sistemine iletebilir.

    sony, tv üzerinden verdiği seslere ne kadar yenilik getirse de tv'ler harici bir ses sistemi kadar etkili olmuyor.

    lg'ye ek olarak philips the one 2020 (50/58/65pus8505) modelleri de dolby vision, atmos, dts vb tüm formatları destekliyor ancak ülkemizde satılanlar kalitesiz yerli montajlar olduğu için çok eleştiriliyor.

    bu arada hdmi 2.1'in en vurucu özelliği sanırım 4k 120hz @4:4:4 ve VRR desteklemesi olacak ancak bunun hakkını verecek konsollar ve TV'ler bence hala çok uzağımızda.

    kendim tv box'u tv'ye tv'yi de arc ile sony blueray playerlı 5.1 ses sistemine gönderiyorum.

    hdr10, dolby ac3&ddp, dts formatlarını sorunsuz izliyorum. truehd ve dts hd-ma formatlarının içindeki düz versiyonlarını alabiliyorum.




  • Tv box olarak VU+ uno 4k se kullanıyorum onun üzerinden zaten tüm ses formatları destekleniyor, ancak benim amacım ileride netflix üzerinden gelecek yeni dolby atmos veya dts x filmleri avr ye earc üzerinden alabilmek. Birde youtube üzerindeki videoları denedim ama stereo dışında bir şey gelmiyor samsung tv de. Ondan sordum yeni lg oled yada Sony leri alıp gelişmiş bir avr ile bağlayan var mı diye
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.