Şimdi Ara

Yeni kripto para yasası ile gelen 'hizmet bedeli' kesintisi nedir? Kimlerden alınacak?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
1
Favori
909
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yeni kripto para yasası ile gelen 'hizmet bedeli' kesintisi nedir? Kimlerden alınacak?
    AK Parti tarafından bugün TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi ile kripto paralara yönelik yeni düzenlemeler getiriliyor. Yeni yasa ile kripto paralara ek vergi gelmiyor ancak yüzde 2 oranında “hizmet bedeli” kesintisi getiriliyor. Hizmet bedeli nedir? Hizmet bedeli kimden alınacak?



    6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 130 uncu maddesinde yapılacak değişiklik ile kripto para borsalarının Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) ve TÜBİTAK’a yüzde 1’er oranda “hizmet bedeli” ödemesi gerekecek. Toplamda yüzde 2 oranında kesinti yapılacak. SPK ve TÜBİTAK tarafından sunulacak hizmetlerin karşılığı olarak hizmet bedeli talep ediliyor.



    Hizmet bedeli kimden alınacak? Hizmet bedeli ne kadar?



    Hizmet bedeli, kripto para borsaların ve kripto alım satım platformlarından alınacak. Bu platformların faiz hariç tüm gelirlerinin yüzde 1’ini SPK’ya ve yüzde 1’ini TÜBİTAK’a ödemesi gerekecek.



    Ayrıca Bkz.Kripto para yasası TBMM'ye sunuldu: Düzenlemeler neler?



    Yatırımcılardan hizmet bedeli alınacak mı?



    SPK ve TÜBİTAK, kripto para yatırımcılarından herhangi bir ücret almayacak. Kripto para borsaları, komisyon ücretlerini artırarak bu maliyeti dolaylı yoldan yatırımcıya yansıtılabilir.



    Hizmet bedeli ne zaman alınacak?



    Kripto para alım satım platformları, her sene en geç Mayıs ayı sonuna kadar bir önceki yılın faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde 1’i kadar SPK’ya, yüzde 1’i kadar da TÜBİTAK’a ödeme yapacak.



    Kanun teklifi kabul edilirse “hizmet bedeli” uygulaması bu yıl yürürlüğe girecek. 2024 yılındaki gelirler için 2025’in Mayıs ayı sonuna kadar ödeme yapılması gerekecek.









  • kripto paranın amacı zaten bu tür olaylara karşı olmasıydı. nasıl takip yapılacak ?

  • Pamuk eller ceplere.
  • kangroo kullanıcısına yanıt
    Kripto borsalarının gelirlerinin %1 + %1 i diyor. Takip edilecek bir şey yok sanki yanlış okumadıysam. Ülkemizde hizmet veren borsalar gelir vergisi ödüyorlar ya oradaki gelire bide getir bakam bizim payımızı kısmı koymuşlar. Borsalar da bunu komisyonlarda bir miktar oynayarak çıkarabilir.

    Ama global borsada bunu nasıl yapar orası meçhul. İnşallah ofis açacaksınız, temsilciniz olacak vb gibi şeyler zorunlu koymazlar (sosyal medya yasası gibi)
  • Allem ettiler kallem ettiler yine bir yerden yerleştirdiler vergiyi.

  • Vergiye tümüyle karşı çıkanları anlamış değilim, her ülkede yatırımcı veya aracı kurumlar düzenleyici kuruluşlara vergi öder. Buradaki konu vergi değil, verginin kabul edilebilir düzeyde olması.
  • Muhammed Taha Türk M kullanıcısına yanıt

    Kripto paralar aradaki düzenleyici kurumlar(devletler) denklemden çıksın diye piyasa çıkmış

    Vergiyi çıkarttılar da kripto yatırımcısına ne yararı oldu

  • Bunlardan da vergi alınmalı, bunlar eksik kaldı
    Yeni kripto para yasası ile gelen 'hizmet bedeli' kesintisi nedir? Kimlerden alınacak?
  • BabyYoda B kullanıcısına yanıt
    Komtrol edemediği bir finansal güce günün sonunda kim tam bağımsızlık verir? Ben bu yüzden buna hikaye diyotum, tabii ki siz farklı düşünüyor olabilirsiniz
  • Bilmediğim için soruyorum, Binance’tan aldım coini, soğuk cüzdanıma aktardım. Şans bu ya, 1.000 dolara aldığım coin 100.000 dolar oldu. Devlet nereden bilecek bu coin’in elimde olup olmadığını? 2.000 dolar vergi vermem lazım ama aldım ve birine yolladım coini, nasıl çözecekler bunu acaba?

  • Soluduğumuz havadanda vergi alacak mısınız?
  • Sanırım çoğu kişi haberi düzgün okumamış bizden para kesilmicek yani yatirimcilardan onaylanirsa bu kanun her yıl mayıs ayında borsalar yazıda belirtilen kurumlara vergi vericek borsa da bunu kullanıcıya yansıta bilir diye düşünüyorlar
  • Silent Guardian kullanıcısına yanıt
    Sen bunu yerel borsadan tl ye çevirdiğinde anlayabilir. Mesela bütün işlemlerini dex üzerinden yaptın ve gün sonunda 100 bin usdt kazandın. Sonuçta bunu bankaya çekebilmek için yerel borsada tl ye çevirmen lazım. Soğuk cüzdanda veya metamask gibi online bir şahsi cüzdanda tuttuğun sürece bir kesinti olmaz. Borsalar komisyon miktarını arttırarak bu fiyatı çıkarabilir. Ama müşteri kaybetmemek için bir kısmını cepten de verebilir.
  • _Zer0_ kullanıcısına yanıt

    Arabadaki %250, alkolde, sigarada yüzde 100, telefonda %150 derken soludugun havayı da geçiyor vergiler merak etme.

  • Six Feet Under. kullanıcısına yanıt
    Aslında borsalardan kesecek vergiyi yine bizden çıkan bir şey olmayacak bu açıdan iyi.
  • Hizmet bedelide ne hizmeti var bu hizmetin içinde söylesinler baride verelim bütün servetimizi :))
  • Bize dokunmasınlar kardeşim, üç kuruş da oradan geliyor zaten.

  • Silent Guardian kullanıcısına yanıt

    Yatırımcıdan vergi kesintisi yok. (YTD) Konu dışı olacak ama hicbir Türk borsasını önermiyorum nacizane çok ciddi sorunlar yaşandı geçmişte para çekimleri ve fiyat değişimlerinde ilginç bir şekilde çöken sitelerinde işlem yapılamadı.. Binance, binancetr, gate.io, mexc, kraken, kucoin, huobi bunlar yıllardır bilinen güvenilir borsalardir.

  • kangroo kullanıcısına yanıt
    cok basit bankalardan borsaya giren para ve cıkan paraya bakıp istediği gibi takip yapabilir. borsalar kayıt tutar. Dediğin gibi takibi yapılamayacak merkeziyetsiz dijital para istiyorsanız zaten maddi varlıklarınızı borsalarda bulundurmazsınız. Yasada zaten borsalar özelinde cıkacak anladığım kadarıyla
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.