Şimdi Ara

Yeni başlayacaklara ufak tavsiyeler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
866
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Son zamanlarda bana sorulan "hangi makineyi alayım, hangi lensi tavsiye edersiniz" gibi sorular artmaya başladı. Ben de ufak da olsa fikir vermesi açısından kısa bir yazı hazırladım. Hazırlamışken de burada paylaşayım dedim. Okumak isterseniz linki tıklayın.

    Bende Öyle Bir Fotoğraf Makinesi Var ki…



  • Yazınızı okudum,bence doğru bir noktaya değinmişsiniz.Okumak,incelemek ve deneme yapmak bence çok daha önemli şeyler.Zamanında Micheal Freeman'ın Fotoğraf Okulu kitaplarının çok yardımını görmüştüm.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: parazitoss

    Son zamanlarda bana sorulan "hangi makineyi alayım, hangi lensi tavsiye edersiniz" gibi sorular artmaya başladı. Ben de ufak da olsa fikir vermesi açısından kısa bir yazı hazırladım. Hazırlamışken de burada paylaşayım dedim. Okumak isterseniz linki tıklayın.

    Bende Öyle Bir Fotoğraf Makinesi Var ki…

    Bu hobinin türlü yönleri ve yönelimleri var. Burada anlattığınız konu doğru ama bu fotoğrafçılık hobisinde fotoğrafçının çalışma alanına göre farklılık gösteren bir çok doğru var. Mesela bu yazınızda örnek olarak paylaştığınız fotoğraflardan bir tanesini bile beğenmeyen bir sürü insan çıkabilir ! Öyle ya, örnek olsun diye veriyorum Mars'ı alacakken başına kötü şeyler gelen Zebru Küldeş de bir sanatçıdır nice beğeni ile dinleyeni vardır... İşte ne bilem Bülen Ters Oy'da çok seveni olan bir sanatçıdır, Kimraym Kartbises'de... vb. Birini ne çok seven olabileceği gibi hiç sevmeyenler de vardır. "Şunu niye sevmiyorsun arıza mısın?" diyemeyiz hiçkimseye değil mi ? Sanattır, sanatçıdır onun zevklerine, hislerine vs. hitap ediyordur sever, etmiyordur sevmez. Tıpkı buna benzer şekilde de bir hobist hatta fotoğraf sanatçısı farklı bir alanda bambaşka detaylar ile ilgilenebilir. İlgilendiği alanda iso başarısı, keskinlik, netlik vb. bu kişi için önemli olabilir. Öyle ya herkes fotoğraf çekerken her çektiği fotoğrafı sanatsal kaygılar içerisinde çekmiyor. Her fotoğraf satılmak veya yayınlanmak veya sergilenmek için çekilmiyor. Peki neden sürekli önümüze kimine göre bu işin zirvesi olan birisinin söylediği bu laf işin kutsal kitabından alıntı imiş gibi konuluyor ! ? Sanırım Ara Güler bu lafını der iken başka şeyler de diyor. İşte fotoyu çekerken ortamı, atmosferi solumaktan, çekeceği fotoraftaki insan(lar) ile mümkün ise çay içip-sohbet edip-tanımaktan falan da bahsediyor. Onun demek istediği aslında sadece dikiş makinası ile foto çekebilirim demek değil. O fotoğrafa çizgilerden ve renklerden oluşan bir çerçeve içine koymak fotoğraf sanatçılığı değildir, onun içine nedenler, nasıllar ve sonuçlar koyarak çerçevelemek fotoğraf sanatçılığıdır demek. Yani böyle herkesin tribünlere oynamak için kullanımına sunulmuş bir cümle değil bu bana göre. Benim için 100 belki de 200 fotoğrafımdan 1'i ancak "Ya şunu çekerken de netlik, noise vb. dert etmiyim de farklı ne gösterebilirim? Şurada bir olay, bir durum var, gece imi, tripodum yok imiş boşver çekeyim" amacı ile çekilen fotoğraflardır ! Diğer bir çoğu ise günlük yaşamda canım istediği için, rast geldiğim için vs. sebepler ile çektiğim ve bakınca da temiz ve net olmasının izlenmesi açısından daha hoş olduğunu gördüğüm fotoğraflardır. Bir kısmı da bu hobimden kendi zevkime göre keyif aldığım özel çekimlerdir ki mesela makro, mesela enteresan detay çalışmaları falan. Bunlarda da keskinlik, temizlik olsun isterim. Kullandığım birkaç farklı makina ile süreç içerisinde gördüğüm-yaşadığım şeylerden öğrendiklerim var. Bu sebepledir ki misal bugün bir arkadaş konu açsa ve dese ki "X makina mı Y makina mı ? X'e ait başlıkta otomatik modda çok kumlu çektiğinden şikayetler gördüm, oto modda temiz çeken bir model olsa iyi olur" der ise biz daha bu düzeydeki bir arkadaşa Singer dikiş makinası mı önerelim ! ?

    Hem de ayrıca burada genellikle karıştırılan 2 farklı konu var. İyi fotoğraf makinasına sahip olmak istemek eşit değildir bu kişi "iyi fotoğraf sanatçısı olmak istiyor" ve/veya "iyi sanatsal içerikli fotoğraflar çekmek istiyor". Bilen-bilmeyen, az bilen-çok bilen fotoğraf makinası önerisi ister iken biz türlü yönlerden yetenekleri ölçülerek matematiksel veriler olarak sunulan bu ürünlerden iyi olanı şudur demek durumundayız(Bilgimiz dahilinde ve kaynak göstererek olması özellikle en iyisidir tabi). Yoksa bir foto makinası alıp bu hobiye başlayacaklara "Singer zig-zag dikiş makinası mı önerelim ! Hatta bilmem 3'üncü makinasını alacak ama misal söylediği türde fotolar çekebilmesi için ( mesela makro, mesela portre, mesela manzara ) önceki makinasından veya lensinden daha iyi(veya o konuda için özel) ürünü biliyor isek önermeyelim mi ?!

    Sizin burada düşüncelerinizi, tecrübelerinizi, bilgilerinizi paylaşmanız güzel bir hareket tabi ki ama öyle bir konu ki bu görmüşsünüzdür bir çok uyanık yurdum insanı suluboya tablo yapan makinaları alıp açıkca çektiği fotoğrafın imaj(görüntü) kalitesi daha başarılı olan ürünlere karşın bu lafı kullanıp kendilerince çok sanatsal işler çıkarttıklarını düşünüyor yada söylüyorlar :) veya çıkartabilecekleri umuduna kapılıyorlar. Gerçi "sanat" denen şeyin böyle de bir ucu var. Zerre eğitim almayıp bazı sanat dallarında zirvede işler çıkaran insanlar her dönem olduğu için her amelenin bir gün kendisini arabesk kralı olacak zannetmesine benzer bir durumu olması da normal karşılanabilir. Bir umuttur bizi yaşatan hesabı .

    Bir de bu konuya en büyük, koccaman bir cevabı zaten dijital fotoğraf makinası inceleme ve testleri yapan siteler veriyorlar. DxO mark neden singer önermemektedir ? DPreview neden zetina dikiş makinası önermemektedir !? TIPA, EISA gibi her yıl bu ürünlere ödüller veren yerler bu ödülleri verirler iken bu makinalarla çekilmiş fotoğrafların sanatsal içeriğine mi bakmaktadırlar ! İşte bu kanıtlar da demektedir ki Singer ile foto çekmek başka bir konu, fotoğraf makinalarının iyisi-kötüsü, neden ve nasıl iyi olduğu konusu çok başka konulardır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 14 Şubat 2014; 15:40:29 >




  • Bazı noktalarda sizi haklı bulmakla beraber benim vurgulamaya çalıştığım gereksiz düzeyde yaşanan ekipman çılgınlığıydı. İnsanlar daha fotoğrafçılık nedir diye düşünmeden ekipman kavgalarına bulaşıyor. Fotoğrafın kendisi yerine ekipman forumları dolup taşıyor. İyi fotoğrafı fotokritik sitesinde yüksek puan alan fotoğraf olarak görüyor. Bazı insanlar daha ışığın nasıl kullanıldığını bilmeden filtre alayım da ışık patlamasın diyor vs. vs. Zaten yazımın sonunda bazı fotoğrafçılık alanlarını konu dışında bırakmak gerektiğini yazmıştım.

    "boyuna soruyorlar, "sen ne marka fotoğraf makinesi kullanıyorsun?' diye. Fotoğraf, makineyle mi çekilir! Şimdi en gelişmiş elektrikli daktilo bende olsa, en iyi romanları ben mi yazarım!"
    dikiş makinesinden önceki cümle de bu, ben bundan bahsediyorum aslında.

    Bu arada zaten dikiş makinesi fotoğraf çekemez :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi parazitoss -- 14 Şubat 2014; 15:53:01 >
  • hocam şu ürünü tavsiye eder misin? benim için bas çek bi cihaz olmalı. pro kullanım sözkonusu olmayacak.

    http://www.akakce.com/dijital-fotograf-makinasi/en-ucuz-sony-cyber-shot-dsc-w730-fiyati,1064634.html
  • quote:

    Orijinalden alıntı: parazitoss

    Bazı noktalarda sizi haklı bulmakla beraber benim vurgulamaya çalıştığım gereksiz düzeyde yaşanan ekipman çılgınlığıydı. İnsanlar daha fotoğrafçılık nedir diye düşünmeden ekipman kavgalarına bulaşıyor. Fotoğrafın kendisi yerine ekipman forumları dolup taşıyor. İyi fotoğrafı fotokritik sitesinde yüksek puan alan fotoğraf olarak görüyor. Bazı insanlar daha ışığın nasıl kullanıldığını bilmeden filtre alayım da ışık patlamasın diyor vs. vs. Zaten yazımın sonunda bazı fotoğrafçılık alanlarını konu dışında bırakmak gerektiğini yazmıştım.

    "boyuna soruyorlar, "sen ne marka fotoğraf makinesi kullanıyorsun?' diye. Fotoğraf, makineyle mi çekilir! Şimdi en gelişmiş elektrikli daktilo bende olsa, en iyi romanları ben mi yazarım!"
    dikiş makinesinden önceki cümle de bu, ben bundan bahsediyorum aslında.

    Bu arada zaten dikiş makinesi fotoğraf çekemez :)

    Offf süper ! Bu da ikinci tribün sloganı işte. "En gelişmiş elektrikli daktilo bende olsa, en iyi romanları ben mi yazarım!"
    Burada da denilen ile vatandaşın iyi makina diye sorduğu şey bambaşka konular. En gelişmiş daktilosu olan mekanik, en eski daktilosu olana oranla daha hızlı yazar, daha az yorulur, daha çok imkanları vardır bir sürü detayda farkları vardır yani. Yine ilk kez daktilo alacak olana bak iyi daktilo ile iyi yazı yazılmaz demek sanki kişilerin direk ve ilk hedefinin yazar olmak olduğu önyargısına sahip olmamız gerekliliğini gösteriyor ! Kimsenin hele hele ki bu işe yeni başlayanların ne fotoğraf sanatçısı ne yazar vb. olmak gibi bir amacı en azından şu ilk makinalarını almak için sorduklarında yoktur. Haa belki uzak bir hayal olarak vardır veya ender de olsa kimimiz çok hayalperestizdir şu anda böyle bir hedefimiz vardır. Fakat yine de aynı konular değil ki işte !

    Bu arada hiçbir daktilo da yazı yazamaz ! Onu kullanacak bir insan olmadıktan sonra. Fakat daktilosuz da fotoğraf makinasız da sanat icra edilebilir ! :p Öyle ise sanat icra etmek isteyene bu laf kalabalığını etmenize de hiç gerek yok. Önerimiz hiçbir araç-gereç kullanılmayan sanat dalları olsun. Mesela ses sanatçısı olsun sanat alanında bir şeyler üretmek isteyen !




  • Hocam canon mu, nikon mu alayım onu söyleyin bari
  • quote:

    Orijinalden alıntı: parazitoss

    Hocam canon mu, nikon mu alayım onu söyleyin bari

    Yo yooo ! Sanat yapmak çok kolay ne de olsa siz bence bir suluboya seti, 2 fırça ve bir tane de 16 yapraklı A3 beyaz resim kağıdı defteri alın ! Ne gerek var böyle markacılığa falan. Gördüğünüz gibi hiç marka da vermedim. Ne de olsa Canon da alsanız Nikon da sanatsal içerik bakımından iyi fotoğraf çekemeyeceksiniz. Boşuna sormayın , boşuna cevap beklemeyin ! Sanatçı olmak imaj kalitesi iyi olan fotoğraf çekmekten çok daha kolaydır hem ! Öyle ya, eğer baktığın şeyden hiçbir şey anlamıyorsan bil ki işte o sanatsal olarak hayli üst düzey-ağır bir eserdir ! Bu da benden sana tüyo olsun, bu şekilde çalışmaya ağırlık ver !..




  • allah razı olsun
  • quote:

    Orijinalden alıntı: parazitoss

    allah razı olsun

    Sizden de... eksik olmayın. Toplumun "bizim gibi" yaydın'lara ihtiyacı var :p
  • quote:

    Orijinalden alıntı: parazitoss

    Son zamanlarda bana sorulan "hangi makineyi alayım, hangi lensi tavsiye edersiniz" gibi sorular artmaya başladı. Ben de ufak da olsa fikir vermesi açısından kısa bir yazı hazırladım. Hazırlamışken de burada paylaşayım dedim. Okumak isterseniz linki tıklayın.

    Bende Öyle Bir Fotoğraf Makinesi Var ki…

    100 TL'lik kompakt makine ile giriş seviyesi bile olsa SLR makineyi bir mi tutuyorsun? Cevap evet ise daha fazla tartışmaya lüzum yok, kompakt makinen ile başarılar dilerim.




  • O kadar yazdığımdan bunları mı anladınız yani, lafı bi'yerinden anlamak bu olsa gerek, manyak mıyım sizle tartışayım, ben de bu kafayla size başarılar dilerim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi parazitoss -- 15 Şubat 2014; 13:17:19 >
  • Çok yararlı ve başarılı bir yazı.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.