Şimdi Ara

Yabancı basın, ülkemizde keşfedilen nadir toprak elementi rezervini şüpheli buldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
113
Cevap
4
Favori
8.140
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
46 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yabancı basın, ülkemizde keşfedilen nadir toprak elementi rezervini şüpheli buldu



    Geçtiğimiz günlerde Eskişehir'in Beylikova ilçesinde 694 milyon tonluk nadir toprak elementi rezervi keşfedilmiş ve bu rezerv, Çin'den sonraki dünyanın en büyük ikinci rezervi olmuştu. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu keşfi "Eskişehir'de yapılan analizler sonucunda 694 milyon ton nadir toprak elementi keşfi gerçekleştirilmiş oldu. En büyük saha şu anda Çin'deki Bayanoba sahası 800 milyon tonluk bir rezerve sahip. Türkiye'de, Eskişehir Beylikova'da da 694 milyon tonluk rezervimiz söz konusudur." sözleriyle duyurmuştu.



    Nadir toprak elementleri nedir?



    Periyodik cetveldeki Lantanitler grubundaki Lantan, Seryum, Praseodim, Neodimyum, Prometyum, Samaryum, Evropiyum, Gadolinyum, Terbiyum, Disporzyum, Holmiyum, Erbiyum, Tulyum, İterbiyum ve Lutesyum isimli elementler nadir toprak elementidir. Bunlar haricinde çok benzer yapıdaki Skandiyum ve İtriyum ile birlikte yukarıda adı geçen toplam 17 metal nadir toprak elementidir.



    Yabancı basın, ülkemizde keşfedilen nadir toprak elementi rezervini şüpheli buldu



    Nadir toprak elementleri nasıl işlenir?



    Nadir toprak minerallerini ayırmak için birden fazla olası yöntem var. Ancak solvent ekstraksiyonu daha çok tercih edilmekte. Bu yöntemde ilk olarak cevherler asit içinde çözülür ve kirleticiler, nadir toprak metallerinin konsantre bir karışımını oluşturmak için uzaklaştırılır. Bu konsantre daha sonra tekrar bir asit içinde çözülür ve bir organik sıvı ile birleştirilir. İki sıvı çalkalanır, çöken maddeler tekrar ayrılır. Bu sırada, nadir toprak elementleri organik sıvıyla birlikte her bir elementin kütlesi tarafından belirlenen bir sırayla hareket eder. Asit ve organik sıvıyı birleştirme ve ayırma adımının yüzlerce kez tekrarlanması gereksede en çok bu yöntem tercih edilmekte.



    Nadir toprak elementleri nerelerde kullanılır?



    Günümüzde kullandığımız birçok teknolojik üründe nadir toprak elementi kullanılmakta. Havacılık, savunma ve uzay sanayi gibi birçok alanda kullanılan nadir toprak elementleri, güneş ve rüzgâr panelleri, elektrikli araçlar, lazer sistemleri, uydular, fiberoptik kablolar, sihalar ve mikroçipler gibi birçok yerde kullanılmakta.



    Ayrıca Bkz.Eskişehir'de Çin’den sonraki en büyük nadir toprak elementi rezervi keşfedildi!



    Şu anda Çin 800 milyon ton ile dünyanın en büyük nadir toprak elementleri rezervine sahip ve dünyanın nadir toprak elementleri ihtiyacının %90'dan fazlasını bu rezervden sağlıyor. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Metin Çekiç, Türkiye'deki nadir toprak elementi keşfi hakkında yaptığı açıklamalarda bu keşfedilen rezervin dünyanın 1000 yıllık ihtiyacına cevap verebilecek durumda olduğunu söyledi. Ancak yabancı basın, Türkiye'deki rezervin küresel talebi 1000 yıl boyunca karşılamaya yetecek kadar kaynak içerdiği konusunda şüpheci.



    Çinli nadir toprak elementi şirketi, Türkiye'deki rezervin küresel pazarda etkisi olmayacağını iddia etti



    Çin Toplum Partisi'ne ait bir yayın olan Global Times'ta yer alan bir haberde Metin Çekiç'in ifadesi eleştirildi. Haberin devamında ise Türkiye'deki 694 milyon tonluk nadir toprak elementi rezervinin, Çin'in 44 milyon ton rezervine kıyasla yalnızca 300.000 ton kullanılabilir nadir toprak oksitine (REO) sahip olduğu söylendi. Ayrıca haberde yer alan "Türkiye'nin yeni nadir toprak elementi rezervi, Çin endüstrisini etkilemeyecek." sözleri dikkat çekti.



    Yabancı basın, ülkemizde keşfedilen nadir toprak elementi rezervini şüpheli buldu



    Nadir toprak endüstrisinde üretim ve satışlar için istatistiksel endeks olarak genellikle REO kullanılır. Çin şu anda 44 milyon tonluk bir REO rezervine sahip. Çinli nadir toprak elementi şirketi Shenghe Resources, yaptığı açıklamada 694 milyon tonluk rakamın REO yerine büyük olasılıkla mineral miktarı olduğunu söyledi. Shenghe Resources, "Küresel REO üretimi yılda yaklaşık 280.000 ton ve Türkiye'deki madeninin yıllık REO üretimi 10.000 ton, bu nedenle küresel pazar üzerinde önemli bir etkisi olmayacak." dedi.



    Bakan Dönmez yıllık REO üretimi hakkında yaptığı açıklamada "Yıllık 570 bin ton cevheri işleyeceğiz. Bu işlenen cevherden 10 bin ton nadir toprak oksiti elde edeceğiz. Ayrıca yine yetmiş 72 bin ton barit, 70 bin ton florit, 250 ton toryum ki özellikle toryumun altını çizmek istiyorum, yeni nükleer teknolojilerde yeni yakıt olarak önümüze büyük fırsatlar, imkanlar sunacak bir elementten, madenden bahsediyoruz." sözlerine yer vermişti.  




    Kaynak:https://www.globaltimes.cn/page/202207/1270157.shtml
    Kaynak:https://www.wired.com/story/turkey-rare-earth-metals/







  • yabancı kaynaklara katılıyorum ama açıklamayı çin yaptıysa onlara hiç güvenilmez mesala çin ve rus haberleri bizim gibi abartıdır abd haberleri yalan veya kurgudur avrupalı kaynaklar doğru haber yapıyorlar genellikle bizimkilerde herşeyi abartır veya siyasi partiden yana tutum alırlar 3-5 yıla gerçek çıkar tabiki basın özgür olur başımızdakiler değişir ise
    Venezüella 'da da ham petrol çok fazla ama ( tek alıcısı abd ) işleyecek - çıkartacak teknolojisi rezervlerine göre yetersiz. ABD şirketleri yatırım yapmaya korkuyor tabi. Biz de hem karada hem de denizde calışmalar daha yeni imkanlar kullanılarak çıkartılıyor. Bakanın açıklaması hem net hem de rezerv denilen kaynak tek ilimize ait. Çin' in hem toprak büyüklüğü ve hem de piyasadaki hakimiyeti orta da iken onunla yarışmak gibi bir kaygısı yok devletimizin , bakan varank ' ın. Böyle bir maden grubu ve rezerv varsa oraya yatırım yapılacaksa bunun muhalafete zararı ne olabilir ki!? Ağlamayın işte ! Heykel yiyip üretim yapamıyorsunuz bunu anlayamadınız mı ??
    15 yıldır madencilik sektöründe bu ve tip uluslararası projelerde yer almış biri olarak konuya açıklık getirmekte fayda var.
    Uluslararası basında birazda bizle dalga geçen haberler şeklinde çok sayıda kaynakta çıktı bu haber. Bu işin bir standardı var rezerv bu şekilde açıklanmaz, üstelik yeterli veri ve bilgiyle de desteklenmeden bu şekilde kimseyi inandıramazsınız.
    694 milyon tona öncelikle teknik olarak tam anlamışla rezerv diyemeyiz çünkü bunu destekleyici veri yok. Ama doğru kabul edelim, bu 694 milyon ton içerisinde belli oranda Nadir toprak elementleri içeren miktar, bu kadar nadir toprak elementi var demek değil. Peki bu kütlenin içinde ne kadar Nadir Toprak elementleri oksidi (REO/NTEO)var? Sayın bakanın açıklaması burada esas teşkil edebilir. 570 bin ton yıllık cevher işleyerek 10 bin ton REO üretilecek deniliyor, dolayısı ile basit bir oran orantı yapıldığında yuvarlak hesap %1,8 REO içeriği olduğu hesaplana bilir. Yani 694 milyon tonun %1,8 i REO. buda yaklaşık 12,5 milyon ton REO sahibiz demek (verilen 694 milyon tonu doğru kabul ettiğimizde). Buda bizi Çinden sonra ikinci sıraya koymaz ama ilk 10'a büyük ihtimalle 5. yada 6. sıraya yerleştirebilir. Aslında doğru bir şekilde lanse edilse gerçekten dünyanın ilgisini çekebilecek bir proje. Tabi dünya tek başına 1000 sene yetmez, ama yine mevcut tüketim seviyesi ile 40 yılın üzerinde tek başına yetecek önemli bir rezerv.

    Tabii iş sadece rezervle bitmiyor. Nadir toprak elementlerinin bu kadar pahalı olmasının sebebi proses. Lantan ve seryum gibi nadir toprak elementler ton fiyatları 1500-2000 dolar arasında gezen çok pahalı olmayan nadir toprak elementleri, ve maalesef bizdekilerde de ağırlık bunlarda, esas para edenler Neodimium, prosedimum gibi mıknatıslarda kullanılanlar bunların ton fiyatları yüzbinlerce hatta milyonlarca dolar seviyelerinde. Ama çok karmaşık ve zorlu bir proses ihtiyaç duyuyorlar. Çin dışındaki önemli bir üretici olan Avustralyalı Lynas bu nadir toprak elementlerini ayrı yarı oksitler olarak üretmek için 943 aşamalı bir solvent ekstraksiyon uyguladığını söylüyor. Buyrun bu linkteki videonun 7 saati başlangıcında Lynas CEO su ne kadar karmaşık bir proses olduğunu anlatmaya çalışıyor.https://youtu.be/_Oo7xYHEOFA

    Rakamlar doğruysa önemli bir kaynak, ama proses için ciddi bir arge ve zaman gerekli. Lynas'ın bunu çözmesi yüzlerce milyon dolarlık destek, yüzlerce araştırmacı desteğiyle 15 yıl aldı.

    Amerika'da tek entegre rare earth element madeni üreticisi MP Material. Halka SPAC olarak açıldığı 1-1.5 seneden beri takip ediyorum.

    Yatırımcılarından en önemlisi silikon vadisi milyarderi Chamath Palihapitiya.

    Yıllardır pasif olan Mountainpass madenini devreye aldılar. Onlar bile daha kendileri proses edemiyorlar madeni. Cevheri kazdıktan sonra Çin'e gönderiyorlar . Önümüzdeki yıllarda verimli bir prosessing süreci geliştirmek için ARGE yapıyorlar. Hedefleri bu elementleri ülkelerinde üretmek. Şimdi milyarlarca dolarlık silikon vadisi yatırımı alıp batı yarım kürenin birçok bilim adamını kadrolarına almalarına rağmen daha hala işin başlarındalar. (Ki cevher üretimleri var)

    Bizim kaç fırın ekmek yememiz gerektiğini anlatabiliyor umuyorum...

  • Cevher hali ile işlenmiş saflaştırılmış hali biraz birbirine girmiş açıklamalarda.

    Bakanın detaylı açıklaması aslında her şeyi açıklıyor.

    Kullanacağımızdan çok daha fazlasına sahibiz ama Çin gibi tüm dünyaya yetecek kadar da cevher yok zaten.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yabancı basına gerek yok…

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Böyle nadir bulunan bir elementin dünyadaki üretiminin 28'de 1 ini üretebilmekte çok iyi bir olay. Hem kendimize ala ala yetiyor hem de satıyorsakta, savaş vs anında stratejik rol oynuyor, ben bunu satmıyorum sana deyip ambargonu koyuyorsun.

  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Fabrikan olmadığı için adamlara satıp, ürün olarak tekrar satın almak zorundasın. Evet sahip olmak çok önemli gerçekten :D

  • yabancı kaynaklara katılıyorum ama açıklamayı çin yaptıysa onlara hiç güvenilmez mesala çin ve rus haberleri bizim gibi abartıdır abd haberleri yalan veya kurgudur avrupalı kaynaklar doğru haber yapıyorlar genellikle bizimkilerde herşeyi abartır veya siyasi partiden yana tutum alırlar 3-5 yıla gerçek çıkar tabiki basın özgür olur başımızdakiler değişir ise



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zdniz -- 14 Temmuz 2022; 13:54:26 >
  • Çin çıkıp da bizi etkilemez bizim pazarımızı kazancımızı etkilemez falan filan dediğine göre rezerv gerçekten var gibi geldi bana.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hepsi reisin sahip olduğu şirkete ait değil mi , siz niye bu kadar heyecanlanıyorsunuz onu anlamadım(!)

  • Kıskanıyor Bizi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ridvan1903 -- 14 Temmuz 2022; 14:33:58 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • zaten beleşe avrupaya gidecek ... baksın ak troller 2010 2019 arası kaç yüz bin ton bor'u dışarıya tonu 100 dolardan satmışlar!

  • Benim cebime yansımadığı sürece benim için hepsi şüpheli.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Var yada yoktur bilemiyorum ama şunu çok iyi biliyorum içimizdeki hazımsız kesim için ülke için iyi haberler onlar için kötü haberlerdir.

  • Venezüella 'da da ham petrol çok fazla ama ( tek alıcısı abd ) işleyecek - çıkartacak teknolojisi rezervlerine göre yetersiz. ABD şirketleri yatırım yapmaya korkuyor tabi. Biz de hem karada hem de denizde calışmalar daha yeni imkanlar kullanılarak çıkartılıyor. Bakanın açıklaması hem net hem de rezerv denilen kaynak tek ilimize ait. Çin' in hem toprak büyüklüğü ve hem de piyasadaki hakimiyeti orta da iken onunla yarışmak gibi bir kaygısı yok devletimizin , bakan varank ' ın. Böyle bir maden grubu ve rezerv varsa oraya yatırım yapılacaksa bunun muhalafete zararı ne olabilir ki!? Ağlamayın işte ! Heykel yiyip üretim yapamıyorsunuz bunu anlayamadınız mı ??



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eg2077 -- 14 Temmuz 2022; 16:10:7 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ahmetkaraci kullanıcısına yanıt
    Bi bikmadiniz adam fişlemekten,bi bitin artık ya.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Olay şu, rezerv ülkemize fayda sağlayacak, ama çinle kıyaslayıp milleti kandırmaya çalılıyorlar, rezerv bırakın çinle yarışmayı, aynı kategoriye bile giremez.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

  • < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.