Şimdi Ara

XP+Linux-Ama Nasıl?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.323
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba;
    Dün baya bir heveslenip uzun zamandır kurmak istediğim Linux'u kurmaya çalıştım.OpenSuse 10.3'ün CD versiyonunu indirip yazdım CD'ye.Taktım herşey normal yüklenirken önce bir hata verdi(zaman dilimi seçimine gelmeden önce)Bir dosyanın bozuk olduğunu söyledi.(İngilizce birde Türkçe'yi seçtim ama azcık bir kısmı Türkçe)Neyse DVD-Rom a taktım denedim bu sefer geçti o kısmı.Kurulumdan önce Partition Bölümü var ki sormayın gitsin.Bağlama noktası falan,hiçbir şey anlamadım.İyi kötü geçtim ama bu seferde Suse takılı kalıyordu.(Örn.Firefox ta biraz gezinince)Bölümlendirme kısmından olabilir,hata.Şimdi bana biri lütfen Windows'u silmeyecek şekilde ve açlılışta şöyle efendice açılışta Linux mu Windows mu diye soran bir sistemi nasıl kuracağımı anlatsın.Lütfen ayrıntılı olsun bu partition kısmı çok zor geldi bana.Sonuçta ilk defa Linux kurmayı denedim.Elimde şu an:
    Eskilerden:
    Mandrake Linux 10.1
    Kubuntu
    Suse 9.1 Tam Sürüm
    Yeni olarakta OpenSuse 10.3 var.
    Dünden beri hepsini kurdum bilgisayara acımaya başladım.Buraya kadar okuduğunuz için ve yardım edecek arkadaşlara teşekkürler.Bu arada distrolar hakkında da bilgi verirseniz şahane olur.(Ana konudan okudum gerçi ama)Sistemim pek iyi değil zaten.Bende rahatlasın diye Linux kurmayı düşündüm:Yeni bir PC toplayacağım nasipse.
    Şuanki durum:
    AMD Sempron 2600+
    256 MB Ram
    Ati Radeon 9200 SE
    Sistem düşük olduğu için distroların eski versiyonlarını düşündüm ama pek hoş değiller.(Örn:Madrake Linux 10.1)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RW -- 6 Haziran 2008; 23:34:41 >







  • Ben Linux'un L'sinden anlamadan Wubi adlı programla zahmetsizce sistemime kurdum. Windows üzerinde Wubi.exe yi çalıştırıyorsun, sana hangi partisyona kuracağını soruyor. Mesela Windows C'de, arşivin D'de olsun. Eğer boşta üçüncü bir partisyon varsa onu seçebilirsin ama ben Windows yüklü olan bölümüme kurdum. Hiç bir sorun da olmadı. Partisyon seçme işlemi bu kadar. Her şey otomatik. Bağlama noktası sorma filan yok. Diğer ayar ise hangi Linux sürümünü kuracağını seçeceğin bölüm. Burada Ubuntu, Kubuntu bir de unuttuğum bir iki sürüm daha vardı. Birisini seçip kurulum işlemine başlıyorsun. Eğer elinde CD veya İSO dosyası varsa onu da gösterirsen program boşu boşuna tekrar internetten İSO aramış olmaz. Kurulum aynen Windows programları kurar gibi işliyor. Her şey bittiğinde sistemi yeniden başlatıyorsun. Açılışta seçim ekranında Linux sürümünü seçiyorsun. Biraz daha kurulum oluyor. Hiç bir şeye müdahale etmiyoruz. Sistem açılıyor Linux desktop karşında...

    Normal yoldan Linux kurmak daha komplike geldi bana. Hiç bulaşmadım. (Sistemi uçurmaktan korktum da) Eğer normal şekilde kurmak istiyorsan arkadaşlar onu da anlatsın.




  • baglama noktasi olarak / kullanilir.Partition formati ext3.Mbr (Master Boot Record) Ana acilis kaydidir.
    Bunu Linux otomatik olarak ayarlar.Sen sadece swap icin bir disket olusturmalisin.
    Ama Parduste mbr onyukleyicisini kurmani isteyecektir.Kurmadan once resimli linux dagitimlari
    kurulumlarina bak.
  • open suse henüz olgunlaşmamış bir dağıtım ve yeni başlayanlar için iyi bir seçim değil.diğer bahsettiğin dağıtımlar da kde masaüstü ortamına sahip bu da nispeten daha iyi sistem gerektirir.o nedenle kolay kullanımlı ve daha düşük sistem gereksinimi olan ubuntuyu öneririm.ayrıca bahsedildiği gibi wubi ile kurulumu çocuk oyuncağı.
  • Çok teşekkürler arkadaşlar,
    Çok faydalı oldu.Bu arada Gnome nun sistemi az yorduğunu öğrendiğim iyi oldu.Bekle beni Linux! :)
  • Arkadaşlar tekrar merhaba,
    Öncelikle Wubi çalışmadı 256 Mb Ram olmasına rağmen 256 Mb raminiz olması gerekli diye çalışmadı.Neyse başka bir kaynaktan yararlanıp partition işini hallettim sanırım.Fakat birkac problemim var yardımcı olursanız sevinirim:
    *Acılırken Wİndows mu Ubuntu diye bir ekran göremedim.Ama Wİndows silinmedi eminim.Caps atacağım zaten.
    *Ayrıca bölümlendirdiğim kısım lost+found yazıyor ve acılmıyor.Yardım ederseniz cok memnun olurum.Şimdiden teşekkürler,inşallah kazasız belasız halledebilirim sorunları.
    Resim 1:Disk sorunu
     XP+Linux-Ama Nasıl?

    Resim 2:Wİndows Duruyor
     XP+Linux-Ama Nasıl?




  • @RW
    Mbr ekranı hangi işlemden sonra kayboldu ? Elinizde Pardus cd'si varsa şunları yapın :

    Pardus cd'sini tak.Bilgisayarını cd ile başlat,ardından c'ye bas.

    root ( yaz ve tab'a bas.
    root ( hdx, yaz ve tab'a bas.
    root (hdx,y) yaz ve entere bas.
    setup (hdx) yaz ve entere bas.

    X yerine hdd sırası, y yerine parça sırası gelecek.İlk başta tab'a bastığın zaman bunlar listelenecek.

    İşlem tamalandıktan sonra ctrl+alt+delete.
  • Yok ama 1 saate indiririm.Yardımın icin teşekkürler.Ama ondan önce bir program duydum Dual Boot isleriyle alakalı,onu deneyeceğim.Sorun cikarsa yazarım yine.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.