Şimdi Ara

Vinland Saga (2019) (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
130
Cevap
3
Favori
7.994
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • melkor23 kullanıcısına yanıt

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İlk sezon 8.bölüme kadar geldim fena gitmiyor anime. Çizim olarak çok özenilmiş ama animasyonlar basit kalmış. Özellikle askeladd konuşurken yüz animasyonları karakterin seiyuu suna ayak uyduramıyor hissi veriyor. Bir de kafaya focuslanmışlar biraz uzak çekselermiş bu kadar sırıtmazmış.

  • s1e18


    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.
    En ezik insandan kral potansiyeline 1 bölümde geçiren anime Vinland Saga (2019) 


    Bu anime şu haliyle bence çok overrated duruyor. Özellikle yönetmen çoğu kritik sahnede çok kötü iş çıkarmış ya da manga böyleyse buna mangaka da diyebiliriz.

    Mangakanın en büyük şansı böyle özenilmiş viking temalı bir animenin olmaması ve vikings dizisine denk gelmiş olması denebilir.

    Beni 18 e kadar en çok tilt eden şey de animeye gereksiz güçlü, gerçekçilikten uzak shounen karakterleri eklenmiş olması.

    Bunun ciddi bir anime olması gerekirken bu tarz karakterler ile ciddiyetin bozulup aksiyona odaklanılmasını bir türlü sindiremedim.

    Bakalım ileride fikrim değişir mi bilmiyorum ama şu anlık bence maksimum 8 lik bir anime gibi gözüküyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 15 Haziran 2023; 22:48:13 >




  • 2.sezonu tam bir köylü animesi olmuş her bölümü belki bu sefer bir şey olur diye açıp izledim ama gerek yokmuş.

  • Sezon 1 i bitirdim. Çok daha iyi olabilirken olamayan bir anime. En büyük avantajı yukarıdaki mesajımda yazdıklarım. Kritik sahneleri o kadar kötü yönetilmiş olmasına rağmen benzeri olmadığı için öne çıkmış ve popüler olmuş gözüküyor. Umarım sezon 2 gerçek seinen hissini verir.


    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.
    Sırf askeladd gibi bir karakter ve animedeki belki de iyi yönetilmiş tek sahne olan ölüşü için animeye normalde vermem gerekenden bir puan yüksek verdim. Savaş odaklı bir anime yapıyorsun ya da manga yazıyorsun ama ortada rakip yok. Thorkell diye bir karakter karşı tarafa geçerek seni satıp sana karşı savaşıyor ve sonunda hiçbir şey olmamış gibi geri dönüp destek oluyor. Böyle o kadar çok saçma ve çocuksu olaylar vardı ki bir yerden sonra işin ucu kopuyor zaten takip etmiyorsunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 16 Haziran 2023; 23:19:21 >




  • Bu mangaka mangaka olmasa endüstri mühendisi olabilirmiş Vinland Saga (2019) 


    2 sezon genel değerlendirme


    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.
    Bir animenin 2 sezonu ancak bu kadar farklı olabilir herhalde. İlk sezon gerekli gereksiz bir sürü fight ile animeyi doldurmuş 2. sezonda da neredeyse hiç fight koymamış. Mangaka MC yi bir anda komple değiştirip babasına benzetmiş gereksiz agresif tavırlarını yanındaki einar karakterine vermiş. Bir hikaye yazıyorsun bari bir dengesini bul bunun da öyle yaz. Sezonlar arasında bu kadar fark nasıl olabiliyor cidden anlamak güç.
    Endüstri mühendisliği benzetmem de her şeyden biraz ekleyeyim deyip hiçbirini doğru düzgün yapamamasından kaynaklı.
    Konusunu güzel düşünmüş ama sakız gibi uzatmış. Aynı şeyler dram ı da öyle. Dramı da diğer sahneler gibi göstere göstere işleyip sakız gibi uzatırsan hiçbir etkileyiciliği kalmaz. Aynı durum canute sahneleri içinde geçerli. Biraz entrika ekleyeyim demiş onu da düzgün yapamamış. Tek taraflı basic işleyip geçmiş. Bir şeyi yapacaksan ya tam yapacaksın ya da böyle yapacaksan hiç eklemeyeceksin. Sahnelere bakıyorum da önemli sahnelerin çoğu da dahil 2 sezonda toplasanız 1 ya da 2 sahne olarak gerçekten güzel işlenip duygunun verildiği sahne var(Askeladd ın öldüğü sahne ve 2. sezondaki valhalla sahnesi). Diğerleri hep kötü bir şekilde üstün körü yapılıp geçilmiş.
    Animasyonlara da değinmeden olmaz. Özellikle yüz animasyonları cidden kötüydü ve sırıtıyorlardı. İlk sezonda da böyleydi 2.sezonda da hiçbir ilerleme kaydedilmemiş. Gereksiz şekilde detaylı çizime focuslanmak yerine yüz animasyonlara yüz ifadelerine önem vermemeleri çok büyük bir hata olmuş. Zaten animede %90 yüze focuslanıyorsun bunda da bari o yüz ifadelerini düzgün çizin de duyguyu izleyene aktarın bari.
    Konu işleyişi anlamında da bir çok saçma kısım yakaladım yakalamadım değil(Ketil in çocuğunun suikast girişimi sonrası yüzerek kaçmasına izin verilmesi gibi) gene de kıyamadım da 7.5 ten 8 ini verdim. Bunun ve oshi no ko nun mangakaları o kadar şanslı ki böyle mangalar bu kadar popüler olup üstüne gereğinden fazla çizim ile destekleniyor. Hem de seinen olarak yazıldığı halde. Bunun da en büyük sebebi piyasada böyle viking temalı bir anime olmaması. Yoksa bu kadar popüler olmasını gerektirecek hiçbir şey göremiyorum ben.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 2 Temmuz 2023; 18:2:32 >




  • İkinci sezon beklediğimden daha iyi olmuş. Devam eden animeler arasında en iyisi bu olabilir. Sezon finaline kadar çok iyi kurgulanan bir olay örgüsü var. Karakterler, görsellik ve müzikler de bir o kadar iyiydi. Thorfinn Karlsefni'nin hikayesinin devamını merak ediyorum.

  • defaulticus kullanıcısına yanıt

    Çok ender de olsa bu yorumunuza katılamayacağım. Bence ilk sezona göre çok daha iyiydi bu sezon.


    Yazar başından sonuna kadar kurguyu güzel bir şekilde oluşturmuş. Karşıtlıkları iyi vermiş. Karakterleri çok yönlü yapıp hepsinde bize belli bir karakter gelişimi sunmuş. Herşeyden öte animelerde genelde gördüğümüz gambatte deyip bütün sorunların aşıldığı bir kurgudan ziyade sistemin dişlilerinden kurtulunamayacağı ve kötülüğü kabullenmiş insanları, çaresizliği çok güzel sunmuş.


    En basitinden Knut ve Thorfinn karşıtlığı bile bence alkışı hakeden bir nokta.


    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.
    Mesela Knut'un Thoprfinn ile karşılaştığında yaptığı konuşma çok iyiydi. Ne dedi ? Ben her şeye gücü yeten , bütün bu toprakların hükümdarı Knut'um şu dalgalara emir versem emrimle hepsi donar kalır. Sonra dalgalara emir verdi ancak hiçbirşey olmadı. Orada insanın düzenin içerisindeki etkisizliğini çok güzel özetledi. Orada insanın düzenin içerisindeki etkisizliğini çok güzel özetledi. Acıya karşı olan savaşın bir anlamda Tanrıya (modern dünyada doğaya ) karşı savaş olduğunu dünyanın acı ve kederle yoğrulduğunu göstermesi harikaydı.
    Orada Knut ile Thorfinn aynı tarafta olmalarına karşın farklı yollardan gitmeleri çok güzel yansıtılmış.
    Thorfinn ve babası modern bir İsa figürü gibi yansıtılırken . Kaba kuvvete karşı insanın gönlünü, aklını ele geçirerek dünyayı güzelleştirebileceklerine inanırken. Knut ise kötülüğün Tanrıdan - doğadan geldiğine inanan gerçekçi , akılcı, materyalist tarafta Thırfinn'in tam zıttı ancak aynı amacı güden biriydi.
    Knut Akıl, Thorfinn ise kalptir.
    Bu bölüm benim çok hoşuma gitti.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 11 Ağustos 2023; 14:22:29 >




  • Periah kullanıcısına yanıt

    Siz beğenmiş olabilirsiniz ama benim bu animeyi gerçekten beğenerek izlemem mümkün değil.


    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.
    Bir kere daha mangakanın olay anlatış şeklinden kaybediyor benim için. Sıkıcı sahneleri uzatmış olmak için uzatan garip bir anlatış şekli var. Şu sezonda işlenen konu çok rahat 6-8-10 bölümlerde işlenebilirdi.
    Thorfinn in nasıl o gelişime uğradığını görmedik mesela. Aynı şekilde canute da öyle. Animede gerçekten karakter gelişimi işlenen iki kişi vardı biri ketil in zayıf oğlu diğeri de yılan. Timeskip i yapıyorsan detayına da inmen lazım yoksa böyle sırıtıyor. İşlemeden atlanmasının sebebi canute u ilk sezonda sadece 1 bölümde animenin en ezik karakterinden bir anda kral potansiyeli bir insana dönüştürmesi olabilir. Hala bu sahne aklıma geldikçe beni bir gülme alıyor :)
    Sezon ortalarındaki sarışın kızın ailesinin hikayesi o kadar uzatılmıştı ki bir ara droplamayı bile düşündüm ama bu tarz animeler cidden az olduğundan izlemeye devam ettim yoksa çoktan droplardım oralarda. O bölümlerde kızı animenin mc si seviyesine çıkardılar.
    Kısacası bu bayık anlatım şeklini benim sevmem hiçbir şekilde mümkün değil. Bu ilk sezonda bu kadar gözüme batmamıştı çünkü mangaka ilk sezonu komple fight lar ile doldurmuştu ve ek olarak askeladd gibi bir karakter vardı. Bu da bence mangakanın bir diğer büyük eksisi. İlk sezon ile ikinci sezonu dengeli bir şekilde işleyememiş. Bu sebeple de animeyi izleyenlerin iki sezondan birini sevip diğerini sevmediğini çok rahat görebilirsiniz.
    Edit: Unuttuğum yerleri eklemek istedim.
    Birçok kişi animeyi izlerken bir şeyler olsun diye bekledi bunu yukarıda bizim dh forum gibi anime kısmı aktif olmayan bir forumda bile görebilirsiniz. Bunun en büyük sebeplerinden biri de mangakanın yukarıda dediğim gibi thorfinn i 180 derece farklı bir karaktere ilk bölümden dönüştürmesi. Hep bir şeyler olacak thorffin savaşmak zorunda kalacak diye beklenti içine sokuldu izleyenler ama belli ki mangaka konuyu uzatıp bunu vinlande saklayarak sonraki sezona bırakmak istemiş. Bir anime fightsız da gayet akıcı olabilir ama bu hikaye derinliğini ve güzel anime işi hikaye anlatımını ben göremedim bu animede.
    100 tane yumruk yeme kısımları olsun savaş kısımlarındaki anlamsız ketil in diyalogları olsun daha başka şeyler de çıkarılabilir çok rahat ama bu kadarı şu an aklıma gelenler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 12 Ağustos 2023; 13:5:38 >




  • defaulticus kullanıcısına yanıt

    Siz bir ve ikinci sezonu arka arkaya izlemişsiniz bense ilk sezondan yıllar sonra ikinci sezonu izledim o açıdan biraz daha farklı bakıyoruz. İkinci sezon ilk sezon izlenmemiş olsa bile kendi başına izlenebilecek durumda. Yeni bir sayfa açıyor üstelik ilk sezondan oldukça farklı çok daha az aksiyon çok daha fazla durum , duygusal olaylar vb izliyoruz.


    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.
    Knut'un değişme şekli size absürt gelmiş ancak bana hiç öyle gelmedi. Albert Camus'un saçma teorisine uyan bir dönüşüm gördüm ben Knut'da. Camus der ki hayat aslında inanılmaz derecede anmlamsız ve absürttür fakat biz bunun içine doğduğumuz için absürtlüğü farketmeyiz. Ancak birgün banyo yaparken , dişimizi fırçalarken veya normal yürüyüş yaparken bir anda aydınlanma yaşayıp zihnimiz bütün bu saçmalığı, yaşamın tmeelindeki anlamsızlığı farkedebilir ve o andan sonra bir daha asla eski adam olamazsınız.
    Burada Knut'da benzer bir dönüşüm yaşıyor. Hayattaki zulumlerin ve mücadelerin aslında ne kadar anlamsız - saçma olduğunu görüyor. Karakter bir anda dönüşüme uğruyor. Dediğim gibi örneğin Camus'un Sisifo Söyleni kitabını okursanız bence animeye bakış açınız bir nebze değişebilir.
    Thorfinn'in değişimine gelirsek. Zaten kendisi değişiminin nedenlerini detaylı biçimde anlatıyor. Babası öldürüldükten sonra içinin nefretle dolduğunu ve hayattaki tek amacının Askaladd'ı öldürüp intikam almak olduğunu. Bunun için , bu yolda yüzlerce kişiyi masum olsun veya olmasın,i düşlmanı olsun veya olmasın katlettiğini ancak Askaladd'ın ölmesiyle beraber yaşama nedeni olan nefretin bir anda kaybolduğunu ve içinin tamamen boşaldığını söylüyor.
    Köye geldikten sonra ise Einar ile tanışıp katlettiği masum insanların penceresinden olaylara bakmayı öğreniyor. Sürekli öldüren ve yokeden Throfinn oradan yaratmayı (buğday yetiştirmek) inşa etmeyi yağmalanan şeylerin ne kadar zor yapıldığını ve insanlara ne ifade ettiğini görüp vicdan azabı çekiyor. Sadece oda değil yağmaladıkları köylerdeki insanların neler yaşadığınıda Einar ve Arnheid üzerinden bizzat görüp pişman oluyor. Askaladd öldükten sonra için boşalmıştı daha sonra köyde yaşadıklarıyla içi önce pişmanlıkla daha sonra ise yaptrıklarının kefaretini ödemek için yaşama tutunması bunun için bedel ödemeye karar vermesi ile sonlanıyor.
    Arnheid'e gelirsek onun öyküsüde güzel biçimde planlanmış. Köyünde metal madeni bulunuyor. O güne kadar herşeyleri var ve mutlular. Ancak bu mutluluk onlara yetmiyor ve açgözlülük yaparak madeni ele geçirmeye karar veriyorlar. Fırtınanın dinmesini beklemek yerine fırtınaya atılıyorlar. Sonuçta Arnheid'in çocuğu ölüyor kendisi ve kocası ise esir düşüyorlar.
    Daha sonra ise Arnheid bir şekilde iyi bir köle sahibine denk geliyor ondan hamile kalıyor ve bir şekilde uğradığı felaketin ardından yaşamını yoluna sokmayı başarıyor. Çiftlikte belki mutlu yaşayabilecek duruma geliyor. Ancak bu seferde onun kadar şanslı olmayan kocası zalim sahibini öldürüp Ainheid'in yanına geliyor. İşte o noktada bir seçim çıkıyor yine karşısına. Eğer fırtınanın dinmesini beklerse aynı maden gibi belki eski kocasını kaybedecek ancak burada 2. çocuğu ile bir şekilde yaşayabilecek. Aklıda ona bunu söylüyor. Ancak Arnheid kocasını feda edemiyor. Herkesin mutlu olmasını istiyor ancak sonuç olarak sadece kocası değil kendisi ve karnındaki doğmamış çocukta can veriyor.
    Burada yazar Ketil'ın bütün malının Kral tarafından gaspedilmesinin şokunu yaşarken sevdiği ve açılabildiği tek kadınında toprakları gibi kendinden gaspedileceğini öğrenince yaşadığı travma sonucu değişmesinide bağlıyor.

    Kısacası buraya kadar bunları neden anlattım. Çok güzel biçimde ince ince düşünülmüş bir öykü var burada. İzlerken gerçekten yazım kalitesi yönünden keyif aldım. Evet dediğiniz gibi bazı yerler çok uzatılmış ve bvayıyor ancak bir bütün olarak bakıldığında kaliteli biri ş yapıldığını söylemem gerekli.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 13 Ağustos 2023; 15:32:20 >




  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.