Şimdi Ara

ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
2
Favori
547
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba. Uzunca bir aranın ardından bir sistem toplama rehberiyle beraberiz.


    İçmimarlık/Mimarlık üzerine hizmet veren bir şirketim var. Son dönemde çalışma şeklimizdeki bazı değişiklikler sebebiyle güçlü bir sisteme daha ihtiyacımız oldu. Bu sebeple bir ' Render ' sistemi toplayayım diye yola çıktım. Bunu da size aktarmaya niyetlendim. Öncelikle yaptığımız iş ile alakalı genel bilgilerin yer aldığı başlıklar ile başlayalım , hemen arkasına sistem ve detaylarına yakından bakalım.



    Girizgah


    Eskiden render dediğimiz olay, bir maddi karşılık ile yapılırdı. Yani eskiden birisi render alıyorum deseydi, mutlaka bir şekilde ücreti mukabilinde bu işi yapıyor olurdu. Son dönemlerde ise küçüğünden büyüğüne , özellikle video işleme noktasında herkes bir şekilde render yapıyor. Kimisi para kazanmak için yapıyor kimisi ise sadece kendisi için, yani artık sadece iş için render yapılmıyor. Forumda sık sık bu tip konular gördüğümden ve bilgi kirliliğinin önüne geçmek, daha bilinçli sistemler tercih edilmesine belki bir faydası olması açısından böyle bir konu açıp tecrübelerimi aktarmaya karar verdim. Umarım birilerinin işine yarar, en azından sistem tavsiyesi yapan arkadaşlarda daha iyi çözümleme yapmış olur.


    Şöyle başlayalım ,


    Render Nedir ?


    Genel anlamda, bir bilgisayar uygulamasıyla , 2D yada 3D verilerin yada hali hazırda bir cihaz ile verileştirilmiş görüntülerin , gerek üzerinde bazı değişiklikler yapılmasına gerekse baştan bir görsel kayıt çıktısı oluşturulmasına render diyoruz. Yani üzerinde çalıştığımız dosyanın final hali. Şimdi direk render diyince burada ciddi bir yanlışa düşülüyor, bu render kısmı dediğim gibi bir çalışmadaki en son nokta ve final bölümünden önce bu işin giriş gelişme kısmı da var. Öncelikle bir çalışma yapılması gerekiyor ki aslında çalışmayı yapan kişinin esas uğraştığı bölüm burası oluyor. Render butonuna bastıktan sonra gidip çayınızı kahvenizi alıp , diğer işlerinizle uğraşabilirsiniz. Bu sebeple aslında render kısmı en önemsiz kısım.


    Render için nasıl bilgisayarlar alınmalı ?


    Arkadaşlar, render için bilgisayar toplama denilince , iş profesyonelleri bunu çok başka anlar. Forumda anlaşılan ise bambaşka. Yani amaç ve kullanımları iyi belirlemek lazım. Yanlışa düşülen en sıkıntılı diğer bölümde burası. Meslek profesyonelleri yani bu işlerden maddi gelir elde eden kişiler , final verisine ( render ile oluşturulan görsel çıktıya ) çabuk ulaşmak isterler. Bu sebeple çoklu işlem gücü yüksek sistem toplarlar. Buda işlemin daha hızlı biteceği için diğer bir işin de daha hızlı çıkmasına böylece sistem üzerinden daha fazla para kazanmasına yarar. Ama standart bir ev kullanıcı , sistemiyle günde 15-20 saat render almıyorsa, ayda belki maksimum 10 kere render alıp bunun içinde sistem başında ağaç olmuyorsa, sistemlerdeki özellikle işlemcilere aşırı yüklenmeye hiç gerek yok.


    Bende uzun zamandır görselleştirme ve mimari tasarımlar ile uğraştığım için, renderimizin yetişmediği hiç olmadı. Şöyle söyleyeyim, siz bu işten para da kazanıyor olsanız, üst düzey bir firma değilseniz aslında öyle render için 80-100 çekirdekli sistemlere gerçekten ihtiyacınız yok. Para bolsa oraya birşey diyemem en iyisini alın ama abartıldığı gibi bir durum sözkonusu değil. Ben paramı bu işten kazanıyorum ve kullandığım 5950X 30 günün maksimum 5-10 gününde %100 çalışıyordur. 20 Gün boyunca yatıyor en fazla CS:GO akşamları. ( Bu arada olgun yağuşuklu bir DH ekibi olsa oynardık ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi ) )


    Şimdi diğer bir hususa değinelim, bu render dediğimiz görüntü oluşturma işlemini sadece işlemci mi yapıyor ? Hayır arkadaşlar. Sistemde CPU yada GPU istediğiniz görüntüyü size oluşturabilir ama uygulamanın desteği var ise. Kimi yazılımda GPU kimi yazılımda CPU daha başarılı sonuçlar alıyor. Bu sebeple burada tercih size kalmış oluyor ama özellikle 2D ve 3D görselleştirme ile uğraşacaklar için söylüyorum ( Genel olarak mimari yada mühendislik alanı ile alakalı tasarımlar ) , orta üst seviye bir ekran kartına kesinlikle ihtiyacınız var. Peki ekran kartı ile render almıyoruz madem hepsi bir değil mi ? Kimi uygulamada hepsi bir ama genel olarak uygulamaların çok büyük bir kısmı , viewport dediğimiz çalışma alanında, geometrik ve çizgisel olarak bir düzlemde çalışır. Burada 2. boyuttan 3. boyuta geçirdiğiniz her model ve modelin detayı, size yol su elektrik olarak geri döner. Yani oradaki hesaplamaları İşlemci ve belleklerin desteği ile ekran kartı yapar. Buda ne kadar iyi bir ekran kartınız var ise o kadar geniş bir çalışma alanınız var demek.



    Örnek Çalışma : 2D - 3D Görsel Oluşturma




    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )




    Burada gördüğünüz gibi tüm 3D nesneler aslında çizgilerden oluşuyor. Bu uygulama yerine başka herhangi bir uygulama olsaydı da sonuç değişmez arkadaşlar. X,Y,Z düzleminde , aslında uzayda çizgiler ile birşeyler oluşturduğumuz için , o objeyi yada sahneyi her döndürdüğümüzde her dokunduğumuzda yaptığımız her işlemde tekrar hesaplama yapılıyor. Bu hesaplamaların hızlı yapılıp işlenerek bize aktarılması içinse ekran kartımızın orta ve üzerinde olması gerekiyor. İlk resimde klozete dikkat edin şimdi , bu klozet toplamda 5.000 Poligon ise , modelin kalitesini ve görünümünü etkileyen bu çizgileri sıklaştırarak, yani her 2cm de 1 çizgi yerine 1mm de 1 çizgi yaparak poligon sayısını 20 katına çıkarabiliriz. Buda şu demek, daha yumuşak köşeler için daha fazla çizgi kullanacağız ve çalışmamızın boyutu büyüyecek, büyüdükçe işlem gücü ve sistem gereksinimi artacak. Bu çok çok basit bir proje ama 120 villalık bir konsept proje ise söz konusu olan, işte o zaman bizim bilgisayarlarımız çakılmaya mahkum. Gerçi bu konuda kişinin kendi yeteneğinde de bitiyor iş , bu konudan ayrıca bahsedeceğim keza önemli.


    Bu banyo sahnesi ile ilgili bilgi vereyim. Kuzenim istedi , ticari bir işim değil yani. Banyosunu yenilemek istiyormuş. ( Çok önceden yaptığım basit bir çizim )


    3900X gibi eski bir işlemci ve 32GB ram ile tasarım kısmı yani 3D çalışma kısmı 3 saat sürdü , render ise 3000x2000 çözünürlükte 15dk. Çalışmada ortalama 150-200 FPS arasında görüntü verdi , 20 FPS ve üzerinde sorunsuz çalışılır. Ama altına düşerse bilin ki ekran kartı hesaplamaya yetişemiyor. Bende 3950X olsaydı 11dk da bitirecekti , 9900K yada 3700X olsaydı 24dk da bitirecekti , R5 3600 olsa 35dk da bitirecekti. Vel hasıl , zamanla yarışmadığımız için bu tip projelerde çok önem arzetmiyor. Ama yüksek çözünürlüklü ve atıyorum 220 kare render alınacaksa, ozaman bu iş günler sürebiliyor.


    Son dönemde daha çok ön plana çıkmış video editleme işleri görmekteyiz. Bu tarafta ise CP yada GPU mu gibi çok seçme şansı yok arkadaşlar , CPU ne kadar iyi ise o kadar verim alıyorsunuz.



    Sistem Toplarken Nelere Dikkat Edelim ?


    • Önceliklerinizi belirlediniz ve sisteminiz 7/24 olmasa bile çok uzun süreler renderda kalacaksa, zaten siz bu işten para kazanıyorsunuz demektir. Zamanın değerini de hesaplayıp sonuca bakmak lazım. Ryzen den başka alternatif ülkemizde malesef yok. (Burada Fiyat Performanstan Bahsediyorum) Bütçe varsa 13900K , o kadar çıkamıyorsanız 7950X yada 7900X alma mecburiyetiniz var. Eski seriden 5900 seriside güzel iş görüyor kullanıyoruz. Esasında render işlemcisi Ryzen değil Xeon dur ama intel fiyatları da anakart masrafıda uçuk. Bu sebeple tek yol AMD gibi görünüyor. Günümüzde intel alternatif de aslında fiyat politikasıyla belli bir seviyeye geldi ama çekirdek çokluğuna göre oranla amd yine avantajlı duruyor.
    • Render kısmı ağırlıklı değil ve bir görsel sonuca ulaşmanız 30dk yerine 50dk sürse sizin için sorun olmaz ise , daha çok modelleme üzerine çalışıyorsanız güçlü intel işlemci almalısınız. Viewport performansında ekran kartınızı çok daha iyi destekler ve çok daha rahat çalışma ortamınız olur. Bu tarafta yeni seride amd de baz frekans olarak yüksek seviye boost yapabildiği için açık kapanmış durumda , eski serideki fark yeni seride kapalı desek yeri var. Aynı paraya aynı sayıda köfte alınabiliyor denebilir.
    • 7950X , yaptığı işten para kazanmayan adamın alacağı işlemci değildir, ne oyun ne render ne başka birşey , bu çok net. Bunların dışında para konuşuyor.
    • Fiyat Performans olarak hem oyun hem soğutma performansı hemde çoklu işlem gücü olarak en mantıklı iki işlemci amd nin arkasında 3D yazan işlemcileridir. Benim çok renderla işim yok ama yaptığımda da işimi görsün çokta para harcamayım her kavanoza bir parmak çalayım diyorsanız , bu iki işlemci size göre. Arada kalan 7000 serisi de mantıklı, mantıksız değiller ama soğutucuları 5 para etmez, soğutucu alırsanız onlarıda tercih edebilirsiniz.
    • Ekran kartında düzen değişti , Profesyonel ekran kartına boşuna para vermeyin. Quadro ve Firepro kartlar tarihe karıştı. Nvidia Titan serisi yani sonu Tİ ile biten kartları çıkardı iş bitti , hatta 8800GT lerin bios mod ile Quadro olmasından sonra mevzu değişti , Quadro kartlar çöp oldu. Yazılım desteği zaten bir nvidia ya vardı güncel uygulamalarda, sonra nvidia bu uygulamalardan Quadrolar için oyun kartlarına sürücü çıkarmayı kesti ama uygulamalar artık CUDA işlem birimiyle çalıştığı için , bol cuda lı kartlar kullanmak çok verimli bir halde. Burada da amd den uzaklaşıp Nvidia ya yanaşıyoruz hemen. Güncel seri her zaman güçlüdür mottosu yok ama oyunda iyi olan kart genelde çizimde de başarılı karttır.
    • Güç kaynağı çok önemli , güç tüketimi sürekli değişip bazen tepe noktalara gittiği için kesinlikle kaliteli bir psu kullanmalısınız. Sistem özellikleri düşük olsa da kesinlikle psu dan kısmayın.
    • Kasa ve havalandırması çok önemli. 10 Saatlik renderda sürekli %100 olan işlemcinin suyu çıkarken iyi kasa ile kötü kasa arasında havalandırma konusunda 20 derece oynayabilir.
    • Anakart cpu desteğinden başka birşeye ihtiyacımız yok , faz yapısı dışında :) Bu kadar güç anakart üzerinden geçtiği için anakart üzerindeki komponentler iyi olmalı. Cpu desteği olduktan sonra sorun yok çipset için ama anakart sıcaklığını belli bir seviyede tutabilmeli yoksa hem performans düşüşü oluyor hem ömür tükeniyor.







    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )



    Yukarıdaki listeye bakarak render performansı konusunda en doğruya yakın bilgilere ulaşabiliriz.








    Şimdi gelelim nasıl bir sistem topladığımıza ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi ) 







    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )



    Monitörüm Şekil Önümden Çekil ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )  : MSI Modern MD271UL


    https://www.incehesap.com/msi-modern-md271ul-4ms-60hz-ips-uhd-monitor-fiyati-62711/?ref=akakce&v=1.69.2


    Kasa Akar Alem Bakar ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi ) : MSI Meg Prospect 700R


    https://www.gaming.gen.tr/urun/263981/msi-meg-prospect-700r-temperli-cam-usb-3-2-mid-tower-kasa/?ref=akakce&v=1.13.4

    Anakart : MSI Mag X670E Tomahawk Wifi


    https://www.tekramarket.com/urun-detay/210243456?ref=akakce&v=1.27.4


    Psu : MSI A850G 850W Gold


    https://www.gaming.gen.tr/urun/311175/msi-mag-a850gl-850w-80-gold-full-moduler-120mm-fanli-psu/?ref=akakce&v=1.29


    Soğutucu : MSI Coreliquid S360 Ips 360m


    https://www.incehesap.com/msi-meg-coreliquid-s360-islemci-sivi-sogutucu-fiyati-53893/?ref=akakce&v=1.58.4


    İşlemci : Amd Ryzen 7950X


    https://www.teknobiyotik.com/amd-ryzen-9-7950x-4-5ghz-turbo-5-7ghz-16-core-32-threads-64mb-cache-am5-islemci-tray.html?ref=akakce&v=1.87.5


    Ram : Gskill Flare X5 5600Mhz 2x32GB 2 Kit Toplam 128GB


    https://www.sinerji.gen.tr/gskill-64gb-2x32-flare-x5-5600mhz-cl36-ddr5-amd-expo-ram-f5-5600j3636d32gx2-fx5-p-44464?utm_campaign=akakce&v=1.71.4


    SSD : MSI Spatium M461 1TB Gen4


    https://www.gaming.gen.tr/urun/311254/msi-spatium-m461-1tb-nvme-okuma-5000-yazma-3200-m-2-ssd/?ref=akakce&v=1.17.1


    HDD : Seagate 4TB HDD depolama


    https://www.hepsiburada.com/seagate-st4000nm0053-4-tb-3-5-7200-rpm-64-mb-sata-harddisk-p-HBCV0000273JAX?magaza=f%C4%B1rsatdiyar%C4%B1m&utm_source=pc&utm_medium=akakce&utm_campaign=c&utm_content=c&utm_term=k&wt_pc=akakce.c.k.pc&v=1.76


    GPU : MSI Gaming X Trio RTX 4070


    https://www.tekramarket.com/urun-detay/210243871?ref=akakce&v=1.21.3





    Monitör İle Başlayalım : MSI Modern MD271UL





    Bir çok farklı çıkış barındıran monitör 4K çözünürlüğe ve mat İps ekrana sahip. Ofis için ideal bir monitör. Göz yormuyor ve ghosting yapmıyor. Şekil itibariyle çok beğendiğim ve masaya yakıştırdığım bir monitör. Diğer monitörlerim çok oyuncu monitörü durduğu için bu daha güzel oldu açıkçası ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi ) 




    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )





    MSI Meg Prospect 700R - Şimdiye kadar gördüğüm en güzel kasalardan.net






    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    Kasa tank gibi arkadaşlar. Çıkalı epey olsada ilk çıktığı gün dahi gözüme kestirdiğim bir kasa çünkü küçük kasalar gerçekten bizimki gibi ofislerde işlevsiz oluyorlar. Malzeme kalitesinden tutun üzerindeki ekrandaki kontrol kısmına , iç hacim genişliğinden genişleme yuvalarına , kolay açılabilen kapaklarından soğutma performansına üst seviye bir kasa yapmış Msi. Soğutma performansı da 14'lük fanları sayesinde maşallahı var diyebilirim. Bütçesi olan dostuma kesinlikle tavsiye ederim.



    MSI Mag X670E Tomahawk Wifi






    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )



    Bizim ofiste olmazsa olmaz Wifi. Daha önce de bir çok tomahawk kart kullandığım için faz yapısı ve soğutma çözümü dolayısıyla 7950X i gözü kapalı emanet ettim.




    MSI A850G 850W Gold




    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    Gold sertifikasına sahip neredeyse tüm gücü 12V den sağlayabilen sessiz sorunsuz bir güç kaynağı , yeni nesil olup gpu beslemesi de etken oldu.




    MSI Coreliquid S360 Ips 360m






    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    Önceki serisini diğer sistemde sorunsuz kullanıyoruz 5950X ile , sistem böylece takım olmuş oldu ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi ) 






    Gskill Flare X5 5600Mhz 2x32GB 2 Kit Toplam 128GB




    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    Bu bebekler amd henüz düzğün bir bios çıkaramadığı için düşük frekansta çalışıyor ama 128GB olarak kullanabiliyorum. 2x32 şeklinde taktığımda ise tam frekansta sorun yok. Biraz dahabeklemeliyim sanırım yada ileride dual slot daha fazla kapasiteye geçebiliriz. Bizde kapasite önemli.






    MSI Spatium M461 1TB Gen4






    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    Roket gibi SSD. Günlük işler için 1TB yeterli geliyor ama 2TB olmadığına biraz pişman gibiyiz. Sanırım 2TB olanı da sisteme yakında eklenecek. Dosya boyutları büyüdükte aktarma derdine son verme amaçlı.





    MSI Gaming X Trio RTX 4070



    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )


    ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )




    Diğer sistemde ikinci el aldığımız aynı model 3090 kullanıyoruz. Buda oldukça sessiz ve serin çalışan bir kart. Esasında oyun oynanmıyor ama cuda desteği sayesinde yüklü sahnelerde de sorunsuz işimizi görüyor.










    Bir sonraki sayfada performans ve Render değerleri yer alacak ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi ) 








  • Bu mesajı performans değerleri için ayırıyorum  

  • Sistem Toplarken Nelere Dikkat Edelim ?


    • Önceliklerinizi belirlediniz ve sisteminiz 7/24 olmasa bile çok uzun süreler renderda kalacaksa, zaten siz bu işten para kazanıyorsunuz demektir. Zamanın değerini de hesaplayıp sonuca bakmak lazım. Ryzen den başka alternatif ülkemizde malesef yok. (Burada Fiyat Performanstan Bahsediyorum) Bütçe varsa 13900K , o kadar çıkamıyorsanız 7950X yada 7900X alma mecburiyetiniz var. Eski seriden 5900 seriside güzel iş görüyor kullanıyoruz. Esasında render işlemcisi Ryzen değil Xeon dur ama intel fiyatları da anakart masrafıda uçuk. Bu sebeple tek yol AMD gibi görünüyor. Günümüzde intel alternatif de aslında fiyat politikasıyla belli bir seviyeye geldi ama çekirdek çokluğuna göre oranla amd yine avantajlı duruyor.
    • Render kısmı ağırlıklı değil ve bir görsel sonuca ulaşmanız 30dk yerine 50dk sürse sizin için sorun olmaz ise , daha çok modelleme üzerine çalışıyorsanız güçlü intel işlemci almalısınız. Viewport performansında ekran kartınızı çok daha iyi destekler ve çok daha rahat çalışma ortamınız olur. Bu tarafta yeni seride amd de baz frekans olarak yüksek seviye boost yapabildiği için açık kapanmış durumda , eski serideki fark yeni seride kapalı desek yeri var. Aynı paraya aynı sayıda köfte alınabiliyor denebilir.
    • 7950X , yaptığı işten para kazanmayan adamın alacağı işlemci değildir, ne oyun ne render ne başka birşey , bu çok net. Bunların dışında para konuşuyor.
    • Fiyat Performans olarak hem oyun hem soğutma performansı hemde çoklu işlem gücü olarak en mantıklı iki işlemci amd nin arkasında 3D yazan işlemcileridir. Benim çok renderla işim yok ama yaptığımda da işimi görsün çokta para harcamayım her kavanoza bir parmak çalayım diyorsanız , bu iki işlemci size göre. Arada kalan 7000 serisi de mantıklı, mantıksız değiller ama soğutucuları 5 para etmez, soğutucu alırsanız onlarıda tercih edebilirsiniz.










    Yıllardır forumdasınız.İsiniz mimarlık bu konulara hakimsiniz.Sizinle benzer ya da daha fazlasını yapan uyeler de vardır.

    Benim merak ettigim noktalar var.Yabancı incelemelerde ozellikle bu konularla alakalı cok fazla test var.ben anlamıyorum ki zaten forumun da cook buyuk kısmi sadece oyuna bakıyor.


    Simdi 3D Modelleme vs bir suru sey var.Bir bilgisayarı butun olarak ve bir islemciyi %100 olarak ya da yakın terleten isler ve uygulamalar genel olarak nelerdir?

    Viewport dediginiz nedir?Misal 13900K 7950X arasındaki fark % kactır mesela?

    Testlerde goruyoruz islemciyi o kadar zorlayan programlar var ki mesela 13900K/KS 350W ları vuruyor.Bu guc tuketimnde Velev ki ben gunde 24 saat PC yi calıstıracagım ya da 12-15 saat calıstıracagım.Bu islemcileri nasıl sogutacagım?Nasıl sogutuyorlar 480 AIO mu ya da farklı birseyle mi?





  • özet: renderden para kazaniyorum
  • Muten Baba kullanıcısına yanıt

    gerek yok hocam o kadar para vermeye parada kazansan 50 bin tllik sistem işini görür RYZEN 9 7950X3D + RTX 3090 24GB



    https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-masaustu-sifir-warmech-gaming-sistem-ryzen-9-7950x3d-plus-rtx-3090-24gb-1124028632/detay


    rami biraz düşük kalıyo o da yükseltilir sorun değil 50 bin tlye sistem tamam


    zahmet edip sayfalarca yazmışsınız


    birde nvidia quadro serisi gerek yok demişsiniz ama 2500 doalrlık kartlar var ve bunlar amerika stüdyolarında falan kullanılıyor çok prf işlerde





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.