Şimdi Ara

Ürdün 2022 - Gezi Notlarim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
509
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaslar,


    bu senenin Mart ayinda Ürdün'e gittim ve buraya gezimin özetini yazmak istiyorum.


    Öncelikle Almanya-Memmingen kentinden Ürdün-Amman'a Ryainair ile uctum ve Alman pasaportu ile yollardaydim. O yüzden bilgiler belki herkes icin gecerli olmayabilir.


    Gitmeden önce "Jordan Pass" aldim. Ürdün Vize ve "Müze kart" sistemini birlestirmis ve bunu ülkeye girmeden önce almanizi tavsiye ederim. Hem vize almak icin havaalaninda beklemiyorsunuz hemde daha hesapli. Bildigim kadariyla Türk vatandaslari vize almak zorunda degil.


    Jordan Pass:

    https://www.jordanpass.jo/Contents/Prices.aspx


    Ulasim ve Araba Kiralama

    Ürdün oldukca kücük bir ülke. Yürüyerek bir basindan en sonuna kadar gidilebilir ve rekor 2 gün diye duydum. Toplu tasima neredeyse yok diyebilirim. Sadece A sehrinden B sehrine gidecek yolcu otobüsleri var. En rahat yol gidebilmek icin araba kiralamanizi öneririm. Bir cok farkli ülkede araba kiraladigim icin diyebilirim ki kazik atmaya calismiyorlar. Arabayi almadan önce foto/video cekmeyi unutmayin ve raporu birlikte hazirlayin. Eger Check24 isimli siteyi kullaniyorsaniz kesinlikle full kaskolu yapmanizi tavsiye ederim. Araba kiralamak hic ucuz degil. Daha dogrusu ülkede hicbir sey ucuz degil. Trafik genel anlamda normal, yollar bazi kisimlar haric güzeldi. Ama cok kötü olan kisimlar da var. Büyük cukurlar ve yetersiz isiklandirma var. Bu yüzden gece yol almamanizi ve hiz yapmamanizi tavsiye ederim. Bir radar sistemine rastlamadim. 1-2 kere polis kontrol noktasinda durdurup pasaport ve ruhsat kontrolü yaptilar. Insanlar genel olarak trafikte sinirli degil ama sehir iclerinde nerdeyse her zaman trafik sorunu var ve beklemek zorunda kaliyorsunuz.


    Insanlar ve bize bakislari / Güvenlik / Ekonomi

    Genellikle sicak kanli insanlar ve güler güzlüler. Türk oldugumu anladiklarinda hemen bir türkce kelime, türk dizisi vs. söylemeye calisiyorlar. Turist kaziklama olayina hic rastlamadim. Gittigim bir lokantada Türk oldugumu duyan sahibi bana yemegin parasini ödetmedi. Uzun süredir yoldayim böyle bir güzellikle karsilasmadim.


    Ülke genel olarak güvenli, Fas ve Misir'dan daha güvenli oldugunu söyleyebilirim. Turizm disinda neredeyse büyük bir geliri olmadigi icin Koronadan sonra turistlerin gelmesini dört gözle bekliyorlar. Sadece ara mahallelerde aksam karanligina kalmayin. Ülkeden Filistin, Irak, Iran, Suriye, Misir, Lübnan gibi ülkelerden gelen yaklasik 5 milyon mülteci/siginmaci/kacak var. Ülkenin toplam nufüsu 10 milyon ve insanlar bu durumdan cok rahatsiz. Ülke büyük bir ekonomik krizin ortasinda. Her an bir olay cikacakmis gibi bir ortam var ve bu yüzden her mahalleye üzerinizde kamera/degerli esya ile gitmemenizi öneririm. Ülke krallik ile yönetiliyor ve düsünce özgürlügü yok. bu yüzden turist olarak Kral hakkinda ve siyaset hakkinda konusmamanizi tavsiye ederim. Yurt disinda kimin hangi görüsten ve hangi gruptan oldugunu bilmek imkansiz.


    Ülkenin para birimi Dinar ve 10 Dinal yaklasik 250 lira / 13,7€ / 14,1$ yapiyor. Ülkede yillardir dolar üzerinden sabit kur uygulaniyor. Euro biraz daha dalgali ama buna da devlet müdahale ediyor. Bir cok yerde döviz bürosu bulmak mümkün.


    Konaklama

    Bütün otelleri Booking üzerinden yaptim. Genel anlamda memnun kaldim diyemem. Genel olarak otellerin standartlari düsük ve Isinma/Sicak su problemleri yasadim. Mart ayinda oldukca soguktu ama cogu yerde isitma sistemi yok sadece klima üzerinden isindim. Memnun kaldigim otellerden biri Amman meydaninda Beirut Hotel. Geceligi 42-50€ arasinda degisiyor. Cölde tur olmadan bir cadirda kalmanin bedeli 10-20€ arasinda degisiyor. Konakladigim yerlerde kahvaltilari begenmedim. Bizim kültürümüzdeki kahvalti dünyanin hicbir yerinde yok. Bu yüzden fazla büyük beklentilere girmeyin.


    Rota


    AMMAN

    Ülkenin baskenti. Müzeler, Parklar, Saraylar, Camiler ve diger bütün olay burada geciyor. Yemek konusunda baya iyiler ve eger güzel ve kaliteli bir yemek yemek istiyorsaniz Sufra Restauranta gitmenizi tavsiye ederim (https://www.tripadvisor.de/Restaurant_Review-g293986-d2406112-Reviews-Sufra_Restaurant-Amman_Amman_Governorate.html).


    Meydandaki antik tiyatro:


    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim

    Otel odasindan trafik ve Ana cadde:


    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim


    Rainbow Street:



    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim


    Ölü Deniz


    Ölü Deniz kesinlikle görülmesi gereken bir nokta. Yüzmek veya Deniz tatili yapmak artik size kalmis. Mart ayinda baya soguktu bu yüzden suya girmedim ama girenler sadece Ruslardi. Suyun tuzluluk orani 30% bu yüzden icinde hicbir canli yasamiyor ve yüzmek imkansiz. Suya girmek istiyorsaniz ya otel plajina gitmeniz lazim veya halk plajina. Halk plajinda yaninizda 5 litrelik sular alip gitmeniz gerek. Suya girdikten sonra hemen yikanmak icin temiz suya ihtiyac duyuluyor, yoksa tuz cok kötü yakiyor. Arabayla yanindan gecerken istediginiz noktada durup zaman gecirebilirisiniz.



    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim


    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim


    Wadi Rum


    Ülkenin en güzel noktalarindan biri Wadi Rum ve buradaki Mars yüzeyini animsatan ortam. Burada kesinlikle Cölde bir gece gecirmenizi ve cadirda kalminizi öneririm. Kendi araciniz ile sadece Visitor Center'a kadar girebiliryorsunuz. Oradan sonra Cöl basliyor ve sadece özel izinli SUVlarin girisine ve Tur sirketlerine Cöle giris serbest. Buraya gitmeden önce kesinlikle Arabistanli Lawrence filmini izleyin ve ülke tarihi hakkinda bilgi edinin. Bu turlarda gideceginiz noktalar cok önemli ve arka plani bilmenizde fayda var. Hicaz demir yolu tam olarak burda ama Türk tur sirketleri haric burada kimse durmuyor. Ben kendi arabamla trenin yanina kadar gittim.


    Benim sectigim tur sirketi: https://www.tripadvisor.de/Attraction_Review-g12908257-d6988471-Reviews-Wadi_Rum_Nomads_Day_Tours-Wadi_Rum_Village_Wadi_Rum_Al_Aqabah_Governorate.html



    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim


    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim


    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim


    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim


    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim


    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim


    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim


    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim


    --> Hicaz demir yolundan geriye kalan son parca. Yanina kadar arabayla gidiliyor. Trenin icine giriliyor. Yaninda kimse yok, Cölün ortasinda duruyor.


    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim



    Petra

    Ülkenin kalbi, beyni ve kisaca her seyi. Inanilmaz bir yapit/köy ve atmosfer var. Toplamda 10 saatte gezdim ve sadece yürüyerek yaptim. Ülkenin her yerinden buraya turlar düzenleniyor ama ben kendi basima gezdim. Gitmeden önce belgesellerden neden ve nasil yapildigi hakkinda biraz bilgi toplamalisiniz. Unutmamak gerekir burasi Petra kenti ve olay sadece bir noktada degil. Ana kapidan girip herseyi görmek demek kilometrelerce yürümek, bazen tirmanmak demek. Eger hepsini yapmazsaniz cok yorulmazsiniz ama buraya kadar gelmisken hepsini yaptim ve sadece yürüyerek. Alternatif olarak deve/at/essek kiralamak mümkün. Gelirken kesinlikle iyi bir yürüyüs ayakkabisi giyin, kaygan taslara dikkat edin, su ve nakit para tasiyin. Hata kücük bir ekmek arasi bile yapabilirsiniz. Iceride sadece cay ictim. Gerisini resimler anlatsin. Sabah erken saatlerde gelip baslamayi tavsiye ederim. En mantiklisi bir gün önceden köye gelip otele yerlesmek ve ertesi gün erkenden gezmeye baslamak.


    Gece ziyaret etmek ve isikli gösteriyi izlemek her zaman mümkün degil. Onun icin extra bilet almak gerekiyor ve sadece belirli günlerde izin var. Buradan daha detayli bilgi alabilirsiniz:

    https://www.visitpetra.jo/DetailsPage/VisitPetra/EntertainmentsDetailsEn.aspx?PID=4


    Petra'da calisan kücük cocuklar/gencler var. Bunlar sizden fotograf cekmek icin para istiyor veya deve kiralamaya calisiyor. Genel olarak cok israrci oluyorlar ve bir anda bir cok cocuk basiniza dolusabilir. Eger yukari cikip fotograf yapmak istiyorsaniz yaklasik 5 Dinar verin, daha fazlasini vermeyin. Cogunlukla bu cocuklar arasinda kavga cikiyor. Orada bir polis var eger kavganin ortasinda kaldiysaniz oraya dogru gecin.


    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim


    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim


    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim


    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim



    Nebo Dagi ve Cevresi


    Hz. Musa' nin Israili ilk gördügü ve öldügü nokta/dag. Ölü Deniz cok net sekilde görülüyor. Arabaniz yoksa Amman'dan tur ile gelebilirsiniz. Max. 1-1,5 saat icinde dagin tepesindeki noktayi ve müzeyi gezebilirsiniz. Müze ücretli ve Jordan Pass burada gecmiyor.


    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim


    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim


    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim


    Bonus:



    Ürdün 2022 - Gezi Notlarim



    Gidip Begendigim Müzeler/Camiler:


    - The Royal Automobile Museum: Kralliyet Ailesinin tarih boyunca kullandigi bütün Arabalar ve Motorlar burada. Eger bu konuya ilginiz varsa gitmenizi tavsiye ederim. Resimler ve Hikayelerle önemli olaylarda ve günler kullanilan araclar sergileniyor. Detayli Bilgi:

    https://www.facebook.com/TheRoyalAutomobileMuseumJordan


    - Tank Müzesi: Tarihten günümüze üretilmis neredeyse bütün tanklar gösteriliyor. Dünyanin her yerinden marka ve model bulmak mümkün. Ayrica bazi tanklarin ici ve motorlari acik olarak sergileniyor. Detayli Bilgi: https://www.tripadvisor.de/Attraction_Review-g293986-d14175699-Reviews-Royal_Tank_Museum-Amman_Amman_Governorate.html


    - Kral Abdullah Cami: Ülkenin en ünlü camisi. Gitmenizi ve icine girmenizi tavsiye ederim. Eger yabanci olarak gidiyorsaniz sizi her zaman iceri birakmiyorlar. Turlara ve kisilere ayrilmis özel vakitler oldugunu söylediler ama kapidaki kisiye Türk oldugumu söylince bende bir grubun icine karisip girdim. Detayli Bilgi:

    https://www.tripadvisor.de/Attraction_Review-g293986-d4961690-Reviews-King_Abdullah_Mosque-Amman_Amman_Governorate.html


    - Abu Darwish Cami: Cok ünlü olmayan ama dis görünüsü ve bulundugu konum itibariyle baya güzel görünün bir cami. Bir mahalle arasinda kaliyor ve dik bir yokustan tirmanmaniz gerekiyor. Arabaniz yoksa kesinlikle yürüyerek gitmeyin. Cok yorulup cok zaman kaybedersiniz. Detayli Bilgi:

    https://www.tripadvisor.de/Attraction_Review-g293986-d1980260-Reviews-Abu_Darwish_Mosque-Amman_Amman_Governorate.html


    - Grand Husseini Cami: Sehir meydaninda ve ana cadde üzerinde bir merkez cami. Cuma günü oradan geciyorsaniz sokak saticilari, esnaf, lokantalar baya canli ve güzel bir ortam olusuyor. Extra bir plan yapip görmeye gitmeyin ama yolunuz kesinlikle önünden gecer. Detayli Bilgi:

    https://www.tripadvisor.de/Attraction_Review-g293986-d12814388-Reviews-Grand_Husseini_Mosque-Amman_Amman_Governorate.html


    - Grafitiler: Amman sokaklari cok güzel Grafitiler ile dolu. Bunlar icin extra turlar var ama ben kendi basima gezdim. Japonya ve Ürdün ortak projesi olarak bir grafiti sokagi olusturmuslar. Cok güzel bir sokak sanati görmek icin gidilebilir. Ama o mahalle ve cevresi güvenilir degil. Arabanizi biraz uzaga koyup yaya olarak gidin ve gece kesinlikle gitmeyin. Detayli Bilgi:


    https://www.csbe.org/amman-street-art-documentation-project



    ÖZET:

    -Kesinlikle bir kez gidip görülmesi gereken bir ülke. Tekrar gider miyim derseniz belki 10-20 sene sonra.

    -Ülke ne Türkler icin nede diger turistler icin ucuz degil.

    -Eger tek basiniza yoldaysaniz büyük ihtimalle gezgin Yunan arkadaslarla gezebilirsiniz. Yunanistan'dan ve Yunan Adalarindan (Kibris Paphos gibi) buraya cok ucuza bilet var oyüzyden hic olmadigi kadar Yunan burada tatil yapiyor.

    -Yolda istediginiz yerde mola verin kimse sizi rahatsiz etmiyor.

    -Künefe, Seker kamisi suyu, Falafel ve Mansaf deneyin. En iyi yemekler Amman'da o yüzden denemeden geziye baslamayin. Diger sehirler daha kirsal ve cesit az.

    Yemekler ayrintili : https://migrationology.com/jordanian-food/

    -Hava cok degisiklik gösteriyor bu yüzden mutlaka bir ceket alin yaniniza. Ben gittigimde kar ve yagmur yagdi sonra 20-22 dereceye cikti.

    -Böyle pahali ülkelere gitmeden önce kesinlikle seyahat saglik sigortasi yaptirin. Bu isi lütfen sakaya almayin.

    -Akabe sehrine gitmedim. Ama siz Amman'dan baslayip Akabe'ye kadar gezebilir ve sonra Akabeden geri ucabilirsiniz. Bu sayede tekrar geldiginiz yolu dönmek zorunda kalmazsiniz. Ama sehir hakkinda güzel seyler duymadim. Denize girip eglenmek icin uygun bir sehir oldugunu biliyorum sadece. Ama büyük bir beklentiniz olmasin. Giris Cikislarda detayli polis incelemesi var.

    -Wadi Mujib senenin her zamani acik degil. Su seviyesi ve hava durumuna göre karar veriyorlar. O yüzden oraya gitmeden acik olup olmadigini bilmek zor.

    -Toplamda 10 gün cok rahat yeter. Daha fazlasinda kesinlikle yapilacak bir sey kalmaz. 5-6 gün cok az olur ama 7 günde iyi bir plan ile gezilir.



    Soru, Görüs ve Öneriler icin buradayim :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi d-dayy -- 14 Ağustos 2022; 14:2:51 >







  • varsa youtube kanalın takip edelim

  • tazmannia T kullanıcısına yanıt
    Kanalım yok. Videodan çok fotoğraf çekmeyi seviyorum. İlk defa bir gezimi böyle bir sayfada yazılı olarak anlattım.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • haftaya ziyaret edeceğim, önemli notlar aldım yazınızdan, teşekkürler Ürdün 2022 - Gezi Notlarim 

  • ege1903 E kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler, çok mutlu oldum. İyi eğlenceler

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.