Şimdi Ara

Ukraynada Egitim Hakkinda

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
4.078
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Oncelikle bu bir tanitim yazisidir.Fakat Genel amac, okumayi dusunenlere yardimci olmaktir.
    Ukraynada okumak icin gerekli olan evraklar :
    - Pasaport (2 yıl geçerliliği olması)
    - Lise Diploması
    - Transkript
    - Nufüs Cüzdanı Fotokopisi
    - Vekaletname
    - Doğum Belgesi (Formül A, Nüfus Dairesinden alınacaktır)
    - Tam teşekküllü sağlık heyet raporu
    - Ayrı AİDS testi
    - 12 adet fotoğraf
    - Vekaletname ( Vize alimi icin noterden alinacak )

    Ukrayna Hakkında Genel Bilgi

    1991 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Ukrayna Cumhuriyeti, Karadeniz'in kuzey kıyısında yer alır. Rusya ile Avrupa ülkeleri arasında yer alan Ukrayna'nın Başkenti Kiev'dir. Yüz ölçümü yaklaşık 600.000 km²dır. Nüfusu 47 milyon civarındadir. Türkiye ile aynı meridyende olduğu için saat farkı yoktur. Ülkenin kuzeyde olması nedeniyle Türkiye'den daha soğuk bir iklime sahiptir. Hava sicaklığı kışın kuzey doğuda -8 C güney batıda -2 C ; Kırım'ın güney kıyılarında + 4 C dir. Temmuz ayında ise kuzey batıda +18 C, Kırımın güney kıyılarında +24° C dir. En yüksek hava sicaklığı 36 C ile 42° C arasında olup, en düşük -30 C ile -40 C arasında değişmektedir.

    Para Birimi

    Para birimi 1996 yılından beri Grivna'dir. 1, 2, 5, 10, 20, 50,100, 200,500'lük banknotlar halinde piyasada bulunmaktadır. 1 USD yaklaşık 8 Grivnaya eşittir (Şubat 2009). Ayrıca Türkiye'deki kuruşa karşılık gelen Kopieka vardır (100 Kopieka=1 Grv). Döviz büroları Avro ve Amerikan Dolan başta olmak üzere pek çok yabancı para birimini alıp satmaktadır.

    Bayrak

    Bayrağı mavi ve sarı iki şeritten oluşmaktadır. Üstteki mavi renk gokyüzünü, sarı ise bu gökyüzü altındaki verimli toprakları temsil etmektedir. Ülkenin çoğu yerinde görülebilecek üç başlı mızrak simgesi ise eski çağlardan bu yana kullanılan ve kraliyet ailesini temsil eden bir işarettir.

    Etnik Yapı

    Nüfusun % 72'si Ukraynalılardan, % 22'si Ruslardan oluşmakla beraber Ukrayna Polonyalıların, Beyaz Rusların, Macarların, Romanyalıların, Moldovyalıların, Slovakların, Bulgarların, Tatarların ve Yahudilerin bulunduğu mozaik bir etnik yapıya sahiptir.

    Dini Yapı

    Ülkede Hristiyan, Yahudi ve Müslüman halklar yaşamaktadır. Başkent Kiev'de 2 cami bulunurken, 3 sinagog, 11 protestan kilisesi, 5 roman Katolik kilisesi ve 57 Ortodoks Hristiyan kilisesi vardır.

    Dili

    Ülkenin resmi dili Ukraynaca olmakla birlikte nüfusun yarıdan fazlası Rusça konuşmaktadır. Ülkenin doğusu ve Kırım ise büyük oranda Rusça konuşmaktadır. Ayrıca, Kırım bölgesinde ise Kırım Tatarca konuşmaktadır. Kırım Tatarca Altay dil ailesi grubunun Kıpçaklı ağzı lehçesidir.

    Coğrafi Konum

    Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. Kuzeyinde Beya Rusya, kuzey doğusunda Rusya Federasyonu, batısında ise Polonya ve Slovakya, güney batısında Macaristan, Romanya ve Moldova, güneyinde ise Karadeniz ve Azak Denizi vardır. Toplam yüzölçümü 603.000 kilometrekaredir (karşılaştırmak gerekirse Türkiye'nin yüzölçümü 780.000 kilometrekaredir). Ülkenin en kuzeyinden en güneyine 900 km, en doğusundan en batısına ise 1300 km mesafe vardır. Ukrayna'nın iklimi, ılıman-kara iklimidir. Güneyinde, Kırım civarında alt tropik iklim görülür.
    Ukrayna'nın başlıca şehirleri Kiev, Donetsk, Dnipropetrovsk, Odessa, Simferopol, Harkiv ve Lviv'dir.
    Ukrayna'nın en uzun nehri 2201 km uzunluğu ile Dnipro (Dinyeper) nehridir ve bunun 981 km'lik kısmı ülkeyi bir baştan bir başa kat eder. Ukrayna'daki en büyük dağ sistemi 270 km uzunluğu ve 100-110 km genişliği ile Karpat dağlarıdır. En yüksek tepesi, 2061 metre yüksekliği ile Hoverla tepesidir. Karpat dağları dışında ülke oldukça düz bir arazı yapısına sahiptir. Ukrayna topraklarının %58'i ekilebilir arazidir.

    (bkz.Harita1)

    Jeopolitik Konum

    Ukrayna Slav dilinde "sınır bölge" anlamına gelmektedir. Daha önceki dönemlerde "Küçük Rusya" veya "Güney Rusya" isimleri de verilen bölge özellikle Avrupa ve Rusya arasında bulunması, Karadeniz ve Azak denizine hakim olması açısından önemli sayılabilecek jeopolitik konumdadır. Sovyetler Birliği'nden ayrılması ve bağımsızlığına kavuşmasının ardından batı doğrultusunda politikalar izlemekle birlikte Rusya ile olan tarihsel, kültürel ve ekonomik bağları sürmektedir.

    Tarih

    Ukrayna'nın tarihi Kiev Ruslarının 9. yy. da kurdukları kent devletine kadar uzanmaktadır. Bu devlet 13 yy. da Tatarlar, daha sonra Polonya ve Litvanya orduları tarafından işgal edilmiş, 1654 yılında ruslarla yaptıkları Pereyaslav antlaşması sonucunda tamamen Rus İmparatorluğu'nun kontrolüne girmiştir. Bu arada sık sık cephe değiştiren Ukrayna Kozakları 1648-1654 ve 1670'ler civarında kısa sürelerle Osmanlı himayesi altına girmişlerdir. Ukrayna 1922'de SSCB'ne dahil olmuştur.
    Sovyetler Birliği'nin dağılması sonucunda 24 Ağustos 1991'de bağımsızlığını ilan etmiştir.

    Yönetim Biçimi

    Sovyetler Birliği'nin dağılması sonucunda bağımsızlığını ilan eden Ukrayna'nın yönetim biçimi cumhuriyettir. Halk Tarafından beş yılda bir seçilen cumhurbaşkanı başbakanı atar, yapılan bu atamanın parlamento tarafından onaylanması gereklidir. Bu sistemde 2006 itibariyle ciddi değişiklikler yaşanması beklenmekte olup cumhurbaşkanı yürütme yetkilerinin çoğu başbakana devredilecektir. Cumhurbaşkanı ise sadece temsil işlevlerini üstlenecektir.
    Ukrayna yönetim tarzı itibariyle 24 bölge, bir özerk cumhuriyet (Kırım) ve bölge statüsünde iki kentten (Kiev ve Sivastopol) oluşmaktadır. Başkenti Kiev'dir. Verhovna Rada (parlemento) 450 üyeden oluşmaktadır, seçimleri dört yılda bir yapılmaktadır. 26 Aralık 2004 tarihinde tekrarlanan 2.tur cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda batı yanlısı olarak bilinen Viktor Yuşenko Ukrayna'nın Cumhurbaşkanı olmuştur.

    Ekonomi-Tarım

    Ukrayna demir, kömür, petrol ve doğal gaz açısından zengindir. Ayrıca sanayi, tarım, nükleer enerji ve uzay teknolojisi açısından da gelişmiş bir ülkedir. Metalürji, makine mühendisliği, alet imalatı, kimya, eczacılık, teknoloji, kimyevi mamuller ve ilaç sanayinde ülke iyi noktaya gitmektedir. Buğday, şekerpancarı ve ayçiçeği üretimi konusunda da ülke ihtiyaca fazlasıyla cevap veren ve üretim fazlasını ihraç eden bir konumdadır.

    Eğitim

    Ukrayna Avrupa standartlarında bir eğitim sistemine sahiptir. Nüfusun % 99'u okur yazardır. Üniversite mezunlarinin orani % 14 dür. Ukrayna'da toplam 300 üniversite mevcuttur ve bunlardan bazılarının gecmişi 1600-1700'lu yıllara kadar gitmektedir. Üniversitelerin coğunda öğrenci mevcudu 2000-3000 arasındadir. Yüksek öğretim kurumlarının büyük coğunluğunu devlet üniversiteleri oluşturur.
    Günümüzde Ukrayna, 32 ülke ve devlet arasındaki eğitime dair anlaşma çerçevesinde 50'den fazla uluslararası eğitim kuruluşu ile çalışmaktadır, Ukrayna'nın yüksek öğretim kurumlarının yabancı öğrenci eğitiminde yaklasik 40 senelik bir deneyimi vardır ve söz konusu okullarda bugüne dek 120.000 yabancı uyruklu uzman yetişmiştir.
    Bugün bu imkan Türk gençlerine de tanınmıştır. Türkiye ve Ukrayna Milli Eğitim Bakanlıkları arasında, 1999 yılında başlamış olan çalışmalar eğitim sistemlerinde uyumluluk sağlama yolundadır.
    Uluslararasi Kiev Politeknik Üniversitesi 2002 yılında YÖK tarafından tanınmıştır. İstanbul Üniversitesi ile Lviv Tıp Üniversitesi arasinda ocak 2001 yılında akdedilen anlaşma, öğrenci değişim programlarına imkan sağlamaktadır.Benzeri çalışmalar iki ülkenin diğer bazı okullarında da mevcuttur.

    Ukrayna'ya Ulaşım

    Istanbul - Kiev arası "THY" ve "Aerovisit" havayollarının her gün tarifeli ucusları bulunmaktadır. Ankara - Kiev arasi "Motorsiç" firmasının çarşamba, perşembe, cumartesi ve pazar olmak üzere haftada dört gün tarifeli ucuşları bulunmaktadir."THY" ile Odesa'ya her gün; 'Tavriya' hava yollari ile salı, çarşamba, cuma ve pazar günleri uçmaktadir. Simferepol'e "THY" ile pazartesi, çarşamba, cumartesi ve pazar; "Tavriya" hava yollari ile salı ve cuma günleri uçuşlar yapılmaktadır. Dnipropetrivsk'e pazartesi ve perşembe günleri "Dnepr Avia" hava yollari ile uçuşlar vardır. Ayrıca Odesa - İstanbul arası "Ukrferry" firması tarafından pazartesi, perşembe ve cumartesi günleri feribot seferleri yapilmaktadir.

    Ukrayna'da Ulaşım

    Ukrayna'da uçak, tren, ve otobüs ile ulaşım yapılabilmektedir.Demiryolu taşımacılığı Ukrayna'ın en eski ve en geniş taşıma ağıdır. Ayrıca çok da ucuzdur. Fakat eskiliğinden dolayı trenler cok fazla rahat değildir ve zaman zaman gecikmeler yaşanır. Otobanlar iyileştirilmektedir ve yeni firmalar karayolu taşımacılığına girmeye başlamışlardır. Otobüs kullanarakta gayet rahat bir yolculuk yapabilirsiniz. Kiev içi seyahat taksi, otobüs, tramvay, troleybüs ve metro ile yapilabilir. Kiev merkezde en hızlı, güvenilir ve ucuz ulaşım yolu metrodur. Kiev metrosu kırmızı, yeşil ve mavi olmak üzere 3 farklı hattan oluşur. Belirli istasyonlarda hatlar arasında geçişler vardır. Teatralna metro istasyonundan Zoloti Vorota istasyonuna, Hreşatik istasyonundan Maydan Nezalejnosti istasyonuna ve Plosca Liva Tolstogo istasyonundan Palats Sporta istasyonuna geçiş yapmanız mümkündür. Her istasyona gelmeden önce istasyonun ismi anons edilir, vagonlarda bulunan ekranlarda da yazılı olarak istasyonun adı bildirilir. Ancak ilk defa duyacağınız Ukraynaca dili size karisik geleceğinden size tavsiyemiz önceden gideceğiniz istasyonu el kitapcığındaki haritadan, metro içinde ve istasyonlarda bulunan şemalardan tesbit etmenizdir.

    Taksi ile ulaşım Türkiye ile kiyaslandığında oldukça ucuzdur. El kitapcığında bulunan taksi numaraları dışında yolda durdurup anlaşacağınız herhangi bir özel otomobil de size taksi hizmeti verebilir. Fakat gideceginiz yeri ve fiyati önceden anlaşmanız gerekir. Bunlar dışında dolmuş, tramvay ve troleybüs kullanarak da istediginiz yere rahatça varabilirsiniz fakat bu araçlarla ulaşımınızın rahat olması için gideceğiniz adresi söyleyecek kadar Ukraynaca veya Rusca bilmek işinizi kolaylaştırır.

    Yiyecek/İçecek

    Ukrayna yemek kültürü, ikliminin sağladığı şartlar ve kısmen eski Sovyet yemek kültürünün etkisi altındadır, Geleneksel yemek üç ana öğeden oluşur. Birinci anlamına gelen 'Pervoye' genellikle çorba veya salatayı/antreyi, Borş çorbasını (ukraynacası borşç) , ikinci anlamına gelen 'Ftoroye' yanında patates olan et, tavuk veya balığı, üçüncü anlamına gelen 'Tretye' ise kompostoyu veya tatlı temsil eder. İklim nedeniyle genellikle soğuk havaya dayanıklı olan lahana, patates, şalgam gibi sebzeler bol tüketilir. Ağırlıklı olarak domuz eti tüketilir. Bu yüzden et yerken veya satın alırken dikkatli olmak gereklidir, domuz eti, dana ve koyun etine göre daha pahallıdır. Domuzun en kalın yağından oluşan ve 'salo' adı verilen kısmı ciğ ve tuzlu tüketilmesi ile bilinir. Ayrıca Türkiye'de pek bulunmayan fume et ürünleri (balık, tavuk, domuz vs) cok sayıda üretilir ve tüketilir.
    Dünya yemek literatüründe yeri olan ve tavuk eti ile hazirlanan 'Kiev Koftesi' (Kievski Katleta) oldukça lezzetlidir. Balık, genellikle kurutulmuş veya marine edilmiş olarak tüketilir, taze balık tüketiminde ağırlık daha cok tatlısu balıklarındadır. Aynalı sazan, yayın, mersin balığı (dere türü) ve turna en çok tüketilen tatlı su balıklarıdır. Deniz balığı olarak barabulga adı verilen iri cins barbun ve kalkan bulunabilmektedir. Somon balığı ve çipura da çiftlik balığı olarak yurtdışından gelmektedir. Deniz ürünlerinden iri yengeç bacağı, kerevit, istakoz, kalamar, karides bulunmaktadır. Siyah ve kırmızı havyar oldukça popülerdir. Süt ürünleri de geleneksel beslenmede önemli yere sahiptir. Kaşar peyniri, lor, 'smetana' adı verilen ve her yemeğe ve tatlıya ilave edilebilen özel krema, yoğurt, kefir yoğun olarak tüketilir. Reçel ve turşu çeşitleri de halkın tüketiminde önemli yer tutar. Yaz sebzelerinin tamamı hemen hemen bulunmaktadir. Hem doğal, hem kültür olmak üzere yoğun olarak mantar tüketilir.
    Ayrıca, çay ve çay ceşitleri de (siyah çay, Yeşil çay, Jasmin ve Karpat doğal çayları ile değişik çay çeşitleri) Ukraynalıların bizdeki kadar olmasa da tükettiği içecekler arasında hatırı sayılır yer tutar.

    Hamur ürünlerinden mantı'ya oldukça benzeyen 'Pelmeni', mantının lahanalı, patatesli, tatlı olmak üzere vişneli ve lor peynirli olan 'Vareniki' cinsi de popülerdir. Meyve çeşit olarak azdır, ancak bizde fazla olmayan 'böğürtlen/yemiş' kültürü gelişmiştir. Soğukta da yetişebilen bu tür yemişlerin bir çok türü bulunmaktadır. Ekmek lezzeti ve kültürü bize göre farklıdır. Esmer ekmek yaygın olarak tüketilir ve oldukça lezzetlidir. Bira, votka, şarap ve şampanya tüketilen alkollü içeceklerin başında gelir. Ayrıca serinletici özelliği olan mayali içecek 'kvas' yazın kuçük tankerlerde satılmaktadır. Ukrayna'da cok değişik türlerde alkollü ve alkolsüz içecek tüketilmektedir. Marketlerin reyonlarında içki ve şekerlemeler önemli yer tutmaktadir. Diğer Avrupa Ülkeleri gibi maden suları da önemli ölçüde tüketilmektedir.
    Ukrayna'da çeşitli dünya mutfaklarının restoranları bulunmaktadır. Helal kesim et yemekleriyle Türk mutfağının da temsil edildiği Türk restoranları yanında, Ukrayna, Rus, Gürcü, Özbek, italyan, Fransız, Yahudi, Çin, Japon, Amerikan, Latin Amerikan, Arap , Azeri restoranları da bulunmaktadır.

    Ukrayna'dan Bazı Örf ve Gelenekler

    Misafirliğe giderken yanınızda bir hediye götürmeniz hoş olur.
    Bir demette çicek sayısınınn, 1,3,5 gibi tek sayılarda olması tercih edilir.
    Tokalaşırken eldiven çıkartılır, kapıda iseniz elinizi eşik üzerinden uzatmayınız.
    Eve girerken ayakkabınızı koridorda çıkarın.
    Yemek yerken, sigara içerken karşıdaki insanlara teklif etmeyi unutmayın.
    Misafirliğe gittiğinizde size ikram edilen yemek ve içkiyi reddetmeyin.
    İş görüşmelerinde resmi kıyafet giyilir.
    Kartvizitin bir tarafının Ukraynaca diğer tarafın Ingilizce olması tercih edilir.
    Kilisede beyler şapkalarını çıkarır, bayanlar ise başlarını örterler.

    Resmi Tatiller

    1 Ocak Yılbaşı
    7 Ocak Noel (Ortodoks Noeli)
    8 Mart Dünya Kadınlar Günü
    1,2 Mayıs işçi Bayramı
    9 Mayıs Zafer Bayramı
    28 Haziran Anayasa Bayramı
    24 Ağustos Bağımsızlık Günü

    Mobil Telefon Hizmetleri

    Ukrayna'da GSM standartlarında hizmet veren 5 firma bulunmaktadır. life , UMC, Kievstar, Wellcom ve GT. Turkiye'deki mobil operatörünüzün anlaşma durumuna göre bu operatörler ile uluslararası dolaşım yapabilirsiniz. Eğer kontürlü aboneliğiniz varsa operatörunüzden aktivasyon yaptırmanız gerekebilir. Ukrayna'daki mobil operatörlerden life bir Turkcell yatırımı olup Turkcell, Telsim ve Avea ile uluslararası dolaşım anlaşması mevcuttur. life şebekesini kullanmak icin telefonunuzun ayarlar menüsünden, telefon ayarlarına girip şebeke seçimini, manuel hale getirmek, daha sonra UKR 06, UA 06, UA Astelit 255 06 veya life olarak çıkabilecek seceneği seçmek yeterlidir. Telefonunuz uluslararası dolaşıma başladığında size Türkiye'den gelecek çağrılarda Türkiye ile Ukrayna arasında oluşacak ücretin sizin telefonunuza fatura edileceğini unutmayınız.
    Bir çok GSM operatörünün birbiri arasında konuşması ücretsizdir.Life :) firmasının Turkcell ile anlaşması olduğundan ötürü Türkiye ile gerekli ayarlamayı yaptıktan sonra dakikası 1 kontörden konuşabilirsiniz.


    YURT

    Konaklama oğrenci icin cok iyi bir imkan sunuyor. Gelen oğrenciler isterlerse eğitime başlayacakları universitenin yurtlarında(yurt fiyatları aşağı yukarı bir donemlik ekstra elektrik ve su paraları ile toplam 200$ yillik 400$ civarı tutmaktadır.Yurtlar Genelde bloklar haline, bloklar 3 kişilik ve 2 kişilik odalardan oluşmaktadir. Bu blokların tuvalet ve banyoları ortaktır.Yabancı bir oğrencinin eğitim hayatının gidişatına ve yurt gorevlileriyle arasındaki ilişkiye gore yurttaki imkanları coğalmaktadır.(2 kişilik bir odayı yalnız kullanmak vb.)Yurtların kapısı gece saat 23.00 da kapatılır ve gece girişleri yasaktır. 23.00 dan sonra yapılan girişler yurt mudurlerine iletilmektedir.Odasında internet isteyen oğrenci yurdun arka tarafında bulunan internet kafeden kendisine kablo cektirebilir.En duşuk hızdaki internetin aylık fiyatı 80 grvn'dır.Bu ağ icinde bir cok rusca film ve muzik ucretsiz olarak indirmeden(download yapmadan) izlenebilir.Yurtlar icerisinde acık bufe veya kantin gibi bir bolum bulunmamaktadır.

    EV

    Evde kalmak isteyen bir oğrenci merkezde 3 odalı bir ev icin evin durumuna gore fiyatı 300$ başlamaktadır.Genellikle Ukrayna'daki evlerin coğunluğunda sıcak su ve ısınma sistemleri gayet iyi ve kesintisizdir ancak sıcak suyu olmayan evlerde bulunmakta tabi ki bu fiyatı etkilemektedir.Evlerin elektrik,su,gaz,telefon varsa internet giderleri kiracı tarafından odenir ve bunların hepsi 20 doları aşmamaktadır.Ancak deniz kıyısı yazlık şehirlerde turistlerin yoğunluğu dolayısıyla yazları kiracıları cıkarma durumu da gercekleşmektedir(anlaşmasız bir evde yaşıyorsanız)..

    GIDA

    İlk gelen bir oğrenci icin başka bir yerde yemek yemek elbette zor olacaktır.İlk haftalarda ac kalabilme ihtimaliniz cok yuksek eğer yemek secen biriyseniz.Bir oğrenci icin dışarıda yemek yemek oldukca masraflıdır.MacDonald's gibi yerlerde fiyatlar cok yuksek olmadığı icin surekli bu tur yemekler sağlığınız acısından zararlı olabilir.Simferopol'de bulunan bir cok lokanta turu yerin fiyatları ucuktur.Buraya gelmeden once kendi kendinize hazırlayabileceğiniz bir kaç yemek tarifi öğrenmenizde fayda var.Simferopolde Silpo adındaki alış-veriş merkezinden bir cok urunu ucuza alabilirsiniz.Bir cok oğrencimizin bu yerde alış veriş yapmasının sebebi urunlerinin(sebze, meyve) Turkiyeden gelmesidir.Gunluk sebze ve meyve ihtiyaclarınızın coğunu yurdun yakınında bulunan pazardan veya merkez pazarından karşılayabilirsiniz.Pazarlar her gun acıktır.Pazarda bulunan tatar satıcılardan turkiyede bulunan baklagilleri bulabilirsiniz.(Fasulye, mercimek)Bir kişinin yiyecek icin aylık harcayacağı minimum para 200$'dır.İsteklere gore bu para artabilir.
    İcecekler konusunda alkollu ve alkolsuz olmak uzere sınırsız tercih seceneğiniz vardır.

    HALKIN TUTUMU

    Yabancılara karşı halkın gosterdiği tepki kişiliğinize gore ve kişiye gore değişmektedir.Eğer dili bilen ve kendinize guvenen biri iseniz insanlarla anlaşmakta sıkıntı cekmezsiniz.Tabi yine burada kimseye dokunmazsanız kimse de size dokunmaz mantığı var.Fakat bazen yolda yururken muhtac durumda olan yada parasını kaybettiğini soyleyen bir bira parası, bir dal sigara yada evine gitmek icin minibus parası isteyen birileriyle karşılaşabilirsiniz.Genellikle coğu sarhoş oldukları icin eğer istediklerini vermezseniz size bayağı bir kufur ederler, hatta yanında bir kac arkadaşı var ise size karşı dayılaşabilir.Fakat istediğini verirseniz "Sen benim tanrımsın" gibisinden bir soz soyleyebilir ve size kendi kardeşine gostermediği sevgiyi gosterebilir.Gunduzleri butun insanlar herkese yardım eder.Fakat akşamları alkolunde verdiği etkiden oturu o kibar ve beyefendi insanların yerine başkaları gelir.Bu yuzden akşamları daha dikkatli olmanız gerekmektedir.

    İlk zamanlar dilinizin yeterli olmadığından oturu bir cok şeyi anlatamaz, doğru telaffuz etmenize rağmen karşınızdaki sizi anlamaz.Genellikle marketlerde direk satıcıya sipariş verirken yumurta alırken tavuk taklidi bile yapabilirsiniz.Bu yuzden coğu kişi alış veriş yaparken konuşma kısmı olmayan yerlerden alış veriş yaparlar.

    Dış gorunuşunuz ile bir Turk olduğunuz acık bir şekilde bellidir.Turke yakışır bir şekilde davranmanız sizin acınızdan daha iyi olacaktır.

    SAĞLIK

    Rehber Ukrayna ile gelen oğrencilerin hepsinde Sağlık sigortası bulunmaktadır.Bu Sigorta ile hastane icerisinde ameliyat dahil her turlu sağlık hizmetinden ucretsiz yararlanabilmektedirler.Ornek verilecek olursa bir oğrencimiz apandis ameliyatı olmuş, kuruş para harcamamıştır.Hastane ortamları genellikle Turkiye deki devlet hastaneleri gibidir.Her ne kadar luks ve konforlu odalar olmasa da başınızda sizi surekli kontrol eden bir hemşire bulunmaktadır.Genellikle iyi niyetli olan bu hemşireler yaptıkları her şeyi sizin sağlığınız icin yaptıkları icin bu kişileri beğenemeyebilirsiniz.

    ULAŞIM

    Ulaşım ozel minibusler, dolmuşlar ve taksilerle sağlanmaktadır.Minibus ve dolmuşların şehir icindeki ucreti 2 grvn'dır.Taksilerle bir yerden başka bir yere gidiş ucretleri sabittir ve taksimetre olayı yoktur.Taksiye binmeden once gideceğiniz yeri soylemeniz ve anlaşmanız gerekmektedir.Oteki turlu gereğinden fazla ucret isteyebilirler.Geceleri ve ozel gunlerde fiyatlar artmaktadır.Ulaşım ucretleri benzin fiyatının artması ile orantılıdır.

    SOSYAL YAŞAM
    Sosyal yaşam Ukrayna'da herhangi bir kişinin isteyebileceği her bir seçeneği karşılayacak seviyededir. Şehirlerdeki sinemalar her yeni filmi dünya ile aynanda yayınlayabilmektedir.(Filmlerin nerdeyse hepsine Rusça dublaj yapılmaktadır.Altyazı kültürü Ruslarda sevilmeyen ve yaygın olmayan bir sistemdir.)
    Eski tarihi tiyatrolarda bir çok güzel gösteriyi çok uygun fiyatlarda keyifle izleyebilirsiniz.
    Ukrayna'nın Karadeniz'e kıyısı olması nedeniyle plaj,kumsal ve koy bir çok şehirde bulunmakta,özelliklede koylar gençlerin ve öğrencilerin yoğun ilgisini görmektedir.Arkadaşlık konusunda atılımcı ve konuşkan bir kişi iseniz çoğu insana yabancı olmanızdan dolayı ilginç gelebilir ve bir çok iyi arkadaşlık kurabilirsiniz.
    Gece Hayatının Ukraynalı insanlar ve gençler için büyük bir anlam ifade etmesinden dolayı Ukrayna'daki gece hayatı çok ucuz,kaliteli ve ilginç gösterilerle süsleyerek insanların hizmetine sunuluyor.Bir disko-bara girdiğinizde (giriş paralı olabilir yada olmayabilir) arkadaşlarınızla (3 kişi) iyi bir eğlenceden sonra toplam ödeyeceğiniz miktar yaklaşık 50$ aşmayacaktır.

    yazilarwww.rehberukrayna.net adli web siteden alinti yapilmistir.Yazilarin baskalari tarafindan yazilmis kendi bilgilerimde eklenmistir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alpsi -- 25 Eylül 2009; 14:20:06 >







  • Pazartesi günü uçağım 9:30'da kalkıyor. Odessa National Maritime Universty'e geliyorum.
  • Arkadaşıma ırkçılar bira şişesini kırıp saldırmışlar.Göğsünde iki tane çapraz gibi görünümü olan koskoca yırtık izleri var.
  • Biz neden hala tanisamadik bu irkcilarla.3 yildir ukraynadayim bugune kadar birisinin sise kiripta turklere saldirdigini gormedim.Ermeni olma ihtimalleri cok yuksek.Cunku ukraynalilar, kesici aletler kullanmaz.
    Yine de hayret verici bir durum.
  • http://forum.donanimhaber.com/m_33277759/mpage_1/key_//tm.htm#34841130
    Bu konunun da Faydasi olabilecegini dusunuyorum.
  • dostum okumaya nasıl gidiyorsun öss sonucuna göre mi? yıllık ne kadar para ödüyorsun üniversiteye okumaya başlayınca part-tıme çalışma fırsatı sunuyorlar mı?
  • OSS sinavina girmeniz gerekmiyor.Zaten ozelligi de burada.Gerekli olan tek sey lise diplomasi.
    OSS sinavina giripte ukraynaya yerlesirseniz de ayni sinava girmeden giderseniz de ayni.
    Benim geldigim firma ile gelmek istersen ilk yil 4080 dolar veriyorsun.
    Burada aylik 300-400 dolar arasinda bir cep harcligi gidiyor.
    Part tima calisma imkani var.Ama cok para vermez kimse :))
  • Ben de geçenlerde Ukrayna'ya gittim Kemer'de tanıştığım birini ziyaret için. Gitmeden önce ben de bu tür şeyler okudum, ırkçılık çok fazla falan diye hatta orda çevirmen olarak kalmış bir arkdaşım yolda yürüyemiyorum sürekli laf atıyorlar deyince ciddi ciddi tırstım. Ama 2 hafta önce gittim 6 gün kaldım en ufak birşey olmadı bu anlamda. Gerçi geceleri sokakta insan biraz korkuyor normal olarak, içki içmeyen adam bulmak zor hele haftasonu herkes içiyor. Ama yine de kimsenin kimseyle dalaştığını laf attığını görmedim.
    quote:

    Orijinalden alıntı: alpsi

    Biz neden hala tanisamadik bu irkcilarla.3 yildir ukraynadayim bugune kadar birisinin sise kiripta turklere saldirdigini gormedim.Ermeni olma ihtimalleri cok yuksek.Cunku ukraynalilar, kesici aletler kullanmaz.
    Yine de hayret verici bir durum.




  • soylenti cok, ama gercegini yasamis kisi sayisi cok az.
    Burada diskolarda dayak yiyenleri de biliyorum.Baskasinin kiz arkadasina bakarsan adam seni oldurur ) Ayni sey turkiyede de gecerli degil mi ki ??
  • Benim dusuncem Hazirlik egitimi icin Kiev ya da Odesa dan ziyade daha kucuk sehirler .
    Kirovograd sehri mesela , okul ucreti 1.000 dolar yurt ucreti 150 dolar yillik ,
    Ev ucretleri cok makul , fiyatlari 150 dolar iki odali evler . yasam sartlari cok ucuz .
    Bilgi issteyen arkadaslara yardimci olabilirim .
  • Kiev, Odessa, Harkov, Donetsk gibi ukrayna şehirlerinde eğitim dili rusça değil ukraynaca'dır.
    Yani hazırlık eğitimi de ukraynaca olacak.

    Kırım bölgesindeki bütün okulların hazırlık ve eğitim dilleri rusçadır.
    Bunu da söylemiş olayım :)
  • ben Simferopol e gidiorum bu sene ... eğer varsa başka giden konuşalım mutlaka.... serkandondur@hotmail.com msn e eklersinz veya mail atarsınz
  • Ne zaman geliyorsun ? )
  • Çok iyi eğitim var orada Her konuda tam donanımlı oluyosun sonunda
  • ukraynada okumayi dusunenler icin son bir ay. 1 ay sonra kayit donemi kapaniyor. ilgilenenlerin bir an once basvurmalari iyi olur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alpsi

    Kiev, Odessa, Harkov, Donetsk gibi ukrayna şehirlerinde eğitim dili rusça değil ukraynaca'dır.
    Yani hazırlık eğitimi de ukraynaca olacak.

    Kırım bölgesindeki bütün okulların hazırlık ve eğitim dilleri rusçadır.
    Bunu da söylemiş olayım :)

    MERHABA arkadaşlar, ben odessa'da suan rusça hazırlık eğitimi almaktayım. arkadaşın söylediği kesninlikle yalnıştır. insanları yalnış yönlendirmeyin.

    Şimdi size ben odessa hakkındaki görüşlerimi ve ukrayna'ya gelmek isteyenlere tavsiyeler vereyim.

    Öncelikle Odessa'ya bir arkadaşın tavsiyesi ile geldim, Odessa 1 milyon nufusu olan, ve ukrayna'nın en çok tursit alan şehirlerinden birtanesidir. insanları yabancılara karşı ılımlıdır. birçok öğrenci harkov ve kırımdan geciş yapmış buraya belli bazı sebepler yüzünden. türkiyeye yakın olması ayrı bir avantaj 59 euro ya kadar ukçak bileti bulup türkiyeye gelebiliyorum sık sık.
    Odessa karadenizin incisi, öğrenci şehri ve liman kenti olarak anılır, 18 tane üniversite vardır. bende odessa okunabilecek en güzel şehirlerden birtanesidir.

    Ukrayna'da eğitim almak isteyen arkadaşlara, kulağına küpe olcak çok önemli tavsiyeler vereyim;

    1- öncelikle ukrayna'ya eğitim almak için gelmiş ve mağdur olan bir çok öğrenci gördüm. bu magduriyetlerin sebebi genelde amotörlerin bu işi yapması ve insanlara doğru net bilginin aktarılmamasıdır.herkese inanmayın, büyük şirketler bile öğrecileri mağdur edebiliyor. bu yüzden gitmek istediğiniz firmayı mutlaka iyi secin.. siz burda hasta oldugunuzda, veya yurttan memnun kalmadığınızda yanınızda olacak bir şirket olsunki mağdur olmayın.( geldiğim şirket cok iyidiki biz yurdu begenmeyince aynı ücretten buldugu güzel kucuk bir otele yerleştirdiler, fakat otelde kucuk gelince bize güzel bir daire ayarladılar komisynsuz)

    2- denklik konusunda direk denklik var diyen firmalara inanmayın. Denklik var ama türkiye'ye döndüğünüzde denklik basvurusunda bulunuyorsunuz. okumuş olduğunuz bölüme ve notlarınıza bağlı olarakrtan denklik almanız kolaylasır. örneğin rus dili ve edebiyatı bölümü için denklik cok kolay bir şekilde alınabilir, aynı şekilde sosyal bölümler içinde. Tıp, diş hekimliği içinde alınabilir denkllik fakat biraz daha zorlayabilirler öğrenciyi.

    3- eğer kaptanlık sizin karekterinize uygun bir meslek ise, odessa denizcilik akademisinde kaptanlık okumanızı tavsiye edebilirim.

    4- ingilizce eğitim almanızı kesinlikle tavsiye etmem rusça eğitim almanızı şiddetle öneririm.

    5- ukraynanın diğer şehirlerini görmedim fakat odessa gayet guzel ve iyi. ve eğitim dili rusçadır.

    6- yurtlar çok kötü, özel yurtlara yerleşin


    tavsiyelerim bunlardır, bunları söylememin sebebi, istemediği halde cok kötü yurtlarda kalan, hocalarn bile ingilizce bilmediği okullarda ingilizce eğitim alan öğrenciler gördüğümden dolayıdır.

    ben everest eğitim ile odessa'ya geldim çok memnunum.www.ukrayna-egitim.net adresinden detaylara bakabilirsiniz.www.everestegitim.com/referanslarimiz bölümündende referanslara bakabilirsiniz.




  • Arkadaşlar ukraynada okumayı düşünüyorsanız eğer ordaki öğrenci derneklerinden bilgi alabilirsiniz danışmanlık şirketlerine bulaşıp fazladan para kaybetmeyin derim, kievde bir tane mevcut dernek var ''Ukrayna Türk Öğrenci Birliği'' iletişime geçip hemen her konu hakkında bilgi alabilirsiniz.

    http://www.utob.org
    https://www.facebook.com/utobofficial



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sirideya -- 15 Haziran 2013; 23:34:43 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.