Şimdi Ara

Ubuntu'da boş alan sorunu (win 8 ile de alakalı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
812
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba.

    2 gündür bana dert olan bir sorunla ilgili bilginize ihtiyacım var. Olayı anlatayım öncelikle:

    Ubuntu ile ilgili fazla bilgim olmamasına rağmen (daha önce sadece wubi ile windows üzerinden kurmuştum) tekrar pc'me ubuntu kurmak istedim.
    Halihazırda pc'mde win 8 yüklü idi. Ama makinem 2010 model, yani win 8i ben sonradan kurdum.
    Ubuntu ile ilgili araştırma yaparken win 8 ile alakalı UEFI ayarları gördüm. Secure boot özelliğinin kaldırılmasını istiyordu benden. ancak ilgili yere baktığımda benim sistemimde açılışta böyle bir ekran göremedim. herhalde win 8 sürümümden kaynaklı.
    Ben, yani sabırsız meraklı, buna rağmen ubuntu yu kurmaya çalıştım. Bu sırada diski manual ayarlamak istedim, hani install ekranında disk seçiminde en alttaki seçenek.
    /, /home ve SWAP gibi üç "MANTIKSAL" bölüm açmam gerektiğini okumuştum. defalarca kez bu konuda uğraştım, çünkü bilgisizce bölümleri açtıktan sonra ilerlemek istediğimde kök sistemi yok tarzında bir uyarı aldım. her neyse.
    Bu işlem için en son yeni disk bölümü oluşturdum, ancak bunu yaparken harddisk komple freespace olarak göründü (daha öncesinden win 8 de shrink volume işlemi yapmıştım 21 gb kadar). /, /home ve SWAP işlemlerini yaptım ve ubuntuyu kurdum. ancak win 8 dosyalarımı ubuntuda göremedim.
    aradım taradım yoklar. özellikle c: diskinde, masaüstünde önemli dosyalarım vardı.
    bunları kaybettiğimi düşünerek bayağı üzldüm. arada uzun bir süre ubuntunun kendi saçmalıklarına gitti (donanım etkinleştirmesi ile ekran kararması, asıl yapmak istediğim konu ile alakalı yine ekranın kararması) en sonunda ubuntuyu 2. veya 3. kuruşumdan sonra daha önceden içinde bıraktığım win 8.iso dosyasını dvd ye yazdım.
    bari refresh veya repair yaparım dedim.

    repair işlemi bayağı uzun sürdü, daha sonra pc yeniden başladı, sonuç yok.
    OLAY ŞU Kİ: refresh pc yapmak istediğimde ekranda "the drive where windows is installed is locked. unlock the drive and try again." uyarısı aldım.
    haydaa. acaba secure boot u disable yapmadım diye mi desem, öyle bir opsiyon yoktu BIOS'da.
    win 8 verileri korumaya mı çalışıyor acaba bilemiyorum ama, ubuntuyu tekrar açtığımda biraz daha rahatladım bu mesajı da aldıktan sonra.

    Görünen o ki, verilerim gitmemiş? ubuntu'da bağlama/mount işlemine tekrar baktım ve disk utility yi açtım ubuntu'da. ne göreyim, ayırdığım iki bölüm, d diskim, hp_tools(fat32 formatında) hepsi görünüyor. sevindim, çünkü d diskinde de verilerim vardı. hemen mount deyip verileri harici diske attım. ancak c diski FREE SPACE olarak görünüyor. C diski de yazmıyor tabi ki, sadece free space. üzerine tıkladığımda ise sadece CREATE PARTITION seçeneği vardı. tıkladığımda ise boyut ve dosya türü seçeneklerini seçip create edebileceğim görünüyor.

    ŞİMDİ, bu aşamadan sonra ne yapmam gerek win 8ime tekrar dönebilmek için. daha önemlisi VERİLERİMİ geri alabilmem için??

    Yardımcı olacaklara şimdiden çok teşekkürler. Yazının uzunluğu içinse affedin.

    İyi forumlar..







  • - Sanırım C:/ bölümünü silmişsiniz. Zaten Windows dışında başka sistemler yüklerken zaten bulunan sistem çok hata veriyor.

    - Fakat Win7 var iken Win8 yüklemek hiç de sorun çıkarmıyor.

    - Sizin sorununuz ile ilgili ise hiç bir fikrim yok. C:/ bölümü silinmiş büyük ihtimalle. Dosyaları geri getirmeyi deneyin derim.

    - Recuva tarzı programlar ile. Fakat bu sizi tatmin etmeyebilir. Hardiskten silinen dosyaları kurtaran şirketler var. Bir ücret karşılığında dosyalarınızın bir kısmı kurtarabilirsiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rhymestein

    - Sanırım C:/ bölümünü silmişsiniz. Zaten Windows dışında başka sistemler yüklerken zaten bulunan sistem çok hata veriyor.

    - Fakat Win7 var iken Win8 yüklemek hiç de sorun çıkarmıyor.

    - Sizin sorununuz ile ilgili ise hiç bir fikrim yok. C:/ bölümü silinmiş büyük ihtimalle. Dosyaları geri getirmeyi deneyin derim.

    - Recuva tarzı programlar ile. Fakat bu sizi tatmin etmeyebilir. Hardiskten silinen dosyaları kurtaran şirketler var. Bir ücret karşılığında dosyalarınızın bir kısmı kurtarabilirsiniz.

    Cevabınız için teşekkürler. Ancak aklıma takılan bir şey var. Ben yeni disk bölümü oluştururken tüm disk free space olarak görünüyordu. Yani eğer silinmiş olsa d diskindeki veriler de giderdi diye düşünüyorum.
    Ayrıca win 8 in bulunduğu sürücünün kilitli olması durumu da dikkate değer.

    Diğer cevapları da bekliyorum arkadaşlar.

    Teşekkürler..




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.