Şimdi Ara

The Martian (Marslı) filminin ne kadarı bilimsel ne kadarı kurgu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
395
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • -Filmde 'Kızıl Gezegen'de yaşanan bir fırtına sonucu, ekip, Mark Watney'in öldüğünü var sayıyor ve onu arkalarında bırakarak Dünya'ya geri dönüyor. Mars'ta fırtınaların yaşandığı doğru olsa da gezegenin atmosferinin yoğunluğunun gezegenimizin atmosferinin yüzde 1'ine denk geldiği hesaba katıldığında yaşanan fırtınaların bu denli yıkıcı olması olası değil. Başka bir deyişle filmin ana konusunun aksiyon tutkunu Hollywood'un abartısı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Zira normal koşullarda Mars'ta bu denli kuvvetli bir fırtınanın oluşması mümkün değil.

    -Mars'taki radyasyonun filmdeki işlenişi bir başka problemli konu. 'Kızıl Gezegen'de 180 gün boyunca kalan astronotların burada maruz kaldıkları radyasyon nükleer reaktörlerde çalışan kişilerin bir yıl boyunca maruz kaldığı radyasyonun yaklaşık olarak 15 katı. Filmin bu detaya değinmemesi ise bilim çevrelerinin eleştirilerini çekmiş durumda. Filmin bunun es geçtiğini belirten uzmanlar bu denli bir radyasyona maruz kalan ekibin normal şartlarda kansere yakalanması gerektiğinin altını çiziyor.

    -Mars'ın yüzeyinde uzun yürüyüşler yapan ekibin gezegenimizden çok da farklı olmayan bir biçimde yürüdüğüne belirten uzmanın normal koşullarda Mars yürüyüşünün Ay'dakine benzer olması gerektiğini belirtiyor.

    -Filmde Mars'ta tek başına mahsur kaldıktan sonra kendi yiyeceğini yetiştirmeye başlayan astronotun uyguladığı metotlar da biraz abartılı bulunmuş durumda. Mars yüzeyine patates yetiştirmek için kendi dışkısını gübre niyetine kullanan Mark Watney'in bu işlemi daha kısa bir yöntemle de yapabileceğini belirten uzmanlar, Mars yüzeyinde çokça bulunan nitratın zaten bu işlevi yerine getireceğinin altını çiziyor.

    -Her ne kadar bilimi göz ardı ettiği gerekçesiyle eleştirilse de eski NASA çalışanı Astronot Leroy Chiao, filmde uzay seyahatlerinin operasyonel boyutlarının iyi bir biçimde işlendiği görüşünde.

    -Sizin görüşünüz ?







  • Bu filmi sadece Mars a olan kitlesel ilgiyi arttırmak için NASA'nın yaptığı bir göz boyama olarak görüyorum. Hatta öyleki film galasından 1 hafta önce büyük bir organizasyonla Mars'ta su bulduklarını açıklamaları ve NASA nın bu filme sponsor olması bunlar için bir gösterge.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.