Şimdi Ara

Tekrar tekrar geri dönüştürülebilir yeni bir PCB geliştirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
163
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Tekrar tekrar geri dönüştürülebilir yeni bir PCB geliştirildi
    Modern elektronik cihazların kalbinde yer alan baskılı devre kartları (PCB'ler), teknolojik ilerlemenin temel taşlarından biridir. Bu karmaşık ancak hayati önem taşıyan bileşenler, yıllar içinde önemli ölçüde gelişti ve günümüzün sofistike elektronik cihazlarının işlevselliğini mümkün kıldı. Modern PCB’ler genellikle yanmaya ve kimyasallara karşı oldukça dayanıklı olsa da bunları geri dönüştürerek yeniden kullanmak zorlu bir süreç olarak biliniyor. Bu bağlamda Washington Üniversitesi araştırmacıları tekrar tekrar geri dönüştürülebilir yeni bir PCB tasarladı.



    Geri dönüştürülebilir PCB



    Yayınlanan yeni araştırma, çevreye daha duyarlı, gerçekten geri dönüştürülebilir PCB'ler yapmanın yeni bir yolunu ortaya koyuyor. 'vPCB' (ya da vitrimer PCB) olarak adlandırılan bu yeni yöntem, sayesinde geri dönüşüm sırasında çok az materyalin ziyan olmasını sağlıyor, bu da tekrar tekrar geri dönüştürmeyi mümkün kılıyor.



    Araştırmacılar adından da anlaşıldığı üzere vPCB’lerde vitrimer malzemesini kullanıyor. Termoset polimerlerden türetilen ve onlara çok benzeyen bir plastik sınıfı olan vitrimer, mevcut üretim süreçleriyle de uyumlu. Bununla birlikte araştırmacılar bir vPCB'yi geri dönüştürerek vitrimerin yüzde 98'ini ve cam elyafın yüzde 100'ünü geri kazanmayı başardı.



    Ayrıca Bkz.AMD'nin iptal edilen Radeon RX 8900 XTX kartından yeni detaylar ortaya çıktı



    Yapılan testlere göre vPCB'ler, günümüzde kullanılan en yaygın PCB malzemesi olan FR-4 ile güç ve elektriksel özellikler birbirlerine oldukça benziyorlar. Geri dönüştürülebilirlik avantajının yanı sıra vPCB'ler, standart PCB'lere kıyasla kanserojen emisyonlarını yüzde 81 oranında azaltma potansiyeline de sahip. Öte yandan, hatırlarsanız geçtiğimiz yıl suda çözünen devre kartlarının geliştirildiğini sizlere aktarmıştık. PCB’ler mevcut e-atıkların büyük bir kısmını oluşturduğu için bunları geri dönüşüme sokmak hem çevre hem de maliyet açısından daha sürdürülebilir bir zemin hazırlayabilir.




    Kaynak:https://www.tomshardware.com/tech-industry/manufacturing/replace-pcbs-with-vitrimer-pcbs-to-save-millions-of-tons-in-ewaste-say-uw-researchers







  • Güzel hareketler
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.