Şimdi Ara

Snapdragon X Plus tanıtıldı: İşlemci neler sunuyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
844
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Geçtiğimiz Ekim ayında Qualcomm, Windows bilgisayarlara yönelik işlemcisi Snapdragon X Elite'i tanıtmıştı. Güçlü performansıyla merak uyandıran işlemci yakında dizüstü bilgisayarlarda yerini alacak. Şirket şimdi de daha az çekirdek sayısına sahip kırpılmış versiyon olan Snapdragon X Plus'ı tanıttı.



    Üst seviyede Snapdragon X Elite üç modele sahip. Bütün versiyonlarda 12 çekirdek, 42 MB önbellek ve 45 TOPS performans sağlayan bir NPU (nöral işlem ünitesi) bulunuyor. Modelleri birbirinden ayıran şey ise CPU ve GPU saat hızları.





    Snapdragon X Plus özellikleri



    Snapdragon X Plus'ta ise çekirdek sayısı 10'a düşürülmüş. 3.4 GHz'de çalışan işlemci, 3.8 TFLOPs gücünde Adreno GPU'ya ve X Elite ile benzer güce sahip (45 TOPS) NPU'ya sahip. Dolayısıyla en üst seviye X Elite işlemcisini hariç tutarsak, performans anlamında çok kesintiye gidilmemiş.



    - Qualcomm Snapdragon X Elite Qualcomm Snapdragon X Plus
    CPU Qualcomm Oryon, 12 çekirdek, 3.8 GHz, 42MB ön bellek, 4.3 GHz'e kadar boost hızı Qualcomm Oryon, 10 çekirdek, 3.8 GHz, 42MB ön bellek, boost yok
    GPU Qualcomm Adreno, 4.6 TFLOPS Qualcomm Adreno, 3.8 TFLOPS
    NPU Qualcomm Hexagon, 45 TOPS Qualcomm Hexagon, 45 TOPS
    Üretim süreci TSMC 4nm TSMC 4nm
    Bellek 64GB'a kadar LPDDR5X-8448 64GB'a kadar LPDDR5X-8448
    Kamera Qualcomm Spectra ISP, 64MP'e kadar tek kamera, 2x 36MP çift kamera, 4K HDR video kaydı Qualcomm Spectra ISP, 64MP'e kadar tek kamera, 2x 36MP çift kamera, 4K HDR video kaydı
    Modem Snapdragon X65 5G Snapdragon X65 5G
    Wi-Fi ve Bluetooth Qualcomm FastConnect 7800; Wi-Fi 6, 6E, 7, Bluetooth 5.4 Qualcomm FastConnect 7800; Wi-Fi 6, 6E, 7, Bluetooth 5.4


    Ayrıca Bkz.Snapdragon X Elite işlemcili ilk laptoplar 24 Nisan'da gelebilir



    X Plus'ın en üst seviye X Elite ile performans kıyaslamalarına baktığımızda, X Elite'in Geekbench testinde tek ve çok çekirdekte %18Cinebench tek çekirdekte %17 ve çok çekirdekte ise %38 daha yüksek performans gösterdiğini görüyoruz. Daha yüksek saat hızı ve ekstra iki çekirdeği göz önüne aldığımızda farklar normal gözüküyor.



    GPU performansında 4.6 TFLOPs GPU'ya sahip en üst seviye X Elite, 3DMark Wild Life Extreme testinde 42 fps elde ederek 37 fps kare hızını yakalayan X Plus'ın önünde geçmeyi başarıyor.






    Qualcomm, Snapdragon X işlemcilerini Apple'ın M3'ü ile kıyaslayarak önde olduğunu belirtiyor. Firmanın paylaşımına göre X Elite, Geekbench testinde çok çekirdekte M3'ten %28 daha hızlı. Küçük kardeşi X Plus ise %10 daha hızlı. Tabi kıyaslanan M3'ün 8 çekirdekli olduğunu belirtmemiz gerek. Qualcomm, 12 çekirdekli M3 Pro ve 14/16 çekirdekli M3 Max'i kıyaslamaya dahil etmemiş.





    Snapdragon X Elite ve Plus işlemcili laptoplar ne zaman gelecek?



    Qualcomm, Snapdragon X Elite ve Plus yongalarının 2024 ortalarında dizüstü bilgisayarlarda yer almaya başlayacağını söylüyor. Dolayısıyla yakında ARM tabanlı Windows dizüstü bilgisayar piyasasında büyük hareketlilik olacağını söyleyebiliriz.



     




    Kaynak:https://www.tomshardware.com/qualcomm-snapdragon-x-series-everything-we-know







  • İşte burada İşletim Sisteminin önemi ortaya çıkıyor. Windows 12 ile ARM olayını tamamen çözerler ve X86 kodunu tam olarak çalıştırırlar.
  • Windows değilde, Linux çalıştıran tabletleri görmek isterim açıkçası.
  • Murat.Ak M kullanıcısına yanıt

    32 bit yani x86 64 bit donanim ve 64 bit isletim sistemlerinde yuktur! Bu konuda yaygin populer ilk adimi iPhone larda Apple yapmistir. Hatta bazilari absurt 4GB RAM altinda niye 64 bit donanim ve isletim sistemine gectiler diye cahilce homurdayanlar olmustu donanimhaber ahalisinde de bolca varlar(di) .



    32 bit zaten eskimiz uygulamalar filan rafa kaldirilmali. Uygulamalarini 64 bit ve ARM64 olarak cikarmayanlar hatalidirlar vizyonsuzluktur derim.



    Windows 12 NPU odakli olacak ve sanirim en az 16 GB RAM istenecek entegre yapay zeka islenmesi icin ...



    Snapdragon x Plus ve Elite burada bence NPU da 45 TOPS ise Inteli delip gecti .... Windows 12 ye simdiden hazir diyebiliriz ...


    Nvidia da ARM tabanli GPU cikaracak mi ? Nvidia yoksa komple bir sistem le Qualcomm a rakip mi olacak bekleyecegiz ...

  • Linux türevlerini görmek isteriz fakat MS'un buna tepkisi ne olur merak ediyorum, neticede Quallcomm'un partneri MS :)

    Dell, Lenovo HP üçlüsünden neler gelecek merakla bekliyorum, M3'ü tokatlamaları aynı zamanda INTEL ve AMD için milat olabilir ve bu sayede el mahkum 1-2 nesil performans patlaması görebiliriz. :))))
  • aschil kullanıcısına yanıt

    Linux kendiniz kurabilirsiniz, üretici ne yapsın?

    Linux zaten bunu sağlaması gerekmiyor mu?

  • Murat.Ak M kullanıcısına yanıt
    Bootloaderı açık(bios), arm mimarisi üzerinde tablet opmizasyonu olan, Linux dağıtımlı bir cihazı kast ediyorum.
  • Büyük hayal kırklığı.




    Sonuçlar berbat bana göre.




    Zaten Qualcomm yok efendim X elite, X plus, X diamond super plus falan boşuna uğraşmış. Bu zımbırtıların İntel'in muhteşem Lunar Lake serisi tarafından tokatlanmasına şunun şurasında sadece birkaç ay kaldı.




    Boşuna tırmalamaya gerek yok. Lunar Lake gelecek Apple'dır, Qualcomm'dur, vay efendim AMD'dir falan bunların hepsi sıradan tokatlanacak. Bundan kaçış yok.




    "ARM gelecek X86 bitecek"çiler Lunar lake sonrası ağlayarak günlüklerine yazabilir. Bizce sorun yok. Zaten bunlara sorsak ARM nedir, ARM'ı ARM yapan nedir, X86'dan ne şekilde ve nereye kadar ayrılır desek 2 cümle söyleyemezler ama sağda solda X86 bitecek falan yazıverirler müthiş bir özgüven ile.





    Sonuç olarak Qualcomm boşuna zahmet etmiş. Üzüldüm yani.

  • smart1978 kullanıcısına yanıt

    "Nvidia da ARM tabanli GPU cikaracak mi ?"




    ARM tabanlı GPU nedir? Yeni mi çıktı.



    Mesela Nvidia GPU'ları şu anda X86 tabanlı mı?

  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Lunar lake işlemcilerin enerji tüketim/çekirdek performansı ne düzeyde hocam? M3 ile kıyas edersek.

  • Merhaba hocam.



    Lunar Lake serisi İntel'in Apple M serisi ve sonradan çıkan Qualcomm X serisine cevabı. Bu itibarla rakipleri gibi süper ince, yüksek performanslı, yüksek pil ömürlü ve nispeten yüksek fiyatlı laptop segmentini hedefliyor.



    Çok düşük enerji tüketimi ve çok yüksek tek çekirdek/çok çekirdek performansı ile geliyor.



    İntelin elinde yeterli EUV makinası olmadığı için 2nm ve altı döküm yöntemlerine geçişte kapasite sınırlı. Lunar Lake Lion cove performans çekirdekleri + ilk defa ringbustan ve L3'ten koparılmış yeni Skymont E çekirdekleri/kümesi (bunlar başlı başına çok fena) ile geliyor.




    Kapasite azlığı nedeniyle bu canavarlar dışında daha alt segmentlerde önceki çekirdekler ve önceki döküm nodları yine yelpazeyi destekleyici olarak satışa sunulacak.




    Ve fakat para sorun değil sen bize M serisi klasmanında ama windows platformunda ürün ver kardeşim diyenler artık Lunar Lake ile sonbahara doğru bunu bulabilecek.




    Lunar lake ile inanılmaz performanslı, fansız (üreticinin sunacağı farklı konfigürasyonlarda istenirse fanlı), çok yüksek batarya ömrüne sahip, çok yüksek yapay zeka kapasitesine ince laptoplar göreceğiz X86 pazarında.




    EUV kapasitesi daha fazla olsaydı diğer alt serilerde de benzer işlemciler görebilecektik. Yıllar içinde tüm taşınabilir serisi Lunar ve benzeri bir yapıya geçecek ve ARMcıları ve AMDcileri ağlatmaya devam edecek kısaca.



    ARM harika, çok beğeniyorum o ISA(Instruction Set Architecture)'yı ama X86'yı ve İntel'i küçümseyenler olayları pek bilmiyor.




    Rakamlar ile M3 kıyası yapamam zira elimde sayısal veri yok. İntel ve OEMler dışında kimsede yok. Ama vaziyet yukarıda yazdığım gibi kısaca. Bu seriyi 4nm meteor lake ile kıyaslamamak lazım. O parçalı "tiled" yapısının deneme sürüşüydü. Lunar Lake X86 laptop klasmanında tam anlamıyla devrim ile geliyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 25 Nisan 2024; 12:20:2 >




  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    NVIDIA da ARM yonga seti geliştiriyor. Microsoft bu işin altından kalkabilirse güzel şeyler olacak.
  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    Aslında haklısınız. X86'nın biteceği falan yok. Ama ARM ile Apple'ın sağladığı başarının önemli kaynağı işlemcilerin üretim verimlilik teknolojisiydi. Diğer taraftan ARM tasarımların avantajlarını görmezden gelmemek de lazım. 4 sene önce birileri PC'leri bitiriyordu da, neyse.
  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Detaylı cevabınız için teşekkürler hocam, Lunar Lake ve M4 işlemcileri heyecanla bekliyorum o halde.


    Kendim Masaüstünde DDR5 ile Intel 12700K ve taşınabilirde M3 Air kullanıcısıyım. İkisini de farklı amaçlar için kullanıyorum. Şu ana kadar taşınabilirde herhangi bir Windows cihaz beni memnun etmeyi başaramadı.

  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    ARM64 ten bahsediliyor ARM derken öyle düşünün ve eskiden 64 bit ARM lerde 32 bit uyumluluğu da vardı bunlar dediğim gibi külfet. Emülatörler ile de 32 bit yine de verilebilir ama performans düşük olacaktır.


    32 bit devri bitti eskiye dönük uyumluluk artık marifet değildir. Eski 32 bit olarak derlenmiş ( compile ) uygulamalar da artık çöp olmalı ...

  • aschil kullanıcısına yanıt

    Bu destek imkan gelir. Özellikle Çinli firmalardan beklerim. Lenovo ilk aklıma gelen global markalardan .


    DELL de yapabilir ... Kurumsal odaklı aslında Linux dağıtımlıları daha idealdir .

  • Muhammed Taha Türk M kullanıcısına yanıt

    X86 bitebilir. Yani bundan 20 sene sonra ne olacağını kim bilebilir? Bitmesi için özel bir sebep yok ama yine de bitebilir. Piyasada rekabet var nihayetine.



    O açıdan 20 sene sonra piyasada ARM da olmayabilir. Şirketler eeeeaaaah yeter be diyip RISC'e de geçebilir. Yada o arada başka bir mimari çıkar küçük firmanın birisi 20-30 senede bugün büyük bildiğin tüm firmaları yerle bir edip zirveye yerleşebilir.


    Ve fakat böyle şeyler olacaksa da 2 senede sırf Qualcomm bir işlemci çıkardı diye olmaz veya M serisi çıktı diye de olmaz. X86 vs ARM konusunda hemen hiçbir bilgisi olmayan heyecanlı kardeşlerimizin 10nm ve eski mantıkla üretilmiş intel işlemcilerine bakıp ve hemen sonrasında M3'e bakıp "X86 bitiyor" yazmaları beni eğlendiriyor ama yalan yok şimdi.



    2 senedir uzun süredir hazırlanıyor Lunar Lake. Çıkınca baksın bu heyecanlı kardeşlerimiz node eşitliği ve yeni bir mantıkla üretilen X86 nelere kadirmiş diye.



    Bak şimdi her yeni Zen mimarisi öncesi %50 IPC artışı geliyeeaaaaaah diye yaygara yapılır bilirsin. AMD fanatiklerinin tipik huyudur. Lansman sonrası işte hep bildiğimiz hayaller vs gerçekler.



    Eskiden belli bir kalitenin altına düşmemeleriyle bildiğimiz bazı yurtdışı forumlarında, benim kadar olmasa bile bilgili insanların bolca olduğu ciddi forumlarda bile AMD fanatikleri başladılar "Zen5 %40 ST artışı ile geliyeeaaah" vs yazmaya. Birbirlerini gaza getiriyorlar. 10 sefer yanıldılar, olmaz ya, diyelim bu sefer tuttu. Zen5 40% IPC artışı ile geldi.



    Ne olur M serisinin hali? Ne olur Elite X serisinin hali. X86'nın nelere kadir olduğunu bilmeyen kardeşlerimiz yine boş zamanlarında X86 öldürsünler tabi bir şey dediğimiz yok 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 26 Nisan 2024; 14:14:1 >




  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    Görelim bakalım neler olacak. Ben de Intel'in yeni işlemcilerini merak ediyorum. Apple, M serisi çıktığında işlemcilerini çok iyi pazarladı, bunun da Mac'lere en iyi satış dönemini yaşattığı gerçek. Herkes buradan ekmek yemek isteyecektir.
  • swat882 kullanıcısına yanıt

    Eyvallah hocam.



    Tabi M3 kullandıktan sonra hali hazırdaki X86 Windows sistemlerinin göze hoş görünmemesi gayet normal.



    Ama işte yazdığımız gibi yıl sonuna doğru M serisi mantığı ile hazırlanmış yeni devrimsel X86 işlemcilerini göreceğiz. Bir yukarıda yazdığım gibi yine Zen5 hakkında gerçekleşme ihtimali %5 olsa bile ciddi IPC artışı ile geleceği rakipsiz kalacağı iddiaları var. O açıdan Lunar Lake ve M4 yanında Zen5'e de bakarsınız duruma göre.



    X elite serisi hakkında bazı şüphelerim var. Gerçek kullanıcı deneyimlerini ve skorlarını görmek lazım. İyi gelirse onu da listeye ekleyebilirsiniz.




    Intel açısından EUV eksikliği sebepli sınırlı kapasiteden bahsetmemin nedeni şu idi: Intel tarafında aynı anda 4 nesil görebilirsin taşınabilir kısmında.



    - Tamamen M rakibi Lunar Lake


    - 2nm veya N3B üretim Arrow Lake mobil (aynı Skymont ve Lion Cove çekirdekleri ile üretilmesine rağmen mantık ve özellik olarak tam Lunar Lake gibi değil)


    - Redwood çekirdekli 4nm meteor lake


    - En alt seviyede intel 7nm üretim Raptor lake temelli işlemciler.



    Dolayısı ile aynı anda 4 farklı modül göreceğiz. Senin bakman gereken Lunar Lake olmalı. Diğerlerine bakıp Lunar Lake'i pas geçmeyesin diye yazdım çünkü burası gibi AMD fanatiklerinin bol olduğu, hayatını AMD sattırmaya ve intel'den nefret etmeye adamış tiplerin çok olduğu yerlerde mesela kasten 7nm Raptor temelli mobil işlemciyi yerip "Intel hep böyle yeaaa, AMD çok iyi" yazıp propaganda yapmaya çalışan tipler olacaktır.



    Dikkat etmek lazım. İntelin yeni isimlendirme sistemi çok saçma ve anlaşılmaz olduğundan birbirinden çok farklı bu 4 çeşit taşınabilir ürün gurubunu ayırmak zor olacaktır normal kullanıcı için.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 26 Nisan 2024; 14:56:53 >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.