Şimdi Ara

Rüzgar ve güneş küresel elektriğin yüzde 12'sine ulaşarak rekor kırdı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
119
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Rüzgar ve güneş küresel elektriğin yüzde 12'sine ulaşarak rekor kırdı
    Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar artarken arka arkaya rekorlar gerçekleştiriliyor. Küresel enerji düşünce kuruluşu Ember tarafından açıklanan bir rapora göre, rüzgar ve güneş enerjisinin küresel elektrik içindeki payı rekor seviyeye ulaştı.



    Rüzgar ve güneş enerjisi rekor kırdı



    Ember verilerine göre, küresel elektrik üretimi içerisindeki payı 2021 yılında yüzde 10 olan rüzgar ve güneş enerjisi, 2022 yılında yüzde 12 seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Ember’ın ortaya koyduğu veriler küresel elektrik talebinin yüzde 93'ünü temsil eden 78 ülkenin 2022 yılına ait elektrik verilerinden oluşuyor. Yayınlanan raporda 2023'ten itibaren rüzgar ve güneş enerjisinin enerji sektörünü emisyonsuz bir döneme iteceği öngörülüyor. Raporun başyazarı Malgorzata Wiatros-Motyka’ya göre iklim için belirleyici olan bu on yıl, fosil çağının sonunun başlangıcı.



    Rüzgar ve güneş küresel elektriğin yüzde 12'sine ulaşarak rekor kırdı
    2022 yılında güneş enerjisi üst üste 18. yılda da en hızlı büyüyen elektrik kaynağı oldu ve yıllık yüzde 24 artışla 245 TWh'ye ulaşarak Güney Afrika'nın tamamına yetecek kadar elektrik üretti. Rüzgâr üretimi 2022 yılında yüzde 17 artarak 312 TWh'e ulaşmış ve bu rakam Birleşik Krallık'ın neredeyse tamamına yetecek seviyede.



    Türkiye ortalamanın üzerinde



    Rüzgar ve güneş küresel elektriğin yüzde 12'sine ulaşarak rekor kırdı
    AB, 2022'de elektriğinin yüzde 22'sini rüzgar ve güneşten üretti. Almanya (%32), İspanya (%33) ve Hollanda dahil olmak üzere yedi AB ülkesi 2022'de elektriklerinin yaklaşık üçte birini veya daha fazlasını rüzgar ve güneşten üretti (%32). Polonya ve Macaristan şu anda dünya ortalaması olan %12'nin üzerinde. Avrupa'nın ucunda ise tablo değişken: Türkiye yüzde 15 ile dünya ortalamasının üzerinde, Rusya yüzde 1 ile çok geride.



    Ayrıca Bkz.Tesla’dan Çin’e Megapack hamlesi: Enerji depolama için dev bataryalar üretecek



    Rapor, 60'tan fazla ülkenin şu anda elektriğinin yüzde 10'undan fazlasını rüzgar ve güneşten ürettiğini ortaya koyuyor. Tüm temiz elektrik kaynakları -nükleer dahil- ilave edildiğinde ise küresel elektriğin yüzde 39’una ulaşılıyor ki bu da yeni bir rekor.



    Rüzgar ve güneş küresel elektriğin yüzde 12'sine ulaşarak rekor kırdı
    Uzmanlara göre Çin'in öncülüğünde güneş ve rüzgâr enerjisindeki hızlı büyüme, fosil yakıt talebinin zirveye ulaştığı ve gelecekteki tüm büyümenin yenilenebilir enerji kaynaklarından geleceği anlamına geliyor. Ancak bu ilerlemeye rağmen kömür enerjisi, 2022 yılında küresel elektriğin yüzde 36'sını üreterek dünya çapında tek ve en büyük elektrik kaynağı olmaya devam etti.



    Enerji endüstrisi 2040'a kadar net sıfıra ulaşmalı



    Rüzgar ve güneş küresel elektriğin yüzde 12'sine ulaşarak rekor kırdı
    2022'de rüzgar ve güneş enerjisi üretimindeki artış, küresel elektrik talebindeki artışın yüzde 80 gibi etkileyici bir kısmını karşıladığı aktarılıyor. Küresel gaz krizine ve kömüre dönüş korkularına rağmen, kömür üretimindeki artışı sınırlayan rüzgar ve güneş enerjisindeki artış oldu diyebiliriz. Raporda 2023 yılında fosil yakıt üretiminde hafif bir düşüş (-%0,3) yaşanacağı ve sonraki yıllarda rüzgar ve güneş enerjisi kullanımının hızlanmasıyla daha büyük düşüşler yaşanacağı belirtiliyor.



    Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmak için elektrik sektörünün 2040 yılına kadar karbon nötr olması gerekiyor. Bu da 2022'de yüzde 12 olan rüzgar ve güneş enerjisinin 2030'larda küresel elektriğin yüzde 41'ine ulaşması anlamına geliyor.




    Kaynak:https://electrek.co/2023/04/11/wind-solar-global-electricity-2022/







  • Yüzde 12 hala az ama her geçen gün artıyor olması güzel.

  • Pandemi, süreci kötü etkiledi ama yine de umut verici bir gelişme. Yüzde 30 un uzerine çıkmadıkça hissedilir bir gelişme elde etmek zor. Zira enerji ihtiyacı da hızla artıyor.

  • Yap nükleer santrali geç.Ne uğraşıyorsun güneşle-rüzgarla. Elektrikte en önemli olan şeylerden biri stabilite. Hava kapandı-güneş battı derken güneş enrjisi işlevini yitirir,e rüzgar da stabil değil. İnsanoğlu 7/24 elektrik kullanıyor. Bir de tüm dünyada elektrikli araç furyası başlatıldı ve enerji ihtiyacı katlanarak artacak. Bunu güneş ve rüzgar ile karşılamak ne mümkün...

  • esmerbuyucu kullanıcısına yanıt
    Kağıt üstünde artıyor. Gerçekte elektrik bu cihazlarda üretilmiyor. Duvardaki prize elektrik bunlardan gelmiyor, hiç gelmedi, hiç gelmeyecek. Peki bunlardan gelmiyorsa nerden geliyor bu elektrik? Bu soruyu dünyanın en büyük elektrik kaynağı nedir sorusu ile cevaplayabiliriz. Dünyanın en büyük elektrik kaynağı atmosferdir.

    Rüzgar ve güneş küresel elektriğin yüzde 12'sine ulaşarak rekor kırdı


    Atmosferdeki şimşek aktivitesi gücü ortalama 1.44 x 10 üssü 14 Watt.

    Dünyanın elektrik tüketimi ise 3.6 x 10 üssü 12 Watt yani atmosferdeki şimşek tüm insanlığın elektrik tüketiminin 50 katı güçte.

    Dünya elektriği barajda hidroelektrik santralde,rüzgar türbininde jeneratör döndürerek mi, yoksa her an devasa elektrik içeren atmosferdeki elektriği şu düzeneklerle çekerek mi üretiyor olabilir?


    Rüzgar ve güneş küresel elektriğin yüzde 12'sine ulaşarak rekor kırdı

    Dağın tepesinde yanyana pilonlar... Böyle bir tasarım ancak atmosferik elektrik çekme amaçlı olabilir cunku yer altından 550kV elektrik güvenli şekilde iletilebiliyor. Amaç elektriği iletmek olsa yeraltı kablolarla işi hallederlerdi, onun yerine dağın tepesinde helikopterle bu devasa pilonları taşı, yerleştir, neden böyle bir külfete girilsin, dünyanın her yerinde her ülkesinde? bu gariplikleri en net atmosferik elektrik ile açıklayabiliriz.

    Rüzgar ve güneş küresel elektriğin yüzde 12'sine ulaşarak rekor kırdı

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ülkemizde mühendis ve teknik insanlara önem vermeyip fosilleşmiş kişilere liyakat verildiği için hiç bir zaman gelişmekte ve gelişmiş bir ülke olamayacağız, ülkeyi ayrıştıranlar şeytanın çocuklarının emrine girmiş kişilerdir, ülkemizde enerji bağımlılığı çoktan çözülmesi gerekirdi ama ne yazık ki millet yanlış eğitilip yanlış yönlendirildiği için her bilimsellikte çağın yüzlerce yıllık gerisinde kaldık

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.