Şimdi Ara

Özgür irade varmı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
409
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ben özgür irade olduğuna inanmıyorum mesela bana sorulmadı doğmak istiyormusun? istemiyormusun? diye

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >



  • Özgürlük, insanın düşündüğünü ve dilediğini sınırsız olarak yapabilmesidir. Bu tarif, özgürlük kelimesinin en geniş anlamıdır. İnsanlar, bu anlamda özgürlüğe, hiçbir zaman sahip olamamışlardır ve olamazlar. Çünkü herkesçe bilinir ki insan, doğanın yaratığıdır.

    Doğanın kendisi de sınırsız özgür değildir, evrenin yasalarına bağlıdır.


    Bu sebeple, insan ilk önce, doğa içinde, doğanın yasalarına, şartlarına, sebeplerine, etkenlerine bağlıdır. Meselâ, dünyaya gelmek veya gelmemek insanın elinde olmamıştır ve değildir. însan, dünyaya geldikten sonra da, daha ilk anda, doğanın ve birçok yaratıkların esiridir. Korunmaya, beslenmeye, bakılmaya, büyütülmeye muhtaçtır.


    1930 (Afetinan, M.B. ve M.K.Atatürk’ün El Yazıları, s.450

  • Özgürlük demek her istedigin seyi yapabilmek demek degildir. Özgürlük istemedigin seyleri yapmayabilmektir. Eger istemedigin seyleri yapmak zorunda kaliyorsan özgür degilsin demektir.

    Kutsal kitaplarda insanlarin dunyaya gelmeden verdikleri sözden bahseder. Buda demektirki dunyaya gelmemiz kendi secimimizledir. Etten kemikten dunya kiyafetiyle donanan insan, dunyada etin kemigin icinde sakli olan gercek hazineyi bulmayla ve verdigi sozu animsamasi icin ayni zamanda ruhunu materyal dunyanin kurallarina tabi olup gelistirmesi icin gelmistir.
    Bu dunyada gercekler insanin algilarina gore sekillenir. Oft kutuplu algi dunyasinda gercege giden yollar yine baska algilarla oruludur ve sarsilmaz benlikle gercege ulasanlarin sayisi bu yuzden azdir. Birgun herkes mevlayi bulur ama cok azi bunu yasarken yapabilir. Iste o gercege ulasan insanlar, gercekten Özgür olabilen insanlardir. Cunku onlarin sevinci mutlulugu iclerinde kesfettikleri hazinelerinden gelir ve bundan oturu, ne dis etken ve olaylardan etkilenirler nede bunlara bir tepki verirler. Onlar kendi icinde tamdirlar ve onlari tamamlayacak baska hicbirseyede ihtiyac duymazlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _turbo_ -- 1 Kasım 2022; 19:53:58 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • Dünyaya gelen her insan bir kader programına tabidir. İnsanın ne yapacağını, başına ne geleceğini Yüce Allah ezeli ilminde biliyor. Ancak Allah’ın bilmiş olması, insanın o işi yapmasını zorlamaz. Çünkü Allah, insanın önüne seçenekler koymuştur. İnsan kendi iradesini kullanarak, hangi yolu tercih ederse, Allah onu yaratır. Dolayısıyla sorumlu olan insanın kendisidir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Özgür irade hakkında okuman gereken ilk insan arthur schopenhauer dir "istencin özgürlüğü" makalesi kitaplaştırılmıştır internetten bulup okuyabilirsin

    Ve aslında tek bir cümlesiyle özetlenebilir , "istediğini yapabilirsin fakat neyi isteyeceğini seçemezsin"



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aimstein -- 8 Kasım 2022; 19:21:54 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Alıntı

    metni:
    Mesela bana sorulmadı doğmak istiyormusun? istemiyormusun? diye


    Diyelimki irade doğum öncesinde olsaydı,


    Sperm iradeyi doğmaktan yana, yumurta doğmamaktan yana kullanırsa ne olacak?

    Diyelim ki sperm de yumurta da iradesini doğmaktan yana kullandı ve birleşti.

    Cenine dönüştükten sonra ceninin canı doğmak istemezse ne olacak?


    İşte bu yüzden doğmadan önce hatta belli bi yaşa kadar irade yok...

  • ya şimdi soyle bişe var var olduğuna inanılan Tanrı cidden varsa saten yaratcagi kisinin yaratmadan once gelecekte doğup doğmama istecigeini bilmiyormu ona göre hareket etseydi mantikli olmazmiydi?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Özgür irade var. Ancak kısıtlar da var.


    Spiritüel kaynaklara göre, doğmadan önce içinde bulunacağımız hayatı ve zorluklarını seçerek ve kabullenerek geliyoruz. Ancak bir unutma perdesi ile dünyaya geliyoruz ve bunu hatırlayamıyoruz.

  • Yok ama beynin çalışma şekli o denli karmaşık ve beyin "tercihler" olarak algıladımız kendisine önceden nörolojik hatlar biçiminde yüklü karar ve strateji şablonlarının birbirinin aleyhinde harekete geçirilişinde ya da bir diğerinin lehinde durduruluşunda o denli kendi içinde diyalektik ve selektif ki sanki varmış gibi hissediliyor. Doğada daha rahat biçimde hayatta kalmak, nispeten avantajlı vaziyette bulunmak ve adaptasyon sağlamak için beynimizde durmaksızın kavga eden spesifik davranma eğilimlerimiz ve seçeneklerimiz üstünde özgür iradeymişçesine hissettiğimiz yeterince esnek ve isabetli bir tartma ve tercih fonksiyonu şart. "Özgür iradenin" optimal uygulamayı seçemeyerek veya basitçe bulamayarak kusursuz bir şekilde işlev gösteremeyip evrimsel biyolojik başarı elde etme temelinde kusura, irrasyonelite ve hataya da yer vermesi, diğer bir deyişle maladaptasyona yol açması özgür iradenin varlığını daha da inandırıcı kılıyor.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    ozgur irade dusuncesi beynin kendi kendine uretip surekli pompaladigi uyusturcudur.

    teolojik acidan ozgur irade iddiasi sacmaliktir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sething -- 21 Kasım 2022; 2:41:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu konuda haklısın zaten doğup doğmamak yada ölüp ölmemek, yada acıkmak, susamak-susamamak senin kontrolünde bir şey değil. Bunlar "irade" kapsamında şeyler hiç değil. Bunlar tamamen, "yaratılış-varoluş" kapsamında şeyler ve insan bir şey yaratamaz.


    Özgür irade : Senin sınırlı bir alanda tercih etmek özgürlüğündür. Sınırlı alan diyorum çünkü, irademizin ve tercihlerimizin de bir sınırı var.


    Örneğin, 1 hafta yemek yememeği tercih edemezsin. bu senin irade sınırlarının dışında, yaratılış alanında bir konu.


    ama 1 hafta ders çalışmayı tercih edebilirsin yada çalışmamayı.


    Özgür irade var, kesinlikle var. Ama "herşeyi" irade etmek değil bu.

  • Aimstein A kullanıcısına yanıt
    Schopenhauer'i merak etmiyor değildim ve şimdi bu konuya da değindiği bir yazısı olduğunu duymak iyi oldu. Herhalde yazının dili o kadar karmaşık da değildir. Öneri için sağol.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 21. yy'ın son özgür iradesine sahip nesiliz, gerisini düşünün

  • Ben özgür iradeye inanmıyorum.

    Bir demiri asite atınca erir, bir asiti bazın içine koyunca tepkimeye girer, suyu ısıtırsan kaynar bla bla bla milyon tane sayılır bunlar özgür irade ile olan şeyler mi. Belirli fizik kanunları içerisinde oluyor.


    Peki insan dahi evrendeki tüm organizmalar canlı canlısız gürülebilen tüm madde atomlardan oluşmuyor mu o halde nasıl olur da özgür olabiliriz.


    düşüncülerimizin çıktığını bildiğimiz beyin organında milyon milyar bilmem kaç tane nöron yok mu bu nöronlar kimyasallar salgılayıp bir sonuç ortaya çıkarmıyor mu.


    İstediğiniz kadar aksini iddia edin en azından görülebilen ölçülebilen alemde yani fizikte her şey ama her şey kimyasal bir tepkimenin eseridir. bizler kanunlara uyan atomlar gibiyiz.


    Aksi nasıl iddia edilebilir ki özgür irade kısmındaki irade nedir. iradenin doğumu neredir. Çıkıp ruh var bizi yöneten beyin değil üst akıl derseniz ona bir şey diyemem.





  • Özgür irade sınırlı kombinasyonlardan istediğini seçmekse var, evrenin sınırlılığını aşmak ise yok, hukuk sistemi içerisinde ise belli sınırları var. Oldukça göreceli bir kavram ama sınırsızlık ve sonsuzluk ikilisi evrende olmadığı için bana göre yok.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.