Şimdi Ara

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği 3. Sınıf Öğrencisiyim Sorularınızı Yanıtlayabilirim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
132
Cevap
28
Favori
15.582
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Başlığın belirttiği gibi 3'ten 4'e geçiyorum inş. ODTÜ ile ilgili genel sorularınızı veya bilgisayar mühendisliğiyle iligli sorularınızı cevaplamaktan mutluluk duyarım. kafası karışık siz arkadaşların bir kaç sorusunu yanıtlayabilirsem mutlu olurum.
    Edit:

    bana sıkça sorulan sorulardan bazılarını cevaplamak istedim böylece aklınıza gelmeyip merak ettiğiniz soruları da cevaplandırabilirim
    ----------------------------------------------
    S: Bilgisayar mühendisliği nedir? Ne iş yapar?
    C: Bilgisayar mühendisinin görevi her mühendisin olduğu gibi asıl görevi gerçek hayat problemlerine çözüm bulmaktır. Yazılım işinde bu işi yapmak için kullanılan yöntemin bir parçası da kodlamadır. şöyle düşünmeyin "aga bilg. müh. i gece gündüz kod yazıyordur haaa!". öyle bir şey yok arkadaşlar kodlama işin sadece %35'ini falan oluşturuyor. geri kalan kısım analiz, tasarım, test, hata giderme gibi bir sürü kısımdan oluşuyor. tüm yazılımcılar sadece kod yazmak ister fakat böyle bir şey gerçek ve mümkün değildir.
    ----------------------------------------------
    S: Bilgisayar mühendisi olmaya ne gerek var? elektrik-elektronikçiler onların yaptığı işi yapıyor zaten
    C: Böyle bir şey kesinlikle doğru değildir. ne EE ciler bilg. işi yapabilir ne de biz onların işlerini yapabiliriz. bir donanım için bir parça kod yazmak kimseyi bilg. müh. yapmaz. tıpkı bizim devre dersi aldığımızda EE ci olmadığımız gibi. ortak derslerimiz olsa da bu iki müh. alanı tamamen farklı problemlerin çözümlerine odaklanmışlardır. haa bazı yerlerde keşişmez mi? kesişir. bilg. müh. liğinin EE ye kaydığı sinyal ve görüntü işleme, gömülü yazılım, robot gibi alanlarda ortak noktalarımız vardır fakat bu iki branşı bir yapmaz.
    ----------------------------------------------
    S: İngilizce bilg. müh. de ne kadar önemlim?
    C: inanılmaz derecede önemli. çünkü bu işin duayeni olan adamlar amerikalı. yeni teknolojinin geliştiği yer ve mevcut teknoloji nerdeyse tamamen amerikadan çıkma. öyle olunca bu işin ana dili ingilizce oluyor. yarım yamalak ingilizce ile işinizi ilerletebilseniz de ileri seviye ingilizce kadar efektif olmayacaktır zira tüm videolar, dersler stackoverflow denen güzide sitedeki tüm cevaplar ingilizcedir.

    Şimdilik aklıma bunlar geliyor yeileri geldikçe güncellerim inş.

    Edit 2:

    Hocam arkadaşlardan biri çoook güzel bir araştırma yapmış en iyi bilg. müh. üniversiteleri arasında görmüşsünüzdür muhtemelen ama buraya koyuyorum yine de bakarsınız veriler kendi için konuşuyor zaten:https://forum.donanimhaber.com/bilgisayar-muhendisligi-sececekler-icin-dev-rehber-guncellendi-dunyaca-unlu-sirketler-eklendi--127378584



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi manesfirst -- 17 Temmuz 2017; 9:54:0 >







  • II.Leopold kullanıcısına yanıt
    II.Leopold demiş ki;
    Mesajı Yerinde Gör
    quote:

    Orijinalden alıntı: II.Leopold

    O kadar çalışıp Dünyada ilk 400 de bile olmayan bir üniversitede okumak nasıl bir duygu ?

    sizinki gibi adı dünyada duyulmamış bir üniversitede okumaktan çok daha iyi . millete bak ya biz burda insanlara yardım etmeye çalışıyoz adamın ettiği lafa bak. hadi kardeşim ikile başka kapıya havla.
    quote:

    Orijinalden alıntı: manesfirst


    quote:

    Orijinalden alıntı: II.Leopold

    O kadar çalışıp Dünyada ilk 400 de bile olmayan bir üniversitede okumak nasıl bir duygu ?

    sizinki gibi adı dünyada duyulmamış bir üniversitede okumaktan çok daha iyi . millete bak ya biz burda insanlara yardım etmeye çalışıyoz adamın ettiği lafa bak. hadi kardeşim ikile başka kapıya havla.

    En ufak bir soruya dahi katlanamayıp ağlaman beni güldürdü
  • elektrik elektronikle iş imkanı bakımından aralarında ne kadar fark bulunuyor?

    okurken yurtdışına erasmus dışında çıkma yolu yok mu?

    okuduktan sonra yurtdışında yüksek lisans öğrencileri neye göre belirleniyor?
  • 54bin ile gitmeli miyim bilgisayar muhendisligine yoksa odtu icin bir sene daha calismali miyim
  • makina dan yatay geçiş nasıl oluyor ?
  • Herhangi bir taşra üniv. Kendimizi geliştirip mezun olursak iş bulmada ne gibi zorluklar yaşarım? Kendimi geliştirmeden kast ettiğim şimdiden php htmp css c# algoritma biliyorum
  • Öncelikle okulun yurt dışı imkanını sormak istiyorum. Yurt dışına çıkmak için belirli referanslar sunuyor mu okul? Ya da öğrenci değişim programları için?
    Okuldaki etkinlikler geniş kapsamlı mı mesela spor müzik ve robot kulüpleri yani sosyal kulüpler falan?
    1. sınıfta falan hangi dersleri görüyorsunuz?
    Okul bittikten sonra iş imkanı nasıl oluyor? Belki mezun olmuş tanıdıklarını vardır.
    Yani genel olarak anlatsanız hem okulu hem de bölümü
  • @Revolved 1. iş imkanı açısından çok bilmiyorum açıkçası ODTÜ den iki bölümden de mezun olan kişilerin ortalamaları ne olursa olsun iş bulmada zorlanmadıklarını düşünüyorum. genellikle zaten 3. sınıfın sonundaki stajda çalıştığınız şirketler size iş teklifiyle geliyor eğer kendinizi gösterir ve çalışkansanız. mezun olmadan işiniz hazır oluyor gibi zaten. fakat bilgisayar müh. bu aralar popüler biliyorsunuz herkes deli gibi kaliteli bilg. müh. arıyor. EE nin alanı çok geniş o yüzden iş imkanı da daha geniş oluyor. güç, donanım tasarımı, görüntü ve sinyal işleme vb gibi pek çok alanı var. kararınızı kendi ilgi alanınıza göre vermenizi tavsiye ederim.

    2.eğer başarılı olursanız var. misal benim pek çok arkadaşım stajlarını yurt dışında yapma imkanı buldular. bilgisayarcı iki arkadaşımdan biri londradaki bir üniversitede araştırmacı olarak diğeri de isviçre cern'e mühendis olarak gittiler bu yaz. onun dışında iki EE'ci arkadaşımdan biri kanadaya diğer amerikaya gitti. fakat hepsinin not ortalaması 4 üzerinden 3.90'nın üzerindeydi onu da söyleyeyim :) evet mümkün fakat iyi çalışmanız gerekiyor.

    3. Bakılan bir kaç şey var. 1. si tabiiki not ortalaması. eğer 3'ün altında ise ortalamanız pek şansınız olmuyor. özellikle amerika için. 2. si mezun olduğunuz üniversite. çok iyi bir üniversitede yüksek ortalamanız olsa da gidemeyebilirsiniz. 3.'sü de bitirme projesi. bu belki en az etkiliyor ama yine de önemli. 4. sınıfta grupça bir bitirme projesi hazırlamanız gerekiyor. bu projenin fikrinin ve genel olarak kalitesinin nasıl olduğu önemli.

    @BayK. bence eğer bilgisayar müh. istiyorsanız tercih yapın. biraz açık konuşmam gerekirse hiçbir mezun tanıdığım derecelerini çok fazla oynatamadı. "ya abi okul da yok işte süper ya tüm gün ders çalışırım not derdim de olmaz" şeklinde düşüncelere genelde fos çıkıyor. ha bir kız arkadaşım vardı 11K dan 3K ya çekmişti fakat o biraz istisna idi girdiği sene ailevi problemleri vardı tam çalışamamıştı. fakat dediğim gibi bu istisna biraz. onun dışında tanıdıklarım 20 bin aşağısındaydı ve 10 bin ya yükselttiler ya yükseltemediler. bu sizin için de geçerlidir diye demiyorum fakat benim gördüğüm kadarıyla mezun olarak girmek çok da efektif olmuyor fakat karar sizin.

    @banlıyımkmesne yatay geçiş işi biraz sıkıntılı. eğer not ortalamanız geçmek istediğiniz zaman 3.00'ın altında ise zaten geçiş yapamıyorsunuz. + ek sıkıntılar da ortaya çıkıyor: diğer üniversitede aldığınız dersleri geçtiğiniz üniversite kabul etmeyebilir ve bu yüzden okulu uzatabilirsiniz. dikey ve yatay geçiş benim genelde çok sıcak bakmadığım şeylerdir çünkü çok az kişilik kontenjan vardır ve hep en iyileri alırlar. çok fazla bilgim yok açıkçası bu konuda. üzgünüm

    @eüzerixartıc en büyük dezavantaj ingilizce olur. eğer anadilin kadar iyi ingilizce bilmiyorsan bilgisayar işinde sıkıntı oluyor o. çünkü tüm kaynaklar kodlar vs her şey ingilizce. genellikle şirketler artık iyi seviye ingilizceyi şart koşuyorlar. ODTÜ den ingilizce cidden çok iyi öğretiliniyor. eğer hazırlıkta biraz çalışır kendinizi gelişrirseniz yabancılar kadar iyi konuşup dinleyebilirsiniz. fakat eğer ana dili ingilizce olmayan bir üniversiteye giderseniz ne kadar uğraşırsanız uğraşın ana dili ingilizce olan bir üniversite kadar iyi ingilizce öğrenmek zor oluyor. sonuçta hazırlıkta 1 sene boyunca tamamen ingilizce görüyorsunuz. çoğu üniversitenin hazırlığı vardır fakat eğitim dili ingilizce oladıktan sonra başta öğretim görevlileri olmak üzere ingilizceyi herkes salıyor. onlar salınca öğrenciler iyice salıyor ve mezun olduğunuzda ingilizceyle ilgili hiçbir şey hatırlamıyorsunuz. onun dışında çok büyük bir problem olacağını sanmıyorum eğer kendinizi iyi geliştirirseniz zira şu anda staj yaptığım şirkette bilgisayar müh. olmayan fkat kendini geliştirmiş şu anda master doktorayı bilg. müh. de yapan pek çok kişi var. onlar kendini geliştirmişse siz de yapabilirsiniz. fakat ingilizce şartını iyi düşünmenizi öneririm çünkü cidden çok kilit bir rol oynuyor dil.




  • Hocam geçen sene 68binden mezuna kaldım YGS de 3bine çektim hayalim 1000e bile ceksem ODTÜ bilgisayardı. Lysde birkaç aksilik yaşadım 11 bine geriledim. ODTÜ bilgisayardaki arkadaşlarımın yanına gitmek istiyordum ayrıca ama olmadı. Onlara sorduğumda hep hacettepeyi önerdiler biraz araştırdım yorumlarda çok olumlu siz de biliyorsunuz ki 5 15 bin arasında bilgisayar mühendisliği tercihleri sıkıntılı oluyor önerileriniz nelerdir. Tercih listem nasıl olmalı?
  • ODTÜnün kendine ait yurtları var sanırım o iş nasıl oluyo? Bizde KYKya başvuruyo muyuz yoksa direk ODTÜye mi?
    Soru 2 : elektrik elektronik düşünüyorum ama aşırı zor ölümcül diyolar ne diyosun
    Soru 3 : 2014 : 2260, 2015 : 1990, 2016 : 2400le kapatmış 2167 ile girme şansım nedir sizce
  • biz nerde yanlış yaptık be hocam
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gksdrk

    Öncelikle okulun yurt dışı imkanını sormak istiyorum. Yurt dışına çıkmak için belirli referanslar sunuyor mu okul? Ya da öğrenci değişim programları için?
    Okuldaki etkinlikler geniş kapsamlı mı mesela spor müzik ve robot kulüpleri yani sosyal kulüpler falan?
    1. sınıfta falan hangi dersleri görüyorsunuz?
    Okul bittikten sonra iş imkanı nasıl oluyor? Belki mezun olmuş tanıdıklarını vardır.
    Yani genel olarak anlatsanız hem okulu hem de bölümü

    yurt dışı imkanlarından yukarda biraz bahsettim. şunu da ekleyeyim: eğer not ortalamanız biraz düzgünse (3'ün üzerinde ise veya 3'e yakın ise) erasmus a isteyip de gidemeyen pek görmedim ben açıkçası. not ortalaması 2.50 civarında olan arkadaşlarım bile ingilizceleri bir miktar düzgünse(çünkü dil sınavına girmek gerekiyor) erasmusa gidenler gördüm.
    sosyal kulüpler şöyle: hazırlık ve 1. sınıfta deli gibi tüm klüplere salrıyorsun, sonra 2 de dersler ağırlaşınca en fazla 1 tanesine devam ediyorsun :) kapsam var fakat eğer ortalamını biraz düzgün tutayım sınıfta kalmadan geçeyim diyorsan ikisini bir arada yürütmek zor olur. spor klübü alabildiğine var benim bildiğim basketboll ve amerikan football takımları var fakat çok yoğun entremanlar olduğunu biliyorum. robot klubü de var genelde EE ci veya makineciler gidiyorlar fakat hani mehhhhh. çok üst düzey robotlar yapılmıyor genelde eğer robota ilginiz varsa mezun olduktan sonra o alanlara yönelebilirsiniz. hem bilgisayardan hem makineden hem de EE den robotic e yönelme imkanınız var. hatta mekatronik yan dalı da yapabilirsiniz.

    1. sınıf 1. dönemde bilgisayarda şu dersler var:
    1. Calculus-1. tüm mühendisliklerde ortak bir ders ileri derecede türev ve integral görüyorsunuz eğlencelidir 5 kredidir eğer iyi bir not alabilirseniz ortalamanız fırlar
    2. Fizik 1: fiziğin mekanik alanlarını gösterildiği derstir yine tüm mühendisliklerdeki ortak ders. rezalet bir derstir tüm okulun kan ağladığı derstir hep 2 defa alınan derstir derstir de derstir... :) eğer fiziği seviyorsanız yaparsanız fakat benim gibi fizikten nefret ediyorsanız... :)
    3. kimya: bazı sebepten dolayı bize kimya verme gereği duymuşlar niye biz de bilmiyoruz. kolay bir ders azcık çalışıp AA getirlinebiliniz.
    4. eğer hazırlık bitirme sınıvında 85 ve üstü almazsanız ingilizce 101 alıyorsunuz. biraz gıcık bir ders hazırlığın devamı gibi. tüm okula zorunlu.
    5. bilgisayar mün. giriş: tek bölüm dersiniz programlamaya ve bilg. mün. konseptlerini giriş yapılır. python dilinde verilir(çok güzel dildir giriş dili için) biraz zordur ama eğlencelir.
    1. sınıf 2. dönem:
    1. Calculus 2: integralin dibine vurulan ders. double triple integrallerin havada uçuşltuğu advanced türev in belinin kırıldığı derstir. ben eğlenmişti hocam çok iyiydir (murat yurdakul'dan Allah razı olsun) 5 kredi AA getirmek çok güzel olur. tüm müh. lere ortak.
    2. Fizik 2: fiziğin elektrik kısmının anlatıldığı yer. 1 den daha kolay bir derstir ama ben yine yapamadım :) biraz gıcıktır. tüm müh. lere ortak.
    3. ingilizce 2: writing yani yazım yeteneğinin geliştirilmesinin amaç edildiği ders. hocasına göre çok rahat veya çok gıcık bir ders haline gelebiliyor. ben fazla zorlanmadım ama zorlanan arkadaşlar vardı.
    4. lineer algebra: matris ve uzayın anlatıldığı ders. çok kolay bir ders biraz çalışma ile AA alınır. ben alamadım hocam rezaletti siz alın :).
    5. C programlama: bölümün ilk baba dersi. C dili ile programlama yapıp incik cincik edilir. cidden zor bir derstir biraz üzebilir.
    dersler böyle. derslerle ilgili daha spesifik sorun varsa sorarsın.

    iş imkanıyla da ilgili olarak üstte yazdığım gibi sıkıntı çeken pek kimse duymadım staj yaparken bile iş teklifleri geliyor. 4 te hatta artık yağdığını duydum fakat ne kadar doğru bilmiyorum. o yönden bir sıkıntı olmaz inş.

    baya bir yazdım. eğer daha detaylı bir yerden bilgi almak istersen sorabilirsin.




  • O kadar çalışıp Dünyada ilk 400 de bile olmayan bir üniversitede okumak nasıl bir duygu ?
  • @yvz_1149 kötü olmuş ya :/ eğer maddi durumunuz elverişli ise bilkent yarım bursluyu düşünmenizi öneririm odtü ye çok yakındır ve eğitimi de iyidir. fakat eğer olmaz veya ben özelde okumam diyorsanız zaten ankarada 3 tane bilg. müh. için okul var bence: ODTÜ bilkent hacettepe. hacettepe de cidden iyidir tanıştığım hacettepeli müh. iyilerdi. tübitakta staj yaparken muhtelen ordaki çalışanların yarısı hacettepeliydi muhtemelen. sanırım duyduğum kadarıyla full inlizce olan bölüm de açmışlar oraya giderseniz iyi olabilir.

    @Taizun evet yurtları var o yurt başvuruları kazandıktan sonra yapılıyor fakat tam olarak nasıl oluyor bilmiyorum yurtta kalmadığım için. yurtları fena değildir fiyata göre tek veya 4 kişiye kadar odalar oluyor genel olarak güzeldir çok bir şikayet duymadım.
    makina kadar ölümcül olmasa da sıkıntılı harbiden ya. oraya giren tipler (no offense) hayvan gibi oldukları için genelde çok acayip rekabetçi bir ortam oluyor. curve ler çok yüksek çıkıyor ama ilginiz varsa araştırmanızı öneririm. zorluk sıralamasında odtü de şöyledir bence: Makine-EE-Bilgisayar. fakat benim görüşümce bu bölümlere girenler bitirmesini de bilir. herhangi bir müh. de yatarak geçmek söz konusu değil zaten bizim de anamızı ağlatıyorlar fakat odtü gibi bir okulda okumak istiyorsanız biraz katlanacaksınız değecektir.

    @gangsta_frog FeelsBadMan




  • II.Leopold kullanıcısına yanıt
    Az sayıda kişinin bilebileceği bi duygu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: II.Leopold

    O kadar çalışıp Dünyada ilk 400 de bile olmayan bir üniversitede okumak nasıl bir duygu ?

    sizinki gibi adı dünyada duyulmamış bir üniversitede okumaktan çok daha iyi . millete bak ya biz burda insanlara yardım etmeye çalışıyoz adamın ettiği lafa bak. hadi kardeşim ikile başka kapıya havla.
  • Hocam 14k sıralamam var, bilgisayar mühendisliği yazıcam.
    İstanbulda okumak istediğim için YTÜ yazıcam, %30 ingilizce ne yazık ki ama başka çarem yok. Var mı bi bilginiz, ingilizce için şimdiden çalışabileceğim bi kaynak? Tavsiyeye açığım.

    İhtimali yok ama yinede sorayım sabancı için ne dersiniz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EclipseIV -- 13 Temmuz 2017; 22:55:12 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: manesfirst


    quote:

    Orijinalden alıntı: II.Leopold

    O kadar çalışıp Dünyada ilk 400 de bile olmayan bir üniversitede okumak nasıl bir duygu ?

    sizinki gibi adı dünyada duyulmamış bir üniversitede okumaktan çok daha iyi . millete bak ya biz burda insanlara yardım etmeye çalışıyoz adamın ettiği lafa bak. hadi kardeşim ikile başka kapıya havla.

    En ufak bir soruya dahi katlanamayıp ağlaman beni güldürdü




  • Hocam genelde maaşları nasıl EE nin, çıkınca nerelerde çalışabiliriz, stajlarda not ortalamasına bakilir mi yani bir Aselsan en az 3.50 isterim gibi bir şey diyor mu, yurtdışına çıkan arkadaşların masraflarının ne kadar kısmını kendi karşılıyor ve ne kadar masrafları oluyor az da olsa fikir verirsen sevinirim



    Teşekkürler
  • Hocam maalesef ODTÜ bilgisayarı OBP yüzünden kaçırıyorum. Gönlümden geçen üniversite ODTÜ olduğu için ve İTÜ bilgisayarı istemediğim için endüstri veya makina düşünüyorum ama bu bölümlerden mezun olup yeniden yazılım sektörüne girmek istiyorum. Önüme çıkacak engeller çok mu fazla olur? Endüstriden özellikle benim gibi düşünen ve başaran insanlar var mı? İTÜ seçmediğime pişman olur muyum? Endüstri okurken bilgisayardan ÇAP yapmak çok mu zor? (Koşulları sağladığımı varsayarsak) Lütfen yardım edin artık depresyona girdiğimi hissediyorum. Keşke iki tane dikkat hatam olmasaydı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ataberkgrl -- 13 Temmuz 2017; 23:2:40 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eüzerixartıc

    Herhangi bir taşra üniv. Kendimizi geliştirip mezun olursak iş bulmada ne gibi zorluklar yaşarım? Kendimi geliştirmeden kast ettiğim şimdiden php htmp css c# algoritma biliyorum

    +1 şu soru cevaplansın.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.