Şimdi Ara

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği 2018 Mezunuyum, Sorularınızı Cevaplayabilirim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
160
Cevap
16
Favori
12.955
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,
    Öncelikle geçmiş olsun, zor bir dönemden geçtiniz. Sonuçlarınız vatana, millete, İslam'a hayırlı sonuçlar getirir inşallah.

    Sonuçların açıklanması ile geleneksel haline gelen konumu bu sene de açıyorum :) Geçen sene mezun oldum ve şu anda TÜBİTAK'ta araştırmacı yazılım geliştirici olarak çalışıyorum. Geçen seneki konuların linkleri aşağıda, oralara bakmak isterseniz çok güzel soru cevaplar olmuştu:
    2018:https://forum.donanimhaber.com/odtu-lu-yeni-mezun-muhendisler-elektrik-elektronik-bilgisayar-makine-sorularinizi-cevapliyor--134228697
    2017:https://forum.donanimhaber.com/odtu-bilgisayar-muhendisligi-3-sinif-ogrencisiyim-sorularinizi-yanitlayabilirim--127634846

    Soracağınız sorular "Şu üniversite mi, bu üniversite mi" şeklinde olmazsa sevinirim, zira iyi üniversiteler haricinde diğer üniversiteler hakkında fazla bilgim yok. Üniversite ile ilgili sorularınız ODTÜ çerçevesinde(veya en azından ilk 10k'daki ünilerden) sormaya çalışırsanız daha rahat yardımcı olabilirim. Onun dışında bölüm ile ilgili, hazırlık ile ilgili, bölüm dersleri ile ilgili, hocalar, staj imkanları, genel işleyiş ile ilgili, iş imkanları ile ilgili(direk maaş miktarı hariç :) ) her türlü soruyu sorabilirsiniz.

    Gönderin gelsin :)

    EDİT: Bölümümüzdeki hocalardan Pelin Angın'ın yaptığı tanıtım günlerindeki sunuma buradan erişebilirsiniz, gerçekten çok güzel bir sunum olmuş ve sıkça sorulan pek çok sorunun cevabını da veriyor kendisi:https://www.youtube.com/watch?v=kogTG_-CjhI&feature=youtu.be

    Edit 2: Medium'da ODTÜ ve ODTÜ bilgisayar mühendisliğiyle ilgili yazdığım makale vardı, yerleşen insanlara çok faydasının olabileceğini düşünüyorum, isterseniz okuyabilirsiniz. Link:https://medium.com/@fatih.dogmus/%c3%a7ok-detayl%c4%b1-odt%c3%bc-ve-odt%c3%bc-bilgisayar-m%c3%bchendisli%c4%9fi-tan%c4%b1t%c4%b1m-rehberi-95d52c5f8b56



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi manesfirst -- 6 Ağustos 2019; 15:3:0 >







  • Konu güncel arkadaşlar.
  • Hocam 29bin sıralamam var mühendislik için nereyi tavsiye edersiniz ve hangi mühendislik

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hacettepe bilgisayar hakkında ne düşünüyorsunuz hocam

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • @Makvayuz46 hocam nereyi tam bilemem açıkçası, o sıralamalar hakkında fazla bilgim yok, ama mühendislik olarak bilgisayar mühendisliğini kesinlikle öneririm. Önü çok açık olan bir bölüm, talep sürekli artıyor. Belli bir yerde doyum noktasına ulaşacaktır (bir ara işletmede olduğu gibi), ama bunun yakın zamanda olacağını düşünmüyorum, zira piyasayı az çok biliyorum, ve herkes deli gibi kalifiye bilgisayar mühendisi arıyor. TAI'de çalışan baya arkadaşım var ve adamlar nerdeyse önüne gelen herkesi alacak, o derece adama ihtiyaçları var :)
    Fakat 29k'daki bir üniversitedeki bilgisayar mühendisliğinde size çok iş düşer, kendinizi geliştirmeniz gerek. Mesela ODTÜ, Bilkent, İTÜ gibi üniversitelerden mezun olduğunuzda direk işe alınma gibi bir şey o civardaki üniversitelerde olmaz maalesef. Kendinizin ekstra çaba vermeniz, derslerinizin dışında bir portfolyonuz olması gerek.




  • İşe girdin mi? Çalışma koşulları genel olarak nasıl?
  • @meturan. hocam hacettepe cidden son yıllarda kendini geliştiren bir okul oldu. Ben ankara isteyip de ODTÜ tutmayanlara ve bilkent'e para vermeye gücü yetmeyenlere direk havettepe'yi öneriyorum. Bir kaç sene önce full ingilizceye geçtiler, ve eğitim kalitesi öğrenci düzeyinin artmasıyla iyiye doğru gidiyor. Eğer şehir dışı düşünmüyorsanız(İTÜ) ve Bilkent yarım burslu düşünmüyorsanız ben hacettepe'yi öneririm açıkçası. Benim ankara için sıramalam ODTÜ > Bilkent %50 > Hacettepe şeklinde oluyor genelde.
  • Hocam Odtü bilgisayar ile elektrik elektroniği karşılaştırabilir misiniz, siz olsanız hangisini tercih ederdiniz?
    Ayrıca İngilizce konusunda tavsiyeleriniz var mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam verdiğiniz cevap için teşekkürler.Marmara elektrik elektronik mühendisliği hakkında ne düşünüyorsunuz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • evet hocam, işe girdim. Okurken yarı zamanlı başlamıştım TÜBİTAK'ta, orada da devam ettim. Çalışma koşullarını ikiye ayırmak gerekir:
    1. TAI, ASELSAN, TÜBİTAK, HAVELSAN Turkcell, Milsoft gibi büyük şirketlerdeki çalışma koşulları.
    2. Bunlardan daha ufak, start-up tarzındaki küçük-orta ölçekli firmalarda.

    Eğer 1. katagorideki şirketlerden birine girmeyi başarabilirseniz işiniz sağlamdır hocam. Maaşları tatmin edici, yan olanakları geniş, çalışma ortamı düzgün yerler oluyor. Fakat 2. katagoride bir yere girerseniz işler bir tık daha aşağıda. Maaşlar 1. kategori kadar iyi olmuyor genelde. Çok ağır mesai saatleri olabiliyor. Start-up'larn en büyük dezavantajı ise benim görüşüme göre çok düzensiz olmaları. Ne yapılacağı tam belli olmuyor, emri komuta zinciri gevşek oluyor. Test yazma versiyonlama gibi kilit şeyler bulunmuyor vs. Ama genel olarak bilgisayar mühendisliği iş bulma konusunda en iyi mühendisliklerden birisi, çünkü çok fazla alternatifiniz var. 2. kategorideki şirketlerden birine girseniz bile maaşlar çok kötü olmuyor, artı 4-5 sene sonra daha iyi bir şirkete gitme ihtimaliniz hayli yüksek.




  • @fantilatör hocam ben şu anki aklım olsa 1000 defa yine bilgisayarı seçerdim :) bir kere iş olanakları çok daha geniş, yönelebileceğiniz alanlar çok fazla, gerçek işinizi yapma olasılığınız daha yüksek. Elektrikte kendi işinizi yapmanız biraz zor hale geliyor, zira pek çok tanıdığım elektrikçi bilgisayarcı işi yapıyor. Yani ben daha konuşurum, ama özetle bilgisayar benim için öncelikli tercihimdir :)

    İngilizce için ise eğer ODTÜ, Bilkent, Hacettepe gibi okullara giriyorsanız çok kafanıza dert etmenize gerek yok, hazırlıkta zaten size çok güzel ingilizce eğitimi veriyorlar. Ama eğer siz üzerine bir şey koymazsanız unutulabiliyor. Kendi öğrenmeniz için bol bol ingilizce dinleme ve okuma yapmanızı tavsiye ederim. İngilizce haber kaynaklarına abone olun, ilgilendiğiniz alanlarda ingilizce kaynaklar bulun, güncel konuları yabancı kaynaklardan takip edin. Dizi, film izliyorsanız ingilizce alt yazı iile sonra onu da kaldırarak sadece dinleme ile anlamaya çalışın. Fakat hiçbir zaman ingilizceyi boşlamayın, zira çok çabuk unutuluyor. Her zaman ingilizce bir mataryel tüketerek canlı tutmanız gerekmekte.

    @Makvayuz46 hocam yukarıda yazdığım gibi elektriği ben şahsım olarak pek tercih etmiyorum, marmara konusunda fazla fikrim yok, ama fena olmadığını duymuştum. Fakat tercih sizin tabii.




  • manesfirst M kullanıcısına yanıt
    Peki bizzat start-up başlatmak hakkında görüşlerin nelerdir? Bir arkadaşımın abisi 3-4 arkadaşıyla start-up kurup bir yazılım geliştirdiler ve 2-3 yıl sonra dünyaya satar oldular. Buna ulaşmak ne derece gerçekçi bir hayal?
  • @Mithellius hocam o kadar uzak bir hayal değil açıkçası. bunu yapan çok kişi var, fakat ilk kurduğunuz start-up batma olasılığı çok yüksek :) istatistiksel olarak kurulan start-up'ların 9/10'u ilk 3 senesinde batıyor. Eğer tutunabilirseniz çok iyi para var, ve katma değeri çok yüsek işler yapabiliyorsunuz. Fakat hem çok çalışmanız lazım, hem çok iyi bir fikrinizin olması lazım, hem ürünü satabilmeniz lazım vs. Zaten devletimiz sağ olsun start-up'lara çokça destek veriyor. Ama start-up işi ticaret işi gibi, batma da çıkma da mümkün. Bunu göze alabiliyorsanız ve iyi bir fikriniz varsa ve pazarlayabileceğinizi düşünüyorsanız start-up çok iyi bir fikir. Ülkenin start-up'lara zaten ihtiyacı var. Ama bu işte kararlı olmanız lazım, bir start-up'ı batırdıktan sonra pes ederseniz olmaz. Kararlı olmak, yılmamak ve çok çalışmak gerekiyor. Benim iyi fikrim olmadığı için ben start-up işine hiç girişmedim açıkçası.




  • manesfirst M kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam inşallah bu sene ben de kazanabilirim. Son olarak matematik mühendisliği ve yazılım mühendisliği hakkında bir bilginiz var mı? Bilgisayarla hemen hemen aynı işi yaparlar diyorlar ama emin olamıyorum.
  • 160kdan bilgisayar yazıp 4 yıl boyunca kendini hakkıyla geliştiren biri iyi maaşlara ulaşabilir mi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben bil müh. 2.sınıfa geçtim şu sıralar ne yapmam gerektiği konusunda kararsızım her hangi bir tavsiyen varmıdır kurs olarak, udemy den al sana çok faydası dokunur diyebileceğin, veya her hangi bir şey.
  • manesfirst M kullanıcısına yanıt
    SAGE'de mi başladınız yarı-zamanlı yoksa BİLGEM mi?
  • @Mithellius hocam matematik mühendisliğine katılmıyorum açıkçası. onların ne yaptığı hakkında pek bir fikrim yok, ama yazılımla tam olarak ne alakaları var emin değilim. Yazılım mühendisliği ise ayrı bir konu. Bilgisayar mühendisliğinde teorik dersler ağırlıklıdır, algoritmalar, network, formal languages, computer organization, işletim sistemleri gibi daha teorik konulara ağırlık verilir ve size işin mutfağını öğretirler. Yazılım müh.'de ise daha pratik konular vardır web, mobil geliştirme, pratik veri tabanı tasarımı object oriented programming vs. gibi. Genellikle bilgisayar mühendisliği daha saygın ve kabul gören bir bölüm, zira ankarada yazılım müh. bölümü var mı emin değilim, genelde İstanbul'daki üni. lerde oluyor. İkisi arasındaki fark bu, tercih sizin.

    @Go All The Way hocam açıkçası bilmiyorum, o bantta tanıdığım pek yok. Ama o seviyedeki bir okul çok iyi olmayacaktır, kendinizi çok çok iyi geliştirmeniz lazım. Mümkün mü? Evet mümkün? Kolay mı? Hayır çok zor. Ama yöntemleri var. Web veya mobil geliştirmeyi okurken çok iyi öğrenirseniz iş bulabilrisiniz tabii ki.

    @jackk001 hocam eğer web geliştirme düşünüyorsanız elimde çok güzel kurslar var. Onları önerebilirim. Hepsi ingilizce malesef, eğer ingilizce biliyorsanı sıkıntı yok zaten:
    1. Spring Framework 5: Beginner to Guru: Spring ve java ile web development'ın temellerini anlatıyor. Ben bu kursu tamamen bitirdim nerdeyse ve çok faydasını gördüm. Bu kursa bakabilirsiniz. Bu kurs back-end dediğimiz kısım ile ilgili yani kullanıcının görmediği, arkada tarafta çalışan mantığın işletildiği yer.
    2. Modern React with Redux [2019 Update]: Bu da javascript ve react öğretiyor. Çok güzel bir kurs yine. Bu ise kullanıcın gördüğü ara yüzlerin tasarımının anlatıldığı yer.
    Onun haricinde bunlara bakmadan önce HTML, CSS, Javascript, HTTP nedir gibi web'in temellerini öğrenirseniz iyi olur. Tabii bu söylediklerim web development için geçerli, ben kendim web kısmına odaklandığım için bunları öneriyorum, ki zaten pazardaki en büyük pay web üzerine kurulu. Mobil, embedded vs istersen onlar hakkında pek kaynağım yok.




  • @ryunxd hocam hani biraz ön yargı olacak ama ben ODTÜ derim :) Sabancı çok güzel bir okul, ama hem puanı çok çok yüksek tam burslunun, hem de teknik bir üniversite değil, hem de istanbulda. Ben ODTÜ'nün çok faydasını gördüm açıkçası, iyi bir ortalama ile mezun olursanız tüm kapılar açılıyor size. Benim tercihim devlet üniversitesi olduğu ve teknik bir üniversite için muhtemelen ODTÜ olacaktır. Ki yurt dışında en fazla duyulan okul muhtemelen açık ara ODTÜ'dür. Yurt dışında çalışan bir türk'ün profiline baktığımda %80 ODTÜ mezunu oluyor :)

    @Philoelectronica TÜBİTAK BİLGEM YTE'de çalışıyorum hocam.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.