Şimdi Ara

ODTÜ 2018 Mezunu Bilgisayar Mühendisi sorularınızı cevaplıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
14
Favori
4.047
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, uzun zamandır soru cevap yapmıyordum :)


    Geçmiş yıllarda 2 defa soru cevap yapmıştım ve çok yüksek soru gelmişti.


    Bu yıl tekrar soru cevap yapıp, 5 yıllık tecrübem ile sektörde edindiğim tecrübeler ile de sizlerin sorularını cevaplamak isterim.


    2018 yılı mezunuyum, 5 yıldır da TÜBİTAK'ta yazılım geliştirme mühendisi olarak çalışıyorum, yakın zamanda da takım liderliğine getirildim.


    Bölüm, ODTÜ ve sektör hakkında her türlü sorunuzu alabilirim.


    Geçmiş yılların konularına da buradan ulaşabilirsiniz:


    2017: Tek yapmıştım: https://forum.donanimhaber.com/odtu-bilgisayar-muhendisligi-3-sinif-ogrencisiyim-sorularinizi-yanitlayabilirim--127634846#127634846

    2018: Bir kaç diğer mühendis arkadaşımızla beraber yapmıştık, baya güzel içerik var burda da: https://forum.donanimhaber.com/odtu-lu-yeni-mezun-muhendisler-elektrik-elektronik-bilgisayar-makine-sorularinizi-cevapliyor--134228697








  • hocam maaşı söyleyemiyorum maalesef, sözleşmede yasal olarak bağlayıcılığı var, bulurlarsa canımı yakarlar :) ama 3-4 kişilik bir aileyi tek maaş ile geçindirecek kadar yeterli olduğunu söyleyebilirim.


    Tabii kurumdan kuruma değişiyor, TÜBİTAK genelde daha iyi veren kuruluşlardan birisi. Benimle aynı tecrübede olup çok daha az(veya fazla) alan kişiler olabilir.

  • Hocam ayıptır sorması ne kadar maaş alıyorsunuz?
  • TÜBİTAK gibi yerlerde okul ismi önemi var mı bir de yüksek not ortalamasını

  • Ahmeturan A kullanıcısına yanıt

    hocam maaşı söyleyemiyorum maalesef, sözleşmede yasal olarak bağlayıcılığı var, bulurlarsa canımı yakarlar :) ama 3-4 kişilik bir aileyi tek maaş ile geçindirecek kadar yeterli olduğunu söyleyebilirim.


    Tabii kurumdan kuruma değişiyor, TÜBİTAK genelde daha iyi veren kuruluşlardan birisi. Benimle aynı tecrübede olup çok daha az(veya fazla) alan kişiler olabilir.

  • Hocam kesinlikle var. Yani şöyle, biraz tecrübe ile ister istemez bir ön yargı oluşuyor. Ben mülakatlara da giriyorum, ve özellikle yeni mezun arkadaşlarda, ODTÜ, Bilkent, Hacettepe gibi daha iyi üniversitelerden gelen arkadaşların çok daha kalifiye olduğunu görüyoruz. Bu da ister istemez, bu üniversitelerden gelen kişilere önem verme/öne çıkarma durumu oluyor.


    Not ortalaması önemli. Mesela TÜBİTAK'ta ortalama + (YKS sıralaması / 10.000) > 3.40 olmasını bekliyoruz. Yani ya iyi bir üniversiteden mezun olacaksınız, ya da ortalamanızın çok iyi olması gerekiyor.


    Ama iyi üniversitelerden gelen arkadaşlarda ortalama daha az önemli bir hale geliyor. Evet, ODTÜ'den 2.5 ve 3.5 ile mezun olmuş kişiler elbette aynı değil, fakat 2.5 olan bile daha düşük üniversitedekilerden daha iyi oluyor genelde.

  • Hocam hangi alanda çalışıyorsunuz, hangi teknolojileri kullanıyorsunuz acaba ?
  • Stewartteoremi kullanıcısına yanıt

    Hocam bizim birimimiz web teknolojileri üzerine çalışıyor. Ağırlıklı olarak Java, Spring Hibernate; Javascript/Typescript, React, Next.js gibi modern teknolojileri kullanıyoruz.

  • manesfirst M kullanıcısına yanıt

    hocam frameworklere teknoloji demek doğru mu sizce bir de 1 sene içinde mezun olacak nerelere yönelsin sizce ? birde türkiyede vakıf/devlette sektör nerelere gidiyor sizce bu verilen %30 zam biraz karamsar hava yarattı sanki ? bir de tübitak personeli 4a mı 4b mi

  • manesfirst M kullanıcısına yanıt

    Hocam yks sıralaması/10000 yerine 10000/yks sıralaması yazmak istemiş olabilir misiniz? Sizin formüle göre ne kadar düşük puan yaparsak o kadar puan alıyoruz.  

  • Bu sene bilgisayar müh. 1. Sınıfı bitirdim. Bölüme ilgim olup olmadığını halen daha anlamış değilim. Eee böyle oluncada ileride kendimi geliştiremeyeceğimi düşünüyorum. Bu seneki programlama dersinden kaldım. Programlama dersine de severek çalışmadım. Bölümü değiştirmeyi düşünüyorum.

    Sizce bölüme ilgim olup olmadığını daha nasıl anlarım ?(üst dönem derslere baktım fazla bişey anlamadım)

    Türkiye’de Mezunların %90 ı yazılım alanında çalışıyor, donanım alanında çalışma alanları kısıtlı, yazılım alanında çalışanların bir günü nasıl geçiyor hocam?
    Sizin tavsiyeleriniz ve önerileriniz nelerdir hocam?
  • Acytoth A kullanıcısına yanıt
    1. Teknoloji demek doğru, kullandığımız araçların bir parçası onlar.
    2. Yani ilgi alanlarınıza bağlı. Eğer iş imkanınız fazla olmasını istiyorsanız web'e yönelebilirsiniz. Web alanında her zaman çok fazla iş vardır. Savunma sanayi istiyorsanız gömülü deneyebilirsiniz. Ben web'den çok keyif alıyorum açıkçası, hep denenecek ve öğrenilecek şeyler oluyor.
    3. Bize %45 verildi. Ama piyasa şartlarına göre rakamlar iyi bence. Özel sektör ufak ufak işten çıkarmalara başlıyor. Bu ortamda şikayet edecek halim yok açıkçası.
    4. Biz memur değiliz, sözleşmeli kamu işçisi olarak geçiyoruz. Sözleşme imzalayarak çalışıyoruz, normal işçi gibi.
  • Ahmeturan A kullanıcısına yanıt

    Evet ters olmus  

  • Tanıdıklarımdan ve internette dolaşan mitlerden ee yazanların üniversiteden sonra sektörde yazılım ağırlıklı işlerde çalıştığını duyuyorum. Böyle bir şey gerçekte ne kadar mümkün?
  • Hocam bu biraz doğru açıkçası. Yani şöyle, EE'ciler her yazılım işini yapamazlar, en azından ciddi bir eğitim almadan, ama aldıkları dersler gömülü yazılım ve diğer donanıma yakın yazılım işleri için uygun oluyor. Şu an savunma sanayi çok ciddi bir sıçrayış yaptığı için EE'ciler de bu tarz donanıma yakın yazılım işlerine yöneliyorlar. Ama bu, EE yazayım, nasılsa bilgisayar müh. işini yaparım gibi bir şeye kesinlikle dönüşmüyor. Dediğim gibi, sadece belli bir alanda çalışma imkanları oluyor. Yapay zeka, mobil, web, siber güvenlik vs gibi alanlarda yine bilgisayar mühendisleri alınıyor.


    EE'ciler başka işler de yapıyorlar, ama EE yazan arkadaşların azımsanmayacak bir bölümü aslında bilgisayar isteyip, ya yanlış tercih ya puan tutmadığı için EE yazdıkları için bu tarz bir eğilim olduğunu düşünüyorum.

  • Tari1907 T kullanıcısına yanıt

    Hocam udemy'den bir web geliştirme kursu alın bu yaz. Şu iki kursa bakabilirsiniz isterseniz:


    Back-end için şuna bakabilirsiniz: https://www.udemy.com/course/spring-hibernate-tutorial/ Biraz java bilgisi gerekiyor yalnız, ufak bir java kursu almanız gerekebilir

    Front-end için de 1-2 tane kurs atayım:

    JavaScript: https://www.youtube.com/watch?v=PkZNo7MFNFg&feature=youtu.be

    React: https://www.udemy.com/course/react-redux/

    Bu kursları bir izle, burada yapılanlar hoşuna gidiyorsa, ilgini çekiyorsa, sektörde yapacağın iş yüksek ihtimal bu olacaktır.


    Ama tabii farklı alanlar da var, yapay zeka, görüntü işleme vs. gibi. Bu alanlarla ilgili de bazı araştırmalar yapıp, ilgini çeken şeyler olabilir. Mesela yapay zekada çok aşırı kodlama yapmıyorsun, genellikle optimizasyon ve veri işleme oluyor, oralar da hoşuna gidebilir.


    Donanım işi türkiye'de genelde EE'ciler yapıyor, o yüzden çok ordan medet ummazdım hocam.





  • Tubitak malzeme mühendisi istihdam ediyor mu

  • richardfeymanınsaçı kullanıcısına yanıt

    Uzay ve SAGE enstitülerinde istihdam ettğini biliyorum. Gebzedeki MAM enstitüsünde de istihdam etme ihtimali yüksek.

    1. sınıftan 2. sınıfa geçmekte olan bir ODTÜ CENG öğrencisine bu yaz ne yapmasını tavsiye ederdiniz hocam? Açıkçası yazılım bilgi ve pratiğim bölümdeki 111/140 derslerinde gördüklerimden ve yaptıklarımdan ibaret. 



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yerlibielsa -- 4 Ağustos 2023; 0:26:58 >
  • 6 yıl önceki soru cevapta sorularıma cevap vermiştiniz teşekkürler sonrasında boun endüstriye gidip yazılımcı oldum şu anda da bir mobil oyun şirketinde çalışıyorum. İlk sorum şu siz kariyerinizde junior-lead geçiş sürecinde, iş dışında side projectler yapıyor muydunuz bunlar işinizle aynı alandan mı oluyordu yoksa farklı alanlarada da projeler yapıyor muydunuz? Kariyerinizin mid developer kısmında olsaydınız şu an kendinize verebileceğiniz bir öneri olur muydu? Ve kariyerinizin bu kısmında uluslararsı şirket, çok iyi maaş, sektördeki iyi seniorlar, ve az sorumluluk alabileceğiniz bir iş varken diğer tarafta startup tarzı yerlere gidip çok sorumluluk almak mantıklı mı? İlk seçenekteki gibi bir yerde çalışıyorsak körelmemek için ne yapmalıyız?

    Tekrardan 6 yıl önceki soru cevap etkinliği için teşekkürler :) o zaman html csste renklendirme yapmayı yazılım dili sanıyordum siz hatamı düzeltmiştiniz. Ama sonradan öğrendim css gerçekten de turing complete bir dilmiş :)




  • manesfirst M kullanıcısına yanıt

    hocam 45 çok iyi savunma 30 zam aldı

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.