Şimdi Ara

NASA, 225 milyon kilometre uzaklıktan 25 Mbps hızında “lazer mesajı” iletti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
177
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • NASA, 225 milyon kilometre uzaklıktan 25 Mbps hızında “lazer mesajı” iletti
    NASA'nın Psyche görevi geçtiğimiz ekim ayında altı yıl sürecek yolculuğuna başlamıştı. Psyche, yaklaşık 497 milyon km uzaklıktaki metal asteroit 16 Psyche'e 2029 yılında varacak. NASA ise bu süreci göreve dahil ettiği Deep Space Optical Communications (Derin Uzay Optik İletişim - DSOC) deneyiyle değerlendirmek istiyor. Bu bağlamda NASA, DSOC görevi kapsamında yaklaşık 225 milyon kilometre uzaklıktan Dünya’ya 25 Mbps hızında lazer mesajı ilettiğini açıkladı.



    NASA’dan lazer iletişimde ciddi başarı



    NASA, bir süredir lazer tabanlı uzay iletişimi üzerinde çalışıyor ve bunun Dünya-Ay sisteminin ötesinde yeni iletişim standardı olmasını istiyor. Ajans, lazer teknolojisinin testleri kapsamında bir süre önce 226 milyon kilometre mesafeden mühendislik verilerinin bir kopyasını lazer ışınlarıyla başarıyla Dünya’ya ilettiğini duyurdu.



    NASA, 225 milyon kilometre uzaklıktan 25 Mbps hızında “lazer mesajı” iletti
    DSOC deneyi ile lazerler sayesinde saniyede 25 megabit veri hıza ulaşıldı. Bu veriler NASA Jet İtki Laboratuvarı tarafından indirildi. Bunlar doğrudan uzay aracının verileriydi. NASA şimdiye kadar DSOC aracılığıyla sadece test veya önceden araca yüklenen verileri gönderiyordu. Hatırlanacağı üzere aralık ayında NASA, ultra HD çözünürlükteki 11 saniyelik kedi videosunu Dünya’ya göndermişti. NASA, bunu 31 milyon kilometre mesafen yapmış ve saniyede 267 megabit (Mbps) hızla ulaşmıştı.



    Ayrıca Bkz.JWST sayesinde Atbaşı Nebulası’nın şimdiye kadarki en net görüntüleri yakalandı



    Lazer iletişim teknolojisi, şu anda derin uzay görevleri tarafından kullanılan en iyi radyo frekans sistemlerinden 10 ila 100 kat daha yüksek hızlarda veri iletebilmekte. Dolayısıyla Ay-Dünya veya derin uzay görevleri iletişimi için hayati öneme sahip. Ancak lazer iletişimde mesafeler arttıkça iletişim hızı düşebiliyor. Bununla birlikte başarılı bir bağlantı kurulması için açık gökyüzü ve elverişli hava koşulları gerekiyor.




    Kaynak:https://www.techspot.com/news/102789-nasa-uses-laser-link-beam-data-140-million.html







  • Kedi videosu seçmeleri komik olmuş.

  • seti projesinin onlarca yildir uzayli bir medeniyetten gelen radyo sinyali bulamamasi bu sebebden olsa gerek. iletisim teknolojisi gelistikce gitgide daha dar acili noktasal sinyallere donusuyor. lazer sinyali gibi. noktasal sinyalide gonderilen hedef noktada yada hedef ile ayni cizgi uzerinde degilseniz yakalamaniz mumkun degil.

  • Aaaa bizim internet o kadar değil

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Tabi burada bahsedilen hızın bir nevi bant genişliği olduğunu unutmamak lazım. Yani saniyede 1mb paket göndereceğine 10mb 100mb gönderebilmesi. Tabi bu da önemli bir aşama. Diğer yandan hala çözülmesi gereken ışık hızı problemi devam edecek. Yani latency. Bu Ay gibi çok yakın bir obje için 1.3 ile 1.5 saniye arası iken, Mars gibi görece yakın sayılabilecek bir gezegen için ise, o an ki yörünge uzak yakınlığına bağlı olarak, 12dk ile 22dk arasında süre demek. İstediğin kadar saniyede 1tb veri dahi gönderebilsen telefonla konuşmak dahi mümkün olmayacak. Bir merhaba dediğinde karşıdaki bunu ancak en az 12 dk sonra duyabilecek. Onun da sana karşılığında merhaba dediğinde, senin ilk merhabandan sonra karşıyı duyman için 24 dk geçmesi gerekecek. Bunun çözülmesi için artık solucan deliği mi ne bulunuyorsa bulunması gerekecek.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.