Şimdi Ara

Lotr Multiverse 3 Sene Sonra Başlıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
55
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Lord of the Rings fanlarının oturdukları yerde delirmesini sağlayabilecek taze haberlerle geldim ve başka Türkçe haberi sitelerde yok (Hatta sadece 1 İngilizce sitede var) ama konu biraz uzun. Çünkü lotr hakları karmakarışık(dı).


    Öncelikle haklardan ve geçmişinden bahsedeyim.


     Saul Zaentz 1970'lerde Tolkien amcadan kitaplar hariç Lotr'un tüm haklarını (film, tv, ticari vs.) alıyor. ama buna ek kitaplar tam olarak dahil değil. Saul Zaentz Company'yi kurarak hakları buraya aktarıyor. Sonra bu şirketin ismi Tolkien Enterprises ve ardından Middle Earth Enterprises oluyor. Bu şirket, Lord of the Rings and the Hobbit'in film haklarını 90'larda New Line Cinema'ya satıyor (Bu haklar da şirketin sahibi olacak Warner Bros'a geçiyor). Bir süre ses seda yok. Daha sonra Peter Jackson herkesi toplayıp meşhur üçlemeyi yapıyor. Kitapların ve tv haklarının bir kısmı (açıklayacağım) Tolkien'in ailesine ait olan Tolkien Estate şirketinde.


    Aradaki yılları geçelim. Seneler sonra Amazon, Tolkien Estate ile anlaşarak tv haklarını alıyor. Fakat buradan sonra işler karışmaya başlıyor. Middle earth Enterprises, Lord of the Rings and the Hobbit'in tv haklarının da sahibi olduğu için Amazon ancak bunun dışındaki eserlerden uyarlamalar yapmak zorunda kalıyor. Ayrıca 8 bölümden fazla yapmak zorunda (açıklanacak) ve anlaşması 5 sene ile sınırlı.


    Amazon'un tv serisinin ortalığı bulandırmasıyla, uyuyan devler uyanmaya başlıyor. Film haklarını WB'ye satan Middle Earth Enterprises 2021 yılında WB'ye, ''sen uzun senelerdir hiç bir şey yapmıyorsun, artık haklarını kaybettin, film hakları bana geri döndü'' diyor. Çünkü ABD'de yasalar bu yönde. Verilen sanat hakları uzun süre kullanılmazsa, otomatikman sahibine geri dönüyor.


    Bunu duyan WB hemen panikle, 2024'te çıkacak bir anime filmin yapımına başladığını söylüyor ve çalışmalara başlıyor (bence biraz göstermelik çünkü WB zaten borç batağında). Bunun hemen akabinde, Middle earth Enterprises satın alma tekliflerine açık olduğunu haber veriyor ve 2b$ gibi bir rakam belirlediğini söylüyor.


    Kısa bir süre sonra ortaya Embracer Group çıkıyor. Deli gibi oyun stüdyolarını satın alan İsveç merkezli ama Suudi'lerin fonladığı bu grup, 789m$ gibi çok uygun bir fiyatla MEE'yi satın alıyor. Ben burada Amazon'un çok büyük bir hata yaptığını düşünüyorum. Embracer Group 8 bölümü geçemeyecek şekilde tv haklarına sahip. Ayrıca, WB'nin ilk yaptığı filme çok benzememek şartıyla Lord of the Rings and the Hobbit'in ve karakterlerinin de sahibi. İstediği zaman fanların asıl istediği dönemlere ve karakterlere ait bir dizi yapabilir.


    Neyse, asıl konumuza gelelim. Bu yeni haberi fellowshipoffans.com'da okudum, başka da bir yerde yok. Onlar da içeriden bilgileri almışlar. Embracer Group ve WB film haklarıyla ilgili olarak bir kaç gün önce toplanıyorlar. Embracer Group, WB'den nazikçe film haklarından 3 sene içinde çıkış yapmasını istiyor ve asıl haber burada, WB kabul ediyor! Bu anlaşmaya dayalı olarak WB film haklarının 3 sene sonra tamamen Embracer Group'a geçeceğini kabul ediyor. Bence bunun nedeni, WB uzun zamandır Lotr ile ilgili bir şey yapmadığı için aslında hakları kaybettiğini biliyordu, bu yüzden de alelacele animeyi duyurdu. Şimdi dostane bir şekilde Embracer Group ile anlaştı, bir umut belki yeni serileri onunla ortak yaparlar diye ama yine bence ya Embracer Group kendisi yapacak, ya da büyük bir yapım şirketiyle zaten anlaştı.


    Embracer Group'un CEO'su ise karakterlere özel filmler için heyecanlandığını söyledi. Eski üçlemenin yenisini yapmak istememesinin sebebi ise muhtemelen, WB ile sorun yaşamamak için ve fanların Lotr'un ilk filmlerini çok beğenmesi nedeniyle tepki çekip, para kaybetmemek istemesi. 2026 yılı itibariyle Gandalf, Gollum, Aragorn filmleri çok çok büyük ihtimalle geliyor. Embracer Group zaten çok fazla gecikemez çünkü neredeyse 800m$ yatırım yaptığı haklar, 20 sene sonra tamamen ücretsiz olacak (kimi ticari haklar hariç) yasalar nedeniyle.


    Yazım hatası olabilir, incelemeden yolluyorum.


    ekleme: WB 3 sene içinde üçlemeyi tekrar çekip, sinemalara getirebilir diyebilirsiniz ama bu imkansıza yakın. Bir filmi çekmek 5, 6 ay sürüyor gibi gözükebilir ama bu blockbuster film ise bu çok zaman alıyor. Sadece efektler için 1 sene daha lazım. Senaryonun yazılması, kastın oluşturulması falan derken bir film için en az 2 veya üç sene lazım. Hele ki bu Lotr gibi devasa bir evrense. Zaten Embracer Group bu yüzden 3 sene süre vermiş gibi :)


    ayrıca Amazon'da değinmek lazım. Büyük bir pastayı kaybettiği gibi, dizisi de sallantıda. Embracer Group zaten ''bizim Amazon dizisindeki ticari haklarımızın farkındayız'' tazrı bir açıklama yaptı, Amazon suya sabuna dokunmazsa sorun yaşamaz ama Embracer Group elindeki haklarla çok daha derin bir dizi çekerse, Amazon'un 1b$'lık yatırımı patlar.


    ekleme2: Tolkien Estate'in ve Amazon'un elini kolunu bağlayan önemli bir konudan da bahsetmeyi unutmuşum. Embracer Group'un sahip olduğu matching rights. Bu yasal düzenleme sayesinde, Embracer Group, Lord of the Rings and the Hobbit dışındaki diğer Orta dünya konu ve kitaplarına ait haklara da dolaylı yoldan sahip. Şöyle ki; diyelim bir şirket Tolkien Estate kapısını çaldı ve Lord of the Rings and the Hobbit dışındaki içeriklerle ilgili bir oyun, film ya da dizi yapmak istediğini belirten bir teklif yaptı. Tolkien Estate bu teklifi kabul edecekse, ilk önce Embracer Group'a sunmak zorunda. Yani onlar isterse aynı şartları içeren bir sözleşmeyi yapabilirler. Böylece herhangi başka bir firmanın aslında Lord of the Rings and the Hobbit dışında bir içerik üretmesi Embracer Group istemedikçe imkansız. Mesela Amazon. 5 senelik anlaşması bittikten sonra uzatmak için, ya Embracer Group'a da para verecek ya da Embracer Group seriyi onun teklifinin aynısı ile kendisi devam ettirecek. Tabii bütün bunlar, yapılmış olan oyun, dizi anlaşmalarını kapsamıyor.


    Kısaca bu pastanın büyük parçası Embracer Group'un :) Tv dizisi kısmında da herşey onun istediği gibi ilerleyecek. Oyun kısmına hiç girmeye gerek yok. Onlarca oyun firmasını zaten almışlardı. Oyun da çıkartacaklardır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sigma2005 -- 27 Şubat 2023; 4:41:42 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.