Şimdi Ara

LinuxMint de sade yaşam (Minimalist Desktop)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
479
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Uzun zamandır VMware Workstation da sanal olarak kullandığım LinuxMint'i fiziksel kururak yeni bir başlangıç yaptım. Amaca yönelik, sade bir masaüstü hayalimin peşinden gittim.

    LinuxMint'de Minimalist Masaüstü deneyimlerimi paylaştım bu yazıda... Hiç Türkçe Linux kullanmadığımdan bazı terimleri nasıl Türkçeleştirmişler bilemiyorum mazur görün.

    Kullandığım PC

    - Intel i7 6700K
    - 16GB DDR4 2800Mhz
    - 60GB Corsair ForceGT (linuxMint için)

    LinuxMint Kurulumu

    Windows ile karışmaması için 60GB lik Corsair ForceGT SSD'ye kurdum. Tabi ki FastBoot u kapattım. Sistem yine de gayet hızlı açılıyor, Windows da SSD de olduğu için. Açılışta istediğim işletim sistemini seçiyorum.

    Masaüstü Yöneticisi

    Sade bir masaüstü için Openbox'ı seçtim. Görev çubuğu yok, programlara sağ fareden ulaşıyorsunuz. Böylece bütün ekran size kalıyor [Görev çubuğu gizlenebilir tabi ama hala orada değil mi :) ]

    openbox'ı komutsatırında apt-get ile yada LinuxMint'in Program Yöneticisinden kurabilirsiniz.

    obconf ile pencere başlığına çift tıklanınca satır boyutuna küçültmesi ayarını yaptım.

    LinuxMint de sade yaşam (Minimalist Desktop)

    obmenu ile en çok kullandığım programları sağ fare de en başa getirdim.

    LinuxMint de sade yaşam (Minimalist Desktop)
    LinuxMint de sade yaşam (Minimalist Desktop)

    OpenBox dört sanal masaüstü ile geliyor. Obconf tan sayılarını azaltıp çoğaltabilirsiniz. masaüstleri arası geçiş için masaüstünde boş bir yerde mouse tekerleğini kullanabilirsiniz. Program penceresinde iseniz klavyede CTRL + ALT + sağ/sol ok tuşları (veya mouse tekerleği) ile geçiş yapabiliyorsunuz. Tabi sağ farede de mevcut. Bir öneri olarak bir programda tam ekran çalışırken masaüstleri arası geçiş yapmak istiyorsanız şunu yapabilirsiniz: programı tam ekrana kadar büyültüp sağ tarafta bir parmak genişliğinde bir boşluk birakın, mouse'u en sağa sürerek bakmaya gerek kalmadan hızlıca masaüstleri arası geçiş yapabilirsiniz.

    aşağıda adlarını verdiğim programlarla da sade görünümü koruyabilirsiniz. onları sanal masaüstlerine dağıtıp ve aralarında geçis yaparak çalışabilirsiniz.

    Sade görünümlü ama çok iş yapan programlar:

    terminator

    aynı pencere içinde birçok terminal açabileceğiniz başarılı bir program. tam ekran yapıp bir masaüstünde terminator'ü bırakıp terminal işlerinizi bu masaüstünden yapabilirsiniz.

    LinuxMint de sade yaşam (Minimalist Desktop)

    sublime-text

    bu yazıyı da yazdığım metin ve kod editörü. kodları renklendirmekten gruplandırmaya birçok özelliği olan bir program. SHIFT + F11 ile tam ekran moduna geçebilirsiniz. yukarıda ki menu yü de gizleyebilirsiniz. ancak geri getirmesi biraz ilginç. SHIFT + CTRL + P ile açılan penceye "menu" yazdığınızda ilk çıkan VIEW TOGGLE MENU tıklayarak üst menuyü görünür yapabilirsiniz :) unutmayın masaüstleri arası geçiş CTRL + ALT + sağ/sol oklar (yada mouse tekerleği). ayrıca yan yana pencereler açarak kodları karşılaştırabilir, aynı anda diğer kodlara ulaşabilirsiniz.

    LinuxMint de sade yaşam (Minimalist Desktop)

    mc

    Midnight Commander olmadan bir linux makinası düşünülemez. Daha yeni türevi Gnome Commander ı da deneyebilirsiniz.

    sistem kaynakları görüntüleme

    linux un kendi uygulaması top yanında kurabileceğiniz htop ve atop u da deneyebilirsiniz. htop birçok özelleştirmeye izin veriyor.

    termsaver

    terminator de çalışırken yan terminaller boş durmasın derseniz o pencerelerde bol seçenekli özelleştirilebilen komut satırı ekran koruyucu çalıştırabilirsiniz. Benim favorim üzerinde çalıştığım yada öğrenmeye uğraştığım kodları terminalde kaydırarak gösteren termsaver ın programmer ekran koruyucusu. böylece kodları da gözden geçirmiş oluyorum.

    $termsaver programmer -p /home/mint/Documents/termsaver.txt -d 0.05


    -p dosya konumunu -d de kaydırma hızını belirtiyor.

    yine sade masaüstünü temasını korumak için wget ile komutsatırından dosya indirebilir, acpi komutu (kurmanız gerekiyor $sudo apt-get install acpi) ile kalan pil yüzdesini (laptop da çalışıyorsanız) görebilirsiniz. display komutu ile komutsatırından resim açabilirsiniz... nemo dosya yöneticisi sade bir arabirim sunuyor. iki pencereli görünüme geçerek dosya kopyalama taşıma işlerini kolaylıkla yapabilirsiniz.

    LinuxMint de sade yaşam (Minimalist Desktop)

    LinuxMint de sade yaşam (Minimalist Desktop)


    böylece görev odaklı sade, eski toprak (oldschool) bir masaüstüne kavuşmuş oldum. kullanmayanlara motivasyon, kullananlara da yeni fikirler vermişimdir umarım.


    saygılar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PROJECT2501 -- 25 Nisan 2018; 17:3:16 >







  • Linux Mint'i güle güle kullanın. En uzun süre kullandığım dağıtımlardan biri. Şimdilik SolydX ile mutlu mesut geçiniyoruz.
    Openbox masaüstünü Bunsenlabs dağıtımında deneyimlemiştim. Sanırım eski Calculate Linux ekibinin yeni dağıtımıydı.
    Dosya yöneticisinde (Thunar) kopyalama işlemini 2 pencereli yerine, yeni sekmede açıp o şekilde kopyalama-taşıma işlemi yapıyorum.
    LinuxMint de sade yaşam (Minimalist Desktop)https://i.hizliresim.com/oOvEob.png



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Savunmadım Çıkar Göster -- 25 Nisan 2018; 19:44:44 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.