Şimdi Ara

Linux hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
445
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selam arkadaşlar.
    Yakın zamanda linuxa geçmeyi düşünüyorum. linux mint kuracağım, araştırdığım kadarıyla sanırım en sorunsuz, stabil ve arayüzü windowsa benzer dağıtımlardan biri bu.
    (Tabi linux'a yeni başlayacak biri içinde diğer linux dağıtımları hakkında öneriler alabilirim.)
    Oyunlardan hevesimi aldım, artık pc'yi genellikle Youtube, Online film izleme, İnternet sörfü, müzik dinleme gibi sıradan işler için kullanıyorum.
    Zaten bu yüzden windows kullanmak benim için gereksiz hale geldi.
    Ama linux hakkında bilgisi olan arkadaşlara bir iki sorum olacaktı.
    -Birincisi, linuxta virüs derdi yok biliyorum ama örneğin online internet bankacılığı ve internetten alışveriş vesaire gibi işlemlerde güvenlik sorunu yaşama ihtimalim var mı?
    Windowsta mesela internet security kuruyorsunuz ve antivürüs yanında firewall da oluyor, yani bu tür işlemlerde şifre çalınması ve dolandırıcılık gibi problemlerin önüne geçiliyor
    ama linuxda bu iş nasıl oluyor? linux'un kendi içinde bir güvenlik duvarı mevcut mu? yoksa bu tür bir şeye hiç gerek olmuyor mu?
    yani bu konularda bilgim olmadığı için endişeliyim biraz.
    -İkincisi, biliyorsunuz ülkemizde sürekli bazı internet siteleri erişime kapatılıyor, bunu aşmak ve interneti daha özgürce ve anonim olarak kullanmak için vpn programları kullanıyoruz, peki linuxta tamamen ücretsiz vpn programları mevcut mu?
    -Üçüncüsü, kurulum sırasında swap alanı oluşturmak gerekli mi? ve bu işlemi nasıl yapıyoruz, kurulum sırasında bu seçenek karşımıza çıkıyor mu ve en az kaç gb alan yaratmamız gerekiyor?

    Cevap verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

    Sistemim:
    AMD Phenom II X4 965 3.4 GHZ İŞLEMCİ
    4 GB DDR2 RAM
    ATİ RADEON HD5850 1GB EKRAN KARTI
    120 GB SAMSUNG SSD



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mundt -- 4 Aralık 2016; 10:44:38 >







  • 1- Sifre calinmasi veya dolandiricilik icin bilgisayarda etkin olan bir virus olmasi gerekmekte.Zaten windowsta firewallinda gorevi tam olarak bu yani virusun girmemesini saglamak .Linux mint te ise sistem ayarlarinin en altinda kendi guvenlik duvari var kendiliginden ve bu windows viruslerini siliyor sisteme etkisi olmasa bile.Kisacasi linuxta sadece dediginiz islemleri yapacaksaniz ve sistem ayarlariyla oynamayacaksaniz hicbir sikinti olmaz.
    2.Tarayici eklentileri var.Eklentiler zaten her turlu isletim sistemiyle uyumlu.Operanin kendi vpn hizmeti var.Ben onu kullaniyorum.
    3-Rame cok yuklenmeyecekseniz ki o 4 gb hayli hayli yeter.50 tane firefoxta youtube sekmesi acsaniz o 4 gb in sadece ℅90 ini kullanmis olursunuz.Sistem kasilmaz.Zaten sistem anlarsa cok yuklenildigini kendisi otomatik aciyor onu ellemenize gerek yok

    Kurulum: 4 gb Flasha Linux mint 64 bit ligi yazdirdiktan sonra bilgisayara takiyorsunuz ve acilista flashi seciyorsunuz.Acildiginda kablolu kullaniyorsaniz sorun yok ama kablosuz kullaniyorsaniz sag altta kopmus fis gibi birsey goreceksiniz oraya tiklayip wireless sifresini yazin.Sonra solda ki install e tiklayin.Sonra gelen secenekleri yaparsin zaten sifir kurulumu seciceksiniz ve 3. Parti uygulamalar kurulsunu mu da secin ki flash ve payer lari - turkce dil paketlerini de indirsin.Ekran kartini isehttp://support.amd.com/en-us/download/desktop/previous/detail?os=Ubuntu x86 64&rev=15.9 burada ki ilk 4 unu indiriyorsunuz.Tek tek deneyin zaten tum bagimliliklar saglanmis derse kur dersiniz.Demezse digerini deneyin diger pakettedir o :) Sol da paket bagimliligi saglanmamis der ve hangi paket eksikse o kirmizi renkle yazilir.Diger indirdiginize tiklayin paket ismine bakin veya direk yukleyin.Merak etmeyin zaten yuklenmisse paketi kaldir veya paketi yeniden kur gibi secenek cikar.Biraz detayli anlattim da sizin iyiliginiz icin. :D Sorununuz olursa linux mint turkiye forumuna veya buraya konu acabilirsiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 1) Öncelikle güvenlik bilgilerinin nasıl çalındığını bilmek gerekiyor. Bunun için belki eskiden tarayıcı açıkları kullanılırdı, fakat şimdi Firefox ve Chrome(ium) gibi tarayıcılarda böyle bir şey olması çok fazla mümkün değil. Phishing dediğimiz yöntemle ise sizin güvenlik bilgilerinizi alabilirler, fakat bundan kurtulmak tamamaen sizin elinizde. Öncelikle bağlantınızın mümkün olduğunca HTTPS (HTTP + SSL/TLS) olmasına dikkat edin, ve girdiğiniz sitenin doğru olduğundan emin olun. Onun dışında çok fazla sorun olmaz.

    2) Bedava VPN sağlayıcıları var. Kullanabileceğiniz program ise OpenVPN olabilir. Örneğin bedava olan TunnelBear'ı OpenVPN ile kullanabiliyorsunuz.

    3) swap boyutu için genellikle, 2 ile 8 gb arasında RAM'i olanlar için RAM'i kadar swap alanı oluşturmaları öneriliyor. Yani 4 GB'lık bir swap alanı oluşturabilirsin. Fakat bilgisayarınızı hibernasyon modunda sık kullanmayı planlıyorsanız, 6 ile 12 gb arasında swap ayırmanız yeterli olacaktır. Mint tam olarak nasıl yapıyor bilmiyorum ama, tahmin ediyorum ki kendisinin otomatik ve manuel oluşturma seçeneği vardır. Sizin yerinizde olsam, başta otomatik olarak kurulumun kendi oluşturmasını seçerdim.




  • Swap alanını genelde RAM'in 1.5-2 katı bir miktar olarak ayarlamanız tavsiye edilir. Hibernasyon yaparken RAM'deki tüm veri swap alanına aktarılıyor, bir dahaki bilgisayarı açışınızda da swap'tan RAM'e aktarılıyor. Böylece kaldığınız yerden devam ediyorsunuz. Başka işlevleri de var ama onlar alan boyutundan bağımsız. Sizde halihazırda SSD olduğu için swap baya etkin çalışabilir, 4 gb ram olsa bile sistem onu kompanse edebilir.
  • Herkese cevaplarından ötürü ayrı ayrı teşekkür ederim arkadaşlar.
    Fakat cahilliğime verin ama bu hibernasyon modu ne oluyor?
    Şöyle söyleyeyim, pc günde 10-15 saat arası açık kalacak ve yapılacak işlemler dediğim gibi sadece internette takılma, youtube, film izleme, müzik dinleme gibi günlük şeyler.
    Ya aslında öyle kodlarla modlarla da uğraşmak istemiyorum, ben en son kullanıcı olarak pc'yi açıp gerekli olan bir kaç programı kurup işime bakacağım.
    belki en fazla bir kaç tema ile uğraşırım görselliği daha iyi hale getirmek için hepsi bu.
    Ayrıca linux mint'de swap alanı nasıl oluşturulur onu hala anlayamadım, kurulum aşamasında mı? kurulduktan sonra mı?
    Bir de araştırırken Kubuntu'yu keşfettim, görselliği çok hoşuma gitti ama stabilitesi nasıldır bilmiyorum tabi, tavsiye eder misiniz?
    Yoksa "hiç bulaşma, sen linux mint ile başla" mı dersiniz?




  • Zorin OS kullanabilirsin. bEn birkaç senedir bunu kullanıyorum sürekli. windowsta özel birşey olursa windowsa geçiyorum.

    Ubuntu tabanlı, 5 yıl destekli, oldukça stabil.

    en önemlisi windows benzeri kendine has arayüzü var. windowstan geçenleri zorlamaz.

    bir de yapman gereken kendi mağazasından windowsta olan veya benzeri programları bulmak

    Firefox (TErcihim)
    Chromium
    VLC player
    Kazam (EKran Kaydetme, windowsta snagit var ücretli veya crakli)
    Office vs birçok program içinde yüklü geliyor. Başka şeye ihtiyaç duymuyorsun.
    Calibre (kitap çevirici, Windowsta da var, açık kaynak kodlu)


    Windowsta açık kaynak kodlu olarak bildiğin programlar linux da da vardır.
  • Mint te sen kendi basina ugrasmiyorsun swap icin. Kur diyorsun kuruyor, elle manuel yapmak istersen, boot baglama, kok dizin ve swapi elle yaparsın.
    Ama ihtiyacin olmayacak onu bilmeye. Diger isletim sistemlerinin yanina kur ve hepsini sil secenegi cikacak. Sen yanina kur ilerle.
    Birde ne olur ne olmaz windows kalsin diyorsan ilk kurduktan sonra başlangıçta gormezsin windowsu. Bunun icin,
    Mint kurdun isin bitti yeniden baslat.
    Açılışta seceneklerini sec yani linux mintin bir altindaki
    Sonra orada da upstart ve recovery cikacak sen alttaki recovery secersen bir menuye ulasiyorsun.
    O menuden grub a basarsan tekrar isletim sistemlerini taramis ve baglamis oluyor.
    Sonra cik yeniden baslat istedigin işletim sistemine seçerek gir.
    Mint sade kullanışlı alisamama ihtimaline karşın windows kalsin yinede

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teknoseyir mint incelemesi var YouTubeda izlemeni tavsiye ederim.
    Kafana yatarsa bir tane flash diskten kurarsin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkür ederim arkadaşlar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mint mitolojisine takılı kalma. Mint Ubuntu tabanlı işletim sistemi. Ubuntu veya xubuntu varken niye ubuntu tabanlı sistem kullanasın ki. mint güvenlik güncellemelerini biraz ağırdan alıyor. Ubuntuyu biraz epey geriden takip ediyor. Kernel güncellemeleri varsayılan olarak açık değil. Dahası kapalı kaynak patentli yazılımlar mp3 flash gibi... direk yüklü geliyor ki bence hiç mantıklı değil.
    Daha başka alternatifler de var.. Fedora.. İsteyerek Kde tabanlısını kurmamdan ötürü kde sıkıntısı haricinde sorunsuz.güncellemeler çok çabuk geliyor. Tamamen güncel bir sistem oluyor elinin altında. Rpm paketi halinde siteden indirip terminalden çok basit iki kodla kurduğum opera developer edition ve Chrome unstable bile güncelleme yöneticisinden kendiliğinden güncelleniyor. Bir kaç sıkıntısı Fedora nin aktif bir Türkçe forumu yok. Yabancı Ingilizce forumu çok aktif çok kullanıcılı.çok iyi dokümantasyonu var ama ingiliççe :-) bir de kısa yaşam döngüsü
    Her dokuz ayda bir yeni sürüm çıkması ama 26 ile birlikte bu daha da uzayabilirmiş. Kde plasmada bug var ancak bu Fedora Nin değil kdenin sorunu. Mp3 gibi codecleri vlc falan bazı yazılımları kurmak uğraştırıyor. Linuxda yeniysen vu şaşırtıcı olabiliyor. Başka bir veya her ne kadar Fedora tabanlı olsa da flash ve mp3 yüklü gelip abisine ihanet eden korora var. Onu da deneyebilirsin. Muhtemelen Fedora kadar bazı şeylerde uğraştırmaz.
    Ama yok ben yeniyim yardım istediğimde her an hemen Türkçe yardım bulabildiğim diyorsan Ubuntu veya Linux mint. Bana kalırsa XUbuntu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.