Şimdi Ara

Lastikteki yük endeksi hakkında?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
551
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar aracım MPV Zafira Tourer. Lastikler 4 yıllık artık değiştirmem gerekiyor. Ancak kafama bir soru takıldı. Üzerinde Pirelli Cinturato P7 var. Bu lastiklerden memnunum. Aynı özelliklerde lastik ararken üzerinde bu lastiklerin modeline göre bir çok fiyat ile karşılaştım. Üretim tarihleri buna sebep sanırım.


    Ancak birşey dikkatimi çekti. Ölçüler aynı, model aynı tek fark yük ve hız endeksi. Hıza çok takmıyorum. Zaten hız yaptığımız yok. Ancak ağırlık endeksi önemli bir konu mudur? Yani üzerindekiler 98Y olarak alınmış eski sahibi tarafından. Yani bir lastik 750kg maks. taşıma kapasitesine sahip. 98 yerine 94 almak çok birşey farkettirmiyor gibi görünse de bunun tam olarak mühendislikte yeri nedir? Bilgisi olan var mı? Yani aracım normal sedan araçlardan ağır bir araç. Boş ağırlığı yanılmıyorsam Zafira Tourer için dizel motorluda 1750 kg. Yani yolcu ve yükle birlikte yazın 2100 kg' ı bile bulabilir diye düşünüyorum. Yine seçim yaparken 98 gibi yüksek yük endeksine sahip bir lastik mi satın almalıyım? Detay bilgiye sahip olanlar varsa yardımcı olursa sevinirim.








  • Ben etiketinde 93 yazan araç için 97 aldım. Sert oldu. Kışlıklarda 92ye geçince yazlıkların ne kadar sert kaldığını farkettim.

    Etikettekinin en fazla 2 üzerine çıkın. Yoksa sertlik rahatsız ediyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akinci -- 27 Mayıs 2023; 17:1:8 >
  • Bildiğim kadarıyla yük endeksi aynı lastik boyutu için sadece iki tipte üretiliyor, bu da yanak desteği/kalınlığı ile ilgili. Aynı lastik boyutunun XL yani Extra Load versiyonlarında yük endeksi 4 kademe daha yüksek oluyor. Örneğin 215/55R16 için normalde 93 olan yük endeksi XL olunca 97 oluyor. Aracınız gerçekten ağır, bu yüzden XL tipi lastik almanızı tavsiye ederim, ben öyle yapıyorum. Konfor fark eder, ancak aracınız ağır olduğu için fark edilmez diye düşünüyorum.

    K.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @SuperVeloceJota hocamı bilgisine itibar ettiğim bir üye olarak etiketliyorum bu konuda.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 27 Mayıs 2023; 21:44:21 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zamanında 2010 model 1.6 mondeo için 205/55/16 91V hankook ventus prime3 aldık. Üzerindeki kabak kumholarla ip gibi gidiyordu, araba çekme yapmaya başladı ve o kadar saçma çekiyor ki bazen sağa bazen sola, lastik yeni olduğu içinde ondan olduğunu hiç düşünmedik balansında falan bi şey çıkmıyordu komple alt takım yapıldı boşu boşuna salıncaklarına kadar değiştirdik, elektronik dediler direksiyon adaptasyonu falan bile yaptırdık. Düzelmedi düzelmedi, en son rot balansçının biri dedi bu lastiklerde bi şey var yük altında çukura düştükten sonra eski haline geri dönmüyor şeklini koruyamıyor diye,
    ağır araç xl lastik takılmasını tavsiye etti
    Sağa sola çeke çeke bindik bi süre daha en son 94W xl bridgestone driveguard aldık
    Takılır takılmaz eski haline geri döndü araba bizde boşu boşuna öyle bindiğimize para harcadığımızla kaldık

    Şimdi diyemem ki tek sebep yük hız endeksi çünkü önceki kumholarda 91v ydi ama arabanız aynı ölçüyü kullanan arabalara göre daha ağır bi arabaysa üst yük ve hız değerli lastiği almak lazım diye düşünüyorum
    Lastiğide biraz paraya kıyıp bridgestone, goodyear, michelin, continental falan marka almak lazımmış

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Aracınız hangi model yazmamışsınız ama son nesil Tourer'lar 235/45/R18 94w ile geliyor fabrikadan.. yani teorik olarak 94v-w kullanmanız uygun ama Türkiye yolları için bence XL yanağa geçmeniz daha doğru olur.



    www.tyre-pressures.com
    Vauxhall Zafira Tourer 2017 Find the correct Tyre Pressure
    https://www.tyre-pressures.com/bycar/vauxhall/zafira_tourer/2017

    98Y, model yokluğundan alınmış belli ki.. Y 300kmh hız sınırı demek, lastikçiler geniş bir alanı kaplamak için Y hız sınırı getirtip 120hp araca da 400hp araca da takabiliyorlar o ölçüyü. hız sınırını daha düşük bir değer bulabilirseniz daha konforlu olur lastik.

  • SuperVeloceJota kullanıcısına yanıt

    Aracım 2013 Zafira Tourer. Önerilerinde aslında 94W gibi XL olmayan ağırlık endeksleri de vardı. Ama ben Continental Premium Contact 7 yi 98Y olanlarından tercih ettim. Oldukça iyi konfor açısından. Önceki lastikler resmen tüm titreşimleri içeri alıyordu. Bu sanki komple ön takım yaptırmış gibi bir his verdi. Yük endeksi olarak da doğru seçim yaptığımı düşünüyorum. Özellikle yaz dönemlerinde uzun yol deneyimlerimde aracım 2000 kg altın düşmüyor. Bu da güvenli yolculuk için en uygun yük endeksi olduğunu gösteriyor bence.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.