Şimdi Ara

Koronavirüs nasıl bulaşır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
783
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Koronavirüs ilk olarak Çinin Wuhan ilçesinde görülmeye başlanmış, birden fazla virüslerin oluşturduğu çok çabuk bulaşan global bir enfeksiyondur.

    Koronavirüs nasıl bulaşır?
    Yeni korona virüsü esas olarak öksürme veya fiziksel temas gibi bir damlacık enfeksiyonu yoluyla yayılır . Böylece virüs hızla yayılabilir.

    Yüzeyler ve nesneler üzerinden bulaşma da olabilir. Temas edilen yerlere bağlı olarak virüsün 72 saate kadar yüzeylerde kalabileceği gösterilmiştir. Ancak enfeksiyonun sadece sekiz saat sonra büyük ölçüde düştüğü gösterilmiştir.

    Bilim adamları virüs parçacıklarının aerosollerle de bulaşabileceğini düşünüyorlar, örneğin enfekte kişilerle uzun süre kapalı odalarda kalırsanız veya yanlarında uzun süre yürürseniz veya koşarsanız veya enfekte olmuş kişiler varsa virüs bulaşacaktır . Klima veya havalandırma sistemleri muhtemelen virüs parçacıklarını geniş bir alana dağıtabilir.
    Ana korunma yollarından biri: sosyal mesafedir.

    En az 1,5 metrelik bir mesafe enfeksiyon riskini güvenilir bir şekilde azaltır ve bu nedenle dış mekanda da sosyal mesafe önemlidir. Bir kişinin damlacıkları genellikle uzaklara yayılmaz. Rüzgarda dağıtılırlar, bu da enfeksiyon riskini azaltır. Düzenli el yıkayarak korunabilirsiniz, bu en basit ve en güvenli yöntemlerden biridir.

    İç mekanlarda daha dikkatli ve daha mesafeli olunmalıdır. Araştırmacılar , spor ve eğlence merkezlerinde daha uzak mesafeler önermektedir. Açık hava da uzun mesafe koşmak veya başkalarının arkasından bisiklet sürmek önerilmez.

    Korona virüsü ne kadar tehlikelidir?
    Çoğu insan korona virüsünden ciddi şekilde etkilenmez. Sadece hafif, grip benzeri semptomlar gösterirler ve çoğu enfeksiyonlar iz bırakmadan kaybolurlar. Bununla birlikte, bazen fark edilmeyen uzun süreli hasar veren bir enfeksiyondan sonra ne sıklıkla meydana geldiği belirsizdir .

    Enfekte olmuş herhangi bir kişi bir taşıyıcı olabilir ve virüsü risk grubuna geçirebilir. Bu nedenle, ciddi şekilde hasta olma ve hatta ölme riski söz konusudur. Risk grubu yüksek olan insanlar yaşlılar ve veya daha önce diyabet veya immün yetmezliği gibi hastalıkları olan kişilerdir.

    Enfekte olursam ne yapmam gerekir?
    Tipik semptomlar ortaya çıkarsa, önlem olarak evde kalmalısınız . Koronavirüs grip benzeri belirtiler gösterir. Enfekte olanların yüzde 80’inden fazlası kendilerini evde tedavi etmektedirler.

    Enfekte kişilerle temas etmiş olanlar 14 gün boyunca gönüllü olarak karantinaya gitmelidir. Virüsün kuluçka dönemi daha da uzun sürebilir, yani ilk semptomların ortaya çıkmasından önceki süredir.
    Nefes darlığı gibi şiddetli semptomlar ortaya çıkarsa, hastalar en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli veya doktorla iletişime geçmelidir. Doktorlar ayrıca telefonda solunum yolu hastalığı olan hastalara çalışamamazlık belgesi verebilir.

    Ne zaman sağlıklı ve bağışık olunur?
    Çoğu insan COVID-19 enfekte olduğu zaman hafif belirtiler göstermelerine rağmen, diğerleri hiç semptom hissetmiyor. Antikorlar , ilk semptomdan sonraki yedi ila on gününden sonra kanda tespit edilebilir. O zaman muhtemelen artık bulaşıcı değilsiniz. Araştırmalar, bazı insanların diğerlerinden daha fazla antikor ürettiğini ve üç haftaya kadar sürebileceğini göstermektedir.

    Bağışıklığın ömür boyu sürmesi pek mümkün değildir. Uzmanlar, bunun birkaç aydan birkaç yıla kadar süreceğini tahmin ediyor.
    Hastalar hastanede ortalama yedi ila on gün geçirirler.

    Hangi terapiler ve aşılar var?
    Şu anda COVID-19 için onaylanmış veya test edilmiş ilaç veya aşı yoktur . Şiddetli hastalık durumunda doktorlara güvenmek zorundadır. Grip ilaçları veya antibiyotikler covid-19 virüsüne karşı etkili değildirler. Aşılar test aşamasında olup, ileriki zamanlarda deneklere yapılan aşılar sonuçlanacaktır.

    Özellikle kritik kurslarda, bağışıklık inhibitörleri de kullanılır. Çünkü hastalığın ikinci aşamasında virüsün kendisi değil, vücudun virüse karşı bağışıklık göstermesi önemlidir.
    Aşılama virüsün yayılmasını durdurabilir. Araştırmacılar koronavirüsün genlerini sıraladığından, bilim adamları ve şirketler deneklerde aşıları test etmek için çalışma yürütmeye devam etmektedirler.
    Uzmanlar en erken 2021 yılında aşı geliştirilmesini bekliyorlar.
    Koronavirüs nasıl bulaşır?

    Kaynak : https://www.hijyenbilekligi.com/koronavirus-nasil-bulasir/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi prodog -- 30 Haziran 2020; 20:2:58 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.