Şimdi Ara

Klima Montajı Esnasında Vakum ve Vakumun Önemi (2021) * Klima Satın Alanlar Mutlaka Okuyunuz * (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
9 Misafir - 9 Masaüstü
5 sn
122
Cevap
39
Favori
24.924
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
21 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • seastar76 kullanıcısına yanıt
    3 4 dakika gerçekten yaptı ise yeterlidir. En azından hiç yapılmamasından iyidir. Ayrıca bahsettiği gibi debisi (cfm) yüksek olan bir pompa ise dakikalar içerisinde vakumlayabilir. Tabi siz şahit olduğunuz için daha iyi ayırt edersiniz ama açıklamalarına bakılırsa bence vakumu yapmışlardır diye düşünüyorum. Terazi kullanmaları da iyi olmuş. Bazıları sıcaklık ölçümü yapmadan ezbere x bar olsun yeter mantığıyla çalışabiliyor. Ona karşı tedbir olması için söylemiştim.

    Saygılarımla...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Merhaba,


    Ben ya kaçırdım, yada tam anlayamadım. iç ünite ve dış ünite birbirine bağlandıktan sonra mı vakumlama yapılmalı ? Yoksa bağlanmadan önce mi ?

    @klima5505

  • shupusbu kullanıcısına yanıt
    Merhaba. İç ve dış ünite monte edilip iç-dış ünite arasındaki borular iç ve dış üniteye bağlandıktan sonra vakum yapılmalıdır. Yani üniteler monte edilir,borular bağlanır ve vakum yapılır. Sonrasında dış ünitede boruların bağlandığı kısım vardır. O bu kısmın kör tapaları (fotoğrafta sarı ile işaretli olan) sökülünce tapaların altında alyan anahtar ile açılabilen vanalar vardır. Bu vanalar açılarak dış ünitede depolu olan soğutucu akışkan sisteme salınır. İşte vakum bu ikisinin arasında yapılmalıdır. Yani boru montajı yapılacak uçları iç ve dış üniteye bağlanacak. Ama alyan anahtar ile vanalar açılıp gaz sisteme salınmadan önce servis sibobundan (kırmızı ile işaretli olan kısım) konuda örneğini verdiğim şekilde vakum pompasına bağlanmış olan hortum bağlanarak vakum yapılacak. Anlaşılmayan bir kısım var ise lütfen sorunuz.

    Klima Montajı Esnasında Vakum ve Vakumun Önemi (2021) * Klima Satın Alanlar Mutlaka Okuyunuz * Klima Montajı Esnasında Vakum ve Vakumun Önemi (2021) * Klima Satın Alanlar Mutlaka Okuyunuz *

    Saygılarımla...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • klima5505 kullanıcısına yanıt

    Ustad merhaba, dün iki adet Arçelik 18465hp klima montajı yapıldı, vakumlamayın sadece 1er dakika yaptılar. Yeni klima, mesafe kısa gibi bahanelerle yeterli deyip gittiler. Sizce tekrar çağırmalı miyim? Bir de alüminyum boru mu kullanıyor Arçelik diyince onu övdü bakırdan daha iyi dedi cevap bile vermedim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • erkay E kullanıcısına yanıt

    Bakırın ısı iletkenliği Alüminyumdan daha iyidir. Bakırın fiyatı çok fazla arttığından Alüminyum kullanıyordur.

  • erkay E kullanıcısına yanıt

    Merhaba hocam. Servisi tekrar çağırmanıza gerek yoktur. Vakum yapılmıştır. 1 dakikada ortalama güçte bir pompa vakumu gerçekleştirir. 15 20 dakikalar işi garantiye alma amaçlıdır. Ama bunu yapan da saçmalamış açıkçası. 1 dakika sürelik vakum demek cihazı kurmasıyla kaldırmasının bir olması demek. İnsan verdiği zahmet hürmetine 3-5 dakika bekler...


    Ama böyle bir şey için tekrar çağırmanıza gerek yoktur. Çünkü geldiklerinde yapabilecekleri tek şey klimadaki gazı boşaltıp vakum yaparak tekrar gaz vermeleri olacaktır. Ama 1 dakika bile olsa vakum yapıldığı için vakum yapılmış olarak kabul edebiliriz ve bu işlemlerle cihazın gazıyla oynanmamalıdır. Bu nedenle rahatlıkla klimalarınızı kullanabilirsiniz. Hayırlı olsun.


    Yeni klima,mesafe kısa vs. konunun mesajlarında yazdığım kalıp bahanelerden birkaçıdır. Yani tamamen asılsızdır.


    Alüminyumun bakırdan daha iyi olduğu da yine asılsız bir iddiadır. Ama Arçelik et kalınlığı yüksek ve yekpare alüminyum boru kullanıyor. Bu da bakırın yerini tutmasa da bakırdan bir mertebe aşağı olacak şekilde en iyisi diyebiliriz. Alüminyum boru modası ucu bakır,geriye kalan kısmı alüminyum olan "bimetalik" borularla başladı. Arçelik de bunu kullanarak alüminyum boruya geçti. Sonra o-ring rakorlu alüminyum boruya (günümüzde kullandığı boruya) geçiş yaptı.


    Ama 42 bar basınç değerlerine ulaşabilen bu sistemlerde ekli borular sağlıklı olmuyor. Arçelik de et kalınlığı yüksek ve boydan boya alüminyum boruya geçti. Et kalınlığı yüksek olsa bile bakırdan ucuza geldiği için böyle devam ediyor.


    Saygılarımla...





  • klima5505 kullanıcısına yanıt

    Ustad detaylı açıklamanız icin teşekkür ederim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • erkay E kullanıcısına yanıt
    Rica ederim hocam.

    Saygılarımla...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • klima5505 kullanıcısına yanıt

    Hocam geçen ay demirdöküm kion 12 binlik klima taktırdım. Servis gelmek için aradığında yanında vakumlama cihazı var mı dedik. Çocuk biz yapmıyoruz gerek yok gibi bildiğiniz klasik cevapları verince. Çocuğa vakumlama cihazı manometer olmadan ve bu işi bilen biri olmadan montaja gelme dedim.

    Bu konuşmadan sonra servis 10 gün sonra aletlerle geldi geldi çok da üstüne düşmedim

    Şimdi asıl sorum şu hocam, Site içinde daire klima dış üniteleri için yerler var bu yerlerden benim daireye baya bir mesafe var 30-35 metre vardır. Tesisat zaten duvar arkasına gömülü.

    Montaj yapan ekip bu özel ayrılan yerde çalışırken ben iç ünite montajı ile ilgilendiğimden evdeydim, montaj sırasında vakumlama aleti sesini duymadım(mesafeden dolayı) ama heralde yapmıştır. Yaptın mı dedim personele evet yaptım dedi. Bunu sorarken vakumlama aleti ve hortumlar yerde dış ünite yanındaydı, Heralde yalan söylememiştir.

    Mesele şu ki, Demirdokum kion un soğutmasından hiç memnun değilim. Yani baymak (12 binlik) ve lg 18 lik klimalarimiz var onlar kadar soğutmuyor bu cihaz. Yani dibine girince hissedersin ya, diğerleri kadar soğutma yapmıyor.

    Bunun sebebi hadi diyelim vakumlama yapamadı ama cihaz sıfır, bu şekilde verimli soğutma yapması gerekmez mi?

    Vakumlama yaptı diyelim tesisat mesafesi 30 metre civarı. Bu şekilde soğutma verimi düşer mi?

    Yani biraz sıkıntıyı anlatmak için uzun oldu ama hocam, sizce bu durumda ne yapılabilir servisi tekrar çağırıp gaz mı bastırsam? Cihazın daha iyi soğutma yapması için ne yapılabilir? Uğraşmaya değer mi? Yoksa demirdöküm kion dandik mi?

    Is çözümsüz kalırsa tüketici mahkemesi ile uğraşıp yeni bir dış ünite talebi yapmayı düşünüyorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kagrenac K kullanıcısına yanıt
    Merhaba. Başvuruyu biraz geç yapabildim dolayısıyla hala sonuçlanmadı. Ama geçen hafta arçelikten arandım ve ek garanti verelim dediler. Dış ünite değişime gitse bile garantiniz baştan başlamaz bir sene geçmiş iki seneniz kalmış garanti bitimine deyince ek garantiyi mantıklı buldum. Çünkü hakem heyeti her zaman müşteri lehine olumlu cevap çıkartmıyor maalesef. Bir de sorumun cevabını da bulamadım açıkçası. Vakum yapılmadığının zaman geçse bile kesinlikle anlaşılabilecek olduğundan emin olsam belki yine beklerdim heyet kararını.
    Siz ne yaptınız?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • sioux kullanıcısına yanıt
    Merhaba hocam.

    Öncelikle hayırlı olsun.

    Vakum konusunda maalesef net bir yorum yapamam. Ama dış ünitenin dibine kadar getirdiyse mantıken yapmıştır.

    30 metre borulama varsa burada hiçbir cihaz tam anlamıyla verim sağlayamaz. Örneğin satın aldığınız Kion 12k cihaz en fazla 15 metre borulamaya izin verir. Ki bu max. mesafe iken bunun 2 katı borulama yapılmış.

    Anladığım kadarıyla ilk montajda soğutucu akışkan ilavesi yapılmamış. 7,5 metreyi geçen borulamada soğutucu akışkan ilavesi yapılması gerekirdi. Bunu yapmadılarsa fabrika sarjıyla kafadan zaten performans düşük olacaktır. 30 metre boru varsa 7,5 metreye kadar ilave gerekmez. Bu durumda 22,5 metre için metrede 20gr eklemek gerekir. Bu durumda vakumdan sonra 450gr soğutucu akışkan eklenmesi gerekirdi. Ama max. 15 metre borulamaya müsait olduğu gerçeği maalesef yine karşımıza çıkar. Böyle uzun borulamada kompresör yorulabilir. Inverter kompresörler 3 fazlı DC ile çalışırlar. Torkları yüksektir,dikey borulama az ise kompresör yorulmadan çalışabilir ama servis olası kompresör arızasında borulamanın uzunluğuna sığınarak garantiyi yakabilir. Çünkü ilk montajda bunu belirtmediyseniz bizim 30 metre borudan haberimiz yoktu diyebilirler.

    Yani müteahhit zamanında borulamaya yaptırmış iyi güzel ama bu metraj ancak multi cihazlar için müsaittir. Bireysel cihazlarda 24000 Btu kapasiteler 30 metreye kadar borulamaya müsade edebiliyor.

    Eğer bahsettiğim gaz ilavesi yapılmadıysa performans düşümünün tek sebebi budur. Dış ünitelerin olduğu bölüme giyme imkanınız varsa cihaz çalışırken bakınız. Dış üniteden iç üniteye giden önce boru karlanmış olacaktır. Şayet soğutucu akışkan ilavesi yapılmadıysa...

    Kion'un nasıl bir cihaz olduğuna gelince,

    Maalesef çokça önerdiğim bir cihaz değil. DD'de A serilerini tavsiye ediyorum ki onlar da sadece soğutma için tavsiye ettiğim cihazlar. Kion Arçelik üretimi,LG tasarımı olan bir cihaz. Ama kalite bakımından maalesef kırpılmış bir cihaz. Firmaya sorsanız aksini söyler. Kimse yoğurdum ekşi demez... Ama cihazın kalitesi Arçelik ve LG cihazların seviyesinde değil. Üretici marka LG,Arçelik fabrikasında toplanıyor ama malzeme kalitesi olarak Altus,Keysmart,Kion grubu daha alt kalitede.

    Benim tavsiyem borulamanın uzun olduğunu belirterek eğer gaz ilavesi yapılmadıysa yaptırınız. Performansa o şekilde bakınız. Yine sorun devam ederse iade yoluna gidiniz. Ama 30 metrede çalışabilecek cihazı bulmak çok zordur...

    Saygılarımla...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Benim klima 5 yıl sonunda ısıtmamaya başladı. Soğtmada sorun yoktu, ısıtma yetersizdi. Bi 5 yıl daha idare ettikten sonra, tavsiye üzerine birini çağırdım. Gelen 19-yaşlarında bir delikanlıydı. Hiç gözüm tutmadı. Önce bi klimayı bozdu. Sonra markayı falan aradı, bir şekilde çalıştırdı.
    Sonra klimada bir sorun yok, gazı falan azalmamış dedi. Ben klimanın yerini değiştirelim dedim. Değiştirdi. Israrına bir miktar gaz bastı.
    Gitti.
    Klimanın ısıtması çok az düzeldi. Ama asla yeniyken olduğu gibi değil.
    Üstelik problemler arttı

    1. Dış ünitenin çıkışları ya kaçırıyor,ya da terliyor. Resmen bakır borular ıpıslak,hatta su damlatıyor
    2. Dış üniteden su sesi geliyor.Sanki içinde dere akıyor.
    Vakumlama makinesi falan yoktu,biraz gaz kaçırtarak hava boşaltması yaptı.

    Şimdiki. Benim klima çöp mü oldu?
    Klima Multi klima. Güncel fiyatı 40bin.

    Bunu boşaltıp,doldurmak kaça patlar, ve değer mi, yeni gibi olur mu? 2 yıldır da su sesiyle, aktif kullanıyorum. 12 yaşına geldi.
    Soğutması hala harika.Isıtma vasat. İkide bir donuyor,soğuk üflüyor falan .

    Bir de klimada yağ bulunuyormuş. Hiç yağ eklenmesi ve değiştirilmesi. Böyle bir şey var mı? Yağ değişimi yapılıyor mu? Ömürlük mü?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • mayko33 M kullanıcısına yanıt

    Merhaba.


    1-Soğutma konumunda çalışırken veya defrost esnasında dış üniteden iç üniteye giden boruların bağlandığı kısımlarda terleme olması normaldir. Söz konusu terleme dış ortam havasındaki nemin soğuk olan borulara teması sonucu yoğuşup su damlacıkları haline dönmesinden kaynaklanır. Tıpkı iç ünitede yoğuşan nemin tahliye hortumu ile dışarı atılması gibi. Yer değişimi esnasında bu boruların izolasyonu söküldü ve borular izolesiz kaldı ise havayla teması olduğu için yoğuşma meydana gelir. Boruların izole edilmesi ile (bakır boru için kullanılan izolasyon süngeri ile boruların kaplanması sonucu) bu terleme ortadan kaldırılabilir.


    2-Klimanızın gazı nedir ? Dış ünite etiketine bakma imkânınız varsa orada görebilirsiniz. Eğer R410A veya R407C gazlı bir klima ise gaz kaçırtarak yapılan "süpürme" işlemi klimanın gazına zarar vermektedir,son derece yanlış bir işlemdir. R410A veya R407C gibi karışım olan gazlar ile çalışan klimalarda vakum yerine süpürme yapılırsa karışımın oranı kaçan gaz sonucu bozulur ve soğutucu akışkan performansını yitirir. Ayrıca soğutucu akışkan miktarı yetersiz ise veya borularda özellikle büküm yerlerinde kırılma var ise söz konusu su sesi gelmeye başlar. Ayrıca cihaz multi split olduğu için vakumsuz montaj multi cihazın solenoid vanalarında sese sebep olabilmektedir (sistemde kalan nem vb. etkenler sebebiyle)


    3-Klimanız çöp oldu denilemez ama gerçekten işinin ehli olan bir servis tarafından incelenmelidir. Size suç bulmak için demiyorum ancak keşke böyle tecrübesiz olup güvenmediğiniz birine hiç dokundurtmasaydınız.


    Soğutucu akışkanın tamamen boşaltılmasının ardından sisteme derin vakum yapılmalıdır. Yani 1-2 saat süreyle dış ünite vanaları da açık olup dış ünitenin içerisindeki boruların da vakumlanacağı şekilde bir vakum işlemi uygulanmalıdır. Sonrasında dış ünite etiketinde yazan miktar kadar soğutucu akışkanın dış üniteden şarj edilmesi sonucu sistem test edilebilir. Usulünce yapılırsa klima eski performansına kavuşur. En azından olabileceğinin en iyisi olur. 12 Yılın getirdiği aşınma sebebiyle cihazla hiç oynanmamış olsa bile ilk günkü performansını sağlaması mümkün olmaz.


    Kompresör yağının eklenmesi veya değiştirilmesi gerekmez. Sistem kapalı olduğu için havanın (oksijenin,nemin) oluşturduğu aşındırıcı ve eskitici etkiler kompresör yağına işlemez. Bu,yağın sonsuza kadar işlevini koruyacağı anlamına gelmese de kompresörün ömrü boyunca yağın işlevini sürdürebileceğini gösterir. Hermetik tip (ev tipi vb.) klima kompresörleri için durum bu şekildedir. Yani periyodik bakımlarda kompresör yağ değişimi,ilavesi gibi durumlar söz konusu olmaz. Klima çok eski olup restore edilerek kullanılacak olsa bu durumda kompresörün dış üniteden ayrılması ve yağın değiştirilmesi iyi olur. Ama sizin klimanız için böyle bir işleme gerek yoktur.


    Soğutucu akışkan masrafı+işçilik gibi kalemler sebebiyle 300-500 TL gibi fiyatlara bu hizmeti almanız çok zor olacaktır. Bu fiyatlara alacağınız hizmet de çok farklı olmaz. Yenisinin fiyatını düşünürsek mevcut klimanın kurtarılması çok daha kârlı olacaktır ancak söz konusu işlemler için daha yüksek fiyatlar talep edilecektir.


    Saygılarımla...





  • klima5505 kullanıcısına yanıt

    Üstadım merhaba. Geçen hafta LG klima için servis gelip kurulum yaptı ama vakumlama yapılmadı. LG yi aradım vakumlama yapılmadı ürün degisimi istiyorum dedim. Servis gelip rapor yazar ona gore degisim yapılabilir dediler. Şimdi mintaji düzgün yapmamış adamlar gelip biz vakum yapmadık bu ürünü 1 e 1 değişelim diye rapor yazmazlar. Servis te sonrasında aradı hatayı kabul etti özür diledi ancak ürün degisimi olmayacagini içindeki gazın boşaltılıp vakumlama yapılıp tekrar gaz basilacagini belirttiler. Sizce ne yapmaliyim


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sssenbahar S kullanıcısına yanıt

    Merhaba hocam. Öncelikle geçmiş olsun. Vakumun yapılması gerekirdi. Servis elemanlarının bunu yapmaması sonucu gazın boşaltılması ve vakum yapılıp tekrar verilmesi yapılan hatayı düzeltmek yerine üstünü örtmek olur. Müşteri servis elemanının hatası yüzünden sıfır cihazının gazını kurcalatmak zorunda değil,böyle bir hakları yok. Servisin bu direnişine karşın çözüm bulamazsanız bölgenizdeki Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz. Bu durumda çoğunlukla kullanıcının yararına sonuç çıkmaktadır. Ki haklı olduğunuz ortada,kimse vakum yapılmış klima için vakum yapılmadı diyerek başvuruda bulunmaz. Dolayısıyla haklılığınız ortada ve bu yolu tercih ederseniz belki süreç biraz uzayabilir ama dış ünite değişimiyle sıfırdan montaj yapılmış gibi usulünce işlemin gerçekleştirilmesini sağlayabilirsiniz. Bu imkânı kullanmanızı tavsiye ederim.


    Saygılarımla...





  • Hocam peki sadece dış ünite degisimi yeterli mi ic ünitenin de değişmesi gerekir mi ? Konuyla ilgili bir video da var YouTube da. Link paylasilabiliyor mu bilmediğim için paylaşmadım ama elektronik ürünlerle ilgili inceleme ve araştırma yapan bir abimizin videosu. LG lider servisi de aynı hatayı yapmış müşterinin hem iç hem dış ünitesi degistirilmis. Bu arada cihaz servis tarafından uzatma kablosu ile 1 2 dk kadar calistirildi sonrasında kullanılmadı. Daha elektrik baglantisini yaptırmadım. Çok kısa bir süre çalışsa da iç ünite için de degisim talep etmeli miyim? Birde haftaya c.tesi servis gaz degisimi için geleceğini belirtti. Bu durumda tüketici hakem heyetine başvurup aynı zamanda bu işlemi de yaptırmalı miyim ? Yoksa degisim yapmayacaksaniz gaz için müdahale etmeyin ben tüketici hakem heyetine basvuruyorum mu demeliyim. Tuketici hakem heyeti icin başvuru yapmaya calistim satici firma diye soruyor ama ürünü hepsiburada dan, satıcısı hepsiburada olarak aldım. Şikayeti hepsiburada mi ? Lg Elektronics mi? Yoksa LG servisi için mi yapmalıyım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sssenbahar -- 19 Kasım 2022; 21:46:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Sssenbahar S kullanıcısına yanıt

    Sadece dış ünitenin değişmesi yeterlidir. Ama iş hakem heyetine kadar uzadığı için tamamen değişim isteyebilirsiniz. Ama sürecin gelişimine göre orta yol bulunmaya çalışılır,dış ünite değişimi istenirse bunu da kabul edebilirsiniz.


    Başlıkta anlatmış olduğum gibi vakum klima sistemindeki en başta havanın ve olası nemin sistemden uzaklaştırılmasıdır. Hazır boru setlerinin ucu plastik,kauçuk tapalarla kapalı olarak geliyor. Yani içerisinde toz vb. madde olma ihtimali neredeyse yok. Bu da iç ünite değişimini gereksiz kılar. Yani değiştirilmesinde sakınca yoktur,değişmemesi de bu uygulamada sorun oluşturmaz. Ancak siz hakem heyetine talepte bulunacaksanız (ki mutlaka tavsiye ederim) tamamen değişim talebinde bulunabilirsiniz. Buna ek olarak servisin işlemini kabul etmeyiniz. Çünkü bu müdahalenin üstüne heyete başvurursanız siz haksız duruma düşersiniz. Çünkü servis çözüm talebinde bulunmuş,siz de razı kalıp kabul etmişsiniz diyerek karşı çıkabilirler. O nedenle tek çözüm yolu olarak değişim yolunu kabul ettiğinizi belirtmek adına servisin müdahalesini kabul etmemelisiniz.


    Saygılarımla...





  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.