Şimdi Ara

Kışın sert geçmesi şeftaliye yaradı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
876
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Kışın sert geçmesi şeftaliye yaradı


    Kış aylarının mevsim normallerinde seyrederek soğuk geçmesi nedeniyle ağaçların geç uyandığı, bunun da Bursa'da şeftali üretimini artıracağı açıklandı.

    Kış aylarının mevsim normallerinde seyrederek soğuk geçmesi nedeniyle ağaçların geç uyandığı, bunun da Bursa'da şeftali üretimini artıracağı bildirildi.

    Bursa Ziraat Odası Başkanı Sabri Akçalar yaptığı açıklamada, bu yıl özellikle kış ve ilkbahar aylarında hava sıcaklıkları ve yağışların, Bursa'nın içinde bulunduğu bölgede mevsim normallerinde gerçekleştiğini söyledi.

    Akçalar, geçen yıllarda olduğu gibi kış ortasında sıcaklık yükselmesinin yaşanmadığını bunun da ağaçların geç uyanmasını sağladığını anlatarak, bu durumun şeftali gibi bazı meyvelerin üretimine olumlu yansıdığını ifade etti.

    Özellikle Mart ayının önemli olduğunu vurgulayan Akçalar, şöyle konuştu:

    ''Ocak-şubat aylarının sert geçmesi, ağaçların erken uyanmasını engelledi. Ağaç erken uyandığı zaman, Mart ayında şiddetli soğuklar yaşanırsa çiçek dayanamıyor, yanıyor. Böyle olunca da verim düşüyor. Bu yıl gözler uyanmadı, çiçek açması Mart ayı sonlarında oldu. Ardından da hava sıcaklıkları normal gitti. Çiçek kesilmedi. İki yıl önce Şubat, lodoslu ve ılıman geçti. Mart başında çiçek açtı, ardından da ay ortasında havalar soğudu. Sonrasında da çiçekler yandı. Sonuçta üreticiler sezonu boş geçirmiş oldu.''

    Bu yıl ise Bursa genelinde özellikle şeftali üretiminde yüksek verim beklediklerini belirten Akçalar, ''Geçen yıl da şeftali üretimi iyi oldu. Üretici sezonu iyi kapattı. Geçen yıl Bursa genelinde 100 bin ton şeftali üretildi. Bu yıl, daha fazla bir üretim bekliyoruz'' dedi.

    İhracat yolu açık olursa...

    İhracat yolunun açık olması durumunda bu yıl şeftali üreticilerinin yüzünün daha fazla güleceğini anlatan Akçalar, ''Bu yıl her şey yolunda gidiyor. Çiftçimiz zaten ürüne iyi bakıyor. Üreticiler, şeftalinin teklemesini de yaptı. Geçen yıl şeftali ortalama 1,5 liradan satıldı. Bu yıl hem ürün bereketli hem de ihracat durumuna göre şeftalinin yine aynı fiyat ortalamasından satılmasını bekliyoruz. Yani bu yıl şeftali üreticisi kazanacak'' diye konuştu.

    Akçalar, üreticilere ürün sigortası yaptırmaları çağrısında bulunarak, ''Sigorta oranı yeterli değil. Tarımda hasat yapılana kadar ne olacağı belli olmaz. Zaten sigortanın yarısını devlet veriyor. Üreticilerimiz, kendilerini riske atmasın. Mutlaka ürünlerinin sigortasını yaptırsın'' uyarısında bulundu.

    Kaynak: aa

    edit: imla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ganyotcu1453 -- 4 Aralık 2013; 0:40:13 >







  • Şeftalü bol yerük o zaman

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • subliminal mesajlar gelir
  • Ne hayallerle girmiştim konuya, gidiyorum..

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.