Şimdi Ara

Kamber açısını kim ne kadara yapar?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
23.453
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar aracımda 17'' jant oldugu için arkadaya fazla yük binince lastik çamurluğa sürtüp duruyor.Hatta lastigin sürttügü köşeler aşınmaya başlamış.Ben aracıma hafif bi kamber açısı vermek istiyorum bu açıyı vermek kolay mıdır bide maliyeti ne kadardır?



  • Açıyı vermek kolay ama maliyetini bilmiyorum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gökhan G.

    Açıyı vermek kolay ama maliyetini bilmiyorum

    Bana ortalama maliyeti lazım.Eğer 80-100TL gibi bir fiyat ise yaptırmam.
  • Çamurlukları açtırsan daha iyi bence
  • Arabaya bağlı bu biraz, bazı araçlarda kolay yapılamıyor amortisör takılması gerekiyor ama bazılarında direk yapılabiliyor.. en az 100 150 civarı bi fiyatı var
  • Eğer güvenli bir araç istiyorsan aracının orijinalitesini bozmamalısınız.
    Yarın-öbürgün dengesiz/hatalı girdiğiniz bir virajda kaza yaparsanız, bin pişman olursunuz.

    Yok eğer "jantımdan vazgeçemem" derseniz; en fazla çamurluklarınızı genişletin.

    edit: yazım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3ngerek -- 8 Ekim 2012; 0:10:48 >
  • Sizin daha önce bu konuda bir sorunuza cevap vermiştim zannediyorum. Öncelikle aracınızın kamber açısının ayarlanıp ayarlanamadığını öğrenmeniz gerekiyor.

    quote:

    Orijinalden alıntı: LionTech16

    quote:

    Orijinalden alıntı: lewel123

    quote:

    Orijinalden alıntı: LionTech16

    quote:

    Orijinalden alıntı: lewel123

    Gerçekten otomobil yapımı mühendislik zeka ve mantık gerektiriyor.En ufak geometri ve matematiksel sorunlar bile çok büyük sorunlar açıp firmaların başlarını ağrıtabilir.Geçmiş dönemlerde çok oldu.Bizim milletimiz ise arabayı sadece 4 teker bir motordan ibaret sanıyor..

    Konu için çok teşekkür ediyorum.Size bir sorum olucak 2008 subaru impreza hb araçta kamber ayarlamak zor mudur?Kendim ayarlayabilir miyim?Negatif kamber yapmak istiyorum herhangi bir zararı olur mu?(jantların 17inç)

    Çok doğru. Bir otomobil ortalama 8.000 parçadan oluşuyor ve herbir parçanın belli bir tasarım ve üretim prosesi var. Herhangi bir parçadaki bir sorun bütün bir sistemi çalışmaz hale getirebiliyor. Toplum olarak bir arabanın tasarım ve üretim süreçlerinin ne kadar zor olduğunu idrak edemiyoruz. Sonra da kalkıp makyajlanmış bir arabaya ''bu ne yaa, aynı eskisi gibi, ne değişmiş ki bunda?'' diyebiliyoruz. Kasa yenilemek ile makyajlamak arasındaki farkı anlat anlatabilirsen. Bu yüzden aslında toplum olarak öğrenmemiz gereken çok şey var.


    Sorunuza gelirsek ;

    Neden negatif kamber yapmak istiyorsunuz ve hangi tekerleklere uygulamak istiyorsunuz? Şu yüzden soruyorum.

    Büyük ihtimalle Impreza'da 3-4 derece civarı pozitif kamber vardır. Bu pozitif kamber aracın yüklü durumda lastiklerinin yere daha dik basmasını sağlayarak yol tutuşunu arttırmasını amaçlar. Eğer aracınızın lastiklerini genişlettiyseniz /taban genişliği) bu kamber açısını biraz düşürmeniz (örneğin 1 derece küçültülebilir) faydalı olacaktır.

    Fakat, siz negatif kamber seçerseniz; -örneğin negatif 2 derece kamber yaptırdınız diyelim- bu durumda araç yüklü durumda yere bu kamber açısını daha da arttıracaktır. Yani araç yüklendikçe bu kamber açısı otomatik olarak artacaktır. Bu yüzden nispeten çok küçük açılar seçilir (eğer negatif yapılacaksa)

    Negatif kamber açısı, virajda viraj dışı tekerleğin yere dik konuma gelmesini sağlar, bu sayede virajda tutunmayı arttırır, kaymayı önler. Fakat bu açı eğer büyük seçilirse lastiğin sadece iç kısmı yere temas edeceğinden, homojen olmayan aşınma meydana getirir. Bu sorunu da belli aralıklarla lastiği iç dış yaparak aşarsınız.

    Kamber açısını elle ayarlayacağınızı düşünmüyorum. Çünkü bilgisayara bağlıyken ayar yapmak gerekir, ve eğer sağ ve sol tekerlekteki kamber açıları eşit olmazsa araç sağa ve ya sola çekme yapar.

    Verdiginiz bilgiler için teşekkürler.Gerçekten çok yararlı bilgiler.

    Ben 4 tekeri birden negatif kamber yapmak istiyorum.Ama görünüş için aracımda şu anda 17 inç jant ve geniş lastikler var.Kamber ayarının maliyeti nedir fazla pahalı tutar mı?Bide benim arabaya kaç dereceyi önerirsiniz?

    Rica ederim

    Eğer görünüş için yapacaksanız büyük kamber açısı vermek zorundasınız, çünkü 3-4 derece farkedilmez. Bu açıyı da ne kadar büyütürseniz dezavantajlarını da o oranda arttırısınız.

    Ve geniş lastikte bu açıyı çok fazla büyültemezsiniz çünkü zaten 17'' jant kullanıyorsunuz. Yanak yeteri kadar kalın olmadığı için esnekliği düşük olan bu lastiğin yere temas yüzeyi ince lastiğe göre düşük kalabilir. Konfor açısından da bir düşüş olacaktır.

    Kamber ayarının maliyetini bilemiyorum. Bir ara eski kasa Impreza'larda bildiğim kadarıyla kamber açısı ayarlanamıyordu. Ayarlanabilmesi için bir ''Camber Adjustment Kit'' alınıp takılıyordu. Bu sizin aracınızda da devam ediyor mu bilemiyorum maalesef.

    Kaç derece ayarlanmalı konusu biraz göreceli. Negatif kamber yapılacaksa bu zaten arabanın standartlarının dışına çıktığı için derecesi size kalmış. Biraz deneme yanılma yöntemi ile bulunabilir.

     Kamber açısını kim ne kadara yapar?

    Tüm bunların dışında aşırı kamber açılarında (pozitif ve ya negatif) ;

    - Çeki performansı düşer,
    - Fren performansı düşer,
    - Lastik aşınma hızı artar.


    Yani aslında viraj performansı ve görünüş haricinde bir avantajı yok, dezavantajı çok.


    Ekleme :

    Sanırım üstte bahsettiğim olay devam ediyor. Özel ya da yetkili servise uğrayıp bilgi almak daha mantıklı sanırım.

    http://www.partstrain.com/ShopByDepartment/Camber_And_Alignment_Kit/SUBARU/IMPREZA/2008

    Ekleme 2 :

    Vidyo faydalı olabilir.






  • Ben sadece fiyatını öğrenmek istemiştim ama pahalıya mal olacağı için vazgeçtim.Çamurlukları genişletin diyorsunuzda nasıl genişletiliyor?
  • Çamurluk genişletmek de kaporta işi gerektiricektir.
    Genellikle araçları mühendislerin tasarlaması daha verimli oluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iGroN -- 8 Ekim 2012; 16:45:34 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.