Şimdi Ara

İzale-i Şuyu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
1
Favori
378
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Güzel bir yerde değerli bir arazi var arazinin sahipleri 6 kardesler birinde kendisi dahil toplamda 3 hisse bulunuyor diğer kalan 3 hisse şahıslara ait bu 3 hisselik eleman diğerlerinin hissesini almak istiyor ama satmiyorlar dava açmakla tehdit ediyor bu dava sonucunda kişiler paylarını zorla satmak zorunda mi?
    Bu kisiler dava sonucunda diyelim ki bir pay 500bin tl ise ölü fiyatına mi satilir? Değerinden daha düşük



  • İzale-i Şuyu davasında konu taşınmaz paydaş(lar)ın mahkemeye başvurmasıyla açık arttırmada ihale usulüyle satılıyor.


    Davayı açacak kişinin ne kadar hisseye sahip olduğu önemli değildir küçük bir hissesi bile varsa yeterli ama başvuru yaptıktan sonra ihaleye çıkma süresi 1 yıldan uzun sürüyor bildiğim kadarıyla.


    Değer konusuna gelirsek mahkeme bilirkişi atıyor, bilirkişi gayrimenkule değer biçiyor ve ihale bilirkişinin biçtiği değerin yarısından, mahkemenin belirlediği gün ve saatte başlıyor bunun üzerine ne kadar fiyat biçileceğini ihaleye katılanlar belirler tabi ki. İhaleye hisse sahiplerinin dışında 3. kişiler de katılabiliyor. İhale sonunda herkes hissesi oranında ihalenin satış bedelinden hakkını alıyor. Eğer davayı açan veya hissedarlardan biri ihaleyi kazanırsa kendi hissesi dışındaki hisselerin değerini ödüyor tabi.


    Tabi bunun masrafları var ihaleyi açarken filan para istiyor mahkeme, ihale bitiminde de hissedarlardan kesinti olabilir ufakta olsa ama tam bilmiyorum o konuyu avukata danışmanız lazım ben hukukçu değilim sadece çok sayıda ihaleye katıldım bunların içinde izale-i şuyu yani ortaklığın giderilmesi davası ihaleleri de vardı, yanlışım varsa arkadaşlar düzeltebilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UltravioleTT -- 28 Aralık 2020; 23:39:55 >




  • UltravioleTT U kullanıcısına yanıt
    Şöyle bir durum da var hisseleri almak isteyen kardeşin biri hakim o hakimde yasak koydurmuş ihaleye aile fertleri harici kimse katılamıyor 3.kisileri yasaklatmış yani
  • M.S .T kullanıcısına yanıt

    Anladım hocam o zaman 3. şahısların katılabilmesi dışında ki diğer yazdıklarımın normal şartlarda geçerli olması gerekir, diğer özel durumları bilemeyeceğim tabi ki.


    Fakat şöyle bir durum var bu söylediğiniz kararı hangi durumu gerekçe göstererek yapmış bu hakim onu anlamadım.


    Farz edelim ki bu hissedar olan hakim kötü niyetli olarak bu kararı aldırttıysa, ihaleye katılacak olan diğer hissedarların bu ihaleyi kazanmak için ya da en azından ihalenin değerinde sonuçlanması için teklif verecek maddi güçte olmadığını da biliyorsa bu adam bu ihaleyi ucuza kapatma peşinde derim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UltravioleTT -- 29 Aralık 2020; 11:55:45 >
  • Bu tarz davalarda taşınmaz sahiplerinin (paydaşların) ön alım hakkı oluyor. Doğru, ölü fiyatına satılabilir. Ama sadece 1 tarafın hakkı değil bu.


    Örneğin:

    A şahsı ile B şahsının ortak bir malı var. Bunlardan birisi malını satmak istiyor, yada diğeri arsasını kat karşılığı vermek istiyor.

    Bu durumda önce arabulucu ile çözüme ulaştırılmaya çalışılır, yoksa +2 sene sürmesi göze alınan izaleyi şuyu davası açılır.


    Dava açıldıktan sonra mal sahipleri çağırılır, ikisine de sorulur. Biri birinden daha fazla teklif verirse, iki tarafında ön alım hakkı eşit olduğundan, fazla teklifi veren alır.


    Zor işler, cidden iğrenç işler. 2 ay önce başımıza geldi, 60 bin liralık 1/4 hisseyi 120 bine aldık. Yeterki izaleyi şuyu açılmasın, iş çabuk çözülsün diye. Kimse taraf olmaz buna, 2 sene uzun bir süre malesef. Malum partide yakınların varsa işler hızlandırılabiliyor.





  • UltravioleTT U kullanıcısına yanıt
    Zaten 500 bin liralık hisseleri çok gülünç komik rakamlar için almaya çalışıyor 50bin tl gibi teklif sunuyor vermezseniz izale suyu yaptırıp yine ucuza alicam diyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.