Şimdi Ara

İşlemci ve RAM OC hakkında notlar (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
129
Cevap
34
Favori
5.720
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
30 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • sieger kullanıcısına yanıt

    Yakın kafalardayız ondan sorayım dedim:)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Muhteşem bilgiler sağolasın arkadaşım İşlemci ve RAM OC hakkında notlar 

  • İşlemci ve RAM OC hakkında notlar

    stabilite nedir kismi icin ufak bir ornek,

    stabil olmayan ram bu arada 1 gunluk anta ve karhu testini geciyor. Prime95in large ff ini de geciyor. Sonrasinda yanilmiyorsam 3. gunde hata verdi, aradaki fark da hayli az farkindaysaniz, ancak sonuclar hatli farkli, bu sebeple inatla soyluyorum, stabil degilse NONO!

  • sieger kullanıcısına yanıt

    Selamlar konunuz hayli güzel. Sormak istediğim şey ben Vengeance RGB PRO Siyah DDR4 3200MHz CL16 ram kullanıyorum.


    XMP açık iken 3200mhz de çalışıyor. Kapalı iken çok daha düşük. Bu normal mi acaba

  • lonely warrior kullanıcısına yanıt

    evet hocam normal, xmp zaten orada dediginiz 3200mhz de calismasi, kapattiginizda jedec olarak calisir.

  • öncelikle ellerinize sağlık,


    overclock hakkında geçmiş yıllardan beridir öğrendiğim bir şey varsa o da hiç bir şeyin 100% kesin olmadığıdır. bugün 100 farklı ram'den getirsek bunlardan sadece 2 tanesi birbiriyle aynı özellikleri taşıyacaktır. bugün aşırı uçlarda yapılan üst düzey konfigürasyonlarda bile hiç beklenilmedik değerler ve sonuçlar alınabiliyorken insanların kesin bir yargıyla konuşmalarına tav oluyorum. zira reddit ve benzeri oc forumlarında ki insanların da en büyük problemi budur, sırf kendileri birşeyi denedi ve olumlu/olumsuz bir sonuç aldı diye, bunu doğru olarak kabul ediyor ve diğerlerinin de bunu kabul etmesini bekliyor dahası yeni gelen ve öğrenmeye hevesli kişileri de sırf bu sebepten ötürü yanlış bilgilendiriyor. o yüzdendir ki, her konuda araştırma yaparak, doğru kaynakları okuyarak ve deneme/yanılma yöntemleri ile birşeyin keşfedilmesi ve öğrenilmesi lazım.


    bugün overclock ile ilgili en büyük sorun, elektrik hattından gelen voltajın sabit olmaması ve aksamlara da stabil bir biçimde aktarılamadığı için yapılan özelleştirmelerin de buna göre farklılıklar göstermesi kaldı ki herşey doğru yapılsa bile sırf soğutmanın yeterli olmaması sebebiyle oluşacak olan problemler ve performansın kısıtlaması bile beklenmeyen problemlere yol açacaktır. power conditioner gerçekten benim de tavsiye ettiğim birşey fakat fiyatı türkiye'de aşırı pahalı ve böylesine bir maliyet gerektiren bir işi herkes yapamadığı gibi, overclock konusunda belli başlı limitler getiriyor.


    ayrıca github reponuzu okudum fazlasıyla faydalı bulmakla beraber belki de bu içerisinde bulunduğumuz dev okyanusun dibinde sadece bir kum tanesi kadar. her gün birşeyler öğreniyoruz ve sonu hiç gelmiyor.


    ek olarak işlemciye overclock'a başlamadan önce herkesin şu iki konuyu okumasını tavsiye ederim.


    İşlemci ve RAM OC hakkında notlarwww.dell.com
    C-State (C Durumu) Nedir? | Dell Turkey
    https://www.dell.com/support/kbdoc/tr-tr/000060621/c-state-c-durumu-nedir

    bu kısmı alıntıdır :


    Intel SpeedStep Teknolojisi İşlemcinin güç tasarrufu için düşük yük durumlarında düşük saat hızlarında çalışmasını sağlar

    • Bir transistör her değiştiğinde, gücü dağıtır. Bu şu demek bir işlemci daha yüksek saat hızlarında çalıştığında daha fazla güç tüketir ve daha fazla ısı üretir . Ayrıca, gerekli CPU çekirdek voltajı, saat hızları arttıkça artar, güç tüketimi ve ısı çıkışı kare Gerilim
    • Intel SpeedStep Teknolojisi, boşta veya hafif bir yük altında işlemcinin daha yavaş bir saat hızında çalışmasına izin verir. İşletim sistemi, işlemcinin saat hızını yüke uygun bir seviyeye ayarlayabilir, böylece yapacak çok işi olmadığında tam hızda çalışan gücü boşa harcamaz.
    • Eşdeğer AMD teknolojileri Cool'n'Quiet ve PowerNow! İşlevsel olarak Intel çözümüne benzer. Bu çözümler toplu olarak dinamik frekans ölçeklendirme .



    C-State ve SpeedStep mutlaka kapalı kalmalıdır, böylelikle CPU'nun load(boşta) ve idle(yükte) oluşan değişimleri sonucu voltaj değerlerinde oluşacak olan ani dalgalanmaların önüne geçeceği gibi stabil bir OC için gereklidir. Ayrıca delid işlemi gözünü korkutmasın clock speed'i arttırmanın sonucunda oluşacak yüksek sıcak değerlerini 7-10 derece azaltacaktır.



    ps: benim de faydalandığım çok değerli bir kaynak : https://core.ac.uk/download/pdf/38924688.pdf




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-173F5DFA6 -- 2 Ağustos 2021; 21:32:57 >




  • Yorumunuz icin tesekkurler, c-state intel tarafindan bile kapatilmasi onerilen bir sey. Bu sebeple ben nromalde overclocku sadece test programlarini gecti ghibi degi, mesela 20 pass aldirip, onlarin kac Gflops hizla yaptigina bakiyorum, en ufak sapma bile correction demek. (ecc gibi), ve bu sanki stabil gibi gosterse de C state tandansinda performans kaybi. Ve evet bu yaziyi yazmamdaki en buyuk sebep reddit ciler. Gecen gun 11900kf ile ugrasiyordum, custom sogutma ile, ht kapali, 49/45 anca duzgun voltajla 82 derecede calisabildi. Redditte baksaniz 52 core alti hic bir kullanici yok. Bu artik golden chip konusu bile degil, cok baska bir seviyede cehalet ve yanlis bilgilendirme mevcut. Bilirsiniz skylakeden beri her islemci xoc olarak geliyor onumuze. Alder lake ile bunu cozeceklerini soyluyorlar, umidimiz o yonde.


    Ve tekrar yorum ve katkilariniz icin cok tesekkurler.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: sieger

    Yorumunuz icin tesekkurler, c-state intel tarafindan bile kapatilmasi onerilen bir sey. Bu sebeple ben nromalde overclocku sadece test programlarini gecti ghibi degi, mesela 20 pass aldirip, onlarin kac Gflops hizla yaptigina bakiyorum, en ufak sapma bile correction demek. (ecc gibi), ve bu sanki stabil gibi gosterse de C state tandansinda performans kaybi. Ve evet bu yaziyi yazmamdaki en buyuk sebep reddit ciler. Gecen gun 11900kf ile ugrasiyordum, custom sogutma ile, ht kapali, 49/45 anca duzgun voltajla 82 derecede calisabildi. Redditte baksaniz 52 core alti hic bir kullanici yok. Bu artik golden chip konusu bile degil, cok baska bir seviyede cehalet ve yanlis bilgilendirme mevcut. Bilirsiniz skylakeden beri her islemci xoc olarak geliyor onumuze. Alder lake ile bunu cozeceklerini soyluyorlar, umidimiz o yonde.


    Ve tekrar yorum ve katkilariniz icin cok tesekkurler.

    xoc'i 12th nesil de çözebilirlerse eğer çok üst düzey extreme konfigürasyonlar görebilirizİşlemci ve RAM OC hakkında notlar 


    11900KF | 49/45 82 derece'de yine iyi yakalamışsınız. reddit'de ki kullanıcılara kalırsa herkes de pentagon'da kullanılan ya da nasa'ya roket gönderebilecek düzeyde sisteme sahipler...


    F serisi ile en sevdiğim tarafı iGPU ile gelmediği için tek çekirdek performansında düz K serisi işlemciye göre bir kaç tık da olsa daha iyi sonuçlar verebilmesi. benim K serisi tercih etmem kaçak getirildiği için piyasanın 800TL altında alabilmemdi bir de troubleshooting'de eğer yedek GPU yoksa işinize yarıyabiliyor, hoş dual sli setup var yinede, yedekte birşeyler tutmayı seviyorum. zaten latency değeri ryzen tarafından daha verimli olduğu için şuan için overclock tarafında en iyi tercih ama bir sn bunu yazmamam lazımdı, şimdi birisi konuyu amd vs intel'e çevirdiğimizi düşünecek.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-173F5DFA6 -- 2 Ağustos 2021; 22:40:52 >




  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.