Şimdi Ara

İnternet bağlatamıyorum.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
412
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle merhabalar.
    Şimdi ben geçen gıbırnete başvuru yaptım ve bana ankestre bağlantısının olmadığı söylendi. Binanın giriş katındakı elektrik ve tüm buna benzer kabloların geçtiği bir odaya girdim. Bizim bina yeni 2 senelik bina. Yaşadığım dairede daha önce yaşayan olmadığı için de ankestre bağlantısı filan yapılmamış doğal haliyle. Şimdi ben baya forumlardan uzun uzun ankestrenin ne olduğu ve bağlantı mantığını anlamak için okudum baktım. Lakin odaya girdiğimde ankestre benzeri birşeyle karşılaşmadım. Fotolarla filan anlatacağım şimdi.
    İnternetle ilgili 2 kutu vardı. Biri türktelekom öbürü turksatkablonet. Beni ilgilendiren türk telekom kutusu oluyor çünkü gıbırnet onun altyapısını kullanıyor. Üzerindeki anahtarı çevirdim açtım içi şu şekildeydi

    İnternet bağlatamıyorum.

    Kutunun kendisi de bu.

    İnternet bağlatamıyorum.

    Şimdi bi kere ankestre bunun neresinde? Yoksa artık ankestre eskidemi kaldı şimdi tüm bağlantı burdanmı yapılıyor? Çünkü soldakı mavi kablo bağlantıları hepsi bir daireye ait gibi duruyor. Hatta beyas kabloların üzerinde küçük numara etiketleri var.

    İnternet bağlatamıyorum.

    Şimdi gelelim biraz teknik tarafına. Öncelikle ttnin dışarıdan gelen kablosu kalın turuncu kabloyla geliyor

    İnternet bağlatamıyorum.

    Daha sonra siyah kapaklı yere 2 biraz daha ince kablo şeklinde giriyor ama kapaklı kutu 2 katmanlı.

    İnternet bağlatamıyorum. İnternet bağlatamıyorum.

    Gelen 2 kablo siyah kutunun sadece 1 ne gidiyor diğerine giren kablo yok dikkatli bakarsanız. Ama işin garip tarafı kutunun her 2 side mavi soketlere bağlı. Ha bide dikkatli bakarsanız kalın turuncu kablonun yanından gizemli bir kablo daha gelip siyah kutuya girmeden direk mavi portlara bağlanıyor. Bu kablonun amacını da anlayamadım. Son olarakta sanırsam beyaz kablolardan da dairelere dağıtılması lazım ama beyaz kabloları tam anlayamadım mavi portlardan çıkıp gümüş renk bir kutucuğun içine giriyor ama oradan nereye gidiyor anlayamadım.

    İnternet bağlatamıyorum.

    Benim şimdi sorum şu öncelikle bu kutu ankestremidir? Ve bağlantıları yapılmışmı? Yoksa öylece kurmadan orayamı koymuşlar. Bana neden ankestrenizde bağlantı yok deniyor? Binamda çoğu kişi turksat kablonet kullanıyor. Bende turksatın kutusunu da açtım ama açıp incelediğimde bu sefer herşey netti.

    İnternet bağlatamıyorum.

    Gördüğünüz gibi. Soldan kalın turuncu kabloyla gelip şeffaf kutuda kılcal kablolara dönüşüyor ordan yeşil soketlere yeşil soketin diğer tarafından da çıkıp dairelere çıkıyor. Herşey net temiz. Ama ttnetin kutusunu anlayamadım. Bu konuda ne diyebilirsiniz? Diğer çektiğim fotoları da atıyorum incelemek isterseniz.

    İnternet bağlatamıyorum.
    İnternet bağlatamıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kosmos77 -- 24 Aralık 2022; 19:30:58 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >







  • Hocam merhaba,
    Evvela derdinizi çok güzel anlattığınız için teşekkür ederim.
    Şimdi gelelim sorularınızın cevabına: TT kutusuna giren o kalın turuncu kablonun içerisinde birkaç tane core bulunur. Core dediğim kelime "kor" diye telaffuz edilir. Bu corelardan 1 tanesi sizin binanız için ayrılmış durumdadır. O 1 coredan gelen optik sinyal bahsettiğiniz ince metal çubuğa girer. Bu metal çubuğa da PLC denir. Pasif bir prizmadır. Yani elektriksiz çalışan ve optik sinyali bölüp dağıtan bir ekipmandır. Bu PLC'nin çıkış portlarına bağlanan farklı farklı renklere sahip ince kablolara ise pigtail denir. Fabrika çıkışlı olarak bir ucu konnektörlü diğer ucu boştur. Kalın turuncu kablonun girdiği delikten bir tane de ince sarı kablo giriyor. O ince sarı kabloya da OBK denir. Kendisi fiber altyapıda iç tesisatta kullanılan kablodur. Kablonet kutusunda da beyaz renkli OBK'lar tercih edilmiş.
    TT kutusuna giren OBK'ya doğrudan SC konnektör takılmış. Bu kısma anlam veremedim işte. Orada hazırda birçok pigtail dururken adam doğrudan konnektörü takıp geçmiş. Muhtemelen o esnada yanında füzyon cihazı yoktu veya uğraşmak istemedi.
    Neyse devam edelim: Ankastre diye bahsettikleri bu dağıtım kutusu işte. Bu kutudan dairenize OBK çektirmeniz lazım. Çift kaset kullanmışlar çok önemli bir şey değil o. Siz dairenizden bu kutuya kadar OBK çektirdiğinizde kurulum ekibi duruma göre ya orada hazır bulunan pigtaillere OBK'yı füzyonlayacak (kaynatacak) ya da önceki ekibin yaptığı gibi doğrudan konnektörü takıp geçecek. Her iki işlem de hemen hemen aynıdır değişen bir şey yok yani.
    Sonra bu OBK'nın daire içindeki ucuna da bir konnektör takıp onu ONT (optical network terminal) cihazına bağlayacak. ONT cihazından çıkan CAT kabloyu da halk ağzında fiber modem olarak geçen ama aslında teknik olarak modem olmayan cihaza bağladığında işlem tamamlanmış olacak. Son tahlilde daire içerisinde şöyle bir görüntü ortaya çıkacak:
    İnternet bağlatamıyorum.

    Sağdaki küçük cihaz ONT diye bahsettiğim cihaz. Soldaki büyük olan ise dediğim gibi teknik olarak modem olmayan fiber modem. Aslında router yani.

    Ben bu forumdan başka bir arkadaş için saha dolabından odama kadar her şeyi detaylıca anlattığım bir video çekmiştim. Dağıtım kutusunun çalışma prensibini anlattığım kısmı altıncı dakikadan itibaren izleyebilirsiniz. Ama benim tavsiyem vaktiniz varsa tamamını izlemeniz yönünde. 12 dakika civarında zaten. Uzun değil yani. Linkini şöyle bırakayım:https://mega.nz/file/Jc1i1CQZ#4HRpqq4w1nVnZFoVzLcqHnVSAaWhKcUtg4Lc81yD25E/?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Dejuf D kullanıcısına yanıt
    Açıklayıcı anlatımınız için teşekkür ederim. Videoyu da izledim. Ben forumlardan okuduğum kadarıyla sadece yapılması gerekenin ankestre panolarının arasına 2 kablo atılacağını düşünüp, bunu kendim de yaparım elektrikçiye masraf çıkmasın diye kolları sıvamıştım.
    Sanırsam bunun için usta çağırmak şart oldu.
    Peki birkaç sorum daha olacaktı. Numaralanırarak yazayım parçalı olsun karışmasın.
    1) Bunun için elekrikçi mi çağırsam yoksa tt ekibinin böyle bir hizmeti varmıdır? Çağıralım gelsin bence en iyisini onlar yapacaktır.
    2) Gördüğüm kadarıyla kablo çekilmesi lazım eve baya bi işi var masrafı sizce ne olur?
    3) Evde rj11 prizi var ben sanıyordum ki bu prizden alacağım hattı ama siz ont gibi cihazdan bahsettiniz. Şimdi ont diyince kafam karıştı. Eski evde hatırladığım kadarıyla öyle bi aparat yoktu direk gelen kabloyu modemin arkasına takıyorduk da gerçi kablonun nerden geldiğini de bilmiyorum belkide vardı. Açığı ont cihazını ilk burda öğrendim. Bizde eski evde sadece router vardı başka birşey yoktu. Dediğim gibi belkide haberim yoktu. Ama bizim eski evdeki fiber değildi vdsl diye geçiyordu.

    İnternet bağlatamıyorum.

    Bahsettiğim priz bu. Ben bu prizi söküp arkasına baktım arkadan cat kablosu bağlanmış.
    4) Peki bunun arkasına bağlı olan kablo nereye gidiyor bu priz bi işey yarayacakmı? Yoksa fiber dediğimiz bu tarz prizlerden geçmiyormu? Ha bide ben fiber takıntılı değilim vdsl de yeter bana kutu fiber diye illa fiber kullanmak zorunda kalacakmıyım?
    Kıymetli zamanınızı ayırdığınız için teşekkürler.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Kosmos77 K kullanıcısına yanıt
    1) Aslında kuruluma gelen TT ekibi kablo çekim işini halledebiliyor. Ama kesin değil. Bazıları kabloyu çekiyor, bazıları da "siz kabloyu çektirin ondan sonra biz kuruluma gelelim" diyor. Dolayısıyla önce kuruluma gelen ekiple görüşmekte fayda var bence. Kendileri çekerse para ödememiş olursunuz. TT ekibinin ücretsiz çektiğini belirteyim bu arada. Yok TT ekibi çekmezse bir elektrikçiyle anlaşıp çektirebilirsiniz. Bizim anlaştığımız elektrikçide OBK varmış. Adamlar gelip çektiler. Her elektrikçide OBK bulunamayabilir. Eğer konuştuğunuz elektrikçide yoksa TT müdürlüğünden veya kuruluma gelip de kablo çekmeyen TT ekibinden OBK talep edin.

    2) Masrafı tahmin etmek zor olmakla beraber çok meşakkatli bir işlem değil kablo çekimi. Biz 2021 yılının ekim ayında elektrikçiye 9 daireli binamızdaki bütün dairelere OBK döşetmiştik. Yukarıda da belirttiğim gibi adamlarda OBK zaten varmış yani biz OBK'yı TT'den temin etmedik. Metresini 2.5 liradan çektiler. 9 dairenin hepsi tamamlandığında 1170 lira masraf çıktı. 20 lira kırıp 1150 lira aldı. Bu da daire başına 127.7 lira yapıyor, düz hesap herkesten 128 lira toplandı.
    Eğer TT ekibi size kablo çekmezse siz elektrikçiye sadece kendi dairenize çektireceğiniz için o kadar masraf çıkacağını sanmıyorum. Ama güzel ülkemizi son birkaç yıldır meşgul eden çok önemli bir hususu göz ardı etmemek lazım: enflasyon!
    2021 yılının ekim ayından bu mesajı yazdığım ana kadar (25.12.2022 saat:00.15) geçen sürede elektrikçi fiyatları ne olmuştur hiçbir bilgim ve fikrim yok. Dolayısıyla birkaç elektrikçi ile görüşüp fiyat almakta fayda var.

    3) Artık RJ-11 ile işiniz yok. Dediğim gibi o dağıtım kutusundan dairenize OBK çekilecek. Bu OBK daire içinde ONT cihazına girecek. ONT'den çıkan CAT kablo da routerın WAN portuna girecek. Eğer sabit telefon kullanmıyorsanız RJ-11 ile hiçbir işiniz kalmadı. Çünkü routerın WAN portu RJ-45 standardında. Yani çift telli RJ-11 jacklara elveda.
    ONT cihazı sadece FTTH (eve kadar fiber) altyapıda kullanılır. Eski evinizdeki altyapınız VDSL olduğu için orada ONT cihazı yoktu.

    4) Müteahhit iç tesisatı döşenirken CAT kablo kullanmış. O prizin arkasındaki kablo, sistem odasında veya zemin/bodrum katta bir yerlerde boşta duruyordur. Şu an hiçbir işe yaramaz.
    Fiber altyapıda bu tarz prizler kullanılmaz. Ha şöyle kullanılır: müteahhit iç tesisatı OBK ile döşetmiş olsaydı OBK'yı odaya bu prizin içerisinden düşürebilirdi ama bu priz sadece bir kablo çıkışı görevi görürdü. Yani prizde port bile bulunmazdı. Sizin mevcut priziniz şu haliyle öylece duracak, bir işe yaramayacak yani.
    Altyapınız fiber olduğu için fiber kullanacaksınız. Altyapı ne ise onun üzerinden hizmet alınır. Şu an VDSL altyapıda olmadığınız için sabit internet kullanmak istiyorsanız mecburen fiber altyapıyı kullanacaksınız.

    Rica ederim.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Dejuf D kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim hocam. Artık hiçbir soru işareti kalmadı kafamda. Var olun.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Kosmos77 K kullanıcısına yanıt
    Rica ederim hocam. İyi forumlar.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hocam bende bildiklerimi aktarayım dilim döndüğünce. Öncelikle binanızda fiber altyapınız mevcut. Fotoğraflarda gördüğümüz o sarı kıl kablolar fiber kablosu. Evinizde eğer o sarı kablo çekili olan bir yer yoksa demekki eve tesisat çekilmemiş demektir. Şimdi şöyle anlatayım türk Telekom bazı bölgelerde o kutuyu sadece getirip bırakıyor bazı bölgelerde de getirip daire içine kadar tesisatı çekip gidiyor. Sizin yapmanız gereken evin içine çekilmiş bir tesisat olup olmadiğinı kontrol edin. Eğer o sarı kablodan evde yoksa yapacağınız işlem internet başvurusu yaptiğinizda TT ekibi gelir ve çekilmemiş tesisat görürlerse size kablo bırakırlar ve elektrikçiye çektirip tekrar iletişim kurmanızı isterler. Kendiniz kablo almanıza gerek yok zaten TT ekibi kabloyu kendisi bırakıyor sadece tesisat çekme işlemiyle artık birçok bölgede uğraşmıyorlar. O kabloyu elektrikçi yardımıyla dairenize çektirdikten sonra TT ekibi kabloların uç bağlantılarını yapıyor modeminizi kurup hazır hale getirip gidiyorlar. Daha sonra da internetiniz aktif oluyor. Yine aşamadığınız bir durum olursa buraya yazın. Belki sizden görüp başka aynı sorunu yaşayan arkadaşlarda yararlanabilir. Sağlıcakla kalın hocam

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.