Şimdi Ara

Intel 14. Nesil Meteor Lake işlemciler üretime başlıyor: Intel’in iddialı yol haritası belli oldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
532
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Intel 14. Nesil Meteor Lake işlemciler üretime başlıyor: Intel’in iddialı yol haritası belli oldu
    Intel’in finansal anlamdaki zorlu süreci devam ederken gelecek planları da planlandığı gibi ilerlemeye devam ediyor. Şirketin üçüncü çeyrek sonuçlarında da gelir kaybına devam ettiği görülürken bir süre daha bu durumun devam etmesi bekleniyor.



    Ayrıca Bkz.Intel yeniden yapılanmaya 10 milyar dolar harcayacak



    Öte yandan Intel CEO'su Pat Gelsinger ise 14. Nesil Meteor Lake işlemciler dahil olmak üzere yeni ürünleri hakkında bir takım yeni bilgileri de paylaşarak hissedarların umutlarını tazeledi. Açıklanan bilgiler firmanın önümüzdeki birkaç yıllık yol haritasını aydınlatıyor.



    Intel 14. Nesil Meteor Lake çıkış tarihi



    Intel 14. Nesil Meteor Lake işlemciler üretime başlıyor: Intel’in iddialı yol haritası belli oldu
    Intel CEO'sunun vurguladığı ilk ürün elbette masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için geliştirilen ve büyük bir ileriye adım olarak nitelendirilen 14. Nesil Meteor Lake ailesi. Intel 4 işlem sürecinin üzerinde şekillenecek olan yeni nesil işlemci ailesinin hacimli üretime doğru ilerlediği ve yılın 4. çeyreği içinde ilk üretim adımının atılacağı aktarıldı. 2023 yılında ise Meteor Lake işlemcilerinin üretiminde gaza basılacak. 14. Nesil Intel Core işlemciler 2023 sonunda piyasaya çıkacak.



    Intel 14. Nesil Meteor Lake işlemciler üretime başlıyor: Intel’in iddialı yol haritası belli oldu
    İkinci ana ürün grubu ise sunuculara yönelik olan Granite Rapids Xeon serisi olacak. Bu nesilde Intel 3 işlem sürecine geçiş yapılacak. Bununla birlikte Intel 4 ve Intel 3 olarak belirtilen işlem süreçleri hem watt hem de yoğunluk başına transistör performansında ciddi bir sıçrayış vadeden EUV litografisini kullanacak.



    Intel 20A ve 18A işlem süreçleri



    Intel 14. Nesil Meteor Lake işlemciler üretime başlıyor: Intel’in iddialı yol haritası belli oldu
    Intel ayrıca, en son RibbonFET ve PowerVia teknolojisinden yararlanacak olan yeni nesil 20A ve 18A işlem süreçlerindeki ilerlemenin iyi gittiğini belirtiyor. Halihazırda çipler laboratuvarlarda test ediliyor ve gelişim süreçlerine devam ediliyor. Intel, 20A ve 18A süreçleri sayesinde 2025 yılına kadar transistör ve güç performansında tekrardan liderliğe oturmayı hedefliyor.



    Özellikle yeni nesil veri merkezleri ve sunucu ürünlerinden bahseden Pat, Emerald Rapids'in 2023'te piyasaya sürülmek üzere yolda olduğunu duyurdu. Aynı platformda Sapphire Rapids yongalarıyla birlikte sunulacak olan Emerald Rapids ile kullanıcılara çeşitli ölçeklenebilir işlemci portföyünden seçim yapmasına olanağı tanınacak. 2024 yılında gelecek ve Intel 3 süreciyle bantlardan geçecek olan Granite Rapids ise üst seviye çözümlere hitap ederken tamamen E-Core tasarımını benimseyen Sierra Forest ailesi, verimliliğe odaklanan müşterilere odaklanacak.



    Intel için önümüzdeki yıllar önemli



    Intel 14. Nesil Meteor Lake işlemciler üretime başlıyor: Intel’in iddialı yol haritası belli oldu
    Özetlemek gerekirse, masaüstü ve dizüstünü hedefleyen 14. Nesil Meteor Lake bu yılın sonunda üretime başlayacak ve 2023’te üretimi hızlandırılacak. Sunucu ve veri merkezi tarafında Emerald Rapids ailesi 2023 yılında, Sierra Forest ve Granite Rapids ise 2024 yılında bizlerle olacak. Intel 20A ve 18A test yongaları halihazırda laboratuvarda.



    Her şey planlandığı gibi giderse Intel’in eski konumuna geri döndüğünü göreceğiz gibi duruyor. Mali açıdan durum çok da iyi olmasa da 2023’e girerken mavili takımın önümüzdeki yıllar için hazırladığı ürün yelpazesi oldukça iddialı görünüyor.




    Kaynak:https://wccftech.com/intel-updates-next-gen-chips-meteor-lake-production-stepping-q4-granite-rapids-sierra-forest-2023-20a-18a-taped-out/







  • Her sene, her sene artık yetişemez olduk hem döviz hem de bu firmaların açgözlülüğü yüzünden. Yeter ya...

  • AMD'nin 3DVcache 7000 serisi gelince geriye düşeceği bilindiğinden 14.nesil'in olması gerekenden erken çıkacağı haber edilmişti. AMD'nin 14.nesil'e karşı koyacağı ürün asıl belirleyici olacak. Sunucu kanadında AMD'yi epeydir baltaladılar artık çuvala sığmayan mızrak misali sıkıntılar hasıl olunca nesiller mecburen hızla çıkmak zorunda kaldı.
    Son kullanıcının burada dert edineceği birşey yok, hızlı bir değişim olsa da elde olanın yetmemesi gibi bir durum yok, yeni her zaman için lüks'tür diyemeyiz ama yeninin fazla geldiği olanın fazlasıyla yettiği bir son kullanıcı kitlesi var. bu kitle illa yenisini almadan da teknolojiye sahip olabilir.

  • yeni soket ?

  • DISTURBED kullanıcısına yanıt

    ayıpsın.Intel 14. Nesil Meteor Lake işlemciler üretime başlıyor: Intel’in iddialı yol haritası belli oldu 


    şaka bir yana bu sefer iş biraz daha karışık ama ben intelin yeni soket diye kesin bi 890 serisi anakart çıkaracağından eminim ama soket değişmedi ki kaaarşim bakın amd yapar da biz yapamaz mıyız yapabilirler yani tek olur yanı bu olayın.


    25 ağustos haberlerinde 14 serinin 1851 soket olacağı rivayetlerinin olduğu ama bununla ilgili net bilgi bulunmadığı söylenmiş.


    Intel Meteor Lake: news, specs, rumors, release date | Digital Trends


    21 ekim tarihli bu videoda ise 790 muhtemelen anakartlarda 17x 18x socket yazdığı bu durumda 14 serinin bu anakartlara takılabileceği söylenmiş ama soldakinin pek neşesi yok bu konuda.


    14th-Gen "Meteor Lake" Could Use The Same Socket... - YouTube


    intel 12 seriyi çıkarırken mimari mimari diyoruz ama aslında bunlar zaten aynısının laciverti diyerek(hepsi core mimarisi çekirdekleri değiştiriyorlar sadece) bir planlama ile yaptıysa şimdi 1700 diyelim anakartları esnek yapalım sonrakiler de takılsın am4 gibi efsane soket olsun dediyse anca öyle olur bu iş çünkü 690'a 14 takıp 890'a 12 takılamıyorsa bu iş çorbaya döner.


    15 16 var bir de bu familyadan hani kime desen intel 5 seri aynı sokette gidecek diye anlamak istememesini anlarım.





  • 10.nesile 2020 araliktan beri devam ediyorum. 14.nesil tam geçilecek seri.

  • İki firmada işi sidik yarışına çevirdi yazılım üretenleride yanlarına aldılar eski nesil işlemci ve ekran kartlarını güncelleme adı altında sundukları yenilenen uygulamalarla kastırıp yavaşlatıyorlar yeni donanımlara zorluyorlar insanları tam bir namussuzluk döngüsüne girmiş durumda piyasa. Verdikleri yenide eskisinden %3 veya 5 fazlası. 10 yıl öncesine kadar bu rakamlar için yeni ürün çıkmazdı şimdi kendi aralarında sidik yarışındalar milletide peşlerinden sürüklemek için her türlü çakallığı da yapıyolar üstüne sundukları ürünler her geçen gün 1000w sınırına doğru gidiyor

  • tokatli6061 T kullanıcısına yanıt

    Birkaç videoda denk geldim özellikle 13. Nesil işlemcilerde tam performans için Windows 11 i tavsiye ediyorlar çekirdeklerin performansı Windows 11 de belli oluyormuş. Windows 10 kullanmayın diyorlar. Ben Windows 10 dan memnunum. Windows 11 i bir süre denedim birçok hata ile karşılaştım formatlayıp Windows 10 u geri yükledim şu an sorunsuz kullanıyorum resmen beta sürecindeki donanımları yazılımları piyasaya sürüp insanları zorluyorlar. 13. Nesil işlemci almak neyse de Windows 11 neden kullanayım dünya kadar hatası varken


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • olur mu canım tabiki Amd daha iyi ne gerek var haberi okumaya, hülooooo amd yerli çünkü

  • Nereye kadar gidecek bu performans artışları? 1nm falan yaparlar sonra ne olacak? Hem amd hem intel gaza basıp duruyor sonuçta son tüketici kazanıyor ama fiyatları çok yükseliyor alamadıktan sonra neye yarar.

  • WatchAndLearnn kullanıcısına yanıt
    Intel yıllarca 14nm'ye takılmış duruyordu, rakipleri atılımlar yapınca ve yıllık gelir üst üst düşünce gaza basmak zorunda kaldı. Tam tersine bu teknoloji gelişimi rekabet olsaydı çok daha erken olacaktı. Bir de bu açıdan bakın. Apple M serisini, AMD yeni Ryzen'ları üretmese bugün halen 4 çekirdek 8 thread Core i7 kullanıyorduk çünkü yıllarca bu böyle oldu, yaşandı gördük.

  • mehmet_clk M kullanıcısına yanıt
    AMD tarafı da Ryzen 8000 serisinde cevabını verecektir. Neyse ki artık rekabet çok güçlü durumda. 5nm altına inebilir, 5nm+ veya 4nm Ryzen 8000 işlemciler görebiliriz, hatta Intel gibi Hybrid(big.LITTLE) çekirdek mimarisine bile yönelebilir. 3DVCache konusunda haklısınız, muhtemelen oyun performansı konusunda şu an başa baş olduğu 13. Nesil Intel'leri tam olarak sollayacaktır. Ben AMD'nin bir sonraki büyük sıçramasını TSMC 3nm üretimli işlemcilerde yapacağını düşünüyorum.

  • SakuraiTomoki S kullanıcısına yanıt
    Tamam söyleriz fakir ülkeler kızıyor şöyle böyle diye üretmesinler adamlar, her yıl değil de 5 yılda bir yeni ürün çıkarsınlar. Ya böyle bir saçma yaklaşım olabilir mi? Yeni teknoloji işte ne güzel, bir yıl sonra ucuzlar siz de daha uygun fiyattan sahip olursunuz bu kadar basit. Yetişmek gibi bir zorunluluğunuz mu var? Hayır. Zorla mı satıyorlar? Hayır. O zaman sorun nedir? Yok ben aç gözlüyüm, her yeni çıkanı almak istiyorum diyorsanız da basarsınız parasını alırsınız, sızlanmanın anlamı yok. Alamıyorsanız da bunun suçlusu bu firmalar değil, sebeplerini gayet iyi biliyorsunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cleancoder -- 16 Kasım 2022; 16:12:53 >
  • cleancoder C kullanıcısına yanıt

    yonga üretiminde küçülmenin çok çok önemi yok ama etki ettiği söylenebilir, daha fazla küçülme yerine üretim tekniklerinde iyileşme yapılarak gidilecek, intel'in atbaşı olduğu dönemlerden çok uzak olduğundan ve yaptıkları yatırımların etkisinide birkaç yıl içinde göreceklerinden bu mevzularda intel'in basit atakları olmayacak. big-little konusunda intel daha başarılı olabilir en azından verimlilik konusunda ama performansta elindeki tasarımın avantajından sebep AMD geç cevap verse de intel'den bir tık ötede olacak. şuan 13900K ile önde olmaları kimsenin umurunda değil, 7000 serisi 3DVcache ile çıktığından intel 14.nesil performans değerleri onları kurtarmayabilir gibi. benim tahminim bu ama sahada işler değişebiliyor. günün sonunda F/P bakış açısıyla elimizdeki ürünü 3-4 yıl tepe tepe kullarak gitmek bizim için en iyisi. çünkü piyasa son 3 yılda iyi polis kötü polis rolünde işe yapıyorken bizimde buna göre ürün kullanmamız en doğrusu.





  • cleancoder C kullanıcısına yanıt

    Ucuzlasa yazdığınızda haklısınız diyeceğim fakat sizde biliyorsunuz ki bu ülkede bir şeyin ucuzladığı yok. Ayrıca her sene işlemci çıkartmak ne kadar mantıklı sizce? İki yılda bir çıkart? Hadi müthiş bir performans sıçraması olsa neyse diyeceğim o da yok. Daha yeni alınan oem doğru dürüst kullanmaya fırsat kalmadan 6 ay sonra yenisi duyuruluyor 2 senede bir çıkartta millet elindekileri kullansın. Hem sorduğunuz sorular da saçma benim aldığım oem parçası 6 ay sonra güncelliğini yitirecekse ne anladım ben bu işten.

  • cleancoder C kullanıcısına yanıt

    her sene tekil çekirdek gücümü yükseltmek istiyorum ve pentium(2c4t) almak istiyorum ama sürekli soket değiştirmeleri çok can sıkıcı bir durum... Bir de nvidianın yaptığı olay çok iyi 2yılda bir önce neslin tam 2katı gücünde veya 1.3katı gücünde yeni özellikler getiriyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ShadowWyvern -- 16 Kasım 2022; 20:58:33 >
  • i9400f 750 w power suply 3050 ekrawn karti 500 gb ssd 16gb ram ister w10 olsun ister w11 olsun 1 saat sonra sanki koşarsın koşarsın yorulursun o şekilde kasiyordu pc . canim sikildi ori kurcala burayi kurcala micrtosoft defendiri kapattim. giddim Kapersky free yükledim. makinem de yüzde 50 iyileşme oldu. şeytan bunun neresinde.Bu işler hem microsft ayağinda hemde işlemci ayağinda danisikli dovusuklu olduğu kanatina vardim.az daha canim sikilirsa atarim çöpe gider m1 işlemcili bir mac alirim . ne birdaha windowsun yüzüne bakarim . ne intelin ne amd nin.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.