Şimdi Ara

İki galaksinin çarpışması 1 trilyon Güneş’ten daha parlak bir patlama yarattı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.334
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İki galaksinin çarpışması 1 trilyon Güneş’ten daha parlak bir patlama yarattı
    NASA geçtiğimiz gün, 250 milyon ışık yılı uzaklıkta, Serpens takımyıldızında birleşme sürecindeki iki spiral galaksinin James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen yeni bir görüntüsünü yayınladı. NASA, "Arp 220" olarak adlandırılan iki spiral galaksinin çarpışmasının yaklaşık 700 milyon yıl önce başladığını ve muazzam bir yıldız oluşumu patlamasına yol açtığını söylüyor.



    Güneş'ten 1 trilyon kat daha parlak



    İki galaksinin çarpışması 1 trilyon Güneş’ten daha parlak bir patlama yarattı
    NASA yetkilileri bir haber bülteninde "Bu, bir trilyon Güneş'ten daha fazla parlaklığa sahip ultra parlak bir kızılötesi galaksidir (ULIRG)" dedi. Yaklaşık 200 yıldız kümesinin 5.000 ışık yılı çapındaki yoğun, tozlu bir bölgede yer aldığı düşünülüyor. Bu küçük bölgedeki gaz miktarının tüm Samanyolu galaksisindeki gaz miktarına eşit seviyede olduğunun da altı çizildi.



    Ayrıca Bkz.NASA, Mars kaşifinin yazılımını 254 milyon kilometreden güncelledi



    Bilim insanları Arp 220'nin hem en yakın ultra parlak kızılötesi galaksi hem de Dünya'ya en yakın üç galaktik birleşmenin en parlağı olduğunu söylüyor. Ancak belirtildiği gibi ortaya çıkan ışık kızılötesi dalga boylarında, dolayısıyla insan gözü bunu algılayamıyor. Ancak Webb’in sahip olduğu dahili gözlem araçları kızılötesi dalgaları da algılayabildiği için bu iki galaksi ideal bir çalışma alanı haline geliyor.



    Bu arada üstteki görsel Webb tarafından çekilen, alttaki görsel ise Hubble tarafından çekilen görsel.



    İki galaksinin çarpışması 1 trilyon Güneş’ten daha parlak bir patlama yarattı
    Daha önce radyo teleskoplar Arp 220'nin 500 ışık yılından daha az bir bölümünü kapsayan 100 süpernova kalıntısı görmüş ve Hubble Uzay Teleskobu da iki ana galaksinin çekirdeklerinin birbirinden yalnızca 1.200 ışık yılı uzaklıkta olduğunu keşfetmişti. Ancak Webb'in görüntüsü, ilgi çekici derecede parlak ışık kaynağı hakkında daha da fazla ayrıntı sağlıyor.




    Kaynak:https://www.nasa.gov/feature/goddard/2023/webb-captures-the-spectacular-galactic-merger-arp-220
    Kaynak:https://mashable.com/article/james-webb-space-telescope-spiral-galaxy-merger







  • gökyüzü hala siyah ! :D

  • Betelgeuse un patlamasını ve günlerce gökyüzünde parlamasını merakla bekliyorum. İnşallah nasip olur.

  • ProjectMan kullanıcısına yanıt
    Gökyüzü mavidir.

  • 250 ışık yılı: 1.080.000.000×24×12×30=9.331.200.000.000 km uzağımızdaki şaheser dehşetül alemdeki mükemmel olayı dahiyane bir şekilde efenim daha ne diyeyim.. nasıl nasıl görüntülemeyi başardınız. Çok büyük keyf ve heves aldım.

  • lextor L kullanıcısına yanıt
    Büyük ihtimalle göremeyeceğiz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Başlığa baksan başka bir şey söylüyor

  • bu tip astronomi haberlerini gerçekçi bulmuyorum. astronomik paparazzi haberleri diyebiliriz. milyon senelerden bahsediliyor. örneğin andromeda galaksisi, kendi yarı çapı kadar mesafeyi yaklaşık 140 milyon senede alıyor görünüyor. bu açıdan baktığımızda konu başlığının gerçekten felaket olduğunu görüyoruz. İki galaksinin çarpışması 1 trilyon Güneş’ten daha parlak bir patlama yarattı 


    çarpışma 700 milyon yıl önce başlamış.. tamam, öyle olsun.

  • haykoatmaca kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    bu tip astronomi haberlerini gerçekçi bulmuyorum. astronomik paparazzi haberleri diyebiliriz.


    Hangi araştırmalarınız sonucu bu çıkarıma ulaştınız?

  • daha galaksilerin nasıl oluştuğu bilinmiyor. kendi inançlarını bilimsel olmayacak şekilde, teorik olarak veriyorlar. milattan sonra geçen zaman 2023 sene. galaksileri çarpıştırabilmek için milyon sene oynatıyorlar. sence araştırmaya gerek kaldı mı? İki galaksinin çarpışması 1 trilyon Güneş’ten daha parlak bir patlama yarattı 

  • V4LKyR V kullanıcısına yanıt

    Gökyüzü renksizdir. Mavi göz de aslında renksizdir. Bil bakalım bu ikisinin ortak noktası ne?

  • Az bile

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • haykoatmaca kullanıcısına yanıt

    Bahsedilen süreleri ve insan ömrünü düşününce çok magazinsel geliyor bu doğru. Başlıklar zaten dikkat çeksin bilmeyen adam bile damlasın diye atılıyor. Çarpışma sözcüğü biraz yanlış algılara ve anlaşılmalara sebep olabilecek bir sözlük. Çarpışma deyince insanın gözünde katı veya katı sayılabilecekler cisim-maddelerin birbirine temas etmesi gibi bir senaryo oluşuyor. Halbuki uzay denilen şey bomboş nerdeyse devasa bir boşluk. 2 galaksinin çarpışması denilen olayda yüzbinlerce yıldız ve belki de milyarlarca gezegen olsa da bunlar birbirlerine temas edecek, yutacak diye bir şey yok. Kütle çekim kuvvetleri, galaksilerin yönleri, cisimlerin yönleri ve yörüngeleri, momentumları vs derken galaksilerin içlerinde barındırdıklarının yeni gelen kütleler ve çekim kuvvetleriyle yeniden oluşacak olan yörüngeleri olacaktır. Birbirlerine çarpan, yutan cisimler olur mu? (Gezegen, yıldız, karadelik, astroidler) neden olmasın ama bunun olasılığı olmama olasılığından çok çok düşüktür. Belki merkezdeki dev karadelikler ve çevrelerinde olasılık biraz daha fazla olabilir. Malum cisim yoğunluğu, yıldız yoğunluğu vs daha fazla.


    Bu mesaj ve sonraki mesajına cevaben şunu da yazalım. Evet bu kısacık ömürde böyle şeylerin başladığını olup bittiğini görmenin imkânı yok. Hem ışıkyılı uzaklıktaki mesafelerden zaten elde edilip hesaplanan görüntüler hem de çarpışmanın biteceği zaman gibi yaklaşık hesaplamalar simülasyonlarla yapılır. Simülasyonlar olmasa böyle konuşmak zaten farazi olurdu.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • lextor L kullanıcısına yanıt

    Asıl Eta Carinae merak edilmeli. Şu an yaşayan insanların görebileceği tek Hipernova patlaması olabilir. Tabi kozmik süreler insanların süreleriyle kıyaslanamıyor malesef.


    Belki bin yıl sonra patlayacak belki bir yıl sonra. Belki de çoktan patlamıştır İki galaksinin çarpışması 1 trilyon Güneş’ten daha parlak bir patlama yarattı 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • SubhanAllah

  • we[AGRA] kullanıcısına yanıt
    Hocam Nasa 200 yil sonra Tip 1 medeniyet 1100 yil sonra ise Tip 2 medeniyet olacağımızı söylüyor

    Güneşin tüm enerjisini nasil kullanacagiz sizce

    Dyson Küresi yapmak imkansiz

    Dyson Swarm yapilabilir de o kadar maddeyi nerden bulacağız

    Bir de Yildiz Motoru yapıp güneşin rotasını Proxima Centauriye gidebilir miyiz acaba Tüm güneş sistemi ile beraber

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uzay aleminden bahsederken o bilgileri, görece çok kısa olan insan ömrünü de dikkate alarak sunmak bilincimize daha fazla yardımcı olacaktır. Binlerce, milyonlarca yıl boyu zaman alan şeyleri hakkıyla kavrayabilmemiz için ölçeklendirmelerden ve de örneklendirmelerden faydalanılabilir. Örneğin 6 milyon yılı hayal ettirmek için "insan türünün primat ana dalından ayrıldığından bugüne" demek, uzay nesneleri arasındaki mesafenin büyüklüğünü hayal ettirmek için "iki galaksinin çarpışması sırasında her ikisindeki toplam nesnenin ancak %3 ila %5 inin birbirine isabet edip parçalanabileceğini de eklemek çok yararlı olacaktır. İnsanlık bilinci, kısıtlı ömründe uzaydaki süreçlerin sadece bir anlık kısmına şahit olabilmeyi bile "evet geldim-gidiyorum ama zerre kadar olsam da nasıl bir kainatın bir zerresi olduğumun farkındayım!" diye kabul etmeli, o sürecin yaşayamadığı öncesi ve sonrasını da kavrayabilecek denli gelişen bilgi değerlendirme yeteneğiyle de gurur duymalıdır.





  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt

    bu yetenek değil. ben buna yeryüzünde kaos varmış diyen ya da kaos çıkartmaya çalışan bir zihniyetin, hızını alamayıp yüzünü evrene çevirmesine benzetiyorum. varlığı tespit edilemeyen karanlık madde, her şeyi yutan kara deliklerin keşfi de buna benziyor. yani iki galaksiyi birbiriyle niye çarpıştırırsın?İki galaksinin çarpışması 1 trilyon Güneş’ten daha parlak bir patlama yarattı 




    basit bir hesap yapalım:





    andromeda galaksisi yarı çapı 110.000 ışık yılı.

    1 ışık yılı, 9 trilyon km., 9.000.000.000.000 km


    andromeda galaksisi, güneşe göre ölçüm yapılırsa eğer, bize saniyede 300km hızla yaklaşıyor deniyor.


    peki hesaba şöyle devam edelim. mesela milattan sonranın tamamını alalım. 2023 sene.

    2023 senede andromeda galaksisi kendi çapına oranla, ne kadar yol alır? şu yukarıdaki 300km'yi referans alalım önce.

    1 saniyede 300km

    1 dakikada 18.000km

    1 saatde 1.080.000km

    1 günde 25.920.000km

    1 yılda 9.460.800.000km

    2023 yılda 19.139.198.400.000km 


    yani andromeda kabaca 2023 senede 19,1 trilyon km güneşe yaklaşmış oluyor.


    bu değer, andromeda'nın çapının yüzde kaçına denk geliyor?


    19,1 trilyon km / 220.000ışık yılı*9.000.000.000.000km * 100 = ~ % 0,00096


    yani bu hesapla, andromeda galaksisi, 2023 senede kendi galaksi çapının % 0,00096'sı kadar yol almış oluyor. yani bir nevi yerinde sayıyor gibi. İki galaksinin çarpışması 1 trilyon Güneş’ten daha parlak bir patlama yarattı kimse de çıkıp bu hesapta bir sorun var demiyor, neyse..


    şimdi bu noktada şunu hatırlatmamız gerekir. "mars retrosu" denilen, marsın yörünge hareketinde geri gitmesi olayı var. bunu bilenler bilir. marsın izlediği yörüngede geri gittiği yok halbuki. dünya ve marsın yörüngeleri neticesinde, bakış açımıza göre mars takip edildiğinde, mars sanki bir ileri bir geri gidiyormuş gibi yörünge hareketi yaptığı görünür.


    demek istediğim marsın yörünge hareketi için düne kadar, bir ileri bir geri şeklinde denirken bu durumun, izleyen (dünya) ve izlenene ait (mars) yörünge hareketlerinden kaynaklandığı tespit edilmişken, koskoca galaksiyi güneşe göre referans alıp bize saniyede 300km hızla yaklaşıyor demek sizce ne derece isabetli bir tespit olabilir? iki galaksinin birbiri ile çarpışmış olduğunu söylemek için yetenekli olmaya gerek yok. bakkalın yaptığı hesap bile daha yetenekli olmayı gerektiriyor. İki galaksinin çarpışması 1 trilyon Güneş’ten daha parlak bir patlama yarattı 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haykoatmaca -- 26 Nisan 2023; 15:18:10 >




  • Biz daha yarınımızı düsünemiyoruz yorumlarda güneş sistemini baska Galaxy .ye taşımayı hayal etmişler. Dünya bu kadar eşitsizlik varken yeni bir savaş muhtemel bana kalırsa bırak uzayda koloni kurmayı insanlar yakında üstüne giyecek kıyafet yiyecek yemek bulamiycak GİTTİĞİN YOLU GÖRMEDEN HAYALLERİNDEN UZAKLASIRSIN

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.