Şimdi Ara

Hristiyanlığın Kuruluşu ve Dönemi Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
361
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba. Hristiyanlığın kuruluşu ve kurulduğu dönemdeki durumlarını araştırmak istiyorum. Dini bir araştırmadan ziyade tarihsel bir araştırma yapmak istiyorum ancak bunun hakkında neredeyse hiç kitap bulamadım. Dönemin politik yapısına bakan tarihsel bir şekilde anlatan hristiyanlığın kuruluşu konusu çerçevesinde kitap önerirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim..




  • Bütçeni bilmiyorum ama bence Roma'nın emperyal ve geç dönemlerini, Bizans'ın erken dönemini (ki geç Roma denilen dönemle kesişir) konu alan piyasada ne kadar kitap varsa hepsini al. Hıristiyanlığı işleyen bölümlerinin dayandığı kaynakları bibliyografyalarından incele. Daha çok politik tarih yazım çerçevesinde giden yapıtlar istediğine göre Hıristiyanlığın erken döneminde siyasallaşmasının en önemli kısmını Roma'nın Hıristiyanizasyonu ve karşılıklı etkileşim çerçevesinde Hıristiyanlığın da Romanizasyonu teşkil ettiği için bu mantıklı bir strateji olur. Ben gene de coğrafi, kültürel ve politik bağlamları verecek bir iki güzel kitap önereyim:

    Tarsuslu Paulus'un Üç Dünyası, Richard Wallace ve Wynne Williams
    Paulus'un Kutsal Görev Gezileri ve Anadolu Halklarına Mektupları, Çiğdem Dürüşken
    [Romalılara karşı] Yahudi Savaşı, Titus Flavius Josephus (Yahudi ismiyle Yosef ben Matityahu)
    Hıristiyanlık ve İmparatorluk, Zafer Duygu

    Bir de en azından hadi Eski Ahit neyse de İncil'i (Yeni Ahit) edin ve üstünde düşünerek oku. Bir dinin tarihini araştırmadan evvel resmi kabul gören - yani kanon - kutsal metinlerine aşina olmakta fayda var. Alışık olduğumuz İslam dininden aslında epeyce farklı olan Hıristiyanlığı belirli tarihsel bağlam ve paradigmalara oturtabilmek ve daha genel biçimde tanıyabilmek için bonus kaynak da yazayım:

    Hıristiyanlık, Linda Woodhead
    Hıristiyan Tanrı Bilimine Giriş, Thomas Michel

    Hıristiyanlığın türediği Yahudi din ve siyasi geleneği tarihi için:

    İsrail ve Yahuda Krallıkları Tarihi, Şeyma Ay Arçın
    Eski Ahit yani Tanah (Tevrat ve diğer seçme Yahudi dini metinleri)

    Hıristiyanlık basitçe "Mesihçilik" manasında. Bu din İsa ismiyle bilinen, Uzakdoğulu yarı mistik bilginler gibi hayatı efsanelerle örülü olan ancak bir yandan büyük ihtimalle tarihsel yani gerçek olan bir şahsiyetin eski bir Yahudi kehaneti ve inancı çerçevesinde mesihliğine ve tanrısallığına inanan bir cemaatler ve bireyler ailesinin İsa'nın ruhani varlığı etrafında dönen öğretiler dizisi olarak tanımlanabilir. Tabii "aile" diyerek sosyal ve ahlaki söylev veren pek çok Hıristiyan kişi gibi barışçıl ve huzur dolu bir izlenim veriyorum ama tarihsel tablo karmaşıktır. Hıristiyanlık öğretisinin bir parçası olarak sevgi kadar inanç uğruna kılıç sallama ve kan da vardır. Hıristiyanlık hem tokat yiyenin öbür yanağını uzattığı hem de "inançsıza" karşı kılıç olup savaş açtığı, tarihi iç çatışmalarla, mezhep ve cemaat sürtüşmeleri ve savaşlarıyla dolu bir dindir.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Merhaba. Önerileriniz benim için harika ve çok değerli. Öncelikle değerli vaktinizi ayırdığınız için çok minnettarım. Hristiyanlık tarihini araştırma isteğim özel bir proje veya araştırmadan ziyade tamamen kendi kafamda boşlukları doldurmakla alakalı. Neredeyse hiçbir şey bilmediğim bir dönem ve bu bilinmezliğin getirdiği merak beni öğrenmeye itiyor. Elimde kutsalkitap.orgtan temin edilmiş incil ve 3 set anlatım mevcut hali hazırda. Ancak mühendislik okuyan bir üniversite öğrencisiyim ve bir tarihi bu kadar detaylı araştırabilecek ne yazık ki bir zamanım yok. Dolayısıyla bu başlığı açma elzeminde bulundum. Açıkçası piyasada detaylı bir araştırma yapacak kitapta bulunmuyor ne yazık ki. Tavsiye ettiğiniz kitaplar çok önemli ve değerli benim için çünkü bana zamanımı sunuyorsunuz bundan dolayı sonsuz teşekkür ederim. Sizin gibi bilgili, nadide insanların aramızdan hiç eksilmemesi dileğiyle esenlikler ve saygılar..


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • NEPENTHEnd kullanıcısına yanıt

    Rica ederim ne demek.



  • bu bolum iyiymis butun sivri zekalar burada

    koca sayfa yazi yaziyorlar hepsi bos...

    onu geçersek....


    bak kisa yaziyorum tek kitap oneriyorum

    KUR AN ı oku



    Hristiyanlığın Kuruluşu ve Dönemi Hakkında

    kibirle degil kalple oku...

    ha ben karşıtlık olsun diye konu açıyorum diyorsan

    dal insanların yazdığı kitaplara belki bir doğru bulursun

    başarılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pspsexer -- 19 Mayıs 2023; 21:8:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • pspsexer kullanıcısına yanıt

    Kuran indirilene kadar Hristyan yaşayıp ölenler mümin sayılır ve cennete giderler. Güzel şirk koşuyorsun devam et böyle.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pspsexer kullanıcısına yanıt

    Anladığım kadarıyla bu forumun trolü de sizsiniz. Tabii her trolün gerektirdiği gibi okumadan her konuya bodozlama gidiyorsunuz. Açtığım başlığı ve konuyu okursanız eğer tarihsel bir araştırma için belirttiğimi görebilirsiniz. Önerdiğiniz kitabı hem arapça hem de Türkçe hatmini indirdim ancak aradığım dönemle alakalı herhangi bir bilgiye rastlamadım. Kuranın roma dönemiyle alakalı herhangi bir bölümü yok diye biliyorum tabii siz değerli ve okuyan birey bunu bilmemezlik edemezsiniz. Koca sayfa yazılar yazıyoruz ve hepsi boş olabilir ama sen yazıların büyük görünsün diye koca koca boşluklar kullanıyorsun. Esenlikler..

  • İlk Doğu Roma döneminde oldukça yayılıyor Hristiyanlık ve o dönemlerde bilinenin aksine haçtan ziyade PX sembolü ve balık sembolünü genelde bayrak ya da flama olarak kullanıyorlar. Px Hz. İsa'yı simgeliyordu. Öncesinde Roma imparatorluğunda SPQR sıklıkla kullanılıyordu. Px sembolünün ismi ise Labarum'muş.


    https://tr.wikipedia.org/wiki/Labarum#:~:text=Labarum%2C%20Grek%20alfabesindeki%20Chi%20(X,erken%20d%C3%B6nem%20H%C4%B1ristiyanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1n%20sembollerinden%20biridir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Denamint -- 21 Temmuz 2023; 14:0:22 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.