Şimdi Ara

HPET ile ilgili problem

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.266
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba HPET in oyunlarla ile ilgilisi hakkında bolca şey okudum ama yaşadığım problemi çözemedim.
    Sistemim;
    990FXA-UD5
    AMD 8320
    R9 290X

    HPET biostan açık iken "bcdedit /set useplatformclock true" yu cmdye yazarsam HPET i tam anlamıyla aktifleştiriyorum(diye biliyorum). Bu oyun içinde laglara anlık fps düşüşlerine sebep oluyor. Kaynaklarda yeni donanımda doğrusunun bu olduğu yazıyor.

    HPET bios üzerinde kapalı veya açık farketmeksizin "bcdedit /deletevalue useplatformclock" yazdığımda ise donanımlar kendi timerlarıyla iş görüyor(diye biliyorum). Bu sefer problem yok herşey akıcı güzel. Ancak pc kapanıp açıldığı zaman sıfırlanıyor ve yeniden komutu yazıp restart istiyor.

    Bu durum Win7de yaşanmıyor. Çünkü TSC zaten açıkmış vs. vs. Win8.1 ve Win10' da bu problemi yaşıyorum.
    Bu durumu en çok farkettiğim oyun "Warthunder".

    Amacım pcnin kapanma komutuna bağlı bir .bat yazıp her kapanışta çalışmasındansa gerçek bir çözüm bulmak.

    Kaynaklar:
    http://steamcommunity.com/app/292120/discussions/0/620702121685121684/?insideModal=1

    http://www.neowin.net/forum/topic/1075781-tweak-enable-hpet-in-bios-and-os-for-better-performance-and-fps/

    Konuyu yabancı forumlarda çözsemde sonradan tekrarlama durumu hakkında cevap alamadım. Teşekkürler..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinagumus -- 5 Ağustos 2015; 2:41:05 >







  • Şöyle bir şey buldum ama işine yarar mı bilemem ?

    http://forum.donanimhaber.com/m_12018615/mpage_2/tm.htm


    Bir nevi windows zamanlaması diyebiliriz.Belli çözünürlük oranında sistemin işleyişini senkronize eden ve buna görede performansı kontrol eden bir tür mekanizma.Crysis 3 ile bende bu tanımla tanıştım ve fark ettiği tek uygulama diyebilirim bunun dışında herhangi bir performans artışı yada azalışına neden olmuyor.Hpeti test etmek yada mevcut sisteminizdeki akışı izlemek için windows 7 de DPC Latency Checker ve LatencyMon programlarını windows 8.1 de ise LatencyMonu kullanmanızı öneririm.Bu programlar sistemde yer alan sürücü ve donanımların hangi zamanlamalarda işlediğini ve sistem akışına ne süre etki ettiğini görmemizi sağlar.Grafiksel olarak bize anlık veri verirler ve hangi sürücü yada sistem dosyasının ne kadar süre aktif kaldığını ve en çok sistemi neyin işgal ettiği hakkında fikir verebilir.Ayrıca stabil bir ocninde olup olmadığı hakkında fikir verir.Bunun içinde WinTimerTester programına ihtiyaç var indirip çalıştırdığımızda eğer bize 14 lü bir değer verirse windowsda hpet açık 3 küsürlü bir değer verirse hpet windowsda kapalı demektir ratıoa ise 1 ve 1 e ne kadar yakınsa oc başarılı ve stabil demektir.

    Mesela arka planda hiç bir şey açık değilken sadece sistem sürücüleri aktifken latency çok düşük daha sonra internet gezintisi yada müzik dinlemeye başladığımızda latencyler yükselip düşer bu tamamen sistemde görüntü ve Sesin işleyişini kontrol eden sürücülerden kaynaklanır işte sürücüler için gayet akıcı oyun oynuyorum diyebiliyorsak temelinde bu gecikme oynamalarının hangisinde daha az yapıldığıyla ilgilidir.Sistemde kullanmadığımız ve işlevi olmadığı halde sürücüleri yüklü olanlar varsa sildiğimizde sistemdeki gereksiz zaman kayıplarınıda önlemiş oluruz.

    Hpeti bıosdan kapatmak demek bu işlevi windowsda kapatmak demek değildir çünkü windowsunda bunun için ayrı bir işleyişi vardır ve defaultta açıktır.Hpeti bıosdan kapatıp windowsda açık bırakmak ne kadar mantıksızsa terside aynıdır.Tavsiyem ne windowsda nede bıosdaki hpet ayarlarını değiştirmemektir çünkü işletim sistemleri zaten kendi kontrol mekanizmalarına sahipler ve buna müdahale demek sistem akışı içinde istenmeyen sonuçlara yol açabilir işleyen çarka çomak misali biz dönen çarka müdahaleyi sadece çark paslandığında yani sistem artık formata ihtiyaç duyduğunda yapmalıyız diğer türlü maceraya girmeye bence hiç gerek yok.

    Windows 8.1 de sistem resolutıon süresi 1 mili sn dir ve siz arka planda herhangi bir uygulama çalıştırdığında aynı anda latencye bakarsanız programın açılma anında gecikmenin tam 1000 mikro sn(mikro sn cinsinden gecikme sürelerini okudukları için ) olduğunu görmelisiniz daha fazlaysa sistemde gereksiz yere zamandan çalan bir donanım yada sistem sürücüsü vardır.Bu süreyi Timer resolutıon Tool ile 0.5 mili saniyeye düşürebilirsiniz pratikte gecikme yani size yansıma süresi düştüğü için faydalı olmalı ama ben bir farkını göremediğim için(crysis 3 dışında) windows zamanlama çözünürlüğüne müdahale etmedim default ayarı olan değerde gayet hızlı.




  • yilmaz976 kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler. Forumdaki tüm yazıları okudum ama bilgilendirmeden öteye geçilmemiş. WinTimerTester kurdum sonuçlar hpetin kapalı olması gereken şekilde yani 3ü gösteriyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.