Şimdi Ara

Hızlı şarj telefona zarar verir mi? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
2
Favori
5.312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yeni nesil hızlı şarjlar bataryaya zarar vermez. Önce yüksek voltaj verip voltajı doldurur. Sonlara doğru yavaşlar ve voltajı düşürür. Amperi aynı tutarak şarjı gitgide yavaşlatarak tamamlar.

    Örneğin 65 Watt bir şarj cihazı:

    DC5V/3A, 9V/3A, 12V/3A, 15V/3A, 20V/3.25A, 65W Max. şeklinde 20 volttan başlayıp, sonlara doğru 15V, 12V, 9V ve 5Volt a düşüp bataryayı korumaktadır.

    Ayrıca bu cihazlarda telefonun bataryasının durumunu kontrol eden bir çip de bulunur.

    Ayrıca telefonun ısısını vs. de kontrol ederek zarar vermez.

    Şarj da tamamen dolduğunda akımı keser ve geceden taksanız bile zarar vermez.


    Hatta benim bir kablom var. Bu kablonun LED ekranı var ve telefonu kaç Watt ile şarj ettiğini gösterebiliyor.

    Bu kablonun içinde bile bu dediğim çipten var...



    Hızlı şarj telefona zarar verir mi?




  • Haber için teşekkürler

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • faydalı bilgi

  • Bataryanın daha erken bitmesini sağlar

  • Yüksek lisans tezi lityum iyon bataryaların ömür kestirimi üzerine olan bir elektrik yüksek mühendisi olarak söyleyecek olursam, hızlı şarjın da, gece telefonun %100 şarjda kalmasının da telefon üzerinde emniyet açısından büyük bir tehlikesi yoktur fakat bataryanın ömrünün çabuk tükenmesine neden olur. Elektrikli otomobiller ile telefonlar ya aynı ya da çok yakın karakterde batarya kullanırlar. Otomobillerde batarya çok daha maliyetli bir kalem olduğu için daha uzun ömürlü kullanıma yönelik yöntemler ile idame edilir, bu şekilde 8 yıl kullanım ömürleri hedeflenir.

    Yüksek hızlı şarj da, burada bilinenin aksine batarya soğuk olduğunda, batarya ömründen daha çok çalar. Detaylı bilgi edinmek isteyenler lithium dendrite, lithium plating gibi anahtar kelimeler ile makale bulup inceleyebilirler.

  • ssbrutality S kullanıcısına yanıt

    Öyle bir şey yok.


    120 watt şarj ile 17 dk'da dolduruyorsun. Bitmesi 5 saat sürüyor.

  • DeviLJoN D kullanıcısına yanıt

    2022 yılında böyle gerici bir yorum...


    İnsanların en önemli değerlerinden biri zamandır. 15 dakikada şarj olan telefonlar, bu zamanı daha değerli hale getirir. 2.5 saat telefonun şarj olmasını bekleyenler de bu teknolojilere çamur atar.


    Gerçi yurt dışında 2-3 günde çalışıp alınan telefonları insanlar burada 2 ay çalışıp aldığı için telefonlarını elmas gibi korumaları doğal. Aynı şey arabada da geçerli.


    Yurt dışında insanlar bunları bir eşya, işe yarar bir araç olarak kullanıp, kendilerine maksimum fayda sağlarken, bizde el üstünde tutuluyor.


    Ama ne kadar dikkat edilirse edilsin, ne kadar yavaş şarjla veya uygun şarj döngüleri ile şarj yapılırsa yapılsın, telefonlar 3. senesinin sonundan itibaren ya da 700-800 şarj döngüsünde itibaren bataryada önemli ölçüde kayıplar görülüyor. Zaten bu sene çıkan orta seviye telefonlar bile 3 sene önceki üst seviye telefonlarla yaklaşık benzer teknik özelliklere sahip oldukları için, insanların bu "tüketim" mallarına hiç tükenmeyecekmiş, 10 yıllarca kullanacaklarmış gibi davranmaları tuhafıma gidiyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cool Storm -- 17 Temmuz 2022; 0:25:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • LGatakan kullanıcısına yanıt

    Öyle birşey var. Hızlı şarj ile şarj ettiğimde 5 saat ekran süresi alıyorsam, hızlı şarj kapalı şatj ettiğimde 6, 6 buçuk saat ekran süresi alıyorum. Kullanım aynı.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2 fazlı şarj diye bir şey yok, lityum dolum voltajına yaklaştıkça şarj hızı azalır çünkü emebildiği güç miktarı düşer. lityum pilleri güvenlik sebebiyle 4.2v'un yukarısına çıkaramazsınız. tamamen boş olan (~3.5v) bir pile 4.3v verdiğinizde aradaki voltaj farkı yüksek olduğu için çok hızlı enerji emer. pilin voltajı 4.2v'a yaklaştıkça şarj voltajı ile arasındaki fark kapanmaya başladığı için daha yavaş şarj olmaya başlar. eğer bir grafik olsaydı akımın başlangıçtan sonra kadar sabit ve kararlı bir şekilde yavaş yavaş düştüğünü görürdük. yani 2 faz diye bir şey yok.


    not: bazı lityum pillerde max şarj değeri 4.3v'a kadar çıkar.

  • Cool Storm kullanıcısına yanıt
    "Telefon bataryası ve şarj kontrol devresi 1 saat ısınacağına 3 saat boyunca ısınsın" anlayışı çok batarya dostuymuş gibi yazmış bir de.

    1 senede ölen piller vardı eskiden, şimdi 3 yıla yakın gidiyor yine, hem de hızlı şarj ile şarj edilen piller...

  • ridvan1903 kullanıcısına yanıt
    Her hızlı şarj bataryayı ısıtmıyorsa yani kısaltma konusu bile çok geçeri değil..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi raxetul -- 19 Temmuz 2022; 10:41:8 >
  • _RaGoN_ _ kullanıcısına yanıt
    Mühendisten cevap istiyor: Yok.
    Kullanım aynı olsa bile, telefon arkaplan uygulamalarını optimize etiği an ile etmediği anlar karşılaştırılarak bakılmıştır.

    Hem ciddi yazılım hem de güç elektroniği bilmeden yapılacak çoğu yorum yanlış olacaktır. Hatta birisinden birini bilmek bile doğru yorum yapmak için yeterli olmuyor. Bu cihazları piyasaya sürene kadar 1000'lerce mühendis çalışıyor var bunlar cihazın 1000 farklı davranışını bu küçücük aletlere koyuyor. 25 yıllık devre ve bir o kadar da yazılım geçmişim olmasına rağmen bilmediğim bir metodoloji karşıma çıkar mı diye açıp araştırıyorum. Ama net şekilde söyleyebileceğim bir konu var ise o da hızlı şarjın sadece pilin içine konulan enerjinin nasıl taşındığı ile olduğu ve kullanıma yönelik bir etkisinin olmadığı.

  • OverClocK1ng kullanıcısına yanıt
    Çok ama çok yanlış bir yorum. O voltaj değerleri cihaz/şarj aleti karşılıklı haberleşerek adım arttırabildiklerine kadar arttırdıkları değerler. Düşme söz konusu değil. Aha da şu an bu sene başında çıkmış telefonumu ölçü aleti ile şarj ediyorum, voltaj düşmüyor, akım düşüyor. Akımın düşme sebebi de pilin doldukça direnç göstermeye başlaması. Yemek yerken sonlara doğru insanların yavaşlaması gibi.

    Mevcut Quick Charge ile USB Power Delivery protokolleri çıktıkları voltajdan geri inmiyorlar. Sonraki versiyonlarda "zaten pilin direnci yüzünden sonlara doğru şarj gücü düştü, gerek kalmadığı için voltajı da düşerelim" diyebilirler, ama mevcut protokollerde yok.

  • Bataryalarda aşınma diye bir olay var. %85 in üstünde ve %20 inin altında aşınma miktarı artıyor. Batarya daha çabuk bozuluyor. Amaç batarya ömrünü uzatmak burada.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • raxetul kullanıcısına yanıt
    muhendis yanıtlıyor : Var.

    Ayrica mühendis olduğun için sana plaketini verelim ama ben istemiyorum kalsın.Ok? Hey allahim ya mühendisim diye belirtmekte neyin nesi?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • OverClocK1ng kullanıcısına yanıt

    kablonun adını öğrenebilir miyiz hocam

    varsa marka model vesaire?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Batarya kullanan cihazların tarihi 30 yıla dayanıyor, koskoca 30 yıl. Bu süre hızla gelişen teknoloji için yüzyıl boyuntundadır bana göre. Buna rağmen ve bilimin bu kadar ilerlemesine karşılık, batarya süresi ve ömrü konusunda nasıl bir buluş yapılamıyor, benim aklım almıyor. Hele Apple, iPhone şarj süresi konusunda resmen fiyasko yaşıyor...

  • 2016'da HTC 10 almıştım. Kutusundan çıkan 18W'lık hızlı şarj adaptörü telefonun pilini kısa süre içinde öldürdü. 2020'ye kadar powerbank taşıyarak idare ettim. 2020'de Xiaomi Mi Note 10 Lite aldım. Kutusundan çıkan 30W'lık hızlı şarj aletini toplamda 10 kez kullanmamışımdır. Telefonun pilini yüzde 20'nin altına, yüzde 80'nin üstüne çıkarmamaya gayret ediyorum. Telefonun pilini 10W'lık orijinal bir adaptör ve telefonun kutusundan çıkan kablo ile şarj ediyorum. İki senedir kullandığım bu telefon neredeyse kutusundan çıktığı haliyle duruyor. Batarya performansından hala memnunum.


    Hızlı şarjın batarya ömrünü kısalttığını düşünüyorum. Ben 4-5 sene boyunca aynı telefonu kullanıyorum. Ekonomik durumlar ortada, ülkenin büyük çoğunluğu da benim gibi. Alım gücüm olsa ben de sürekli hızlı şarj kullanırım.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dolayısıyla şarj yüzdesi %30’un altına düştüğünde telefonu şarja takmak, bataryanın stres altına girmesini engelleyerek, ömrünü uzatacaktır.

    en guzeli bu tesla da %40 da tak %80 de cikar diyor en az yapabiliyorsan %100 de cikar ama 40 yada 30 alti tak bekleme diyor 10 15 i

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gece şarjda bırakmak güvenli ancak şöyle de düşünmek lazım, cihaz %100'e ulaşıyor, şarj kesiliyor. Sonra cihaz sabaha kadar boşta beklerken sürekli enerji harcıyor, tekrar %100'e şarj oluyor.

    Yani pili birden fazla kez %100'e getirmiş oluyoruz bir kere yerine. Bunun pilin döngü ömrüne zararı olabileceğini düşünüyorum.

  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.