Şimdi Ara

Havalandırma Fanını Dimmer İle Kısınca zZzZz Diye Vızıltı Geliyor Yardım Lütfen

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.410
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,
    25CM Bahçivan BDRAX 250 4K fan kullanıyorum ve Dimmer ile bu fanı 56W'dan başlayarak aşağıya doğru indirdikçe fandan zZzZzZz diye rahatsız edici ses çıkmaya başlıyor.
    Fan yaklaşık 100W enerji çekiyor tam yükte, elektrikçiyim diye geçinen 2-3 kişiye sorduğumda daha küçük motorlu fan alırsan daha iyi olur dediler, bende yaklaşık 56W enerji çeken 25CM Bahçivan BK 250 fan satın aldım. Ses durumu epey azaldı fakat yine de kıstığımda komşularım rahatsız olduklarını ve evlerine kadar zZzZzZ sesi geldiğini söylüyorlar. Fan tam yükte çalışırken sadece hava akım sesi var, bu ses sanıyorum motor sargılarından falan geliyor.
    Kısaca fanların hızını Dimmer ile kıstıkça trafolardan çıkan zZzZzZzZz sesine benzer bi ses gelmeye başlıyor, bu sorunu nasıl çözebilirim?



  • Fan motorları özellikle faz kıyıcı dimmer ile hızları düşürüldüğünde genelde %50 den sonra sargıları vızıldamaya başlarlar. Bahsettiğiniz fan motorunun hız kontol özelliği olduğu katalogda yazıyor ve BSC adında bir hız kontrol ünitesi öneriliyor.
    https://www.bvnair.com/en/uploads/BSC.pdf

    BSC nin çalışma mantığı hakkında bir bilgiye ulaşamadım ama muhtemelen ayar skalası %50..%100 arası gibi bir değere limitlenmiş olabilir.
  • rafet32 kullanıcısına yanıt
    Hocam cevabınız için çok teşekkür ederim, bahsettiğiniz BSC-2 Bahçivan fan kontrol devresi mevcut, onunla kıstığımda da aynı şekilde ses oluyor malesef ve bu ürün dimmer'den farksız sanırım.
    Farklı olarak linkini paylaştığım 4KW dimmer ile denemeler yaptım fakat dediğiniz gibi fanı kıstıkça motor sargılarından geldiğini düşündüğüm ses artmaya başlıyor.https://www.robitshop.com/urun/regulator-ac-220v-4000w-dimmer?gclid=Cj0KCQiAn8nuBRCzARIsAJcdIfOlZM2YcWR2PpDc_WB99Ul5GdiPwiD4K2kGfsQcDe0B497GX2CGYOIaAhzGEALw_wcB

    Bahçivan motor ile konuştuğumda "voltajı değil frekansı düşürerek fanı yavaşlatabilirsiniz ama biraz tuzluya gelir dediler". Ne kadar dediğimde "700-800TL bütçe ile frekans kontrolcü alıp fanın hızını ayarlayabilirsiniz, piyasada sürücü diye geçer." cevabını verdiler.

    2 tane 25CM fanı kontrol etmek için 700-800TL bütçe ayırmak istemiyorum, acaba bunu ucuz yolla çözemez miyim? en azından frekansı yarı yarıya düşürebilsem voltajı %75-80 düşürmek yerine %35-40 düşürürüm ve bu tızlama sesi ortadan kaybolur veya azalır diye düşünüyorum.




  • Monofaz AC fan motorları genelde kondansatörlü ve sabit hızlarda çalışmak için imal edilirler. Bir miktar voltajı azaltarak (Dimmerinde yaptığı işareti kıyarak kabaca yaptığı bu aslında ) dar bir bantta hız ayarı yapabiliyorsunuz. Sürücünü bu fan modelinde işe yarayacağınızı sanmıyorum.

    Düşük ayarlarda sargılardan ses gelmesinin sebebi, sinüs işaretinin artık fazlaca bozulmuş olmasından kaynaklanıyor. Piyasada bulmak ve ekonomiklik açısından ne kadar mantıklı olur ama, sinüsü bozmadan voltajı genliğini değiştirerek ayarlamanıza yardımcı olan varyak adlı ayarlı trafolar var. Hatta elinizde 100W-150W lık 220VAC girişli 110VAC çıkışlı bir trafo varsa bununla deneme yapabilirsiniz. Fanı 110VAC de çalıştırmak veya trafo çıkışında 48VAC gibi bir çıkış varsa onda çalıştırmayı denemek probleminizi çözebilir. Fan bu voltajlarda mekanik olarak dönüyorsa, temiz sinüs ile sürüldüğü için sessiz şekilde çalışması gerekir.




  • rafet32 kullanıcısına yanıt
    Hocam ben bunu priz olarak yapmıştım kullanım kolaylığı oluyordu, linkteki ürün işimi görür mü acaba? 2 fan toplam maks 100W civarı enerji çekiyor, ben ortalama iki fan için 50W geçmiyorum.
    https://urun.n11.com/adaptor/mervesan-ms-120-220v-110v-120va-acac-donusturucu-transformator-P375264303?gclid=Cj0KCQiAn8nuBRCzARIsAJcdIfMz0uXf-Daytkve_nz_gPfQyOYj3YWb9d_WVor8tRfYDu5CIvdh2JUaAsGhEALw_wcB&gclsrc=aw.ds



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi diemcizone -- 18 Kasım 2019; 17:31:2 >




  • 2 fan:
    220VAC de 2x100=200W
    110VAC de 2x50=100W kabaca güç çekecektir. Linkini verdiğiniz ürün bu şartlarda fanları çalıştırır gibi duruyor. Fakat ürünü satın almadan deneme yapma imkanınız varsa (çıkma trafo varsa elinizin aldında) iyi olur. Gerilim düşürme tekniği işe yaramazsa ürüne verdiğiniz paraya yazık olur. Civarınızda elektrik bobinaj, trafo gibi işler yapan bir yer varsa onlarda 110VAc lik gerilim kaynağı vardır. İmkanınız varsa fanı o şekilde deneyip almanız daha isabetli olur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.