Şimdi Ara

Godzilla Minus One (1 Aralık 2023) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
1.620
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Her şey iyi güzel sonunu çok mu düşünmüşler acaba...
  • Adamlar 10 numara film yapmış helal olsun. Hollywood filmlerine bin basar.

  • Film Netflix'e eklendi.

  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Bu yorum 1 ay önce yazılmış ama filmi henüz izlemediğini varsayıp cevap niteliğinde yazmak istedim ama önce bir önden açıklama yapayım.

    Yapımı bugün izledik yine filmsizlikten (kaliteli film yoksunluğu, yoksa kalitesiz boş data israfı çok). Normalde Godzilla'ya şans vermezdim. Benim için Godzilla sadece ve sadece 1998 Hollywood yapımı haliyle güzeldi. O filmi defalarca izlemişimdir. Müzikleriyle, görsel efektleriyle, oyuncularıyla, oyunculuklarıyla, Godzilla'nın tasarımıyla bence dört dörtlük bir yapım. Sonradan TV'de Godzilla 2000 gibi salak saçma Japon yapımları görünce Godzilla'dan soğumuştum. Bir ara 2014 yapımı Godzilla'yı beklerken yine 98 yapımını referans alırlar da yine güzel bir Hollywood ürünü görürüz derken nükleer füzeyle beslenen abuk sabuk vasat bir Godzilla filmi izlettiler bize. Senaryo filan hak getire, boş beleş bir filmdi. Aradan yıllar geçince Kong ile Godzilla'yı kapıştırmsya karar verdi Hollywood. Ortada yine senaryo ve mantık namına hiçbir şey olmadığından fizik filan dinlemeden kupkuru görsel efekt dayadılar. Zaten 2014'teki garabetfen sonra zaten soğumuştum bunu da sıkılarak bitirmiştim. 2024 yapımı olana hiç dokunmadım bu yüzden. Bu 2023 olanına da bu yüzden ve eski Japon yapımı tıraş Godzilla filmlerinden önyargılı olduğumdan dokunmadım. Zaten Uzakdoğu sinemasını 3-5 ekstrem derecede iyi yapımlar dışında Çin, Kore, Japonya fark etmeksizin sevmeyen biriyim. Oyunculuklar, replikler, hal ve hareketler bana çok basit, çok kolpa geliyor çünkü neyse bu filmi de büyük önyargı ile açtım. Baktım zaten film yok en fazla uyuruz, telefona dalarız dedim...


    Ki film bizi başından sonuna kadar içine çekmeyi başardı. Türkçe dublaj izledik. Altyazı okumaya üşendiğimizden ve sıkıldığımız yerde ekrana bakmasak bile dinlerken filmi kaçırmamak adına dublaj izledik. Bir de bu Uzakdoğu sinemasınds dublaj gerçekten iyi gidiyor. Dedim ya diyaloglar vs çok kolpa, altyazıda görünce bir tuhaf karşılayabiliyorsunuz. Ama dublajda bu tuhaflıkları yerelleştirmeyle, Japon karakterlerin bize en yakın ses tonlarıyla, cümleleriyle, en normal halleriyle bizim için daha az tuhaf, daha bize yakın, daha normal hâle getirebiliyorlar. Böylece tuhaf olan Japon karakterleri ve onların diyaloglarıyla daha iyi bağ kurabiliyorsunuz. Bende öyle oluyor en azından. Dublaj bir nevi köprü görevi görüyor. O yüzden diyalogları dinlemekten zevk aldım. Marvel ya da DC'nin ya da birçok günümüz filminde, filmleri 2 saate kadar uzatıp doldurmak için zorla ve boş boş doldurdukları diyaloglar gibi değildi. Çoğunlukla anlamlıydı. Neyse.


    Film 2. Dünya Savaşı zamanlarından başladığı için oradan bizi bir yakalıyor. Japonların gözünden yaşanmış bir gerçek acı olaylardan bizi içinr çekiyor. Buraya Godzilla denen fantastik kurgu yaratığı yerleştiriyorlar. Görsel kalite oldukça iyi tatmin edici. Görsel efekt pornosu yapmamışlar, yerinde ve ihtiyaç olduğu kadar fiziğe de dikkat ederek koymuşlar. Ve film sizi içine çektiği gibi Godzilla'da bir garabet yaratıp sizi filmden koparmıyor, seyir zevkinizi devam ettiriyor. Godzilla (1998) yapımı kadar organik olmasa da bu Godzilla da az çok organik olabilmiş. Hani, lan tamam bu yaratık orada diyerek beyniniz bu görsel efektin oradaki varlığını gerçekmiş gibi kabul edebiliyor az çok. Kong vs Godzilla gibi değil yani.


    Bitmiyor filmde malum Japon filmlerindeki o abartılı "onur için ölünür", "milliyetçilik" hede hödö gazla aları yok. Yani filmin ana temasında, alt ve üst mesajlarınsa böyle bir şey, böyle bir ittirme mesaj klişesi yok. Bunları dile getiren karakterler var ama filmin temssında bu yok. Bilakis filmde bu anlayış bu karakter üzerinde ciddi şekilde eleştiriliyor. Filmde açık açık Japonların zamanının siyasi anlayışı bir kurgu üzerinden eleştirilmiş. Geçtim eleştiriyi, bir Japon filminde bu "onur", "onur için öl", "milliyetçilik" mesajlarının olmaması bile bana çok samimi geldi. Hele ki "onur" meselesi. Tam bir psikolojik işkence. Zaten filmi izlersen göreceksin karakterin yaşadığı pişmanlıkları, kendine olan acımasızlığı, git-gellerini. Bu da filmi sevme nedenlerimizden biri oldu sanırım. Sonuçta insan olarak filmin içinden kendimize ait bir şeyler görünce filme daha çok bağlanıyoruz. Burası da organikti.


    Yapımda diğer hoşuma giden şey de karakterlerin Godzilla sorunu için az çok beyin fırtınası yapması oldu. Cidden çok değişik bir plandı. Adam A planını yapıyor, sonra B planını da yapıyor. Japon yapıyor abi.  Ve yine tartışmalardaki tatlı-sert ve samimi diyaloglar da güzel gitmiş belki dublajın da etkisi olabilir. Film 2 saat ama o 2 saat neredeyse hiç sıkmıyor. Birkaç yerde tempo düşse de o kadar leş yapımlara katlandı ki bu bünye görmüyorsunuz bile. O yüzden ben görmedim.


    Oyunculuklara gelirsek Uzakdoğu sinemasından mıdır bilmem karakterler bazen biraz tuhaftır. Jest ve mimikler abartılı gelebilir. Ama burada durum genel olarak stabildi. Filmde karakterlerin zaman zaman moral bulmak için kriz anlarında bile gülümseyip şakalaşmasını çok da yadırgamadım. Hatta güzel olmuş, insan umuda açsa ya da ne bileyim kafayı yememek için psikolojik olarak olayı kısa süreliğine ciddiye almayabilir. Takılınacak bir şey yok burada aslında. Biz Hollywood'da defalarca Dünya yıkılırken bile 2 kişinin öpüşmesini, birbirine bakışmasını izlemedik mi yıllardır. O yüzden bu filmdeki insan davranışları normal karşılanabilir.


    Normalde 7/10 diyeceğim film ama beklentilerimin çok üstünde çıkması ve film kıtlığı yaşadığımız şu zamanlardan dolayı 8/10 diyorum.


    Bir tek Godzilla'nın tasarımını pek beğenmedim. Dikenleri abartılı olsa da güzeldi ama koca götlü, basenli, göbekli ama buna karşılık küçük kafalı bir yaratık. Belki orijinal tasarım bu şekildedir ama ben 1998 yapımındaki Godzilla'yı tek geçerim tasarım olarak da. Daha orantılı, daha zayıf ama atik, daha kertenkele gibi. Su altındaki salına salına yaptığı yüzme hareketleri mükemmeldi 98 olanında.


    Film bulamıyorsanız mutlaka bakın. Pişman olacağınızı sanmıyorum.





  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt

    Bundan bir önceki japon yapımı godzilla filmide çok güzel. Godzilla'nın ilk ortaya çıkışı, japonya'da oluşturduğu siyasi, pisikolojik, askeri etkisi, godzilla'yı durdurmak için bilimsel metodlara başvurulması çok güzel işlenmiş. Sanki gerçekten Godzilla ortaya çıkmışta, çıkışını simule etmişler. Hatta godzilla 2. planda, bu tarz olaylar daha fazla yer alıyor.

  • Film hakkında geçen gün can sungur ve yakın evren kanalında bir video yayınlandı bence çok güzel özetlemişler filmi, Eğer izleyip anlamayan veya bu ne böyle diye düşünen varsa izlemesini tavsiye ederim kesinlike.

  • alpalp84 kullanıcısına yanıt

    Hangi film hocam 2016 olan var ama o da ilk ortaya çıkışını göstermiyor sanırım. Tam adı nedir veya IMDb linkini atabilir misin?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 5 Haziran 2024; 21:23:29 >
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt

    Evet 2016 versiyonu. Bu film esasında ilk film edasıyla çekiliyor. Bürokrasi, siyaset, bilimsellik vs vs ön planda.


    ımdb
    Shin Gojira (2016) ⭐ 6.8 | Action, Drama, Horror
    https://www.imdb.com/title/tt4262980/
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt

    İzlemeye çalıştım ama çözünürlük, altyazı vs bazında kaliteli versiyonunu bulamamıştım. Haliyle o an için - başlangıç sahnesini oldukça düşük kalitede izlemek haricinde - es geçtim. Boş vakitte kaliteli bir versiyonuna denk gelirsem ilk fırsatta izleyeceğim; aslında İkinci Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş Japonyası bağlamında geçmesi bile filmi benim için yeterince ilginç ve göz atmaya değer kılıyor. Teferruatlı yorumun filmi izlemeyi öncelik haline getirmeye beni daha çok teşvik etti. Teşekkür ederim.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.