Şimdi Ara

Genelge yayınlandı: Kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanılacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
1
Favori
1.826
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Genelge yayınlandı: Kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanılacak
    Türkiye’nin ticari yazılım maliyetlerini azaltma ve dijital bağımsızlığını artırma yolunda önemli bir adım atıldı. Kamuda açık kaynak kodlu yazılım (AKKY) kullanımı genelgesi Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla yayımlandı.



    Kamu kurumlarında açık kaynak kodlu yazılım kullanılacak



    T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç’un paylaşımına göre, yazılım tedarikini içeren mal ve hizmet alımlarında, teknik ve/veya ekonomik gerekçelerle uygun olmaması durumu hariç, ticari lisanslı yazılımlar yerine açık kaynak kodlu yazılım muadilleri tercih edilecek. Kullanılan ticari lisanslı yazılımların envanteri ve bunlardan hangilerinin AKKY muadilleriyle değiştirilebileceğine yönelik AKKY Geçişi Analiz ve Yol Haritası Raporunun Dijital Dönüşüm Ofisinin resmî sitesinde ilan edilecek şablona ve AKKY Geçiş Analiz Rehberi’ne uygun şekilde oluşturularak 9 ay içinde Dijital Dönüşüm Ofisine iletileceği belirtildi.






    Genelge ile birlikte kamuda AKKY kullanımını yaygınlaştırarak bilişim harcamalarından tasarruf edilmesi, üreticiye bağımlılığın azaltılması, siber güvenliğin güçlendirilmesi hedefleniyor.




    Kaynak:https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/07/20230729-34.pdf







  • "bilişim sektöründe dışa bağımlılığı azaltacak önemli bir hamle." demissiniz de acik kaynak toplulugunu destekleyecek en ufak bir hamleniz yok. Gidip sagdan soldan ucuncu parti paketleri koyup sonra veri sizintisi diyeceksiniz. Acik kaynak kullanacaksaniz onu inceleyecek ve takip edecek guzel bir ekibe de ihtiyaciniz var.
    Bu çok çok büyük bir haber ne yazık ki liber office gibi programlar çok çok geliştiği halde ms'a bir sürü para vermenin yanında kamu bilgilerinin güvenliği konusunda da açık kapı bırakıyor idik. intranet ağlarının da windows server yerine linux olması bilgiyi güvenli tutmak için elzemdir. bunu .net yazılımcısı olarak söylüyorum biz varsın az kazanalım ama devlet ayakta kalsın güçlü kalsın.
    aynen öyle. Linux üzerindeki ücretsiz uygulamaların da çoğu, hatta tamamına yakını böyledir. kanser yani.

    aslında Linux'un kendi kitlesi kanser. o kadar kullanım zorluğuna rağmen Linux'un reklamını yapıp "annanem bile kullanır" diyen mal bir kitle var Linux'ta.

    adam kendisi her hafta bi sorun yaşıyor, sorunu düzeltmek için bir saat googling yapıp komut çalıştırıyor. aynı adam odasından çıkıp insan içine karışınca: "Linux süper sorunsuz, hayatımda Linux'ta sorun yaşamadım" diyor. mal çünkü.

    bunlarda bide açık kaynak yazılıma tapma olayı vardır, sanki açık kaynak yazılımın kodunu açıp okuyan var. adam Libre office kodlarının içine küfür yazsa, iddia ediyorum minimum 5 sene ortaya çıkmaz. daha önce benzeri defalarca kez yaşandı.

    not: 13 senedir Windows kullanmayan, masa üstünde Linux kullanan biri olarak yazıyorum. kimse 3 günlük ergen Linux deneyimi ile gelip boş tatava yapmasın.
  • Bu çok çok büyük bir haber ne yazık ki liber office gibi programlar çok çok geliştiği halde ms'a bir sürü para vermenin yanında kamu bilgilerinin güvenliği konusunda da açık kapı bırakıyor idik. intranet ağlarının da windows server yerine linux olması bilgiyi güvenli tutmak için elzemdir. bunu .net yazılımcısı olarak söylüyorum biz varsın az kazanalım ama devlet ayakta kalsın güçlü kalsın.

  • Acik kaynaklar daha risklidir ... Kodlamaktan cok hazir acik kaynak kodlari tercih edecekler ... Emek sifir katki sifir ...

  • Uzun vadede iyi birşey, ancak açık kaynak kodun da sorunları var, kodların sadece devlette saklanması şartı ile ticari yazılımlar alınabilir. Bu da kısa dönemde daha yüksek maliyet demek. Şahsen, milyonlarca satır birinin yazılımını anlamaya çalışıp, düzgün çalışmayan bir yazılım mimarisini geliştirmektense sıfırdan yapmayı tercih ederim. Yeni diller, yeni API'ler, yeni IDE ve compilerlar, yeni library'ler komponentler, yeni standardlara uygun algoritmalar vs. her zaman daha modern bir seçenek oluyor.

    Açık kaynak kodlar, genelde bir kodun üzerine geliştirildiği için 1920 model hurda bir aracın sürekli yamanarak kullanılmasına benzer. Günümüzde geçerli olmayan API'ler, algoritmalar, hatta çok yavaş ve eski veri sistemlerinin kullananlar mevcut.

    Ayrıca, devlet bunları geliştiririm diyorsa, yıllık bakım, yazılımı yapacak yazılımların güncellemeleri, güncelleme yapacak bunları geliştirecek ekipler lazım. Yazılımlar çiçek gibidir, sulamazsan zamanla kurur gider. 20 yıllık yazılımlarım var hala çalışıyor ama gel gör ki çok eski, çok sorunlular, onların güncellenmesi gibi bir olayda olamaz, neredeyse tamamının yeniden yazılması lazım.


    Açık kaynak kodlu yazılım aynı zamanda zaaflarınızı da ortaya koyar. Bunlara karşı önlemlerin de iyi alınması lazım, ki kimsenin ciddiye aldığını sanmıyorum sanmıyorum. Devlettin e-devlet gibi özel yazılımları kendisinin geliştirmesi lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yimmasabi -- 29 Temmuz 2023; 13:10:50 >




  • Kamudaki Windows ve Mac OS desktop ve laptoplar linux ile mi değiştirilecek. Ayrıca kamudaki iPhone telefonları da android ile mi değiştirilecek?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • javaprof kullanıcısına yanıt
    Göreceli bir durum, MS'in çok sıkıntılı olduğu durumlar da var çok kullanışlı olduğu durumlarda var; ancak, söylediğiniz şeyler sadece bir grup kullanıcının değil, tüm kullanıcılarının ses çıkartması gereken şeyler. Yani, dünya üzerindeki tüm kullanıcıları farkına varmalı ve tek ses olmalı. Libre Office vb de çok kullanışlı uygulamalar ama sorun aslında bambaşka ki Libre Office gibi uygulamalar da iyi seçenekler değil.
    Bu noktada benim katkım, ülkenin bu tür şeylerde hep kolaya kaçmaya çalışması oluyor. Yani bunca yıl, yazılımlarda dışa bağımlı olunduğu görülemedi de şimdi mi farkına varılıyor.
    Sektör de en azından benim gözlemleyebildiğim kadarıyla, muhasebe ve/veya lojistik/stok uygulamaları alt alanları dışında doğru düzgün sıfırdan başlayarak yapılan çalışma yok. Var mı, varsa fark edemediğim için üzülürüm.
    Ofis uygulama grubunu (konusu geçtiği için örnek veriyorum) geçtim, bir Wordpad, evet Wordpad kadar bir %100 yerli uygulamamız var mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lterlemez -- 29 Temmuz 2023; 13:12:48 >




  • javaprof kullanıcısına yanıt
    Oyun da oyun, oyun Allah oyun; başka bir şey yok. Tamam, gelir getirme oranı yüksek ama bundan çok daha önemli ve ihtiyaç duyduğumuz şeyler var.

  • Bu kaçıncı kamuda yerli yazılım olayı. Yapabilecek babayiğit olduğunu düşünmüyorum. Anca hastane hasta çağrı ekranını pardus yapıp yerli diye geçerler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ya bırak :)

  • Microsoft :



    Genelge yayınlandı: Kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanılacak
  • "bilişim sektöründe dışa bağımlılığı azaltacak önemli bir hamle." demissiniz de acik kaynak toplulugunu destekleyecek en ufak bir hamleniz yok. Gidip sagdan soldan ucuncu parti paketleri koyup sonra veri sizintisi diyeceksiniz. Acik kaynak kullanacaksaniz onu inceleyecek ve takip edecek guzel bir ekibe de ihtiyaciniz var.

  • lterlemez L kullanıcısına yanıt

    libreoffice görünce midem bulanıyor, virüs yememek için tezi bu ucube programla yazayım dedim bin takla attım sayfa düzeni ve matematiksel ifadeler için, en sonunda o kadar çıldırdım ki küfür edip google docs'tan yazmıştım. bu programa nefretim o kadar büyük ki bir insan olsa yanından geçerken sesli küfür ederdim.

  • Microsoft ile ilgili ne kadar program varsa hemen hepsi ortadan kaldırılacak demektir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

    İnşallah; çünkü kapalı kaynak kodlu yazılım demek, bilgilerinizin size değil, o yazılımın firmasına ait olması demektir. Çok çok geç kalınmış bir hamle, halihazırda tüm TC vatandaşlarının kişisel bilgileri internette üç beş kuruşa satılıyor; ama yine de hiç yoktan iyidir, bir yerden başlamak lazım.

  • Kamu sanki lisanslı kullanıyor, alayı korsan...

  • aniceman kullanıcısına yanıt
    Korsan demeyelim de, lisanssız (aktivasyonsuz) kullanıyorlar diyelim:
    https://www.webtekno.com/haber/amp/78805

    Genelge yayınlandı: Kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanılacak




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 29 Temmuz 2023; 14:18:31 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • agmerhamto kullanıcısına yanıt
    Yetenek problemi

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • %100 yerli ve milli dememişler çok ilginç

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.