Şimdi Ara

Fren Boşalması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
492
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba 10 gün önce fren diski ve balataları hatta ağır bakımların hepsini yaptırdım değiştirdim. (triger, disk, balata, lastik vb) Yaklaşık 700 km yaptım. Bugün de Muğla da biraz virajlı yollarda gittim. Frene yüklenmediğim halde fren aniden boşaldı. Pompalayınca zor da olsa duruyor ama bir sure sonra frene basınca hem fren yumuşak hem de araba akıyor. Dursam daha büyük tehlike yaratacağından kontrollu bir şekilde gittim ve zor bir yolculuk oldu. çoluk çocuk arabada tabi. Genel olarak fren hava yapmıştır usta hatası dedi konuştuğun kişiler. Başka bir ustaya götürdüm zaten küçük yerde tek usta vardı. (ören) Oda havadan değil merkezi sistemden olabilir dedi. Sadece oturdu ve pedala bastı ve yağı parmağıyla kontrol etti. (cihazı varmış meğersem)


    Sonuç olarak dönüş yolunu aynı frenlerle sorun yaşamadan geldim. Sıkıntı yaratmadı hiç hız yapmadım tabi ve frene yüklenmedi. Bakım yapan ustaya götürdüm. Hidrolik değiştirelim dedi. Cihazla ölçtüler aslında iyi çıktı ama pislik yapmıştır falan dedi. Sözde iki kutu hidrolik harcamış bi 600 tl daha tokatlamaya çalıştı. Bir daha olursa hidrolik değiştirelim dediler. Ölmezsen demek oluyor bu heralde. Sonuç olarak hiçbir ustaya güvenmem ve son olarak ustanın bir daha olursa lafından sonra içime bir kurt düştü sorun nedir neden olmuştur dedikleri ne kadar doğrudur diye size danışmak istedim. Teşekkürler şimdiden.








  • merhaba,


    Merkez silindir hatasına benziyor. Eğer eski bir arabaysa (~ 10 yıl / 300.000 km +) merkez silindir bozuk olabilir. Yeni bir arabaysa üretim hatası veya merkez silindir hava yapmış olabilir.


    Kampana ve disk silindirlerindeki nem de bunu yapabilir. Bu halde, soğukken belli etmez ısınınca hava yapar. En kötüsü uzun ve dik bir inişte frene basılırken kendisini belli etmez. İkinci pedalda fren yoktur. Çünkü basınç altında kaynama derecesi yüksektir, 600 ~ 1000 psi arasında su bile kaynamaz. Ama pedal bir defa bırakılıp basınç düşünce hemen kaynar ve sisteme büyük miktarda gaz girer. Pedalı pompalamak da kısa sürede kurtarmaz. Soğuyunca iyileşir ama yine hava vardır.


    Pompalayınca iyileştiği için en çok merkez silindirde conta hatasına benzetiyorum.


    Hidrolik de eskimiştir, değişti ve havası iyice alındıysa iyileşmiş olabilir. Ama arızasız bir sistemde tamamen kaybolması gerekirdi. Tabii, değişim üst taraftaki merkez silindir kabından değil, tekerlek silindirlerinden üreticinin tavsiye ettiği sırayla yapılmalı. En çok nem almış ve bozuk olan hidrolik telkerlek sisindirlerinin içinde. Önemli olan yüksek noktadaki hidrliği değiştirmek değil, alt noktadaki hidroliği arıtmak. Bu da iyi yapılmazsa sorun çözülmemiş olabilir. Üst kaptan isterse beş litre hidrolik değiştirsin, tekerlek silindirlerindeki nemli hidrolik tamamen temizlenmiş olmaz.





  • Aynısı benim de başıma fethiye de geldi. Ölüdenizdeyken önce fren sertleşti balatalar yandı. Daha sonra soğuyup devam edelim dedik bu sefer pedal boşa düştü. Sorun tam olarak neyden kaynaklandı tam bilemediler.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Cevap için teşekkürler hocam. Araç 2013 Polo trendline. 220.000 devirdik 4 yıldır hidrolik değişmedi yaklaşık 90 bin km yaptim.


    Balataların bittiğini biliyordum ama -yaptıkları sesten dolayı- frenlemesinde sıkıntı yoktu aracın. Ağır bakıma giriyorken onu da disk ile değiştireyim dedim. Usta da sağ olsun herhangi bir uyarı yapmadı. Olayın bakımdan sonra olması tesadüf mü ihmal mi bilemedim. Bana daha çok ihmal gibi geliyor.


    Tüm yağı sistemden boşaltıp temizleyip yeni hidrolik ekledik dediler. Birkaç km sürdüm fren eskisine oranla bi tık daha sertti.

  • Full kapasite dolu aracımla %7 eğim iniyordum. Denemek amaçlı boşta sadece frenle inmek istedim. Pedal bir süre sonra daha aşağıda tutmaya başlayınca hemen vitese atmak zorunda kalmıştım. Yani hidrolik hemen koyvermeye başlıyor. Hemde hidroliğimi iki senede bir değiştirmeme rağmen. Ama eminim ki hidrolik değişimlerini bu kadar sık yapmasam pedalda o kadar yükle fren hissi, tutma vs kalmazdı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi motograter -- 20 Temmuz 2023; 3:57:28 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2000 model Reno19 da fren merkezi bozulmuştu. Ara sıra anlık boşa düşüyordu. 2005 yılında sattık.

  • teteni T kullanıcısına yanıt

    bende de bir kez oldu. daha dogrusu bi yolculuk suresince oldu. sonrasinda olmadi ama bakalim. ins bir daha yasatmaz. tehlikeli bir durum.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.