Şimdi Ara

Engelli Birinin Üzerinden Alınan Araba ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
120
Cevap
7
Favori
90.606
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hüseyin erken

    yeterli engelli raporu olan biri icin araba alinirken ne yapilmasi gerekiyor. Sifir olmasi kosulu disinda baska bir kriter var mi? sadece galeri ile mi munakasa icerisine giriliyor?
    bir de engelli kisi arabayi kendisi kullanacak durumda degil baskasi kullanacagi icin plaka da engelli ibaresi olmasi söz konusumu? simdiden tesekkürler

    Plakada engelli işareti kalktı normal plaka.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fethiyelii F kullanıcısına yanıt
    Hocam engelli ibaresinin plakadan kalktigi kesin bilgi mi acaba?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Salvatuon

    Hocam engelli ibaresinin plakadan kalktigi kesin bilgi mi acaba?

    Kesin bilgi . Eğer yüzde 90 engelli raporu varsa plaka normal olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @fethiyelii
    Cevap icin tesekkurler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Salvatuon

    Hocam engelli ibaresinin plakadan kalktigi kesin bilgi mi acaba?

    evet bende %90 özürlü rapora sahibim ve 8.ay evvel sıfır araç aldım plakam normal.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hüseyin erken

    yeterli engelli raporu olan biri icin araba alinirken ne yapilmasi gerekiyor. Sifir olmasi kosulu disinda baska bir kriter var mi? sadece galeri ile mi munakasa icerisine giriliyor?
    bir de engelli kisi arabayi kendisi kullanacak durumda degil baskasi kullanacagi icin plaka da engelli ibaresi olmasi söz konusumu? simdiden tesekkürler

    %90 raporu noterde iki nüsha tastik ettiriyorsunuz. Sonra galeriye gidip satış sorumlusuna veriyorsunuz onlar sizin yerinize bütün işlemleri hallediyor bir hafta içindede almak istediğiniz aracı teslim ediyorlar.Sonra kim kullanırsa kullansın farketmiyor 2.yıl evveline kadar 4.derece akrabalara kadar kim kullanacaksa o kullanacak kişilerinde kimlik ve ehliyet fotokopilerinide veriyordunuz ama artık o şartıda kaldırdılar. Plakalarda artık normal plaka olarak veriliyor engelli ibaresi yok artık.




  • novinovi kullanıcısına yanıt
    SLM KARŞI KOMŞUMUN YÜZDE 90 RAPORU VAR ONUN ÜZERİNE ÖTV SİZ ARAÇ ALMAYI DÜŞÜNÜYORUM HİÇ Bİ KAN BAĞIMIZ YOK ALABİİLİRMİYİZ VEYA KULLANABİLİRMİYİZ
  • merhabalar bir engellinin üzerine kaç tane araç alınabilir acaba
  • quote:

    Orijinalden alıntı: masalece

    merhabalar bir engellinin üzerine kaç tane araç alınabilir acaba

    Kaç tane almak istiyorsunuz?
  • masalece kullanıcısına yanıt
    Sadece bir tane onuda 5.yıl satamıyorsunuz. Şayet 5.yıl dolmadan satmak isterseniz alırken ödemediğiniz ötv'yi ödeyip öyle satabilirsiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: damla_nakliyat

    SLM KARŞI KOMŞUMUN YÜZDE 90 RAPORU VAR ONUN ÜZERİNE ÖTV SİZ ARAÇ ALMAYI DÜŞÜNÜYORUM HİÇ Bİ KAN BAĞIMIZ YOK ALABİİLİRMİYİZ VEYA KULLANABİLİRMİYİZ

    Onun adına alınabilir siz kullanırsınız sorun yok,ancak kaskosu,trafik cezaları yani araçla ilgili resmi ne varsa her şey onun adına görünür.Tabii burda hangi komşu böyle bir şeyi kabul eder onu bilemem.
  • speaker S kullanıcısına yanıt
    Okumakta tembel bir millet olduğumuz için her zaman konu açılır. Tüm cevaplar var burada.

    Bilgi için teşekkür

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Artık %90 altına da kendisinin kullanma zorunluluğunun kalkması lazım diye düşünüyorum.Kalkmasa bile hiç değilse 1.derece kan hısımları(Eş,çocuk,kardeş) kullanabilir densin ya da suistimalleri engellemek için 90 altında olan sadece bedensel engellilere(tekerlekli sandalye kullanan) istisna getirip %90 gibi kullanma serbest olmalı.Uzun yolda gidiyorsun farz edelim yoruldun veya o an rahatsızlandın ne olacak? Çok saçma geliyor bu yasak bana.
  • Son düzenlemeye göre engelli araçlarının kimin kullanacağı ile ilgili tek kısıtlama ehliyettir.

    Şöyle ki :

    Araçta herhangi bir tadilat yoksa B sınıfı ehliyeti olan herkes, tadilat varsa, tadilata uygun H sınıfı ehliyeti olan herkes kullanabilir.

    Eski ve yeni düzenleme şöyle:

    ESKİ: (b) Özel tertibatı olmayıp, sakatlık derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak ülkemizden satın alınan araçların tescil belgelerine, "Araç sahibi malul ve engelli kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de, tescil belgesine işlenir.

    YENİ: e) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan özürlüler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

    Kolay gelsin...




  • speaker S kullanıcısına yanıt
    Çok çok özür diliyerek sormak istiyorum şu belirttiğiniz;

    Araçta herhangi bir tadilat yoksa B sınıfı ehliyeti olan herkes, tadilat varsa, tadilata uygun H sınıfı ehliyeti olan herkes kullanabilir.!

    Bu madde hangi kanun paragrafında geçiyor bana onu yazabilirmisiniz rica ediyorum.,teşekkürler.
  • Herhangi bir kanunda yazmıyor. Kısıtlama içeren hüküm kaldırıldığı için (eski ve yeni hükümleri yazdım) engelli araçları da artık trafik kanunundaki kısıtlamaları dahil olmaktadır. Trafik Kanununa bakarsanız herhangi bir aracı kullanmak için uygun ehliyet dışında bir kısıtlama belirtilmemiştir.

    Karayolları Trafik Yönetmeliği 53 ncü maddesi tam olarak şöyledir:

    Madde 53- (Değişik:RG-9/9/2011-28049)
    Tescil plakalarının niteliklerine ve ölçülerine ait esaslar aşağıda gösterilmiştir.
    a) Nitelikleri
    Tescil plakaları, 0.97 mm. kalınlığında DIN 1745 standardına uygun AL 99,5 F11 ½ sertlikte, gerilme kuvveti 100-150 N/mm, % 0.2 akıcılık sınırı, en az 90 N/mm, uzama direnci en az % 6 (a 10) standardında dikdörtgen biçiminde alüminyumdan yapılır.
    Harf ve rakamlar ile plaka kenarları preste en az 1, en çok 3 milimetre kabartılır ve köşeleri 1 santimetre yarıçapla yuvarlatılır. Plaka kenarları (bordürü) genişliği 5 milimetre olur.
    Geçici plakalardan gümrük plakaları ile altı güne kadar verilen plakalar, plastik veya karton kâğıttan yapılabilir. Bunların üzerinde ayrıca sol üst köşeden sağ alt köşeye doğru 2 santimetre genişlikte beyaz renkli bir bant bulunur.
    b) Ölçüleri
    1) Motorlu bisiklet, motosiklet, yük motosikleti ve lastik tekerlekli traktörlerde 15x24 santimetre,
    2) (Değişik:RG-21/3/2012-28240) Otomobil, kamyonet, minibüs, kamyon, çekici ve otobüslerde ön plaka 11x52, arka plaka 11x52 veya 21x32 santimetre; plaka yerlerinin bu ölçülere uymaması halinde ölçüler 15x30 santimetre,
    en ve boyda olur.
    3) (Değişik:RG-21/3/2012-28240) Harf ve rakam gruplarının plaka üzerindeki yerleri ile genişlik, yükseklik, çizgi kalınlığı ve aralıklarına ait ölçüler; 12, 12/A, 12/A-1, 12/B, 12/B-1, 12/C, 12/C-1, 12/G, 12/G-1, 12/H, 12/H-1, 12/J, 12/J-1, 12/N, 12/N-1, 12/N-2, 12/P, 12/P-1, 12/P-2, 12/R, 12/R-1, 12/R-2, 12/S, 12/S-1, 12/S-2, 12/T, 12/U, 12/V eklerdeki şekillerde gösterilmiştir.

    Özürlülere ait araçların trafik tescil kuruluşlarınca tescil işlemlerinin yapılması sırasında;

    a) Bizzat kullanım amacıyla özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller ile motosikletlerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
    b) Özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı minibüslerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına "Araç sahibinin üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
    c) Özürlülük derecesi % 90’ın altında olan özürlüler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
    ç) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi özürlü kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, beş yıl içerisinde Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir.
    d) Özürlüler tarafından ithal edilerek getirilen araçların, aynı durumdaki başka bir özürlüye devri veya bunların ölümü sonucunda varislerine intikali halinde, bu araçlar gümrük vergisinden muaf olup, devir ve tescil işlemi ilgili gümrük müdürlüğünün iznine bağlıdır.
    e) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan özürlüler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
    f) Özürlülere ait yurt dışından ithal edilmiş olan özel tertibatlı araçların Yönetmelikte izin verilen kişiler dışında başkaları tarafından kullanıldığının tespiti halinde; araç trafikten men edilerek bu hususta düzenlenecek bir tutanakla mer'i mevzuat çerçevesinde işlem yapılmak üzere Gümrük Müsteşarlığının ilgili birimlerine intikal ettirilir.
    (Değişik üçüncü fıkra:RG-21/3/2012-28240) Talep halinde, trafik denetleme kuruluşları tarafından özürlülerin araçları için ayrılmış park yerlerinden istifade etmeleri amacıyla, özürlülere örneği Ek-47’de yer alan park kartı verilir. Park kartlarının verilmesi, kullanılması ve iptaline dair usul ve esaslar Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi speaker -- 18 Haziran 2014; 7:48:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • arkadaşlar zihinsel ve bedensel engelli adına alınan bir aracı vergilerini yatırıp nasıl satabiliriz? Mahkeme kararı mı gerekir?
  • arkadaşlar söyleyeceklerim yanlış anlaşılmasın. engellilere ve ailelerine pozif ayrımcılık anlamında bugün ne yapılıyorsa yarın 2-3 katı yapılsın. o konuyu ayrı tutmakla beraber,

    araçların plakalarından engelli işaretlerinin kaldırılması ve ülkemizde premium lüks aracların 1.600 cc altında motorlarla satılmaya başlanması sonrasında, bir kısım vatandaşımız, üzerinden araç almak için eş-dost-akraba bir engelli arar duruma geldi. benim çevremde bile birkaç kişi bu şekilde bir arayışta. almayı düşündükleri araçlarda premium araçlar.

    bu yöntemle hak etmediği halde araç edinenlerin sayısı artarsa, yeni sınırlamalar gelebilir diye düşünüyorum. kozmetik başta olmak üzere bazı ürünlerin yurtdışından daha ucuza, gümrüksüz, vergisiz hediye kapsamında alınabildiğinin insanlar arasında yayılması sonucunda, bu yöntemle çokça alışveriş yapılmaya başlayınca, önceden sayıca az olan ve göz yumulan bu duruma sınırlama getirildi.


    umarım gelecekte gerçek ihtiyaç sahipleri mağdur olmaz. bence çözümü, engelli vatandaşlarımızı rencide etmeyecek şekilde araçlarda zorunlu bir simge ve iyi bir denetim olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TK-66 -- 25 Ağustos 2014; 15:28:57 >




  • Bir yakınımın engelli cocuğu var engellilere tanınan ÖTV indirimi ile engelli cocuğun üzerine arac almak istiyorlar fakat aldıkları engelli ve bakıcı maaşlarının iptal olmasından korkuyorlar.

    Araba alırlarsa engelli ve bakıcı maaşı iptal olur mu? Bu araçlar gelip kontrol ediliyor mu kim kullanıyor nerde diye eğer 3. Derece akrbasi olan biri başka bir ilde aracı kullanırsa ne olur. Arkadaslar bilgisi olan yardımcı olabilir mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Neferzade

    Bir yakınımın engelli cocuğu var engellilere tanınan ÖTV indirimi ile engelli cocuğun üzerine arac almak istiyorlar fakat aldıkları engelli ve bakıcı maaşlarının iptal olmasından korkuyorlar.

    Araba alırlarsa engelli ve bakıcı maaşı iptal olur mu? Bu araçlar gelip kontrol ediliyor mu kim kullanıyor nerde diye eğer 3. Derece akrbasi olan biri başka bir ilde aracı kullanırsa ne olur. Arkadaslar bilgisi olan yardımcı olabilir mi?


    Başka bir şehirde yaşayan 3. derece akraba siz misiniz? Bir de engelli ailenin aylık toplam geliri ne kadar?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi T1973 -- 8 Aralık 2014; 13:34:16 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.