Şimdi Ara

En Büyük Tuzaklardan Biri : Nikotin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
2.881
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sigarayla 6 aydır verdiğim savaşda edindiğim bilgileri bir makalede toplayayım dedim. Sigara içen veya içmeye eğilimli arkadaşların okumasında fayda var diye düşünüyorum.
    Nikotin Nedir ?
    Nikotin bir uyuşturucu maddedir. Fiziksel ve Psikolojik bağımlılığa yok açar.Tütün yapraklarında bulunur ağız mukozası ve akciğer yoluyla emilir.Kullanan kişide sahte mutluluk,kaslarda rahatlama,baş dönmesi,kalp atışının hızlanması gibi durumlar görülür.Vücut nikotine karşı yüksek tolerans gösterdiği için etkisi zamanla azalır ve daha çok sigara içme ihtiyacını artırır.
    Fiziksel ve Psikolojik Bağımlılık
    Sigara sadece psikolojik bağımlılık yapıyor demek yanlıştır. Psikolojik bağımlılığa şöyle bir örnek verebiliriz: Kişi sarhoş olmayı sevdiğinden alkol içebilir,alkol içmediği zamanlar krize girmez istediği zaman içer (normal alkol kullanıcısı için). Fakat alkolü almadığımız zaman krizlere girmeyiz,vücut alkol alkol diye bağırmaz.Alkol de bir uyuşturucu olduğu için örnek verdim her türlü yiyecek psikolojik bağımlılık yapabilir.Bu tamamen insanın beyninde biten bir olaydır ne kadar çok haz alınırsa psikolojik bağımlılığı yüksek olur.
    Fiziksel bağımlılıkta uyuşturucu madde direk bağımlılığa sebebiyet verir.Alınmadığı zaman maddenin cinsine göre yoksunluk hali oluşturur.Bazı maddelerde fiziksel bağımlılık sık kullanım sonucu oluşabilir.Fiziksel bağımlılığa uyuşturucu ve uyarıcı maddeler sebep olmaktadır.Birkaç uyuşturucu madde ile nikotini kıyaslayalım(0-3 arası) :
    Eroin Psikolojik Bağımlılık:3.0 Fiziksel Bağımlılık:3.0
    Kokain Psikolojik Bağımlılık:2.8 Fiziksel Bağımlılık:1.3
    Alkol Psikolojik Bağımlılık: 1.9 Fiziksel Bağımlılık:1.6
    TütünPsikolojik Bağımlılık:2.6 Fiziksel Bağımlılık:1.8
    Esrar Psikolojik Bağımlılık:1.7 Fiziksel Bağımlılık:0.8
    Alıntı:http://en.wikipedia.org/wiki/Drug_addiction
    Görüldüğü üzere nikotin hiçde hiç masum değil.
    Peki madem bu kadar tehlikeli niye yasaklanmıyor ?
    Neyin yasak neyin yasak olmayacağını dünyada amerika çok güzel karar veriyor.İşin ucunda para varken ve amerika para üzerine kurulu bir ülkeyken zor.Sadece tütünü satarak değil tütünün neden olduğu hastalıkların tedavisinde de çok iyi para kazanmaktalar.Yasaklanması için de geç kalındı. Sigaranın akciğer kanserine yol açtığı bile 40lardan sonra anca öğrenildi.40lara kadar tütün piyasası oluşmuş bulunuyor. Onlarca marka büyük firmalar vb..
    O kadar çok kişi para kazanırken ve devletlerin en büyük payı aldığı birşey neden yasaklansın ki (!)
    Devletin Nikotin Yaptırımı
    18 Yaş Altı Çocuklara Sigara Satma Yasağı : Bu yasağa uyan satış yerleri %5 falan diyebiliriz. 10 yaşındaki çocuğa bile sigara satıyorlar.
    Sigara Reklamlarının Yasak Olması : Marketlerin kasaların önünde sigara reyonlarında gözümüze giriyor resmen sigara paketleri.Bundan daha güzel nası reklam olsun ?
    Kapalı alanda sigara kullanma yasağı: Adamlar dışarı çıkıp içiyor. Kapalı alanda yasak içmeyivereyim diyemez kimse.Bağımlıdır bir yolunu bulmak zorunda.
    Yüksek vergiler : Devletin cebini doldurmaktan bir işe yaramaz.Ne yazıkki toplumun her kesiminden sigara içen olduğu için aile babaları kazandığı parayı sigaraya vererek tüm aileyi zora sokmakta.Sigara bağımlısı asgari ücretle bile çalışsa sigaraya devam eder yiyeceğinden içeceğinden kesme durumu olsa bile.
    Kamu spotu: Televizyonda cihazla konuşan tüpe bağlı adamlar bırakmaya hiç yardımcı olmuyor.Çok kere gördüm korkuya kapıldım ama bırakamadım.
    Korkuya dayalı bırakma pek mümkün değil.
    Sigaraya başlama nedenleri ve yolları:
    -Öncelikle eğer annesi ve babası sigara içen bir çocuk başlamaya çok daha eğilimlidir.Sevdiği ve Saygı duyduğu büyükleri de etkileyebilir.Amcası,abisi vb. gibi.Sigara içmeyi erkeklik,büyüklük gibi görebilir bizde öyle görüyorduk zamanında
    -Eğer ev içinde pasif içiciliğe maruz kalmışsa hiç farkında olmadan nikotin bağımlısı olmuştur.Ben çocukken pasif nikotin bağımlısıydım çünkü sigara içilen ortamda durmak ister istemez hoşuma giderdi.Yani anne babalar ne kadar istemese de etken oluyor.
    -Arkadaş ortamına uyum sağlamak:Eğer çocuğun sigara içen arkadaşları varsa ister istemez küçük düşmemek için kendisi de içmek istiyor.Sigara için değil diğer maddeler içinde geçerli o yüzden kimle muhatap olduğu önemli.
    -Merak: Merak adamı öldürür Sigaranın merak edilecek bir yanı yoktur ağzınızda acı pis kokulu bir katran bıraktırır. Güzel tadı veya kokusu yoktur.Tadını yine merak edenler bir kaşık kuru nescafeyi ağzına atsın.
    - Okullarda yeterli eğitimin verilmemesi: OKULLARDA SİGARAYA DAİR YETERLİ EĞİTİM VERİLMEMEKTE. Velilere ve öğrencilere konferans ve seminerler düzenlenmemekte.Ben okul hayatımda sigaranın bu kadar kötü olduğuna dair eğitimi alamadım !.Çocuk bu kadar kötü uyuşturucu olduğunu bilmiyorki.Aynı şekilde ailelerde öyle.Öğretmenler sigaraya içen öğrenciye şiddet temelli tepki göstermekte bu çocuğu sigara içmeye kışkırtmaktadır.
    - Dert,üzüntüsü olan kişiler sigaraya başladıklarında bunun gideceğini sanacaklardır. Böyle birşey yok eğer depresyondaysanız size en uygun ilaç uyuşturucu değil antidepresanlardır.Alkol bağımlılığının en büyük sebebi budur.Alkolü keyif için içenlerde niye bağımlılık yok ?
    Sigarayı Bırakmada İzlenecek Yollar:
    6 Aydır Sigarayı Bırakmaya Çalışıyorum Birkaç deneyim edindim sizlerle paylaşayım
    -Herkesde sigara bağımlılığı düzeyi vardır buna etken olan şeyler sigaranın cinsi(ligh,xlight,box),tüketilen sigara adedi,içim şekli diyebiliriz.Sigarayı azaltarak bırakmak birden bırakmada oluşan nikotin krizini daha hafif geçirmemizi sağlar.Azaltarak sigara bırakabiliriz fakat kendimize uygun ve doğru bir yol izlemek en doğrusu.
    *Eğer nikotin değeri yüksek bir sigara içiyorsak daha hafif light sigaraya ve sonrasında extra light sigaraya geçmek bağımlılığı kademeli olarak azaltır.
    *Asla peşpeşe ve kısa zamanlarda sigara yakmayın. Light sigaralar kesmemeye başlayacaktır bu konuda haklısınız fakat eski düzenimize devam etmemiz gerekir.
    *Sigarayı sert ve hızlı içiyorsanız yavaş yavaş ve sakince için.Dumanını fazla çekmeyin içinizde uzun süre tutmadan hemen dışarı verin.
    *Eğer Kahve-Sigara,Çay-Sigara,Alkol-Sigara gibi kombinasyonlarınız varsa sigarayı bırakma sürecinde bu ürünleri de tüketmekten kaçının.Dişlerinizi fırçalayın.
    *Sigara sayısını günde 2-3 taneye düşürdüğünüz zaman bırakmak için uygun bir zamandır.Birden keserek bırakınız.
    *Canınız sıkıldığında sigara içme istediğinizin en yüksek olduğu zamandır. O yüzden müzik, film , dizi,oyun gibi şeylerle uğraşıp vakit öldürmeniz iyi olacaktır.
    *Çevrenizde sigara paketi,çakmak,küllük gibi anımsatacak şeyler olmasın. Sigara sözcüğünü bile uzak tutun aklınızdan.
    *Sigara içilen ortamdan uzak durun dumanını solumayın. Solda sigara içen adamın çıkardığı dumanı koklamak bile krize girmeme yetiyor
    * Sigarayı bıraktıkdan sonra kriz dönemleri maksimum 3-4 gün sürmektedir. Ondan sonra fiziksel bağımlılık azalmaktadır fakat psikolojik bağımlılık çok daha yüksek olduğundan sigarayı bırakanlar 6 ay,1 yıl sonra bile başlayabilmektedir. Sigarayı bıraktıkdan sonra motivasyon çok önemlidir.Yoksa sigaraya geri dönmemize sebep olabilir
    *Sigarayı 1 yıldır içenle 10 yıldır içen arasında fark yoktur.Önemli olan günde alınan nikotin miktarıdır.Onu hesaplamak da size düşüyor.


    İşyerindeyim şu an devamını yazacağım akşam.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arcatera -- 31 Ocak 2012; 17:08:37 >







  • şuanda tüm dünya ülkeleri sahte sigarayla savaş kampanyası başlatıyor bu bir maske değilmi ?

    edit: imla hatası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MasterOfPuppets -- 31 Ocak 2012; 16:04:41 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: emirhan75

    şuanda tüm dünya ülkeleri sahte sigarayla savaş kampanyası başlatıyor bu bir maske değilmi ?

    edit: imla hatası

    Sigarayla savaşıp biryandanda sigara satmak ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Arcatera

    quote:

    Orijinalden alıntı: emirhan75

    şuanda tüm dünya ülkeleri sahte sigarayla savaş kampanyası başlatıyor bu bir maske değilmi ?

    edit: imla hatası

    Sigarayla savaşıp biryandanda sigara satmak ?

    günümüzde bu yapılmıyor mu?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fizisyen

    http://raki.buyukkeyif.com/article/Taksimde-raki-kuyrugu/Serbest/5000000000058253

    maşallah nasıl bir site ki 24 yaş sınırı istiyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fizisyen

    http://raki.buyukkeyif.com/article/Taksimde-raki-kuyrugu/Serbest/5000000000058253

    Rakıyla ilgili pek güzel anım yok. O yüzden pek sevmem hatta kokusunu aldığımda kusasım gelir.
  • küçükken dayılarım bi elime silah bi elime sigara tutuşturup fotoğrafımı çekiyordu. bana adam oldun lan deyip gülüyorlardı... o anlar hoşuma giderdi tabi ama şükür sigarayı ömrümce ağzıma dahi sürmedim
  • sigaraların babası Philip Morris yahudisidir.. Şİmdi elin yahudisi deli danalar gibi para kazandığı bu sektöre karşı açılan savaşa nasıl dur diyemez...
  • Nikotin'in psikolojik ve fiziksel bağımlılık oranlarını göremedim. Tütünün içerisinde mi bu oranlar? Bu oranları göremeden diğerleriyle kıyaslama yapamam. Sigara kullanmıyorum, ama merak oranlarını merak ettim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: .MiSa.

    Nikotin'in psikolojik ve fiziksel bağımlılık oranlarını göremedim. Tütünün içerisinde mi bu oranlar? Bu oranları göremeden diğerleriyle kıyaslama yapamam. Sigara kullanmıyorum, ama merak oranlarını merak ettim.

    Eroin Psikolojik Bağımlılık:3.0 Fiziksel Bağımlılık:3.0

    Kokain Psikolojik Bağımlılık:2.8 Fiziksel Bağımlılık:1.3

    Alkol Psikolojik Bağımlılık: 1.9 Fiziksel Bağımlılık:1.6

    Tütün Psikolojik Bağımlılık:2.6 Fiziksel Bağımlılık:1.8

    Esrar Psikolojik Bağımlılık:1.7 Fiziksel Bağımlılık:0.8

    />


    Grafikte ek olarak soldan sağa gittikçe vücuttaki zararı artıyor, yukarı doğru çıktıkça da bağımlılık seviyeleri artıyor.

    Tobacco = Tütün

    Alcohol = Alkol

    Cannabis = Esrar

    Cocaine = kokain



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stabwound -- 2 Şubat 2012; 16:52:07 >




  • içmeyin kardeşim, başlamayın. Kimse kimseyi zorla tiryaki yapmıyor.
    Sizi Amerika zorla sigaraya başlatmadı, kimse size zorla nikotin vermedi, sigara içiyorsanız, bağımlıysanız bu durum tamamen sizin kabahtinizdir.
    Nikotin niye yasaklanmıyor? Niye yasaklansın, sigara içmezsin olur biter.
    Ben sigaraya hiç başlamadım, yıllarca insanların özenti sebebiyle sigara başlamasını iğrenerek izledim.
    İçmeyin kardeşim, içiyorsanız da suçlu sizsiniz.
  • Bende 2 haftadan beri içmiyorum. Unuttum sayılır
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.