Şimdi Ara

elektrik panosu hatalı mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
328
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,,



    Evlerde kullanılan elektrik sigortalarının B tipi olması gerektiğini öğrendim, kendi panoma baktığımda hepsi C tipi ve amperleri yüksek geldi.


    Bu elektrik panosunu daha güvenli hale nasıl getirebilirim, tavsiyeleriniz nedir?


    soldan 1.sigorta; O.odası, çocuk odası ve mutfağın bir kısmı (buzdolabı, tv, modem, klima(12binlik) vs. kullanılıyor, klimada herhangi bir sigorta yok)


    2.sigorta; mutfak ve salonun bir kısmı (fırın, bulaşık ve çamaşır makinesi, kombi, davlumbaz ve ara sıra blender v.s. ve kombi (önünde 2A sigorta var))


    3.sigorta arka oda ve yatak odası (pek bir şey kullanılmıyor)


    4.ve5. sigorta lambalar için.



    yani bütün iş 2 sigortaya düşmüş gibi, bunlara da 25A C tip sigorta konulmuş.


    ____

    düşündüğüm;

    soldan 1.ve2. sigortayı legrand B20, soldan 3.yü legrand B16, 4.ve5.yi legrand B10 ile değiştirmeyi düşünüyorum,


    KAR'den önce 32A bir sigorta koysam güvenlik artar mı? iki kutuplu olanlar var ekstra güvenlikli olur mu?


    Başka tavsiyesi olan var mı? Nasıl daha güvenli hale getirebilirim.










    elektrik panosu hatalı mı?







  • Kaçak akımın çıkışı görünmüyor.


    Oradan neden 2 tane nötr almışlar?

  • -OFLU- kullanıcısına yanıt

    Hocam, Aslında görünüyor, görünmüyor zannetmenin sebebi başka kablo yok :D


    bina içine giren 3 siyah (prizlere gidiyor), 2 kırmızı (lambalara gidiyor), 2 mavi nötr, 1 sarı da toprak. Bütün eve bu kablolarla dağılıyor.


    Başka nötr yok panoda KAR çıkışınada bu iki mavi nötr bağlı. 5 faz kablosu olunca 5de nötr bekliyor insan ama 2 tane var


    Bu arada ev 4+1

    1. sigorta için klimanın kullanma klavuzundaki sigorta değerine bakın ve yazan değerin bir üstünü takın (örnek klima 20 aper sigorta istiyor siz B25 Amper sigorta takın)
    2. ve diğer sigorta seçiminiz iyi.
    3. yalnız ana giriş için B25 ve ana girişten sonra KAKR(kaçak akım koruma rölesi) değeri 25A 30mA olsun. ve elektrik sayacınızda da değişiklik yapmak isterseniz B32A W otomat(tekli sigorta) veya K otomat( üçlü sigorta) hangisi var ise aynı şekilde KAKR değeri 32A 300mA değerinde olsun. sayaçtan daire içine doğru yüksekten alçağa seçin. buna selektivite deniyor.
  • sigortaları c'den b'ye çevir ama değerlerine dokunma. sigorta değerleri göz kararına göre değil, projeye göre belirlenir. proje dışı sigorta takmak güvenilir değildir. projeyi görmeden birşey diyemem ama değerler normal göründü.(tabi orijinal proje değerlerindelerse.) sigorta sizin zamanınızda takıldıysa, elektrik teknisyenleri odasına şikayette bulunabilirsiniz.

  • ilyashazar kullanıcısına yanıt

    aliexpresten şu ürünü sipariş ettim, KAR önüne koyarsam hem akım hem voltaj ayarı yapabilirim diye düşündüm.


    Yalnız 25A ana sigorta küçük kalmaz mı? Saatin yanında ne var bilmiyorum yarın elektrik odasını açtırıp bakacağım.


    elektrik panosu hatalı mı?
  • dergul D kullanıcısına yanıt

    Hocam dairenin ilk sahibi benim hiçbir değişiklik yapılmadı bu orijinali.


    Yalnız 2 gündür araştırma yaparken elektrik iç tesisat yönetmeliğini buldum, kablodan geçecek max. akım ve hangi kabloya hangi amperde sigorta konulacağını yazıyoru,


    Belki birilerinin de işine yarar diye resimleri ekliyorum, bu verilere göre 2.5mm'2 lik kablo için (prizler 2.5mm2) geçecek sürekli max akım 20amper, ve konulacak sigorta max 20amper,


    Bendeki tesisatta panodan 2.5mm2 kablo mutfaktaki 5 prize gidiyor,(en azından panodan mutfağa kadar 4mm kablo olmalıydı, mutfaktn prizlere 2.5 olabilirdi) yani bu hatta konulacak sigorta max 20amper gibi görünüyor mantıken, 20amperin üzerindeki sürekli akım bu kablo için uygun değil anladığım kadarıyla bu yanlışım varsa düzeltin lütfen. sigorta 25amperlik olunca aşırı yük ve sıcakta sıkıntı olabilir gibi geldi.


    Yönetmeliğe göre de yanlış yapılmış bence, sanırım proje üzerinde gösterilenle yapılan işçilik çok farklı. anki elektrik tesisatını geçer not alacak gibi yapmış bırakmış, yani yüz üzerinden 45lik yapmış geçti mi geçti hesabı.



    Hangi kablodan hangi akım geçer (25 C'de) Hava sıcaklığı artarsa değerler düşer.



    elektrik panosu hatalı mı?


    Hangi kabloya hangi sigorta


    elektrik panosu hatalı mı?




  • fahrenhayt46 kullanıcısına yanıt

    ortada bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsan, mühendis odalarına yada elektrik teknisyenleri odalarına başvurabilirsin. kendi başına projeye aykırı iş yapıp da bir sorun çıktığında, yetki belgenin olmaması başına iş açar. bu ruhsatsız silah taşımak gibidir. yakalanmazsan sorun yok ama yakalanırsan cezayı yersin.

  • dergul D kullanıcısına yanıt

    evet düşünüyorum, bütün elektrik dönüşü 1 nötr kablodan oluyor, bu kablo o kadar yüke dayanamayabilir. başvuracağım yerlerden sonuç alacağımı zannetmiyorum ama bütün dairelerde bu şekilde iş yapılmışsa bunun peşine düşmek lazım. Ve önce yanlış bir iş olup olmadığını iyice tespit etmeliyim.

  • dergul D kullanıcısına yanıt

    Bu benim dikkatimden kaçmış.


    Hakikaten bunu ilk takan hangi akla hizmet C sigorta taktı. elektrik panosu hatalı mı? 

  • üniversiteden sonra yaklaşık 5 sene şantiye altyapılarında çalıştım. bu gözler neler gördü neler. genelde küçük elektrikçiler mütahhitten para alamayınca yada iş ahlakı olmayanlar elinde c tipi sigorta vardır onu takmıştır mavi renk kablosu fazladır fazı kahverengi nötr hattı mavi yerine iki mavi bir sarı-yeşil çeker. yükleme cetvelinden bihaber hepsi.

    hocam benim önerim sigortaların markasını iyi seçin(siemens abb legrand) mutkala kaçak akım koruma röleniz sayaçta 300ma daire içindeki panoda 30mA olsun

    binanın topraklaması ne durumda bilmiyorum binaya topraklama ölçümü yaptırın binanın ana panosunda parafudur yoksa takılsın en kötü siz sayaçtan sonra veya daire içine parafudur takın.

    klima hattı ayrı değilse klimanın yanına klima markasının önerdiği sigortayı tekli sigorta kutu marifetiyle takın.

    *Münkünse evinizdeki güçlü cihaz taktığınız prizleri söküp kablo bağlantılarını sıkın zamanla gevşeme yapıyor priz yanıyor sonra.

    mutfağa gelince yönetmelikten çok çok uzaklar ve genelde en çok sorun orada patlak verir;

    *fırını çamaşır makinesi ve bulaşık makinesini aynı anda çalıştırmamaya gayret edin. bir süre sonra kabloları asırı akımın sıcaklığıyla eriyecektir. bu durumla çok karşılaştım. münkünse çamaşır makinesi ve fırın için ayrı elektrik hattı çekin.

    *Çamaşır makinesinin bağlı olduğu sigortayı çamaşır makinesi firması hangi tip sigorta istorsa onu takın içinde motor var motorun olduğu linyelerde c tipi isteniyor ama kullanma klavuzuna bakın.

    *Çin'den aldığınız cihaz ne kadar sağlıklı bilmiyorum(alçak yüksek gerilim rölesi ve aşırı akım koruma rölesi karışımı birşey gibi geldi bana) sigortalar bu cihazın görevini üstleniyor zaten bunun yerine kombinize voltaj regülatörü alabilirsiniz.

    yazdıklarımdan eksik veya hatalı varsa zaten burada tecrübeli arkadaşlar vardır.





  • ilyashazar kullanıcısına yanıt

    Eyvallah hocam, bırak fırın için tek hattı, fırın, bulaşık, çamaşır, kombi ve tezgah üstü iki priz ve salonun mutfağa bakan tarafındaki prizler için tek bir linye çekilmiş. yani 7-8 priz tek hat tek sigorta.

    Nötr dönüşü prizlere için tek 2.5 kablo.


    Çinden aldığımın cihaz yüksek-alçak voltaj koruma ve yüksek akım koruma, kaçak akım koruma yok o tip cihazlarda vardı ama güvenemedim, KAR ve sigortaları Legrand aldım,


    Birde klavuz susta aldım gelince bakalım artık ayrı hat çekebilirsem çekeceğim, çekemezsem nötr'ü 6lık kablo ile değiştireceğim. Oda olmadı sigortaları düşüreceğim,


    2.5luk kablo evin tüm elektrik yükünü nasıl taşısın, dün inşaat işi yapan bir ustayla görüştüm, dedim buna nasıl müsaade ediliyor, denetleyen kimse yok mu bu işin bir projesi yok mu?

    aynen ediğiniz gibi, müteahhit öyle istemiştir ya da parasını alamamıştır dedi. Kimse kontrol etmiyor mu dedim, ben daha daire içine girip kontrol yapanı görmedim dedi, müteahhit nasıl derse o.



    Bir sorum olacak, Binanın elektrik projesini nereden bulabilirim, bu proje belediyede mi olur, elektrikçiler odasında mı olur nerede olur bilen var mı? Müteahhitte vardır ama istesen vermez.





  • fahrenhayt46 kullanıcısına yanıt

    elektrik projesi dağıtım şirketi tarafından onaylandığı için bir örneği onlarda vardır. bölge müdürlüğü yada en yakın şalt sahasına başvurmanı öneririm.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.