Şimdi Ara

Ekran Kartında GB ne işe yarar?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
14.894
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar eskiden ekran kartı alırken kaç GB diye soru sorardık.Şimdi kaç "BİT" diye soruyoruz.Peki harici bir ekran kartında GB neden önemlidir veya ne özellikler taşır ?



  • quote:

    Orijinalden alıntı: dadashaluk

    Arkadaşlar eskiden ekran kartı alırken kaç GB diye soru sorardık.Şimdi kaç "BİT" diye soruyoruz.Peki harici bir ekran kartında GB neden önemlidir veya ne özellikler taşır ?

    alınan bilgiler o bellekte tutularak işleme alınır diye dusunuyorum.
  • Eskiden ekran kartından anlamayanlar "kaç GB" diye soruyordu. Şimdi de yine anlamayanlar "kaç bit" diye soruyor. Bu ikisinin ekran kartının performansında etkisi neredeyse yoktur. Sadece, eğer bir oyuna kartın belleği yetmiyorsa veya grafik işlemcinin gücünü kullanmaya bellek bant genişliği (bit değeri bu genişliği arttırıp azaltmada etkilidir) yetmiyorsa performans düşer. Aksi durumlarda aynı ekran kartına 1GB 256bit koymakla 10GB 1024bit koymak arasında hiçbir fark yoktur. Performansı zerre kadar arttırmaz. Hatta düşürebilebilir. Zira 10GBlık ram muhtemelen 1GBlık RAMlerden daha düşük bellek hızlarıyla çalışabilir durumda olurlar. O ayrı mesele...

    Konunun cevabına gelirsek, bütün programlar çalışırken belleklerde tutulurlar. Bellekler hard disklerden kat kat hızlı olduğu için bu hızlı işlem yapmak için mecburidir. Ancak oyun vs. yüksek güç isteyen ve ekran kartına ihtiyaç duyan programlarda sistem belleklerin hızı bile yeterli değildir. Ayrıca ekran kartının sistemin belleğine erişmek ve kullanmak için harcadığı zaman da performans kaybına yol açar. Onboard olarak bilinen ekran kartları sistem belleği üzerinden çalışır.
    Harici bellek ihtiyacı bu performans sorunlarından doğmuştur. Ekran kartının üzerine koyulan, GPU tarafından özel olarak kullanılan, normal sistem belleklerinden daha hızlı ve daha çok bant genişliği sağlayabilen bellekler sayesinde ekran kartlarının işlem güçleri ne kadar artarsa artsın performansları bellek sebebiyle sınırlandırılmaz ve maksimum performans alınır.
    Ekran kartı belleğinin görevi normal sistem belleği gibi hatta daha basittir. Oyun vs. programların çalışması için gerekli olan ve ekran kartı tarafından işlenecek-işlenmiş bilgilerin depolanmasını sağlarlar. Kapasitelerinin büyümesi bu sebeple performanslarını arttırmaz. Çünkü tek amaçları bu depolama işidir dolayısıyla bir oyun 1GB kapasite istediği halde 10GB kapasiteye sahip olmanın bir getirisi yoktur. 9GB'ınız boşta kalır sadece.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.