Şimdi Ara

'Ekonomi yapacağım' diye dizele fahiş paralar vermek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.511
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar son zamanlarda gözlemlediğim bir durum var, tabi ki öncelikli olarak herkesin parası kendine, her koyun da kendi bacağından asılır o da ayrı ama forum olarak bir tartışalım. Bir nevi ranting yapalım, laf kalabalığı olsun içimizi dökelim. Aklıma takılan durum şu,

    şimdi, dizel araba alan adam neden alıyor? En büyük öncelik daha az yakması, bu kimisi için psikolojik rahatlama olduğundan, kimisi için yıllık çok km yapıldığından gerekli oluyor. Az bir kesim de dizelin yüksek torkunu ve güçlü çekiş karakterinden dolayı seviyor. Ama bunu geçelim "ekonomi" odaklı alıma gelelim.

    Şimdi mantıken bir ürün alımında ekonomi yapacaksak ilk kriterimiz fiyat olur değil mi? Bu bağlamda ekonomi yapmak isteyen, az yakmak isteyen adam uygun fiyatlı ekonomik bir araba alır diye düşünürüz değil mi? Ama öyle olmuyor nedense. Herkes dizel alacağı zaman en iyisi, en dolusu olsun istiyor. Resmen "şundan da olsun, bundan da olsun" durumu var. Hele ötvsiz falan alınacaksa en en fulu olmalı. Yani araba en az c sınıfı olacak deniyor, otm olmalı deniyor, donanımı iyi olmalı deniyor, performans iyi olmalı deniyor. E ne kaldı? Yani burada aranan artık f/p değil, "lüks" resmen. Kimse dizel olsun ama baz ya da orta donanım olsun, manuel olsun istemiyor. Hep full, dizel otm. Bayiler de bu açgözlülükten istifade edip yıllarca dizel kazığını halka sokmaya devam ediyor. Yurtdışında benzinli dizel fiyat farkıyla bizim bayilerimizin fiyat farklarına bakınız. Buradaki çakallığı görünüz.

    Şimdi lüks ile ekonomi tamamen tezat kavramlar. Amaç ekonomiyse insanlar neden daha uygun fiyatlı, neden daha az donanımlı araçlarla yetinmiyorlar mesela? Bugün 1-1,2tsi ve muadili motorlar uzun yolda dizelleri aratmayan ekonomiye sahipler, şehir içinde de çok kalabalık şehir seğilse yine dizel kadar olmasa da oldukça ekonomik olabiliyorlar. Tabi dizel yine daha avantajlı oluyor ama aradaki fiyat farkını çıkarıp da sonrasında alıcısını kara geçirebilmek için yani gerçek ekonomiyi sunabilmek için onbinlerce kmye ihtiyaç duyuyor. Bakın hesap yapalım:

    1.0tsi octavia şi 7 yaksın. şa 5 yaksın, bazı 70bin
    dolu dizel c araç şi 5,5 yaksın şa 4 yaksın, dolular 100bin.

    Yılda 20bin km yapılsın. Bunun 5bini şa, kalanı şehir içi olsun.

    octi toplamda 1300litre benzin yakacak.
    dizel c araç 1025litre mazot yakacak.

    Arada litre bazında sadece 275litre fark ediyor. 5 depo diyelim. Aylık yarım depodan az fark.

    Bir de litre başına fiyatla maliyet hesabı yapalım:

    5,45tl benzin, 4,67tl mazot desek

    octi 7085tl
    dizel 4786tl yakıt yakıyor yıllık. Böyle bakınca çok gibi görünüyor ama;

    Aradaki fark 2300tl. Aylığa vursak "190tl".

    Yani 100bin liralık araba alıp ayda 190tl tasarrufa bakılıyor. Bu bana abes geliyor. Yani, arabaya 100bin veriyorsan ya aylık o 190lirayı önemseme, ya da önemsiyorsan niye baştan 100bin liranı arabaya bağlıyorsun??? Daha yeni arkadaşım 60bine golfünü sattı üzerine para koydu 50bin küsür kredi çekti ve dizel otm qashqai aldı 130bine mi ne. Şimdi ben anlamadım arabasının iki katından fazla parayı bu araca bağladı "az yakıyor" diye. Zorlasa 2+1 daire parası yaşadığımı şehirde. Bu ekonomik bir davranış biçimi mi şimdi?

    Peki biz örneğe dönelim yukarıdaki arabalar alınırken fiyat farkı neydi 30bin. Dolu c dizel aracın 30binlik fiyat farkını sadece amorti etmesi 13 sene demek. 260bin km sonra amorti edecek. Bu sadece işin amortisi, daha ekonomik anlamda kara geçirmiyor. Ondan sonra geçiriyor. Bu yaptığımız yılda 20binkm yapan için. Yıldan 40bin yapsanız yine 6 senede anca amorti etmesi demek. Zaten bir aracın 6 yıldan sonra ekonomik değeri hızla düşüyor. Aracın değerini düşüren etkenlere bakalım:

    -modelinin eskimesi
    -kmsinin artması
    -üzerine yeni kasasının çıkması
    -dizel ise 150bin km üzeri olması.

    Dizeli pahalıya alıyorsun ama pahalıya satıyorsun argümanı 260bin gibi kmlerde geçersiz olacak, artı bakımları %50 daha pahalı. Hele 100bin kmden sonra yok partikül filtresi yok bilmemnesi masrafları katlanıyor. Artı fiyatının yüksekliğinden sigortaları ve mtvsi daha pahalı. Dikkat edin bunları o ara hesaplara hiç eklemedim bile. Onları da ekleyince dizelin avantajı iyice azalıyor.


    Şunu da ekleyelim, tabi ki biri baz donanım manuel, diğeri ful donanım otm dizel araç. Tabi ki fiyat farkı bunu da hak ediyor ve tabiki elma ile armut gibiler. Ama benim burada üzerinde durmak istediğim nokta başta arabayı seçerken "ekonomi yapmak" üzere almak. Yoksa parası olan, sanane kardeşim 100bin liram var en dolusunu da alırım dizelini de alırım diyene karışmıyorum. Sadece mantığı anlamıyorum. Yani olay ekonomi yapmaksa işi görecek octi 1.0tsi gibi bir araç alınır. Aileye de uygun, bagajı da büyük, konforu da iyi, motoru da ekonomik. Elzem donanımlara da sahip. E daha ne olsun? Bu senaryoda 30bin liranız cebinizde kalıyor. O parayı dövize ya da altına yatırsanız 6 sene sonra iyi bir miktar birikiminiz olurdu. Dizel araçta ise evet yolda yakıttan ekonomi yaparken aracın artan masrafları, ikinci el değerinin hızla düşmesi gibi durumlardan araca yatırdığınız para hızla eriyecek. Şahsen ben 250bin km olmuş 1.6 dizel aracı almayı aklımdan bile geçirmem. Ama bu süreçte iki tane benzinli araç değiştirebilirsiniz yine böyle f/psi yüksek. Yine cebinizden az para çıkmış olur yine "ekonomi" yapmış olursunuz.

    Yani olay "ya kemik alalım da çorba yapalım sağlıklı olur", ama çorba yapmak için kasaptan artık kemik almak yerine, tutup kemiğini kullanmak için pirzola almak gibi. Tezat. Bu bana göre ekonomi yapmak değil, lüks yaşamak. 1-2 kişiyseniz, 30bin km üzeri yapmıyorsanız, uzun yıllar sürmeyecekseniz, aracı kredi yardımıyla zorlanarak, aylık taksit ödeyerek alacaksanız, kaskosu çok tutuyor diye forumda konu açacaksanız, partikül filtresinden bıktım diye yazacaksanız o zaman 60-70-bine sıfır ya da daha uygun fiyata ikinci el araç almak varken tutup 100-120binlere "en fulünden olsun, hemi de iyi gitsin" diye dizel almanın mantığı nedir ben çözemedim arkadaşlar. İsraf.


    Son bir kez daha yazıyorum herkesin parası kendine beni tabi ki ilgilendirmez. Ama biliyorum ki bu tip davranan kişilerin çoğu da o dizel araçlarını da kredi borçlarıyla, aylık taksit, faiz ödeyerek alıyor. Ülkenin kötü ekonomisine, krizlere, dengesizliğine rağmen hala az ya da ortasıyla yetinmek yerine, en iyisine borçla bile olsa sahip olmaya çalışan türk insanı fırsatçı distribütörlerin ekmeğine yağ sürmüyor mu? Bankaların ekmeğine yağ sürmüyor mu? Sonra bunu dönüşü de hepimize negatif oluyor. İşin özü bence türk insanı olarak açgözlüyüz, azla yetinmeyi bilmiyoruz ve lükse düşkünüz. Hiç bir şey üretmeyip herşeyde dışaraya bağlı bir millet olarak da böyle davrandığımız sürece bu ülkenin ekonomisi hep batık, insanların alım güçleri hep düşük olmaya mahkum.







  • 1.4 75 hp benzinli bir aracım vardı şehir içinde 8.5 litre benzin yakıyor yani 8.5x5.45=46,32 TL yapar.12 senelik aracı 6 ay önce sattım. Şimdi 1.5 75 hp dizel araba var şehir içinde 5 litre yakıyor yani 5x4.67=23,35

    Arada ki fark 22.97 TL ayrıca dizel araçta tork var benzinli ise rampada sönük kalıyor. Şuan ki aracın dizel ile benzinlisi arasındaki fark 9000 TL civarındaydı.Ama araç sadece benzinli olarak satılmıyordu.Üzerinde fabrika çıkışı lpg vardı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bursagsli

    1.4 75 hp benzinli bir aracım vardı şehir içinde 8.5 litre benzin yakıyor yani 8.5x5.45=46,32 TL yapar.12 senelik aracı 6 ay önce sattım. Şimdi 1.5 75 hp dizel araba var şehir içinde 5 litre yakıyor yani 5x4.67=23,35

    Arada ki fark 22.97 TL ayrıca dizel araçta tork var benzinli ise rampada sönük kalıyor. Şuan ki aracın dizel ile benzinlisi arasındaki fark 9000 TL civarındaydı.Ama araç sadece benzinli olarak satılmıyordu.Üzerinde fabrika çıkışı lpg vardı.

    Benim bahsettiğim az yakan modern motorlar dikkat ederseniz. Yeni küçük hacim turbo motorlar az yaktıkları gibi gayet de iyi gidişe sahipler. Hal böyle olunca dizele rakip olabiliyorlar. Zaten atmosferik 1.4 75hplik bir motordan ne performans ne ekonomi beklemek doğru olmaz. ikisini de veremez. Ancak a sınıfı küçük arabalara yetelri çekiş verebilecek kapasitede bir motor. Bunun üstü her kasada zayıf gelecek çekemediği gibi zorlandığından fazla yakacaktır.




  • Buralar karışır.

    Herkes arabayı ekonomik kullanamıyor ve bayırlık bölgelerde yaşıyorsanız yakıt farkı artıyor.

    En önemli neden insanların yıllık yakıt parasını peşin vermek istemesi. Bende o farkı pompada ödemek istemiyorum.

    Ki bu meseleyi defalarca konuştuk. Bu yüzden kısa kestim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kavurma verin lan !

    Buralar karışır.

    Herkes arabayı ekonomik kullanamıyor ve bayırlık bölgelerde yaşıyorsanız yakıt farkı artıyor.

    En önemli neden insanların yıllık yakıt parasını peşin vermek istemesi. Bende o farkı pompada ödemek istemiyorum.

    Ki bu meseleyi defalarca konuştuk. Bu yüzden kısa kestim.

    Konu neden dizel neden benzinli değil ama. Tamam dizel ekonomik de neden araba seçiminde de ekonomik olunmuyor o zaman? Neden baz ya da orta donanım istenmiyor mesela? Yağmur sensörü olmazsa araba süremeyecekmiş hastalığına yakalanmış insanlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lord Sparhawk


    quote:

    Orijinalden alıntı: Kavurma verin lan !

    Buralar karışır.

    Herkes arabayı ekonomik kullanamıyor ve bayırlık bölgelerde yaşıyorsanız yakıt farkı artıyor.

    En önemli neden insanların yıllık yakıt parasını peşin vermek istemesi. Bende o farkı pompada ödemek istemiyorum.

    Ki bu meseleyi defalarca konuştuk. Bu yüzden kısa kestim.

    Konu neden dizel neden benzinli değil ama. Tamam dizel ekonomik de neden araba seçiminde de ekonomik olunmuyor o zaman? Neden baz ya da orta donanım istenmiyor mesela? Yağmur sensörü olmazsa araba süremeyecekmiş hastalığına yakalanmış insanlar.

    Çünkü artık ödeme seçenekleri daha rahat olduğundan insanlarımız özellikle görünüşe önem verdiğinden dolayı daha fazla para harcayabiliyorlar.
    Bu yazdığım çoğunluk kesimin ve arabadaki çoğu özellikten haberi yoktur.
    Diğer bakış açım. İnsanların daha konforlu bir sürüş için haklı olarak teknolojiyi kullanması isteği. Bu aslında seni ,beni ilgilendirmez.
    Tavuk eti ve dana eti gibi düşün. Her ne kadar dana eti pahalı olsada insanlar onuda tercih ediyor.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.