Şimdi Ara

Eğitimde Sadeleşme : Evrim Teorisinin ardından, İntegral - Türev ve Limit Müfredattan Kalkıyor (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
82
Cevap
0
Favori
1.984
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • matematik derslerine ne gerek var diyen matematik öğretmeniyle karşılaşmıştım. belkide bu toplumun matematik denilen şeye gerçekten ihtiyacı yoktur.

  • enverefe12 kullanıcısına yanıt

    Türev integrali de Mühendislik fakültesinde Mühendislik isteyenler öğrensinler. Tıp fakültesine gitmek isteyenin, eğitim fakültesine gitmek isteyenin ne işine yarıyacak türev integral.

  • Periah kullanıcısına yanıt
    Iste tam olarak bu yuzden lisede calculus okutulmamali zaten. Size normal geliyor ama lise ogrencisinin calculusla işi yok. Lise ogrencisinin egitiminin kalitesinin artmasi gerekli, mufredatin zorlasmasi degil. Muhendislik fakultesi degil anadolu lisesi...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt

    Matematik bir dildir. Bilimin dilidir.


    İngilizce öğretyorsan matetiği 1000 kat öncelikli olarak öğretmek zorundasın. Gençlerin sular seller gibi bilimin dilin konuşabiliyor olması gerekir.


    Örneğin istesen gençlere çok rahat yazılım öğretebilirsin. Fakat eğer o genç matematikten anlıyorsa yazılım becerisi ile mucizeler yaratabilir ancak matematik yoksa öğrendiği o yazılım her zaman kadük kalır. Hiçbir zaman kaydadeğer birsey çıkartamaz.


    Matematik pekçok iş kolunda katalizör etkisi yapar, matetikten anlayan biri bundan her alanda faydalanır. Matematik sözel derslerden çok daha önemli bir temel beceridir. Ortaokulda hadi neyse ancak lisede matematiği öğretmek zorundasın.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 30 Nisan 2024; 18:3:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • enverefe12 kullanıcısına yanıt

    Birkac Ingilizce ogretmeni derken? Cografya, tarih, Turkce, felsefe, biyoloji, beden egitimi ogretmenleri, psikologlar falan bu liste uzar. Ileri seviye matematik ile zerre ilgisi olmayan meslekleri yapmak icin neden turev integral ogrenmek zorunda?


    ABD egitim sisteminde herkes ilgi alanina gore derslere giriyor. Lisede hala dort islem matematik ogretiliyor. Abd bilmiyor, biz daha iyi biliyoruz di mi egitmeyi :)Turkiye’de lisede hatta ortaokulda universite profesoru seviyesinde agir mufredat ogretmek bize ne kazandirdi simdiye kadar?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Six Feet Under. -- 30 Nisan 2024; 18:33:43 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • lti konularının kaldırılmasına çok sevindim istediğiniz kadar süslü cümlelerle inkar edebilirsiniz lakin mühendislik okumayı düşünmeyen biri için gayette gereksiz konulardı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Periah kullanıcısına yanıt

    Daha fazla özelleştirme yapılabilir ama söylediğiniz gibi bir durum lise öğrencileri için çok ağır olur. Üniversitelerde meslek öğretilmez, bir akademik disiplin, bir lisans programı (veya yüksek lisans - doktora) uygulanır. Bu disiplini alırsın, ne olacağına kendiniz karar verirsiniz. Mesela eczacılık okuyup bir eczane açabilirsiniz veya bir farmakoloji firmasında ARGE yapabilirsiniz ya da tamamen alakasız bir meslek yapabilirsiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DarkTechno -- 30 Nisan 2024; 18:45:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lise pratikte iptal edilmiş oluyor! Teoride Lise var hem de 4 YILLIK! ... Lise 1-2 zaten Orta okul ile neredeyse aynı ...



    Lise yi ortaöğretime çevirdiniz... Dünya da eşi benzeri yok! ...


    Yetkinlik Sınavlarına talep patlaması olacak eğer ki Yurtdışı lisans veya önlisans okunacaksa ...



    Türkçeyi zarzor öğrenmiş göçmenlerin lisans önlisans almalarını kolaylaştırmak için olduğunu düşünmekteyim! ...


    Sinsi planlar ... Zafer Partisi bu işe el atmalı hemde kapsamlı derinlemesine ...


    Bu düzende öğrenci profilleri nasıl olacak kimler nemalanacak kimlerin pratikte önü kesilecek ... Partiler üstü bir meseleyi bir umut Zafet Partisi el atar ...

  • Six Feet Under. kullanıcısına yanıt

    Evet maalesef öyle bir sistemimiz yok. Bu mesleklerin işine yaramıyor olsa bile sınavda seçici konu olması gerekiyor ve integral türev bunu sağlıyor. Bu kafayla bakarsak sınavda sadece toplama çıkartma sorsunlar ne seçiciliği kalır bu sınavın? Ayrıştırıcı zor konular şart.

  • enverefe12 kullanıcısına yanıt

    İngilizce örnegini su sebepten vermistim. Zamaninda matematige zerre kafasi basmayan kuzenim ing ogretmeni olmak isterken KPSS haliyle gecememisti. Kendisi 12 yasindan beri ana dili gibi konusuyordu İngilizceyi. Su an ABD'de Los Angeles'da yasiyor Sony'de müdür. 3 milyonluk evde oturuyor Venice Beach'de. Sistem böyle adamlari da eliyor yani :) Kendisinin ve ABD'nin hayrina, Türkiyenin zararina şekilde eledi kendisini mevcut sistem.


    Lisede İngilizce ögretmenim bilmedigi kelimeleri bana soruyordu. Benim de kafa matematige basmiyor bu arada. Mevcut deli saçmasi sistem yanliş şekilde eliyor yani :) Su an bizdeki ilkokul, bak ilkokul matematigi ABD'de lise son sınıfla eşit.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Six Feet Under. -- 30 Nisan 2024; 19:1:13 >
  • Six Feet Under. kullanıcısına yanıt

    Hocam sistemin zaten berbatın halinden bende haberdarım ama bu konuları kaldırmak daha da berbat hale getirir. Onu kaldır bunu kaldır öğrenilecek hiçbir şey kalmaz. Bu tür konular kalkacaksa tüm matematiği kaldırsınlar ilkokul düzeyi matematik görelim herkes istediğini yapsın elbet bu daha iyi olur ama işte sistem böyle değil o sınava bende gireceğim maalesef bu sene ve eğer ki böyle zorlayıcı seçici konular kaldırılırsa milletin yaptığı netlerin bir değeri kalmayacak ve her elini kolunu sallayan ünilere gidecek. İng öğretmenliği gibi mesleklere yararı dokunabilir ama mühendislik gibi alanlara zarar bu. Bu konular iyi yapanla kötü yapanı ayırmakta gayet iyi.

    Sende haklısın bu tür alanlar için gereksiz ama sadece o alanları düşünerek hareket edersek mühendislik alanları zararına. Tabi ülkede ki sistemin berbatlığı da burada fırlıyor herkese bu konuları senelerce dayıyorlar millette mühendislikle doktorluğa yığılıyorlar.

    Demeye çalıştığım bu sistemde sıkıntılı olan ağır matematik konuları değil.





  • Periah kullanıcısına yanıt

    Yıllardır insanlara matematiğin bir bilim değil fiziğin dili olduğunu anlatmaya çalışıyorum ama anlamıyorlar. Konuyu anlayabilen birinin olduğunu bilmek her zaman çok güzel.


    Buradaki sorun calculusun lise için gereksiz olması. Ben de tam olarak senin gibi düşünüyorum yoksa.

  • Aynı şeyi tekrar tekrar yazınca ne geçiyor eline. Gayet basit ve anlaşılır bir cevap yazdım.

  • koçari K kullanıcısına yanıt

    Gayet basit, anlaşılır ve tamamıyla hatalı bir cevap yazdın.

  • Bazı yorumları okuyunca eğitim sistemimizin içler acısı halini tekrar görüyoruz. Bazıları, hatta çoğunluk işime yaramıyorsa gereksizdir kafasında. Bunları derslerde "peki bu bilgiler gerçek hayatta ne işimize yarayacak" diye sormalarından hatırlayabilirsiniz. Eğitim sistemi o kadar başarısız ki, bırak dersleri öğretmeyi, eğitimin kendisinin ne olduğunu bile öğretememiş çoğunluğa.


    Mühendislik okumayacaklara limit-türev-integrali (LTİ) öğretmek gereksizse aynı mantıkla tıp okumayacaklara organelleri, kimyager olmayacaklara tepkimeleri, tarihçi olmayacaklara komple tarih dersini öğretmek gereksiz olur. En iyisi 6 yaşındaki çocuğa soralım büyüyünce ne olmak istiyorsun diye, ona göre 1. sınıftan itibaren konu belirleyelim, nasıl? Yahu siz lisede gördüğünüz derslerin ne kadarını hatırlıyorsunuz? Gerçek hayatınızda ne kadarını kullanıyorsunuz? Bırakın liseyi, ilköğretimde gördüklerinizi bile hatırlamıyor ve kullanmıyorsunuz. çoğunuz elementlerin orbital dağılımını - 6. sınıf kimya konusudur- kullanmıyorsunuz. Aynaya çarpan ışığın yansıma açısını -5. sınıf fizik konusu- hiçbir zaman hesaplamadınız. Elektrikle çalışan eşyalarınızın direncini hesaplayıp fişe taktığınızda ne kadar akım çekeceğini hiçbir zaman hesaplamadınız. İlkokuldan, belki liseden sonra asla koordinat sistemi kullanmadınız. Dört işlemi bile sadece faturalarınızı hesaplarken, depodaki benzinin kaç kilometre götüreceğini hesaplarken filan kullanıyorsunuz. Büyük çoğunluğunuz iki kelime ingilizce konuşamaz. Kullanın veya kullanmayın, ihtiyacınız olsun veya olmasın temel bilgileri öğrenmek şarttır. Bu hangi yolu seçeceğinizi, hangisini seçmeyeceğinizi, neye yatkınlığınız olduğunu belirlemek için gereklidir. Belki de integralden nefret ettiğiniz için mühendis olmaktan vazgeçtiniz ve başarılı bir reklamcı oldunuz. Belki matematiğe soğuk bir öğrenci integral konusunu sevince mühendis olmaya karar verdi ve savunma sanayisinde başarılı bir yüksek mühendis oldu. Nasıl para kazanmak için işimizin sevmediğimiz taraflarını da yapmaktan sorumluysak, öğrenciler de sevmeseler bile bütün derslerden başarılı olmak sorumluluğundadır.


    LTİ konularına gelirsek, lise seviyesinde oldukça kolay, en azından diğer konulardan daha zor değil. Matematiğin diğer konularında iyi olup da LTİ konularında çuvallayanı görmedim. Bu konularda çuvallayanlar ya matematiğin diğer konularında da başarısız olanlar oluyor, ya da diğer konuları zar zor öğrenip, önceki öğrendiklerine hiç benzemeyen LTİ konularını görünce uğraşmayanlar oluyor. LTİ konuları çoğu kişinin düşündüğünün aksine ileri matematik konusu değil, en temel matematik konularından biridir, matematiğin var olduğu her alanda kullanılır, dolayısıyla gereklidir. İnsanlara korkutucu gelmesinin sebebi çok soyut anlatılması ve önceki konulara benzememesidir. İnsanlar sayıları alt alta yazıp toplayınca elle tutulur bir şey olarak görüyor ama LTİ konularında aynı hissi alamıyor. Bu da maalesef ezberci eğitimin sonucu. Öğrencilere soyut düşünmek öğretilmiyor. Soyut kavramlar somutlaştırılarak anlatılmıyor. Öğretmenlerimiz LTİ konularının aslında ne olduğu, neyi ifade etmek için kullanıldığını, hangi problemlere çözüm getirdiğini anlatmadan ezber formüllerle dersi anlatıyor. Matemikten tam yapan bir lise öğrencisine sorsan mesela türevin ne olduğunu anlatamayacaktır büyük ihtimalle. Limit-türev-integralin ne olduğunu bilen birisi (dikkat edin, soruları çözmekten bahsetmiyorum) bu konuların lise seviyesinden en azından sayısal öğrencilerine öğretilmesi gerektiğini bilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DarkTechno -- 30 Nisan 2024; 21:55:59 >




  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Yıllardır insanlara matematiğin bir bilim değil fiziğin dili olduğunu anlatmaya çalışıyorum ama anlamıyorlar.


    Bilimin TDK tanımı:


    1. isim Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgi; ilim:

    2. isim Genelgeçerlik ve kesinlik nitelikleri gösteren yöntemli ve dizgesel bilgi.

    3. isim Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir amaca yönelen bir bilgi edinme ve yöntemli araştırma süreci.


    Özellikle 2. tanıma tam olarak uyduğu için matematik bir bilimdir. Aynı zamanda bilimin dilidir.



    Alıntı

    metni:
    Buradaki sorun calculusun lise için gereksiz olması.


    Neden? Mesela logaritma ya da parabol neden gerekli de calculus gereksiz? Ya da dört işlem haricindeki bütün matematik konuları gereksiz midir?





  • gold_star G kullanıcısına yanıt

    mühendislik fakültesinde bile gerek yok çünki günümüzdeki mühendislik teknikleri ile 1800-1900 lü yılların mühendislik teknikleri ile dağlar kadar fark var..


    bunların yerine algoritma progrlama ve etik hacking dersleri verilse daha kafii

  • Eğer doğruysa, yeterince sıvayamadık, biraz daha sıvayalım demektir.

  • koçari K kullanıcısına yanıt

    "Anlayamazsa da bırakır başka bölüm okur. "


    Lafa bak lafa hey yavrum hey. İnsan ömrü sonsuzmuş gibi konuşmayın. Ömrünün sonuna dek deneme yanılma yoluyla sınavlara girip okul okusun istiyorsunuz sanırım insanların


    İşte lisenin önemi burada devreye giriyor. Lise yöneleceğin alanı, az biraz yeteneğin olan dalı seçeceğin yerdir bu yüzden tıp okumasan da tıpın ve canlılığın temellerini biyoloji dersiyle öğrenirsin; o yüzden mühendisliğin temeli olan şeyleri matematik ile öğrenirsin.


    Bu ülkede üniversite yaşına gelip de daha insanın nasıl ürediğini bilmeyenler var.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.