Şimdi Ara

Dünyanın en verimli elektrolizörü seri üretime hazırlanıyor: Hidrojen üretimi ucuzluyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
254
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Dünyanın en verimli elektrolizörü seri üretime hazırlanıyor: Hidrojen üretimi ucuzluyor
    Avustralya merkezli elektrolizör üreticisi Hysata, %95 verimiyle dünyanın en verimli elektrolizörünü ürettiğini açıkladı. Şirket yeni ürününü büyük ölçekli olarak üretmeye hazırlanıyor.



    Ülkeler fosil yakıtlardan uzaklaşmaya çalışırken, farklı yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor. Rüzgar ve güneş gibi kaynaklar giderek yaygınlaşsa da kesintili ve değişken kaynaklar oldukları için depolanmaları gerekiyor. Hidrojen de bu noktada önem kazanıyor. Fazla elektriği kullanarak hidrojen üretip depolamak ve bu hidrojeni çeşitli amaçlar için kullanmak mümkün.



    Elektriği depolamada bataryalar öne çıksa da, pahalı ve enerji yoğunluklarının düşük olması her koşulda bataryaların kullanılmasının önüne geçiyor. Özellikle uzun mesafe taşımacılıkta ve havacılıkta hidrojen hafifliği sayesinde iyi bir alternatif olabilir. Ayrıca sanayide ısı kaynağı olarak büyük potansiyel barındırıyor.



    Verimlilik problemi bulunuyor



    Hidrojeni temiz olarak üretmek için suyu ayrıştıran ve hidrojen elde eden elektrolizörler uzun süredir piyasada bulunuyor. Ancak mevcut elektrolizörlerin verimliliği, yıllar içerinde gelişme olsa da, hala düşük seviyede. Hysata'nın web sitesine göre mevcut elektrolizörlerin sunduğu en yüksek verimlilik yaklaşık %75 düzeyinde. Bu elektrolizörleri kullanarak bir kilogram hidrojen üretmek için 52,5 kWh enerji harcanması gerektiriyor ve bir kilogram hidrojen de ideal koşullarda 39,4 kWh enerji üretebiliyor. 



    Hysata'nın geliştirdiği en yeni elektrolizör tasarımı ise %95 verimliliğe sahip. Gerçek dünyada rakamlarına göre bu, bir kilogram hidrojen üretmek için yalnızca 41,5 kWh enerji harcanması gerektiği anlamına geliyor.



    Ayrıca Bkz.Hidrojen üretiminde devrim gibi keşif: İridyum kullanımı %95 azaltıldı



    Kılcal beslemeli elektrolizör



    Bu başarıya en önemli katkı, Wollongong Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının iki yıl önce yürüttüğü araştırmalardan geliyor. O zamanlar bilim insanları, geleneksel bir elektrolizördeki kabarcıkların sisteme dirençli olduğunu ve enerji israfına neden olduğunu belirlemişti.



    Kabarcıklar iletken değildir ve elektroda yapışır. Bu da, elektrolitin elektrotla temas etmesini önler ve hidrojenin bölünmesi verimli bir şekilde gerçekleşmez. Bu sorunu çözmek için, kılcal beslemeli elektrolizör tasarımı kullanılarak elde edilen kabarcıkların ortadan kaldırılması sağlandı.



    Bu düzenekte elektrolit, elektrolizörün alt kısmına yerleştiriliyor ve merkeze yerleştirilen bir ayırıcı ve her iki taraftaki elektrotlar tarafından yukarı çekiliyor. Elektrotun iç tarafı elektrolit ile temas halinde bulunuyor. Buna karşılık dış taraf, gazın toplanabileceği kuru odalara dönüşüyor.



    Dünyanın en verimli elektrolizörü seri üretime hazırlanıyor: Hidrojen üretimi ucuzluyor
    Bu sistemde direnç büyük ölçüde azalıyor ve elektrolit, kılcal hareket yoluyla yukarı doğru hareket ediyor. Laboratuvar testlerinde Hysata, elektrolizörünün %98 verimlilik sağladığını, gerçek dünya koşullarında ise %95 verimliliğin elde edilebileceğini açıkladı.






    Şirket şu anda, toprakta bol miktarda bulunan malzemeler kullanılarak üretilebilen bu elektrolizörlerin üretim kapasitesini artırmaya hazırlanıyor. Hysata, teknolojinin son derece modüler olduğunu ve gigawatt ölçeğinde tesisler inşa etmek için de kullanılabileceği söylüyor.



     




    Kaynak:https://interestingengineering.com/energy/worlds-most-efficient-electrolyzer







  • Severim hidrojenini

  • Gelecek burada.

  • güzel ama çok tehlikeliyim diyor.

  • Birileri yapacak diye tahmin etmiştim ama çok kısa sürede gerçekleşti.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hidrojen karşıtlarına söyleyeyim, doğalgaz şebekemizi hidrojen ağırlıklı yada saf hidrojen olacak şekilde değiştirebiliriz.

    Elektriğide rüzgar ve güneşin fazla olduğu zamanlardaki fazla üretimden karşılarsak ileride doğalgaza ihtiyacımız kalmaz ve her yere devasa yatırımlar yaparak enerji dönüşümü yapmadan geçiş yapabiliriz.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • BMV, TOYOTA ve Ferrari hidrojen motoruna sahip firmalar. Çin en büyük hidrojen üreticisi ve ilan ettiği hedefi 2030 da Bir milyon hidrojenli araba üreteceğiz diyor. Ancak öncelik demir çelik tesislerinde olmali. Norveç hidrojen yakıti kullanan demircelige geçti ve ilk oldu. Sıra da Türkiye olmalı.

  • elektrik harcayıp h2 üretelim, onunla da elektrik üretelim. çok mantıklı

  • fotifoti kullanıcısına yanıt

    Evet çok mantıklı haberin başında ne diyor, rüzgar ve güneşten elde edilen elektrik diyor. Sen bu elektriğe her an her saniye istediğin zamanda ulaşabiliyor musun? Elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürüyorsun ve buna istediğin zaman ulaşabilirsin


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ceydaad C kullanıcısına yanıt
    İstedğin zaman ulaşamazsın, bi kere h2 uçucu. Patlayıcı vs depolama sorunu çözülmedi. . Belk iuçak, gemi vs için ticari kullanım olabilir. Çok daha iyisi yapılmalı

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Elektroliz hidrojen elde etmek için en yöntem olsa da en pahalı yöntem. Diğer yöntemler zor ancak çok daha ucuz. Modülerliği iş görür

  • Ülkemizin en az 8 ay3/2 güneş görüyor solar panellerle elektrik, onunla hidrojen üretmek maliyeti düşürecek,dışa bağımlılığı azaltacak ve doğaya zarar vermeyen hammadesi su olan en temiz enerji elde etmek mümkün olacaktır.Bu yatırımlara geç kalmadan hem özel sektör hemde devet başlamalı ve teşvik etmeli.

  • fotifoti kullanıcısına yanıt

    Ben bu alanda doktora yapıyorum 😅 yurtdışındayım ve hidrojen uçucu değil direkt gaz. Lohc’lere bakmanızı öneririm. Bir anda olacak değil çalışıyoruz, optimize ediyoruz emek vermeden bir anda büyük bir değişim bekleyemeyiz değil mi?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence modüler küçük taşınabilir yapılar halinde evlerde kullanılmalıdır

  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt

    Evet size katılıyorum. Verimli olacak güneş panelleri, depolama için piller ve yakıt için hidrojenin arge çalışmalarıyla desteklenmesi gerekiyor. yoksa yine eller aya biz yaya kalacağız.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.