Şimdi Ara

Dünya'yı felakete sürükleyecek dört tehlike açıklandı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
1
Favori
2.073
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Neyine cevap vereyim kristarica.
    Geri dönüp kendi mesajını bir okusana..
    Saçmalıyorsun..

    Atmosfer var diyorsun.
    Neymiş marsın atmosferi?
    METAN GAZI.
    Tamam ya mis gibi atmosfer varmış pardon, sen haklısın, metan gazı süper

    Ayrıca sen bana SIĞ dedin, ben de sana CAHİL dedim.
    Sen söyleyince ifade özgürlüğü, biz söyleyince hakaret. Böyle saçna bir zihniyetle doğru düzgün tartışılamaz.
    Hadi canım hadi. Toz kaldırmadan git.

    Eski yönetici olmanın torpiliyle uzaklaştırma verdirirsen o da senin süper karakterini gösterir.
    Tartışamadığın kişiye hemen ceza verdirip sustur.
    İşte sen busun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Windows95 -- 17 Eylül 2022; 18:5:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ilyAK84 kullanıcısına yanıt

    İç ısı ne alaka?

    Yazın +30, kışın -30 dereceyi gören şehirlerimiz var.

    Havadaki 60 derecelik değişime rağmen oradaki insanların iç ısısı 1 derece bile değişiyor mu?

    Hayır.


    İşin komik yanı, siz "küresel ısınma goygoycuları" kendinizi bilim aşığı falan sanıyorsunuz.  


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Bence olay o kadar ümitsiz değil. Yani insanları bekleyen en büyük tehlike fiziki tehlike değil.


    Innavotionlar geldikçe ekonomik ve ticari olarak bunlar feasible olduğunda fiziki pek çok sorunda çözülecek.


    Yapay et bulunduğunda ve ekonomik açıdan feasible olduğunda dünyadaki yiyecek sorunu tamamen bitecek. %80'i besi hayvanlarına giden tahıl sorunu da hem yapay et ile hem de dikey tarım ile ortadan kalkacak.

    Füzyon enerjisi feasible olup hayata geçtiğinde ve elektrik depolama/taşıma teknolojisi geliştiğinde enerji ucuzlayacak karbondioksit salınımı azalacak.

    Enerji ucuzladığında suyu çok rahat denizlerden eldebilirsin. Su sorunuda ortadan kalkacak.


    Bence insanların bekleyen en büyük tehlike fiziksel değil beşeri. Robotlar giderek insanları işlerinden etmeye başlayacak.


    Elon Musk Berlin'e bir fabrika kurdu fabrika'da işçi yok. Zaten işçi çalıştıracak olsaydı Berlin'e kurmazdı.

    Amazon'un marketlerinde kasiyer yok.

    Aliexpress'in depolarında insan çalışmıyor.

    Taksiciliği AI li arabalar yapacak, drone kuryeler olacak her yerde vs...


    Önce mavi yakalıların işleri gidecek sonra da beyaz yakalılara gelecek sıra.


    Önümüzdeki 20 yıl içinde bir bankayı tek başına bir yazılım yönetebilecek hale gelecek.(Kağıt paraya olan bağlılık da giderek azalıyor.)

    Hastalara teşhis koyan yapay zekalar, ameliyat yapan robotlar olacak vs...


    Her ne kadar yeni iş kolları çıksa da üretim artsa da işsizlik baya bir artacak ve önümüzdeki 50 yılın en büyük sorunu haline gelecek bu işsizler ordusu.





  • mechatengu kullanıcısına yanıt

    Kabaca özetlersem önü alınamaz teknolojik gelişmenin ve ilgili yeni teknolojilerin yayılmasının fiziki sorunları çözeceğini ama işsizlik gibi beşeri krizlere yol açacağını söylüyorsunuz. Bu konudaki itirazlarım 1) Teknolojik gelişmenin bir insan ve enerji üretimine bağımlı makine faaliyeti olarak tabiattaki, daha spesifik konuşursam gezegensel gelişmelerin üzerimizdeki dışsal etkinliğine karşı çok etkisiz ve hassas görünmesi 2) Teknolojik gelişmenin göreli pahalılığı, yayılmasının zaman alışı ve potansiyel limitasyonları, hatta bencil beşeriyetin teknolojiye karşı koyması 3) Teknolojinin hayatımızı ne kadar kolaylaştırsa da beşeri sorunların çözümünün sizin de iddia ettiğiniz gibi garantisi olmaması, ancak tahminimce problem-çözümde insanların şu anda oynadığı hayati rolün gelecekte de çok önemli kalacak olması, yoğunlaşan teknolojik karmaşaya eşlik eden yeni uzmanlıkların yeni iş alanları yaratması ve haliyle istihdamın gelecekte de işsizliği - en azından kısmen - dengeleyerek devam etmesi.


    Teknolojimiz küresel ısınma kaynaklı olarak tatlı su kaynaklarının kurumasına, kasırgalara, kuraklığa, sellere, dönüşen iklim kuşaklarına, yükselen deniz seviyesine karşı karbon emisyonunu azaltan veya ortadan kaldıran innovasyonlar ve epeyce geç kalmış altyapı değişimleri gibi etkileri oldukça yüzeysel kalan ve ancak uzun vadede bir faydası olabilecek dokunuşlar haricinde ne yapabilir? Teknoloji doğayı durdurabilen mucizevi bir asa değil. Ekonomide yeşil dönüşümün bu yüzyıl içerisinde tamanlanacağı söyleniyor ancak bu bir vaat, imkanlar veya arzular dahilinde hiç gerçekleşmeyebilir ya da sadece çok kısmen gerçekleşebilir. Bu vaziyette dahi çoktan yarattığımız yeni gezegensel döngülere karşı elimiz kolumuz birçok anlamda bağlı ve doğanın insafına kalmış hale düşebiliriz. Tabiatın teknolojimizin nüfuz edemediği dışsal etkinliğinden kastım bu.


    Teknolojik gelişme örneği olarak yapay etten söz ediyordunuz. Acaba ucuzlayabilecek ve yaygınlaşabilecek mi? Peki insan sağlığı üstündeki etkileri hakkında ne biliniyor? Modern teknolojiyle desteklendiği halde milyonlarca kilometrelik alana yayılmış binlerce yıllık tarım faaliyeti insanların tamamını beslemekte problem yaşıyorken yapay et gıda sorununu nasıl çözebilir? Gıda sorunu çözecek miktarda yapay et nasıl yetiştirilebilir? Peki yapay et tesislerinin çevreye etkileri ne olur? Dünya tarımının sadece kısıtlı bir kısmına karşılık düşen intansif dikey tarımla beraber yapay et yem ve gıda tedarikinde insanlığa yeter mi? Ekstansif tarımdan intansif tarıma küresel dönüşüm - dönüşümü reddetmeye hazır bir sürü çiftçi ve nüfuz sahibi toprak ağası varken - nasıl sağlanabilir? Böyle birçok soru var. Robot otomasyonu büyük bir başarı elde etse de Japonya'da robotlarla işlemeye çalışan bir restoranın genel başarısızlığı ve verimsizliği robot teknolojilerinde daha çok yol katedilmesi gerektiğine ve robot teknolojilerinde belirli potansiyel limitasyonlar olduğuna işaret ediyor. Keza tüm potansiyeline ve çoktan geçerlilik kazanmış giderek artan kullanım alanlarına rağmen hala çok ciddi fiziki limitasyonlara ve içsel zorluklara, muhtemelen kalıcı mimari engellere sahip yapay zekalar. Robotlar ve yapay zekalar gerçekten inanılmaz gelişmiş ve yaygın olsalardı en basitinden bu sitede moderatörler olmaz; benim yerime bir yapay zeka koyarlardı. :D Sitede yapay zeka botlar var mı? Var. Ama insan sorunlarının çözümü için bir yerde insan gerekiyor. Robot otomasyonla bir yere kadar. Robotlar insanlaşmadığı ve öğrenerek kendini geliştirme kapasitelerinde devrim niteliğinde ilerlemeler kaydedilmediği sürece beşeri kriz yaratmaları zor görünüyor. Füzyon teknolojisi ve yenilebilir enerji kaynakları umut vaat edici ancak sera gazı emisyonlu hidrokarbon enerji kaynaklarının yıllardır çoğalarak devam etmiş küresel kullanımının başlattığı ekolojik döngüleri geri almada çok geç kalmış olabiliriz. Ok yaydan çıktı şeklinde özetleyebiliriz; zaten temelde aynı fizik prensibi. Uygarlıksal faaliyetlerimizle ekolojiye kendimize zarar verecek biçimde bir enerji yükledik, yaydan çıkan bir okun atalet uyarınca birisini yaralayabilecek hatta öldürebilecek enerjiyle uçup gitmesi gibi. Üstüne bunun daha da beterini, geri besleme motorlu bir sistemi düşünün. Asla durmayan yoluna çıkan her şeyi delip geçen bir ok...


    Bence ekolojik fiziksel tehdit insanlığın karşısındaki en büyük tehdit ve milyarlarca insanın hayatı risk altında. Hiçbir kısmi işsizlik sorunu mutlak bir kıtlıkla veya benzeri doğal felaketlerle kıyas kabul etmez. Yukarıda saydığım sebepler ve soru işaretleriyle birlikte dolayısıyla sizden oldukça farklı düşünüyorum.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    1) Teknolojik gelişmenin bir insan ve enerji üretimine bağımlı makine faaliyeti olarak tabiattaki, daha spesifik konuşursam gezegensel gelişmelerin üzerimizdeki dışsal etkinliğine karşı çok etkisiz ve hassas görünmesi


    Amaç doğayı yenmek değil doğaya verilen zararı azaltmak. Ben bunun füzyon ile mümkün olacağını düşünüyorum. Füzyon gayet operasyonel hale geldiğinde atığı zaten Helyum. Tamamen zararsız bir gaz. Elektrik ucuzladığında zaten su sorunu da ortadan kalkacak. Çin 2050 yılına kadar bütün elektrik üretimini füzyon ile üretmeyi planlıyor. Zaten sadece Çin bile füzyona geçse toplam salınım çok ciddi miktarda düşer.


    Küresel ısınma ciddi bir sorun olmaya devam edecek. Kutuplardaki buzulların erimesi bir çok insanı yerinden edecek inanılmaz bir göç dalgası yaratacak ama bu insanlığın sonunu getirmeyecek.


    Ben yapay etin maliyetinin doğal etten bile düşük olacağını düşünüyorum. Sadece yılını kestiremiyorum. Belki 10 belki 20 yıl bilemiyorum. Bir çok bağımsız enstitü yapay et üzerine araştırmalar yapıyor. En büyük zorlukları fat dediğimiz yağı üretmek. Şu an bunu tam olarak yapamıyorlar ama yapılmayacak şey değil bence. Yapay ete glikoz oksijen ve suyu veriyorsun kendi ortamında çoğalıyor üretiminde doğaya bir zararı olacağını düşünmüyorum.


    Diğer yandan atmosfere yayılan seranın büyük bir kısmını şu anda besi hayvanları çiftikleri yayıyor. Dünya da toplam üretilen tahılın %80'ini besi hayvanları tüketiyor. Zira antibiyotiğin de öyle. Şu anki besi hayvancılığı küresel ısınma için en ciddi problemlerden bir tanesi halihazırda.


    Dünyada herhangi bir ürün ekonomik açıdan feasible hale geldi mi onun üretilmesinin ve geliştirilmesinin önünde hiçbir şey duramaz. Avrupa'da ve Amerika'da elektrikli arabalarının pazarı giderek artıyor. Bu kadar otomotiv devi bunun önünde durabildi mi? Microsoft, Dell, Nvidia, Amd, HP gibi işi tamamen masa üstü bilgisayar, workstation ya da server olan şirketler mobil pazarın ve teknolojilerinin gelişimine karşı ne yapabildi? Apple mesela bu pazarı durdurmaya mı çalıştı yoksa adapte mi olmaya çalıştı?


    Yapay zeka ve robotlar hala bebekliklerini yaşıyor şu an çok yeniler ve böyle oldukları halde milyonlarca insanı işlerinden ettiler bile. Ki robotlaradaki gelişim inanılmaz düzeyde devam ediyor. 15 sene önce Honda'nın merdiven çıkarken düşen robotundan bugun parende atabilen robotlara geldik. Elektriğin üretiminin ve depolanabilirliğinin ucuzlamasıyla birlikte robotlar çok daha erişilebilir halde gelicek.

    Sence 20 sene içinde yapay zeka ile sürüş yapan taksilerin oranı toplam taksici oranının yüzde kaçı olacak?

    Özellikle bilgisayarlarının işlem gücünün artmasıyla birlikte genetik algoritmalar kendi kendine öğrenme konusunda çok ciddi bir ivme yakaladı. Yapay zekalar bir 10 sene öncesine göre artık çok daha efektif çok daha hızlı bir şekilde öğreniyorlar.





  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.